• 9.371.613 stemmen

Life of a King (2013)

Geregisseerd door: Jake Goldberger

Met onder meer: Cuba Gooding Jr., Dennis Haysbert en Richard T. Jones

Plot Life of a King

De film vertelt het waargebeurde verhaal van een man die de Afro-Amerikaanse kinderen van Washington D.C. iets kan geven wat ze nooit hebben gehad: een toekomst. Na 18 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, begint Eugene Brown (Cuba Gooding Jr.) in 1991 de 'Big Chair Chess Club' om de kinderen van de straat te houden en te werken aan hun toekomst.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Life of a King” is schijnbaar het waargebeurde verhaal van de ex-gedetineerde Eugene Brown, die een schaakclub opricht in de achterbuurten van Washington, om tieners op het rechte pad te houden en de filosofische betekenis van een spel schaken over te brengen. “Schijnbaar” zeg ik dan want ik lees op het internet dat de echte Eugene Brown alleen schaaklessen gaf op een basisschool en zeker niet op een hoge school in de achterbuurten. Hij zou naar het schijnt ook te bang zijn om zich in te laten met tieners die de hele tijd rondscheuren in snelle wagens, met revolvers zwaaien en drugs verhandelen. De film zou dus 95% fictie zijn. Het idee om een schaakclub op te richten voor kansarme kinderen kwam van ene zekere Sergeant Michael Brown (geen familie overigens) die diende bij de brandweer van Washington D.C.

Of het nu een lichtjes gewijzigde versie is van de echte feiten, doet eigenlijk niks ter zake. Ik vond het een aangrijpende en boeiende film over kansarme jongeren die de realiteit dagelijks ontvluchten en het nut van een degelijke opleiding niet meer inzien. Ze vluchten weg in de criminele wereld en keren zich tegen de maatschappelijke waarden. “Life of a King” hoort thuis in een rijtje van films die in de loop der jaren zijn verschenen en de inhoud is tweeledig. Aan de ene kant hebben we de rebellerende jeugd die elke vorm van gezag afwijst behalve die van een lokale misdadiger. Aan de andere kant hebben we weer een of andere barmhartige Samaritaan die gelooft dat deze jongeren wel een toekomst hebben en dan probeert ze te helpen. Het onderwerp is niks nieuws en er zijn een hele reeks films gemaakt met een gelijkaardig thema. Van "Boystown" en "Blackboard Jungle" , tot "Class of 1984" en "Dangerous Minds". In al deze films treedt een figuur naar voren die de wilskracht en het geduld heeft om een ontspoorde jeugd terug op het juiste spoor te brengen. Het grootste cliché in al deze films is dat iedereen pas tot inkeer komt, op het moment dat er zich een tragisch ongeval voordoet.

Cuba Gooding Jr. speelt hier een schitterende rol in. Ik ben niet zo’n grote fan van hem, maar ik vond dit toch een prachtprestatie. Hij heeft dan ook zo’n sombere, trieste blik die perfect bij deze rol past. Een man die gebroken is na een hele lange opsluiting en die tot het besef is gekomen dat hij, juist zoals in een schaakspel, een pion was die nodig is om de belangrijkste persoon te beschermen en alleen dient om opgeofferd te worden. Deze boodschap probeert hij dus ook over te brengen bij de jongeren, waar hij bij toeval als opzichter terecht komt, nadat ze de aangestelde verantwoordelijke weggepest hadden. Clifton (Carlton Byrd) is de leidersfiguur van de jongeren die voor een lokale drugsbaron dealt en ook cliënteel in de klas heeft. Het is ook de enigste die totaal niet meegaat in het plan van Eugene maar wel direct doorheeft dat deze laatste niet snel te intimideren is. Tahime (Malcolm Mays) is de meer timide jongen met familiale problemen en die Clifton tot op het einde blindelings volgt. Peanut (Kevin Hendricks) is de softie van de klas en krijgt de rol als slachtoffer aangereikt.

