• 9.376.945 stemmen

Releasedatum: 9 oktober 2014

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Locke

"No turning back."

Ivan Locke maakt een lange, nachtelijke rit om de vrouw die op het punt staat te bevallen van Ivans buitenechtelijke kind te helpen. Zijn vrouw en zijn zoon weten van niks en Ivans collega's moeten nu een enorme klus zonder hem proberen te starten. Tijdens zijn autorit heeft het hij dan ook heel wat uit te leggen aan alle betrokkenen.

Ivan Locke

Cassidy (stemrol)

PC Davids (stemrol)

avatar van leatherhead

leatherhead

Ik verhoog hem naar 4,0*, film blijft toch wel echt hangen. Vreemd trouwens dat het cijfer hier op MM relatief vrij laag is, want de film wordt door de meeste sites zowaar de hemel ingeprezen.

leatherhead schreef:

Ik weet niet of dat zo vreemd is. Een praatfilm, aan de arthouse kant van het spectrum (niet echt, maar wel een beetje), met een 'populaire' acteur als Tom Hardy. Das is misschien wel een beetje vragen om verkeerde verwachtingen. Niet zo erg als bij een Under The Skin, maar ik heb op het werk een aantal mensen gehoord die dat precies zo hadden bij Locke ('ik heb gisteren toch een saaie KUTfilm gezien..!'

En niet een persoon hé? Plural

avatar van leatherhead

leatherhead

Klopt ook wel, maar op bijv. metacritic heeft ie een score van 81% en op rotten tomatoes zelfs 91% (ook de IMDb score is iets hoger). Vond het gewoon opmerkelijk dat MM blijkbaar een stuk meer moeite heeft met dit filmpje. Verder niet heel belangrijk of zo natuurijk .

John Milton

True, maar de audience score op RT is 70% en dat verschilt (net als de 7.1 van IMDb) ook weer niet zo heel veel van de 6,5 die hij momenteel op MM heeft. De metascore en RT score zitten regelmatig hoger bij critic favorites. Bij publiekslievelingen is die tendens vaak andersom. Geen wet van Meden en Perzen, maar wel altijd interessant (vooral wanneer je verwachtingen niét uitkomen).

En volgens mij liggen over de gehele linie genomen de MM stemmen wat lager dan die op IMDb, maar in hoeverre dit klopt weet ik niet zeker.

avatar van Film Pegasus

Locke is een mooi voorbeeld van less is more. Geen grootse scènes, ingewikkelde plotten, exotische locaties, ... Maar een verhaal dat opbouwt en door die herkenbaarheid en toch onvoorspelbaarheid door kleine gebeurtenissen toch zenuwslopend wordt. De autorit in het nachtlicht (donker met licht van de autostradeverlichting en autolampen) geeft een mooie sfeer mee. Zo'n sfeer dat je wel herkent als er onweer in de lucht hangt. Zeer passend als er even stiltes tussen de telefoontjes is, waarbij je Locke bijna hoort nadenken. Vooral in het begin is hij ijzig kalm. Locke heeft deze gesprekken waarschijnlijk al ettelijke malen in z'n hoofd laten afspelen met diverse variaties op het zelfde script. Maar het loopt nog verder mis en sommige dingen had hij anders ingeschat of komen pas aan als het realiteit blijkt te zijn en de woorden zijn uitgesproken.

Het was vooral aangenaam om Tom Hardy nog eens goed aan het werk te zien. Ik genoot wel van z'n prestatie als Bane, maar films als The Drop, Warrior of Mad Max waren al wat minder en lieten eerder een doorsnee acteur zien. Waarom de score hier op MM zo laag is, blijft een vraag. Blijft de smaak van de kijker natuurlijk. Misschien dat hij hier een 'verkeerd' publiek aanspreekt? Niet dat het echt van belang is, maar het zet je toch even denken. Ik hoop van Steven Knight nog meer te zien. Z'n eerste film Hummingbird heb ik nog niet gezien, maar deze Locke toont toch wel het werk van een goeie regisseur.

avatar van weberanja

weberanja

Prachtige acteerprestatie van Hardy, de emotie, de ergenis, en het doorzettingsvermogen om zijn eigen besluit te nemen. Top!

avatar van D-pulse

D-pulse

Film Pegasus schreef:

Prima samenvatting. Was bijna een toneelstuk, deze film. Hardy acteert doelbewust alle fases uit, van alles onder controle tot wanhoop/woede. Heel veel lagen in deze film maar wel met een droevige conclusie al met al. BMW zal overigens de film hebben betaald want vrijwel in elke shot zit de auto en de features...

avatar van Daan258

Daan258

Waarom deze film zo'n hoge rating krijgt kan ik totaal niet begrijpen.

