Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 9 oktober 2014
Bekijk via CineMember
Plot Locke
"No turning back."
Ivan Locke maakt een lange, nachtelijke rit om de vrouw die op het punt staat te bevallen van Ivans buitenechtelijke kind te helpen. Zijn vrouw en zijn zoon weten van niks en Ivans collega's moeten nu een enorme klus zonder hem proberen te starten. Tijdens zijn autorit heeft het hij dan ook heel wat uit te leggen aan alle betrokkenen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Locke (MusicMeter)
Sister Margaret (stemrol)
Cassidy (stemrol)
PC Davids (stemrol)
empirekees
Ik denk dat je het daar wel mee kan vergelijken al ken ik Boardwalk niet goed. Peaky Blinders lijkt mij wel wat rauwer.
mjk87 (moderator films)
Best aardig, deze film die bijna in real time is gefilmd want de weg van Birmingham naar Londen kost je ook echt iets meer dan vijf kwartier. Het is dan wel weer een film die ondanks zijn korte speelduur toch iets te lang aanvoelt, vooral door het repetitief karakter. Steeds maar weer telefoontjes die vrij eentonig zijn zorgen ervoor dat niet de volle speelduur echt boeiend blijft. Overigens, als de hoofdpersoon meer van dit soort dagen heeft met constante bereikbaarheid vraag ik me af of je niet al helemaal gek geworden zal zijn.
Hardy is wel goed - zittend in zijn lederen stoel van een BMW (dat lijken me een heerlijke opnamesessies te zijn geweest) weet hij met weinig ruimte heel wat emotie teweeg te brengen. Zijn stem, zijn verkoudheid en mimiek maken hem echt een mens en brengen hem tot leven. Daarnaast is het script op zich best goed, zij het dat je het wel gelooft na drie kwartier. Verder is de film sfeervol (al vond ik Hummingbird mooier eruit zien) maar door de beperkte ruimte zit er visueel weinig interessants. Misschien een regisseur met (meer) visueel talent had daar nog wat mee kunnen doen (Spielberg deed in The Sugarland Expres al beter zijn best). 3,0/.
Zeus.
"You make one little mistake, the whole world comes crashing down around you."
Fantastisch. Genoten van een film die zich de volledige 90 minuten afspeelt in een auto. Totaal ander concept dan het gros van de films, maar daarom zeker zo speciaal. Verhaal is lekker alledaags dat een ieder zou kunnen overkomen. Wederom genoten van Hardy. Kerel krijgt het script 3 dagen van te voren en weet dan zo'n overtuigend acteerprestatie neer te zetten. Had een verkoudheid te pakken en dat is gebruikt in de film. Prachtig.
****
david bohm
Sterk staaltje dit zeg, de hele speelduur in een auto en het blijft boeiend. Acteerwerk van Hardy is goed, ook de stemacteurs overtuigen en het verhaal is dusdanig sterk in z'n eenvoud dat het voor haast iedereen invoelbaar zal zijn.
Aanrader.
René8
In één woord een juweeltje. Sterke vertelling, prachtig spel, invoelbaar, aangrijpend, volkomen in balans. 5*
mcdaktari
Achteraf kan ik niet begrijpen dat ik deze autorit tot het einde afgekeken heb. Het sterke van deze film is dat je blijft kijken, en blijft wachten op wat gaat komen, maar ik vond dat er niks kwam.
Niet echt mijn genre dit. Ik vind het dan ook zwaar overdreven dat dit een juweeltje genoemd word. Het is dat Tom Hardy een vrij goed acteur is, maar buiten dat is het maar een slappe film. Tenminste dat vind ik, maar aan de toch hoge waardering te zien denken er veel anders over.
Thomas83
Een eenvoudig uitgangspunt met lekker aangedikte spanning. Echt theater eigenlijk. Vooral dankzij de zeer fijne muziek, goed geschreven scènes en dialogen aangenaam spannend. Hardy is weer echt op dreef. Zo aangedikt als de situaties zijn zo echt is zijn personage eigenlijk. Een en al stress en ingehouden emoties. Zijn accent is wel wat raar. Maar mooi hoe ze de spanning van zo'n groot bouwproject hebben gekoppeld aan het persoonlijke leven van Locke. Kan ook het uiterlijk van de film wel waarderen. Je kunt maar weinig doen als een film zich alleen in een auto op de snelweg begeeft, maar met montage, camerastandpunten, licht en reflecties worden toch leuke dingen gedaan. En het einde vind ik eigenlijk toch wel prachtig vond in al zijn eenvoud. Afsluiten met twee simpele maar krachtige telefoongesprekken. Echt weer zo'n film die heel veel doet met een laag budget en bescheiden setting. 3.5*.
