• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: Wally Pfister

Met onder meer: Johnny Depp, Rebecca Hall en Paul Bettany

Releasedatum: 19 juni 2014

Plot Transcendence

"Yesterday, Dr. Will Caster was only human..."

Dr. Will Caster (Depp) is de belangrijkste onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij werkt aan een bewuste machine die de collectieve informatie van alles wat tot nu toe gekend is combineert met het volledige spectrum aan menselijke gevoelens. Zijn controversiële experimenten maken van hem het doelwit bij uitstek van anti-technologie extremisten. Wanneer ze Will proberen te vermoorden zorgen ze er onbedoeld voor dat hij in zijn opzet slaagt – deel te nemen aan zijn eigen transcendentie. Voor zijn vrouw Evelyn (Hall) en beste vriend Max (Bettany), beide collega-onderzoekers, is de vraag niet of het wel kan…maar of het wel mag. Hun ergste vrees wordt werkelijkheid wanneer Wills honger naar kennis evolueert naar een schijnbaar grenzeloos verlangen naar macht. En het wordt al snel duidelijk dat hij misschien niet te stoppen is...

Dr. Will Caster

Meth Head #2

Joel Edmund

avatar van NERD

NERD

Alweer een behoorlijk aantal maanden geleden dat een film me zo heeft weten te boeien. Interessante invalshoek en ook het verloop van het verhaal is op meerdere manieren te interpreteren. 4 Sterren

Uitstekende poster trouwens hier. Een stuk beter dan die saaie met Depp z'n hoofd er groot op.

avatar van Dynamics

Dynamics

Ik heb er erg van genoten. Of het heel veel lijkt op "al die andere" science fiction-films kan ik niet zeggen, ik heb er meer niet gezien dan wel. Het acteerwerk is niet de hele film van een even hoog niveau, toegegeven, maar Transcendence doet wat mij betreft wel iets bijzonders. Het laat sterk de mogelijkheden én de gevaren zien van technologie die we nu letterlijk in onze handen hebben. In die zin staat het in ieder geval stukken dichter bij ons dan bijvoorbeeld The Matrix. Tot op een bepaald punt (hoever de wetenschap daadwerkelijk kan gaan weet ik niet precies) ligt het dan ook niet bijzonder ver van de werkelijkheid. De boodschap is niet eenduidig, als in: goed óf slecht wint.

Er is zeker het een en ander op aan te merken. Maar ik ben blij dat dit soort films gemaakt worden, omdat ze op een min of meer toegankelijke wijze aan de "grote" vragen van de technologie en in zekere zin het gehele bestaan raken, en daardoor wellicht wat mensen aan het denken zetten.

avatar van Safaci

Safaci

Men neme een boeiend onderwerp, een aantal acteurs van papier-maché, een middelmatig script en mengt het geheel tot een oninteressante eendimensionale brij. Het is knap hoe Wally Pfister een fascinerend onderwerp als mind-uploading, met alle ethische en filosofische gevolgen van dien, saai laat overkomen. Een wetenschappelijk artikel lezen omtrent dit onderwerp is spannender (voor geïnteresseerden, zie "Killed by bad Philosophy" van K. Hayworth). Begrijp me niet verkeerd, Transcendence is geen slechte film en voor sommige mensen zal dit een eye-opener zijn (zoals de Matrix bij mij; het eerste contact met filosofie). Het is alleen allemaal erg karig uitgewerkt. Transcendence kon een veel betere film zijn.

avatar van eboman21

eboman21

Interessant onderwerp dat karig is uitgewerkt. Ben het eens met mijn voorganger.

Vond het ook erg voorspelbaar. Toch leuk genoeg om te kijken. Al had ik meer gehoopt.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Ik sluit me helemaal aan bij Safaci, dus een recensie is overbodig geworden

avatar van El ralpho

El ralpho

Bits, terabytes en een heleboel bullshit

Aanvankelijk had ik weinig behoefte om Transcendence te gaan zien naar aanleiding van zijn trailer, maar vanwege een misverstand, ben ik toch bij deze film terecht gekomen. In zijn eerste helft werd ik aangenaam verrast en viel het me alleszins mee, maar in zijn tweede helft zakt het helaas flink in omdat het verhaal veel te groots wil worden gevonden en dus ook veel te groots door de regisseur wordt aangepakt.