Vond het echt een vreselijk saaie film. Na 45 min maar uitgezet wat ik eigenlijk nooit doe bij films, ik hield het echt niet meer vol.

Ik zal daarom dan ook geen stem uitbrengen op de film.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een man in zijn auto op weg is en ondertussen een aantal belangrijke telefoontjes heeft. De film speelt zich geheel in de auto af met slechts één acteur in beeld. Dit blijft natuurlijk een beetje een gimmick, maar toch blijft de film van begin tot eind spannend en is de stress voelbaar. Uiteraard mede door Tom Hardy die de film met gemak draagt. De dialoog met zijn vader had wat mij betreft achterwege gelaten mogen worden. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van Brother Grimm

Brother Grimm

Boring! Iemand die zijn leven verneukt op motorway.... OK als low budget nice try niet mijn ding sorry 1,5 voor de moeite...

avatar van SlickRick

SlickRick

Flinke tegenvaller. Het verhaal was niet heel erg boeiend en het werd nergens zenuwslopend.

avatar van K. V.

K. V.

Deze ook eens meegepikt, 'k had al wat goeie kritieken gehoord, maar toch geprobeerd met open vizier te kijken. 'k vond het wel een goeie film, die me wel wist te boeien. Het verhaal is eenvoudig te volgen en door de eenvoudige setting (een auto) kun je je meer focussen op de cast. De cast deed het prima. Eigenlijk zie je maar 1 personage, maar Tom Hardy deed het prima.

'k vond hem wel eens het bekijken waard, maar 'k vrees dat de herbekijkwaarde misschien niet zo groot zal zijn.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Op zich wel knap om een filmvan 1,5 uur te maken met alleen een man in een auto, maar echt spannend wordt het nooit. Een krappe 3.

avatar van zaleino

zaleino

1 fucking saaie film meest eenvoudige film ooit en ook de goedkoopste 1 acteur die de heletijd in ze auto zit en 100 telefoontjes opneemt komop man verhaallijn kan misschien wel goed zijn maar hoe ze dit uit hebben gebracht....is echt triest dat dit ooit een bioscoop film was ik zou gelijk me geld terug vragen

John Milton

Iemand die wanhopig probeert om zijn ontrafelende leven bij elkaar te houden terwijl het als water door zijn vingers lijkt te glippen, saai? Allesbehalve.

Maar had je geen idee dat dit een film was over iemand in zijn auto die telefoontjes pleegt? Geen recensie gelezen of trailer gezien? Dit was overigens geen film met een brede release in multiplexen, eerdere de kleinere meer arthouse gerichte theaters. Zul je in een Pathé hoogstens in de PAC selectie tegenkomen denk ik.

avatar van IH88

IH88

“You make one mistake, Donal, and the whole world comes crashing down around you”

Als ik Locke in één woord moet omschrijven is het hypnotiserend. De nachtelijke snelwegen, de cinematografie, alleen de binnenkant van de auto als decor, de stem van Tom Hardy. Regisseur Steven Knight levert een sterk staaltje vakmanschap af en weet de aandacht van de kijker vast te houden. Je wordt de film ingezogen en hij laat je vervolgens niet meer los.

Tom Hardy speelt Ivan Locke magistraal. Een ploegbaas bij een bouwonderneming die in een nachtelijke rit veel telefoontjes moet plegen en zijn leven door zijn vingers ziet glippen. Hoe interessant kan dat zijn? Wel, heel interessant dus. Dikke pluim ook voor de acteurs die alleen met hun stem emoties moeten overbrengen. Ruth Wilson, Olivia Colman, Ben Daniels, Tom Holland, allemaal doen ze het geweldig. Speciale vermelding voor Andrew Scott als Donal, een collega van Locke. Geweldig hoe hij met alleen zijn stem van Donal een personage maakt waarom je kan lachen, irriteren en meeleven. De scene waarin Locke Donal moet overtuigen om te gaan rennen naar een stel Poolse collega’s is er één om in te lijsten. Ook de laatste scene tussen Locke en zijn zoon Eddie is geweldig, hartverscheurend en mooi tegelijk.