Leland Palmer
Goed tussendoortje. Alles kwijt raken door een foutje die niet gemaakt had moeten worden. Het overkomt Ivan Locke. Bijzonder uitgangspunt om alles vanuit een auto te filmen en het verhaal te vertellen d.m.v. telefoongesprekken en een denkbeeldige (dode) vader. Goed gespeeld van Hardy en het regisseur Steven Knight laat het soms net voelen of je het zelf beleeft - zo'n moment wanneer die collega van Locke naar die Poolse gasten moet rennen is leuk gevonden. Erg veel deed het me niet, maar leuk om een keer te zien.
Mr Grey
Waardeloze film. Alleen maar opnames in de auto met telefoongesprekken en een film zonder eind!!
_Casper_
Tegenvallende en beetje goedkope film, had er echt meer van verwacht... Er zat geen spanning in ,en minimale meeleveing.. of ook meer enige verrassende plotwending...
De hele film speelt zich af in een auto... wat telefoongesprekken en thats it helaas
acteerwerk opzich wel sterk mja vanuit een auto is dat ook niet heel moeilijk
2.5
k bleef toch kijken maar laat geen indruk achter
misterfool
Ja, de film speelt zich slechts af in een auto en ja, de dialogen vinden enkel plaats via telefoongesprekken, maar tegelijkertijd is er zo veel meer aan de hand. Allereerst heeft deze film geweldig camera-werk; wat de film een dromerig; haast micheal mann-achtig sfeertje meegeeft. De minimale narratief is meer dan slechts een artsy fartsy manier om een verhaal te vertellen. Als kijker heb je eenzelfde gevoel van onmacht als het hoofdpersoon. Daarnaast vind ik het thema van deze film ijzersterk.Het gaat mijn inziens om de fragiliteit van status en verantwoordelijkheidsgevoel. Locke heeft zijn status gedurende 9 jaar opgebouwd, maar riskeert eigenlijk alles te verliezen, welhaast simpelweg omdat hij niet op wil groeien zoals zijn vader. . Ten slotte moet ook zeker Hardy hier een grote pluim krijgen voor zijn acteerwerk.
Picker
Thriller?? Nou nee. Ik vond het een beetje een vervelende film, ik ergerde me helemaal kapot aan dat k*t accent. Vind Hardy meestal wel goed maar had vanavond echt de hele film zin om mijn beugelfles door de tv te gooien door die stem....
Dat er uiteindelijk niets gebeurd en het einde ook erg slap is viel mij ook tegen.
robkilo
Gisteren deze film gekeken vanwege de score op Imdb. Zelden zo'n slappen film gezien. toch maar blijven kijken tot het einde. wat heb ik daar een spijt van gehad
jeuletaxi
Knap gemaakte film waar je 1 iemand in de auto volgt.
Bleef boeiend en open einde en vul zelf alles maar in.
Thriller is het naar mijn mening absoluut niet maar zeker een aanrader.
Origineel en Tom Hardy zet een puike rol neer, leefde echt met hem mee.
Verrassend goed en zeker een mooie 7
Gewaagd concept voor een film: één akteur (Tom Hardy), één locatie (een rijdende auto) en verder slechts een lange reeks telefoongesprekken. De film speelt zich af tijdens de belangrijkste nacht uit het leven van hoofdrolspeler Ivan Locke, met verregaande gevolgen voor zijn werk en zijn familie. De film is grotendeels boeiend en Hardy heeft genoeg charisma om het geheel drijvende te houden, maar uiteindelijk doen bepaalde plotontwikkelingen wel wat gekunsteld aan en is het script niet overal even geloofwaardig, hoe knap alles ook in elkaar gezet is.
notsub
Tijdens Locke zit je bijna constant naar hetzelfde beeld te kijken, maar toch verveelt het zelden. Binnen een mum van tijd weet je hoe de vlag er voor hangt en aan het eind is het leven van de hoofdpersoon niet meer hetzelfde (om het maar zacht uit te drukken). Die verandering is nog hetgeen ik het meest waardeerde in de film. Het is stof tot nadenken, die er toe doet.
broncode
Fenomenaal gewoon door zijn simpel zijn.
In anderhalf uur krijg je complex levensverhaal voorgeschoteld, maar toch in simpele eenvoudige bewoordingen.