De eerste helft is meer thrillerachtig en deze is ook redelijk interessant uitgewerkt, maar zodra Evelyn Caster een stuk land koopt zodat Will zichzelf uit kan breiden en het geheel meer een Sci-Fi achtig tintje krijgt wordt het allemaal in een rap tempo minder. Het verhaal zit ook vol ongeloofwaardige bullshit, zoals de samenwerking tegen de beweging die tegen het onderzoek van Will was en die talloze mensen de dood in geholpen hebben vergeven en vergeten?

Wat ook jammer is aan de tweede helft is dat verhaal ook gewoon een stuk minder sterk wordt uitgewerkt en de nadruk hier ook meer op de effecten lijkt te worden gelegd. Het verhaal wordt opeens ook een stuk ongeloofwaardiger dan het voorheen was, omdat er in een razendsnel tempo opeens van de kijker verwacht wordt dat alles wat Will Caster opeens kan, maar gewoon moet worden aangenomen dit past ook helemaal niet past bij de eerste helft van de film omdat het verhaal hier ook een stuk ''kleiner'' verteld wordt. Hierdoor voelt de titel als een geheel dan ook behoorlijk uit balans.

Depp heeft zich aan een interessant project verbonden, en de eigenlijke hoofdrol voor Rebecca Hall is een degelijke. Eveneens is het leuk om Morgan Freeman hier weer te zien, al lijkt hij tegenwoordig iedere film op de automatische piloot te draaien. Het is hoofdzakelijk gewoon jammer dat de uitwerking van het script met name in zijn tweede helft zo'n zooitje is, en veel te groots wil zijn in verhouding met zijn eerste helft. En dit past niet.

avatar van rep_robert

De kritiek die ik hier spot verbaast mij ook weer niets. Het begint allemaal erg veelbelovend, maar na een half uur wordt de film steeds ongeloofwaardiger en weet het amper meer om te gaan met dit thema. Het ziet er allemaal erg gelikt uit en echt heel slecht is het allemaal niet, maar het voelt allemaal net wat te gewoontjes aan en bij vlagen is de film uiteindelijk gewoon ook erg saai geworden.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Ik ben erg benieuwd naar deze film. De plotomschrijving doet me echter heel veel denken aan

the lawnmower man. we zullenz ien.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Gister gezien in de sneak. Wat een vage film. Niets voor Johnny Depp. Het idee is opzich wel goed maar de film zuigt je niet op in het verhaal. De ene keer is het te langdradig, op het andere moment gaat alles weer veel te snel. Op het eind begon ik me te ergeren aan Rebecca Hall.

Aparte film waarvan ik niet verwacht dat het grote publiek het kan waarderen.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

lijkt ie veel op de lawnmower men?

avatar van Askikker

Askikker

Quasi wetenschappelijke humbug waar je de eerste vijf minuten al op afknapt, als ze blijkbaar niet eens weten wanneer Appie Einstein leefde, en binnen de volgende vijf minuten al niet erg veel (ofwel; verkeerd) onderscheid tussen de power van t mensenlijk brein en een computer weten te maken.

Hopende op ná de pauze dan maar een stompzinnige actiefilm, bleek de helft daar wel van uit te komen, en dan heb ik t niet over t actie element.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Hahaha

avatar van gatygun

gatygun

Vooral saai en voorspelbaar te noemen, een standaard verhaaltje waar je er al 10 van gezien heb.

Johny dept doet een goede rol, maar echter niks speciaals. De overige acteurs vallen wat buiten de boot maar blijven ook nog wel redelijk kijk baar. De vrouw van dept in dit verhaal deed haar best maar haar erg saaie en voorspelbare rol maakte het er niet makkelijker op.

Al met al, had veel meer uit gehaald kunnen worden.

2.5

avatar van HakaR

HakaR

johnyy Depp maakt de laatste tijd wel vaak slechte films. Jammer.

avatar van dr channard

dr channard

Ja hij begint tegen te steken. Hij zou beter wat 8 jaar wachten en dan een plotse comeback doen ofzo.

avatar van Shinobi

Shinobi

"You're destroying them."

Vandaag in Imax met lage verwachtingen meegepakt en ik moet zeggen dat ik het eens ben met de vele negatieve reviews. Dit is gewoon niet best.

