menu

Transcendence (2014)

mijn stem
2,80 (922)
922 stemmen

Verenigd Koninkrijk / China / Verenigde Staten
Thriller / Sciencefiction
119 minuten

geregisseerd door Wally Pfister
met Johnny Depp, Rebecca Hall en Paul Bettany

Dr. Will Caster (Depp) is de belangrijkste onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij werkt aan een bewuste machine die de collectieve informatie van alles wat tot nu toe gekend is combineert met het volledige spectrum aan menselijke gevoelens. Zijn controversiële experimenten maken van hem het doelwit bij uitstek van anti-technologie extremisten. Wanneer ze Will proberen te vermoorden zorgen ze er onbedoeld voor dat hij in zijn opzet slaagt – deel te nemen aan zijn eigen transcendentie. Voor zijn vrouw Evelyn (Hall) en beste vriend Max (Bettany), beide collega-onderzoekers, is de vraag niet of het wel kan…maar of het wel mag. Hun ergste vrees wordt werkelijkheid wanneer Wills honger naar kennis evolueert naar een schijnbaar grenzeloos verlangen naar macht. En het wordt al snel duidelijk dat hij misschien niet te stoppen is...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zQ4WNA2yEHU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Tarkus
2,0
Voor mij is dit toch wel een tegenvaller.
Zowel het verhaal beviel me niet alsook de vertolkingen.
Het was maar een saaie boel, zeker geen thriller.
Van de cast heb ik al veel betere dingen gezien, vraag me af hoe ze zich hebben kunnen laten overhalen om hieraan mee te doen.
De speciale effecten vielen, gelukkig, wel mee, maar dat kan natuurlijk de film niet redden.

avatar van joolstein
2,5
Het komt allemaal niet uit de verf en waarom?? Ik heb geen idee! Speciale effects waren goed, Acteurs waren goede namen en deden acteerde ook prima. Het verhaal was interessant. En toch......
Het word niet spannend, er is geen chemie en soms is er die quasi intellectuele red de wereld boodschap die ook geen goed doet.

avatar van DutchTakeshiro
3,0
Redelijke film met Johnny Depp in de hoofdrol. Transcendence behandelt het onderwerp kunstmatige intelligentie. Zonder twijfel een fascinerend onderwerp dat het goed heeft gedaan vanaf het moment dat er voor het eerst over gesproken/gefilosofeerd werd. Jammer genoeg vervalt Transcendence vrij snel in een niemandsdalletje. De impact die de film zou moeten hebben, heeft het niet. Het voelt vrij tam aan en het interesseert allemaal niet zo als een paar personages proberen de wereld te behoeden voor een catastrofe. Het is regisseur Wally Pfister niet gelukt om een film te maken die een indruk zal achterlaten zoals bijvoorbeeld Interstellar.

Mweh, Johnny Depp is niet meer de acteur die hij geweest is. In zijn rol als Will Caster intereseert hij nauwelijks. Er komt weinig energie en enthousiasme uit zijn acteren. Het lijkt wel alsof het hem allemaal niet zo meer interesseert. Misschien had hij beter kunnen stoppen met acteren (in 2013 heeft hij er aan gedacht) op zijn hoogtepunt. In verdediging van Depp mag wel gezegd worden dat de rol van Caster absoluut niet is uitgediept. Rebecca Hall doet het beter dan Depp omdat er meer energie uit haar acteren komt. Hall speelt meer een hoofdrol dan dat Depp dat doet. Tussen de twee is in ieder geval een serieus gebrek aan chemie. Als kijker heb je geen binding met het stel.

Transcendence is een film die veel potentie heeft maar dat niet weet waar te maken. Een goede cast weet daar geen verandering in te brengen. Zo wordt Transcendence een film die heel snel in de vergetelheid zal raken. Van mij krijgt de film wel een voldoende omdat het enigszins geslaagd is in het vertellen van het verhaal. De problematiek en dilemma's over de kwestie van kunstmatige intelligentie zal in de toekomst alleen maar groter worden.