Een man die in zijn '' spiegel '' kijkt en beseft dat het juiste doen soms vele nare gevolgen kan hebben, maar toch besluit om zijn geweten te volgen.
Vond Hardy al oke sinds jaren, maar nu heeft hij mij volledig overtuigd.
Dat gold overgins ook voor Statham met zijn 'guy Ritchie' periode, maar die is helemaal door geslagen naar testosteron held.
Hoop dat Hardy zijn weg niet kiest, en gevarieerde rollen blijft kiezen...
Insignificance
Nachtritten hebben wel wat. De romantiek van de weg, zoiets. Dromerig, bijna psychedelisch met al die lichten. Knight weet het prima vast te leggen, met een mooi, beheerst soundtrackje ook. Iets waar je de gedachten de vrije loop kunt laten, maar daar heb je als kijker, net als Locke, te weinig tijd voor. Iemand die zowel privé als zakelijk nog heel wat te regelen heeft en zichzelf onderweg tegenkomt. Net daar laat de film me wat in de steek.
Hardy doet het prima. Gecontroleerd met wat kleine maniertjes om zijn perfectionist van vlees en bloed te voorzien. Wanneer C5 aan bod komt, heeft dat iets met zijn leven en keuze te maken, maar hoe meer daarover duidelijk wordt, hoe meer ik afhaak. Nogal geforceerd hoe het vaderschap aan bod komt. Ook niet iets waar ik me goed in kan vinden. Een dapper en fraai uitgedost filmpje, zonder meer, maar in de kern ben ik niet helemaal mee
JoeCabot
Een nachtelijk ritje op de snelweg: het heeft iets 'zen'. Steven Knight vertaalt deze dromerige stemming knap naar het (grote) scherm. Zonder tussenstops. Puur, sfeervol.
De grootste verdienste van deze film is om die rust 85 minuten lang te bewaren, ondanks de chaos die zich op verschillende fronten ontplooit. Locke's BMW blijft een baken van sereniteit (ik verwacht overigens een vette cheque vanuit Bayern, want een schoolvoorbeeld van geslaagde product placement). Ook Tom Hardy straalt coolness uit, zonder dat hij een soort robot van zijn personage maakt.
Jammer dat het concept niet volledig uitgepuurd wordt. Zo zijn de woorden die Locke tussen de telefoontjes door richt tot zijn vader (die blijkbaar denkbeeldig op de achterbank vertoeft) natuurlijk niet als bezinning bedoeld. Het is vooral een poging om de bizarre situatie tot in de details te duiden. Dag mysterie. De makers streefden er klaarblijkelijk ook naar om alle dode momenten op te vullen met nog meer gepraat. Gaat bij momenten ten koste van de sfeer.
Los daarvan een zeer geslaagde mix van stijl en verhaal. De 85 minuten razen ook echt voorbij. 4*
blurp194
Razend knap in de eenvoud. Een man die zit te bellen in een BMW, en daarmee moeiteloos een hele film vol krijgt en ook nog voor elkaar krijgt dat je aan het einde eigenlijk teleurgesteld bent dat de film niet verder gaat met het verhaal. Cinematografisch mooie beelden in de beperkte ruimte, heerlijk realistisch en herkenbaar als je zelf ooit eens in een BMW hebt zitten bellen.
Voor mij een nieuw soort rol van Tom Hardy, en een die hij schijnbaar moeiteloos speelt. Niet moeilijk om van de enige acteur in beeld te zeggen dat hij de film draagt, maar in dit geval ook zonder meer terecht.
John Milton
Draak van een film.
Weinig toegevoegde waarde naast je cijfer dat hetzelfde uitdraagt, als je niet uitlegt waarom. For all we know vond je het niets omdat er geen paarden in voorkwamen.
JeroenFR08
Tja opzich best aardig allemaal. Maar ik zat te wachten op een qlimax.
Wat deze film wel de moeite waard maakt is het spel van Hardy wat gewoon erg sterk is. De regie mag er ook wel zijn en de dialogen zijn leuk.
Maar hmm nee. Dit is gewoon niet iets voor mij. Zoveel gepraat.
Leuk voor een keer.
Raffael77
Tom Hardy doet prima maar de film is voor de rest te saai.
Film Connoisseur
Locke
Tom Hardy is de laatste tijd goed op weg om één van de beste acteurs te worden die Hollywood (als hij dat al niet is) te bieden heeft en met deze film laat hij zien dat hij zelfs ijzersterk kan acteren in een auto. Hardy viel mij al op in de film Bronson en sindsdien ben ik wel fan van deze man geworden.