Op zich begint het nog interessant en worden er vraagstukken aangekaart die zowel voor- als tegenstanders zal aanspreken. Met name in de eerste helft komt dit aardig over, maar de film roept vervolgens meer vragen op dan dat het beantwoord, zonder enigszins de kijker te prikkelen.

Wat dat betreft is de tweede helft - onder meer door de langzame pacing - een gezapige bedoening waar geen eind aan lijkt te komen. De ongeloofwaardigheid komt hier al gauw om de hoek kijken en onthult zo de vele plotgaten die 'Transcendence' rijk is; het script is gewoonweg een warboel te noemen.

Daarentegen ziet het geheel er wel gelikt uit. Dat kan ook niet anders met een cinematograaf als regisseur. Jammer genoeg zijn een aantal mooie/cleane shots het enige wat me bij zal blijven, want de rest van deze langdradige onzin is zo weer vergeten.

Al met al een miskleun van een debuut voor Wally Pfister. Johnny Depp mag van mij weer de gekke piraat gaan uithangen, aangezien dat zowat het enige is waar hij wel in lijkt te slagen.

2,0 Sterren.

avatar van Basto

Basto

• 11941 berichten

Slecht. Kleurloze en ongeloofwaardige thriller.

avatar van JayW

JayW

3 Sterren voor het originele verhaal, was wat langdradig en saai af en toe. Had er veel meer van verwacht.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Ik had het gevoel dat ik het allemaal al eens eerder heb gezien al dan niet in een andere vorm.

Computers, gevaar van internet, data, artificial intelligence, uploaden van bewustzijn, wel of geen menselijke emoties/ziel etc etc. 13 in een dozijn in zijn genre.

Niet bijzonder, bij vlagen traag, misschien is het meer een film voor nerds. Ik heb me verder niet geërgerd aan de film maar als ik de film had overgeslagen was het ook prima.

avatar van wwelover

wwelover

Misschien niet bijster origineel en al helemaal niet geloofwaardig, maar vind de kritiek allemaal wat overdreven. Heb me niet gestoord aan het verhaal, vond het gewoon prima. De beelden waren mooi, maar dat is niet zo gek met deze man als regisseur. Toch vond ik het niet echt een IMAX film. Qua cast is het allemaal gewoon prima zoals je kan verwachten met deze acteurs. Alleen Rebecca Hall is erg matig. Het is niet de topper geworden dus waar ik op hoopte maar toch geen verkeerde film.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Letterlijk een 13 in een dozijn verhaal. Velen malen eerder gezien maar met kanttekening dat ik het wel een hele mooie verfilming vind.

Vooral de constante muziek op de achtergrond tilt de film net een stukje hoger.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

AI een onuitputtelijke bron voor films blijft dit thema,logisch gezien zijn "realisme"en de tijdgeest.

de afgelopen al heel wat films gezien met dit thema,onlangs the machine,maar ook moon,eagle eye en het onvermijdelijke cameron meesterwerk T2.

deze film heeft vele film elementen als ,science fiction,thriller actie ,en wat vleugjes filosofie en romantiek.

het eerste deel stijgt deze film boven de middelmaat uit,en kijkt het lekker weg.

helaas neemt de fantasie de tweede helft wel erg de overhand,en neem je de film minder serieus .

dat is een minpunt,dat geld ook voor de eerste vijf minuten van de film,waardoor je eigenlijk al weet hoe het gaat aflopen.

raar dat johhny dep hier voor kiest,zijn aanwezigheid is duidelijk een plus punt.

maar van alle scripts die hij in handen krijgt,moeten er toch heel wat pareltjes tussen zitten.

dit word denk ik niet zijn goedmaker voor de overload aan de pirates films ,and man o man al helemaal niet de loneranger.

omdat het lekker wegkijkt net aan een voldoende,wat ik al zei:kijkt lekker weg.

maar vrees dat ie ook lekker weg is uit je hoofd na 10 minuten.het blijft je niet na.

avatar van letice90

letice90

ik vind ht een prachtig verhaal ,, er komt niet knallend veel actie in maar het maakt het best instressant .. aan het einde moest ik ook wel een traantje weg vegen ,, super mooi verhaal

avatar van patrickman

patrickman

Enorm genoten al die blabla van sommige die interessant willen doen ik lig altijd in een deuk ! 4 sterren voor het verhaal de personages het plot bedankt ! 5 als de goeierik eindelijk is won want pfff deze boodschap heeft zo gelijk !

avatar van tattoobob

tattoobob

Ongeloofwaardig???? Uuuh tis science fiction...wakker worden!!!!