3*

avatar van comely
Als je met dit soort acteurs geen sterke film kan maken,,,dan mag je snel stoppen als regisseur.

avatar van firepotatoe
4,0
Ik vond het een TOPFILM.

m\Maar sci fi is dan ook helemaal mijn genre. Ik snap dat als je daar niet gek op bent deze film dan tegenvalt.

avatar van Decec
3,5
Een goede drama/mysterie/thriller/SF/romantiek film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Leuk bekende acteurs Johnny Depp, Morgan Freeman en
Clifton Collins Jr....
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Mooi gemaakte SF...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

avatar van Antonev
2,5
Het verhaal is aardig bedacht, het past helemaal in onze tijdsgeest en de acteurs zijn goed. Waarom komt de film dan niet helemaal van de grond? Ik vond hem uiteindelijk redelijk rechtlijnig en mat. Jammer, hier had meer ingezeten.

avatar van K. V.
3,5
Deze eens meegebracht en hij viel nog goed mee. Een interessante film met boeiend verhaal en die er nog een goed uitzag ook. 'k vond de special effects erg goed gedaan.
De cast deed het ook prima.
Toch mistte de film iets om er een echt topper van te maken, maar 'k vond hem desondanks toch de moeite waard om gezien te hebben.

avatar van Collins
2,0
Film met een goed en interessant gegeven. Leuke en fascinerende ingrediënten als kunstmatige intelligentie, menselijke gevoelens en controverses, vervat in een spannende sci-fi. Klinkt als lekker vermaak vol actie en snedige dialoog. Dat maakt nieuwsgierig. Hoge verwachtingen zogezegd.
Verwachtingen die niet worden waargemaakt. Het viel allemaal wat tegen. De film mist schwung en neemt zichzelf te serieus.
Het acteren is erg vlak en klinisch. Er is amper ruimte voor emoties. En als er wel met emotie wordt geacteerd, dan is de emotie zo overdreven dat ie niet echt aanvoelt.
De settings bestaan voornamelijk uit steriele laboratoria badend in koele kleuren. In combinatie met het klinische spel van de acteurs is een kille en afstandelijke sfeer snel gecreëerd. Enige betrokkenheid met verhaal of personage, is dan ook ver te zoeken.
Het verhaal mist een relativerende knipoog. Waarschijnlijk is het gebrek aan een relativerende factor de belangrijkste reden dat de intrige nooit bijster boeiend of spannend wordt.
Het bereiken van de end credits was voor mij eigenlijk het meest emotionele en intrigerende moment van de film.

avatar van cdman19800
2,5
Dit had zoveel meer kunnen zijn. Echt jammer, het is een idee waar ik al dikwijls over nagedacht heb.
De versmelting tussen kunstmatige en menselijke intelligentie en emotie.
Vele plotholes en een slechte verhaalopbouw trekken mijn quotering naar beneden.
En dat met zoveel getalenteerde acteurs.

avatar van horizons
2,0
Nou, wat een slecht uitgewerkte sof...

De ontwikkelingen na het zogenaamde "over porten" gingen mij "iets" te voortvarend, en de blinde meteen ziende maken was gewoon een blunder; dit kan zelfs in een scifi-film niet.

Maar, al met al, een zeer genietbare film, met uitstekend acteerwerk en een fascinerend thema.

avatar van Roger Thornhill
4,0
Niet erg succesvol aan de kassa's, vermoedelijk mede vanwege de salarissen van de enorme rits aan beroemde acteurs (die het vast niet gratis hebben gedaan, ook al kenden ze de regisseur dan ook goed via zijn werk voor Christopher Nolan), en ook hier bij MovieMeter slecht beoordeeld (iets beter bij IMDb: 6,3/10), maar ik heb er toch geboeid naar gekeken, zij het dan misschien eerder met intellectuele dan met emotionele interesse. Intrigerend uitgangspunt, nog vèr in de toekomst gelukkig, totdat het morgen of overmorgen opeens voor de deur staat.

avatar van jwm1964
Ik wou de film kijken maar kreeg een andere film te zien en daar was ik niet blij mee met Net 5 .
Want volgens mij was de film Transcendence is een betere film dan die ik net heb gezien hoop dat ze hem binnen kort toch een keer weer uit gaan zenden .

avatar van Petra Wijgers
Mooie film met een actueel verhaal. Voldoende diepgang om gespannen te blijven kijken naar sci-finale zonder alleen maar laserwapens en ruimteschepen.

avatar van nadrin
2,5
Traag en saai

3,0
'Transcendence' begint erg stroef, maar wordt gaandeweg beter. Al is het dan niet echt duidelijk welke richting de film uit wil. Behalve SF zitten er thriller-elementen in en worden morele vraagstukken aangehaald. Rebecca Hall en Paul Bettany krijgen het gezelschap van steracteurs Johnny Depp en Morgan Freeman, al is het Kate Mara die door de mand valt. Het einde is wel heel mooi, en eigenlijk het beste van de film.

avatar van jippie2010
2,5
Zo zie je maar meer: een sterke cast, geweldige CGI en een geschat budget van 100.000.000 dollar bieden geen garantie voor een goede film. Maar waar schort het aan?
Het is een zielloos geheel geworden. Geen karakterverdieping, geen binding met de hoofdpersonen, een verhaal die ondergeschikt wordt gemaakt aan techniek. Dan kan het misschien een prachtig om naar te kijken, maar is het toch een nietszeggend geheel geworden. *2,5

avatar van Vdk_Movie
4,0
Ik vond dit een mooie sciencefiction film met een waarschuwing voor het gevaar dat achter technologie schuilt. Sterke cast, goed boeiend verhaal. Johnny Depp is een geval apart, maar een echt een topacteur net als filmlegende Morgan Freeman. Ik heb me persoonlijk geen moment verveeld.

avatar van remorz
1,5
Oef. Wat een schaamfilm.