Locke (Hardy) is een constructeur/manager die dé belangrijke opdracht heeft gekregen in zijn carrière. Hij is secuur, professioneel en heeft alles tot in de detail uitgewerkt. Maar in de avond krijgt hij een telefoontje. En op de avond van zijn grootste uitdaging moet Locke een keus maken. Dit heeft enorme consequenties voor zijn professionele carriere maar ook voor zijn familie. Dit telefoontje zet de toon van de film.
Ik ga niet verklappen welke keus of stap Hardy maakt in de film vanwege het feit dat je als geïnteresseerde al direct weet hoe de film kan eindigen. De film steekt ontzettend goed in elkaar terwijl het eigenlijk alleen maar afspeelt in een auto. Dit concept deed me dan ook denken aan de films Phonebooth (Collin Farrell) en Buried (Ryan Reynolds) waarin de film een lange tijd afspeelt op één positie. De spanning is aanwezig en je krijgt als kijker een gevoel mee wat Locke doormaakt en dit geldt ook voor de andere karakters in deze film. De film is mooi verfilmd maar zeer simplistisch.
De film duurt slechts 80 minuten en dat is lang genoeg, dus mocht je 80 minuten niks te doen hebben en je bent geïnteresseerd in een film die je op de punt van je stoel laat zitten, dan is deze film de moeite waard. Houd je niet van films met een simplistische stijl en waarin je alleen te maken krijgt met een acteur die op één positie blijft, dan sla deze film over maar besef dan wel dat storytelling een echt vak is die uitstekend is toegepast in deze film.
JdeB
Ondanks het sterke acteerwerk kon ik mijn aandacht er maar net bij houden. Vervolgens 1 keer knipperen met de ogen en de film was ineens behoorlijk abrupt ten einde. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant past het hier ook wel....
Daarna even kort nadenken wat er nu eigenlijk allemaal in die 80 minuten (real time, beetje smokkelen her en der) is gebeurd en dan een cijfertje geven.
Bij dezen: ***
leatherhead
Aangename verrassing.
Zo'n filmpje waarvan ik, alvorens ik hem keek, eigenlijk helemaal niks wist, behalve dat Hardy de hoofdrol voor z'n rekening nam. Was me er dus ook niet bewust van dat de film zich op één locatie zou afspelen. Vind dat vaak wel wat hebben, toch knap hoe zulk soort films (ik noem een Buried) het voor elkaar weten te boksen je de volle speelduur geboeid te houden.
Hardy doet het geweldig en verdient alle lof die hij over zich krijgt. Wel moest ik even wennen aan dat vreemde accentje, maar zonder meer zet hij een performance neer om u tegen te zeggen. Al is dat natuurlijk ook wel een soort must, als je slechts één acteur in je film hebt fungeren.
De telefoonconversaties, die het grootste deel van de film beslaan, zijn overtuigend en realistisch, al kwamen Hardy's tirades naar zijn overleden vader gericht nogal geforceerd over. Klein minpuntje, hadden ze wat mij betreft beter achterwege kunnen laten. Visueel is het verder aangenaam, sfeervolle nachtopnames en mooi gebruik van fades, soundtrack mocht er ook wel wezen.
Vond het einde ook wel apart. Een échte climax blijft inderdaad uit, maar nét dat maakt het erg realistisch en oprecht. Op een mooie manier komt de film kalmpjes tot zijn einde, waarbij zaken als sentiment, plottwists, of andere gekkigheden gewoon lekker worden gelaten voor wat het zijn.
Kan ooit nog weleens oplopen, maar voorlopig een dikke 3,5* voor deze sterke film.
filmkul
Sterke film die door de eenvoud zijn kracht kent. De film blijft je vasthouden tot het eind, ondanks dat het zich alleen in een auto afspeelt en de hoofdrolspeler een doorsnee iemand is, waarvan de kijker getuige is van het uiteenvallen van zijn leven. Prima vertolkt door Hardy. Met name het einde wanneer zijn zoon belt, is erg aangrijpend. Vakwerk. 4.0

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Doug Liman bezig met corona-heistfilm met Cillian Murphy en Anne Hathaway

Jodorowsky's Dune
Documentaire, 2013

The Plague Dogs
Animatie / Avontuur, 1982
londen, engelandengelandman vrouw relatieontrouwzwangerschaprondritcheating husbandconstruction siteone nightroadmoviedrivingone locationproject managerdriving at nightcar phoneone actor movie