Een minpunt zijn de gesprekken die Locke met zijn ingebeelde vader voert. Het levert een motivatie op voor Locke om het goede te doen maar had best achterwege kunnen blijven. Een hele kleine smet op een onverwachte parel van een film.

avatar van Jake Peralta

Jake Peralta

Een film als deze kan alleen werken wanneer de acteur zijn rol geloofwaardig kan overbrengen. Er is namelijk niets anders dat Locke zou kunnen breken of maken. Op een enkel moment na (de gesprekken met zijn ingebeelde vader komen niet helemaal uit de verf) slaagt Tom Hardy hier uitermate goed in en leef je echt mee met wat de man meemaakt. Knap gedaan.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik vond er dus niets aan.

Oersaai....

Meer wil ik er niet aan kwijt.

avatar van michelnicholas

michelnicholas

Bijzonder hoe deze film van begin tot eind blijft boeien met enkel een autorit en telefoongesprekken. Heel erg knap.

avatar van Northernlight-

Northernlight-

Concept is vrij origineel en verfrissend. Tom Hardy acteert bijzonder goed en de film blijft van meet af aan wel boeien. Bewijs dat soms één enkele acteur genoeg kan zijn om een goeie film te maken.

avatar van comely

comely

Hoe kan je deze film een thriller noemen? Begrijpelijk dat je dan een reactie als ''boring'' krijgt. Je vraagt er om.

avatar van ValAktaion

ValAktaion

Locke gaat over verantwoordelijkheidsgevoel maar meer nog over het vermijden van de misstappen van je biologische ouder, over de uitdaging te bewijzen dat je niet genetisch voortbestemd bent onder bepaalde omstandigheden tot dezelfde daden te komen.
Net als bij het eveneens door Steven Knight geschreven Eastern Promises, komt de verlossing uiteindelijk van een kind.

Het acteerwerk is Brits en (dus) goed, zowel van Hardy als van zijn gesprekspartners aan de andere kant van de lijn. Knight durfde het kennelijk niet aan zijn drama (beslist geen thriller) over een langere speelduur uit te smeren, en door het gebrek aan stiltes blijft emotionele betrokkenheid uit. De nacht kreeg de tweede hoofdrol, maar Knight beschikt niet over de kwaliteiten van Michael Mann om dit goed uit te voeren. Bovenal is de setting niet noodzakeijk voor de plot en dus vooral een gimmick om de film iets meer onderscheidend vermogen te geven.

avatar van Theunissen

Van dit soort films welke zich volledig afspelen in een auto zijn er al verschillende van gemaakt, maar dit is toch wel één van de minst interessante en dat ondanks het meespelen van Tom Hardy in de rol van voorman (verantwoordelijk voor de cement fundering voor het grootste bouwwerk in Londen) Ivan Locke. De film staat hier betiteld als een Drama / Thriller maar Thriller is helemaal niet van toepassing, want dit is gewoon een pure Drama film.

In deze film draait het dus om Ivan Locke, die op de vooravond van zijn grootste uit uitdaging uit zijn carrière als voorman opeens een telefoontje in zijn auto krijgt, die enorme grote gevolgen voor hem zullen hebben. Door dit telefoontje kan hijzelf namelijk niet de volgende dag bij de cement storting voor het grootste bouwwerk in Londen zijn en tevens kan hij niet naar huis naar zijn gezin (vrouw en zoontje) gaan. Hij besluit namelijk om op weg te gaan met zijn auto naar degene die hem gebeld heeft (het gaat dan om een vrouw die op het punt staat om te bevallen). De rit duurt circa 1,5 uur en dat is ook ongeveer (om precies te zijn 75 minuten) de duur van deze film en gedurende de hele tijd pleegt Iwan Locke telefoontjes vanuit zijn auto en probeert hij voor oplossingen te zorgen. Daar draait het dan om in deze film en de oplossingen (vanwege een mannelijke stommiteit van hem) zullen grote gevolgen hebben voor Iwan Locke.