Er is niets mis met deze film vind ik...ik vond het een mooie film met zelfs voor mij een paar kippenvel momenten.

Visueel ook erg mooi.

De film mag dan raakvlakken hebben met andere films maar ik vind hem toch origineel en nergens uitgekouwd overkomen.

Gewoon een mooie rustige film met een boeiend verhaal.

avatar van gauke

gauke

Het thema was op zichzelf hoogst actueel en zeker interessant en de regisseur had de beschikking over een eersteklas cast, maar het resultaat was teleurstellend: ik kreeg een saai, ongelijkmatig, lauw en flauw cyberdrama voorgeschoteld (van een thriller was sowieso geen sprake). De verhaallijn was gebrekkig en nietszeggend (er gebeurde überhaupt niets); van het gebeuren ging geen dreiging uit, het was noch spannend, noch boeiend, noch ontroerend. De regisseur heeft het zelfs voor elkaar gekregen om de karakterisering te verprutsen en Johnny Depp leek op de automatische piloot te spelen.

avatar van vranque

vranque

Toch wel een heerlijk interessant gegeven en dat blijft de hele film een dusdanige rol spelen dat het de visuele aspecten van de film enorm versterkt.

avatar van blurp194

blurp194

Science fiction.

Het kenmerk van science fiction is dat het maar een heel klein beetje geloofwaardig hoeft te zijn. Teveel geloofwaardigheid is niet goed - het gaat er tenslotte om dat het gegeven waar het om draait nu onmogelijk is, maar heel misschien in de toekomst ooit denkbaar gaat worden.

Dat zit echt wel goed in deze film, vind ik. Niks mis mee. De filosofische duiding is wellicht wat simplistisch en nageaapt van het jaren-70 boek van David Gerrold, toch is het daarmee nog steeds best een aardige extrapolatie van hoe zoiets uit zou kunnen pakken. En het is natuurlijk nog steeds science fiction - het is niet echt.

Johnny Depp speelt eindelijk weer eens een beetje. Geen hoogdravende of bijzondere rol, toch goed om te zien dat hij het nog kan - een rolletje zonder idiote maniertjes en rare loopjes. Maar meer lof voor Rebecca Hall, die een leuk mens neerzet. En Paul Bettany als expendable bijrol doet het ook leuk.

Wat mij op zich wel beviel in de film is de wat onderkoelde en understated manier waarop we de rolprent langskrijgen. Maar gauke heeft ook beslist wel een punt dat er wat weinig spanning van uit gaat, wat meer dreiging had geen kwaad gekund.

Toch best een leuke blockbuster. Want zo zal het geheel toch wel bedoeld zijn. En waar misschien het spektakel van zoiets als The Matrix niet gehaald wordt, is de afstand tot de werkelijkheid ook wel wat korter. Dat past wel wat beter bij deze tijd, vind ik.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Hieronder al opgemerkt: het stempel "thriller" niet waardig en dat beloofde aspect van de film in combinatie met een mooie cast trok mij wel. Dat viel tegen. Het ethisch vraagstuk over de grens van het toelaatbare is wel origineel verpakt met mooie effecten die -vond ik ook wel weer- af en toe geheel overbodig zijn zoals de reparatie van de zonnepanelen maar visueel wel voor het nodige plezier zorgen. Ook vrijwel altijd plezierig is het om Rebecca Hall te zien (acteren) [Red Riding Trilogy, Closed Circuit].
wel-niet-wel-niet een voldoende....

avatar van m1701

m1701

jeetje wat een ongelooflijk saaie film...

viel af en toe zelf in slaap.. mezelf weer proberen wakker te houden maar er gebeurde

gewoon veels te weinig in de film dat echt boeide.

En dan steeds die jaar verspringingen... 2 jaar later... etc. Nee geen boeiende film

Visueel was de film goed en het acteerwerk ook maar verhaal niks aan.