Voor alle betrokkenen (en wat zitten daar veel bekenden bij!) moet dit toch wel een smet op hun CV zijn. Werkelijk niemand komt goed uit de verf, met name door een rommelig en rammelend verhaal dat nauwelijks boeit of ontroert of anderszins een snaar raakt.

Het hele liefdesverhaaltje is Hollywood ten voeten uit; zelfs wanneer het vloekt met het basisgegeven wordt het er alsnog met de haren bijgesleept. Had de romance ook maar enigszins wat chemie bevat om mee te beginnen, kon ik er misschien nog in meegaan. Slim van Depp om zijn vervlogen charisma in een AI-productie proberen weg te moffelen, jammer dat het tekort zelfs daarbinnen op de voorgrond treedt.

Resteert een inwisselbare Freeman en miscast Murphy, samen met een handvol slecht acterende bijrol-gezichten, dat irritante denkbeeldige vriendje van Russell Crowe voorop.

Klein puntje voor wat prima vormgeving hier en daar maar verder is dit een redelijk zielloos product dat in geen pixel de sprankeling verwezenlijkt die het uitgangspunt verdiende. 1,5*

avatar van knusse stoel
3,5
Een redelijke film waarin Depp volledig (volgens ons) tot zijn recht komt als een "doorgedraaide" computer- wetenschapper, die zichzelf terughaalt na zijn dood via een ingenieus computerprogramma.
Ondanks de commentaren van sommigen die de film maar niets vonden, hebben wij genoten van het verhaal in de beeldvorm.
Een 7.

avatar van Black Math
1,0
Bij deze film moest ik een beetje denken aan Ghost in the Shell (het Japanse origineel dan). Ook hier de versmelting van mens en computer, maar waar de sfeer daar sereen en integer aanvoelt, draait het hier om het conflict tussen mens en computer. Wat er uiteindelijk niet blijkt te zijn, want Depps karakter blijkt toch een goeie te zijn achteraf. De kijker wordt aardig gemanipuleerd om anders te geloven en voor zo'n slimme entiteit, had het toch vrij eenvoudig geweest moeten zijn om de andere mensen ook van zijn goede bedoelingen te kunnen overtuigen.

Visueel slechts bij hele korte vlagen interessant; daar had toch veel meer mee gedaan kunnen worden. Ik vind over het algemeen Depp een goede acteur, maar ook hij valt hier tegen. Zeker in het begin klinkt hij alsof hij dronken is. Wel, wellicht was hij dat ook wel echt. In ieder geval kan hij de film niet redden. 1*.

avatar van IH88
2,5
“My wife has always been eager to change the world. But I'll just settle for understanding it first.’

Redelijke sci-fi film. Meestal ben ik wel fan van dit soort films, maar Transcendence stelt het geduld van de kijker wel heel erg op de proef. Het duurt lang voordat er iets interessants gebeurd, en ook de acteurs (buiten Bettany) weten geen indruk te maken. Johnny Depp lijkt wel te slaapwandelen, en het contrast met zijn vroegere kleurrijke rollen is groot. Wat dan overblijft, is een sci-fi film die er goed uitziet en zijn sterke momenten kent, maar het lukt uiteindelijk niet om twee uur lang te blijven boeien.

avatar van hdehoon
2,5
jippie2010 schreef:
Zo zie je maar meer: een sterke cast, geweldige CGI en een geschat budget van 100.000.000 dollar bieden geen garantie voor een goede film. Maar waar schort het aan?
Het is een zielloos geheel geworden. Geen karakterverdieping, geen binding met de hoofdpersonen, een verhaal die ondergeschikt wordt gemaakt aan techniek. Dan kan het misschien een prachtig om naar te kijken, maar is het toch een nietszeggend geheel geworden. *2,5

Helemaal mee eens. Ik kan het niet beter zeggen.

avatar van ILDIB
3,0
3+. Beetje wisselvallig wel mooi gemaakt. Echt spannend wordt t niet helaas .

Gast
geplaatst: vandaag om 13:32 uur

geplaatst: vandaag om 13:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.