Omdat het hele verhaal zich volledig afspeelt in de auto van Iwan Locke en hij ook de enige persoon is die in beeld komt, vond ik het maar een eentonige en langdradige bedoeling die ook regelmatig saai is. Hoewel de situatie omtrent Iwan Locke wel weet te boeien, en met name hoe hij omgaat met de situatie, werd het natuurlijk wel nergens spannend en dat komt door de oorzaak van de situatie, welke best cliché is. Hij nam wel de verantwoordelijk daarvoor, maar wel met alle gevolgen (ontslagen en verlies van zijn gezin) van dien. Tom Hardy speelt de rol van voorman Iwan Locke best verdienstelijk en hij maakt het kijken van deze film wel nog waard, hoewel het allemaal eigenlijk weinig voorstelt, inclusief het visuele aspect (verhaal speelt zich namelijk af in het donker en in een auto). Met alleen Tom Hardy in beeld moet je het ook doen, want voor de rest worden er geen personen in beeld gebracht en hoor je alleen de stemmen van de verschillende personen over de telefoon (carkit).

Al met al gewoon een eentonige langdradige bedoeling, die niet meer dan leuk is om eens gezien te hebben.

avatar van white viking

white viking

Ik heb de film ondertussen 3 keer gezien en hij blijft boeiend. Tom Hardy bewijst hier een topacteur te zijn. Dit is misschien wel een film voor de meerwaarde zoeker en krijgt daarom gemengde recensies. Schitterend om te zien hoe Ivan Locke (die alles altijd onder controle heeft) stilaan alles door de vingers ziet glippen. Hij blijft onder alle omstandigheden koelbloedig maar links en rechts beginnen er scheurtjes te ontstaan in zijn plannen. Tom Hardy heeft al bewezen krankzinnige rollen aan te kunnen en de subtiele momenten wanneer hij zijn geduld verliest zijn om in te kaderen. Ik wou eerst een 4,5 geven omdat de ingebeelde gesprekken met zijn vader inderdaad een beetje overbodig zijn maar ik geef een 5 om de mindere recensies te compenseren.

avatar van vranque

vranque

Phone Booth gevoel kreeg ik er bij. Prachtig. Wat een kracht zit er in deze film.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk drama film...

Redelijk (langdradige) verhaal...

Zit alleen maar auto rijden...

Goed acteerwerk...

Prima achtergrond geluid

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van Atheistus

Atheistus

Wat een kutfilm. Bellen tijdens het rijden is trouwens gevaarlijk. Maar dat terzijde.

avatar van misterfool

misterfool

Waarom vind je het een kutfilm? Atheistus

Ik ben ook benieuwd naar een uitgebreide mening van Tarkus

Ik vond dit zelf namelijk wel een prima film, maar ben altijd benieuwd naar de mening van andersdenkenden.

avatar van frolunda

frolunda

Boeiend en origineel drama,en niet alleen voor de setting want het waren voor mij vooral de combinatie van scenario onderwerpen die Locke zo bijzonder maakten.De film kent een mooi,strak tempo en de intensiteit wordt langzaam opgevoerd,mede door de steeds hogere frequentie van inkomende telefoontjes.Alleen de gesprekken met de overleden vader vond ik wat minder geslaagd.Ondanks dat een ijzersterke rol van Tom Hardy die de film duidelijk naar een hoger plan tilt.Ook visueel vond ik Locke,met zijn beperkte mogelijkheden uitermate geslaagd.Erg goed.

John Milton

'wat een kutfilm' zonder uitleg (of sitebreed bekende smaak) zet niet echt zoden aan de dijk, inderdaad. Tenzij je uitlegt waarom, is het echt volslagen onnuttig Atheistus, aangezien niemand weet om welke reden(en) je dat vond en dus niet in kan schatten wat dat inhoudt voor henzelf.

Aan de hand van je nickname en avatar zou ik bijvoorbeeld eerder je non-fictie boekensmaak in durven schatten, dan je filmsmaak aan de hand van je recente stemmen.