De boodschap die Eugene wil duidelijk maken is dat het leven zoals een schaakspel is. En als je dit eenmaal begrijpt en toepast op het dagelijkse leven, openen er zich mogelijkheden om te ontsnappen aan de negatieve spiraal. Bij momenten vond ik het heel ontroerend. Maar je kan er niet langs kijken dat het eigenlijk maar een doorsnee film is met de gebruikelijke clichés en te voorspellen situaties. Uiteindelijk beland deze film op één of andere TV-zender waar meer van die moraliserende met levensverhalen doorspekte films worden getoond. Prachtvertolkingen in een gekende omkadering.

avatar van Waku

Waku

Cuba Gooding Jr levert soms wanstallige films af en soms ook een pareltje.

In dit geval is het weer een een pareltje.

Uitstekende rol van deze doorgewinterde acteur als ex gevangene die zijn prive leven weer zinvol wil laten zijn zijn door de binding met zijn kinderen te herstellen en door kansloze jongeren op het juiste spoor te brengen via schaken. Een ongewoon thema met op de achtergrond drugs en misdaad problematiek maar wel eentje die zeer goed uitpakt.

Uitstekend acteerwerk en een pakkende verhaallijn zuigt je compleet in de film mee.

Aanrader!

avatar van gauke

gauke

Het is leuk om Cuba Gooding Jr. eindelijk weer eens in een betere productie te zien. Een prettige en pakkende film, gebaseerd op het ware verhaal van een man die het schaakspel gebruikt om kansarme kinderen te helpen. Het portret is inspirerend, eerlijk, symbolisch en biedt hoop, maar aan de andere kant is het ook voorspelbaar, clichématig en melodramatisch. Door de cast wordt goed geacteerd.

avatar van schumacher

schumacher

Goede film met goede acteurs ook. Ik heb me niet verveeld.

Zeker een aanrader voor een drama zijnde.

avatar van ockhausen

ockhausen

Goede drama. Verassend dacht dat een actie film was

avatar van Re73

Re73

Ik sluit me aan bij Gauke met dat verschil dat ik hem een 7 geef en dus 3.5 ster.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Op zich niet slecht maar erg origineel is het allemaal niet. Er zijn tal van films met hetzelfde concept, alleen nu is het met schaken. 't Is ook allemaal vrij voorspelbaar en daardoor boeide het me ook zeer weinig. 2,5 ster

avatar van Zanoni83

Zanoni83

Aanrader!!

In de trend van dangerous minds. Het mooie is dat het een waargebeurd verhaal is over kansloze jongeren, die op deze manier toch een leven opbouwen.

avatar van vanzelfsprekend

vanzelfsprekend

Mooie film waarin de mens keuzes heeft. En met de kracht in de mens andere bereiken.

En dat je nooit alleen staat in het leven.

Cuba Gooding Jr. speelde zijn rol overtuigend.

avatar van italklaas

italklaas

Ik ging er van uit dat het om een goedkope B-film zou gaan en dat ik het na 10 minuten zat zou wezen. Dus niet. Echt een prachtige film die pakt en een fantastische rol voor Cuba. Zeer zeker een aanrader.

avatar van missl

missl

Ik vind Cuba Gooding Jr een goede acteur maar dit verhaal over kansarme kinderen heb ik inmiddels al een keer of 100 gezien.

avatar van mrklm

mrklm

Hoewel dit verhaal gebaseerd is op het waargebeurde relaas van Eugene Brown, hier gespeeld door Cuba Gooding Jr., bevat het alle clichés en inmiddels als politiek incorrect bestempelde stereotypes. Brown is een ex-veroordeelde die probeert het beste te maken van zijn baan als conciërge op een middelbare school. Wanneer het schoolhoofd hem uit wanhoop vraagt om tijdelijk op een onrustige groep nablijvers te letten, blijkt hij de groep aardig te kunnen beheersen. Daarom besluit de school zijn hulp vaker in te roepen. Eugene besluit zijn leerlingen, die bestaan uit zwarte jongeren zonder toekomstaspiraties, te leren schaken. We hebben de crimineel, de stoere jongen die veel intelligenter blijkt te zijn dan hij zich voordoet en de sympathieke, sullige jongen met wie het niet al te best afloopt. Het is nauwelijks serieus te nemen, al doet Gooding Jr. zijn best om het clichématige scenario te ontstijgen.