menu

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

mijn stem
3,40 (268)
268 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Zuid-Afrika / Frankrijk
Biografie / Drama
141 minuten

geregisseerd door Justin Chadwick
met Idris Elba, Naomie Harris en Gys de Villiers

Dit is het verhaal van Nelson Mandela's buitengewone levensloop, vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje, over zijn ruim 27 jaar durende gevangenschap op Robbeneiland tot zijn inhuldiging als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Mandela is het verhaal van een gewone man die de uitdagingen van zijn tijd niet uit de weg ging en triomfeerde - een intiem portret over een modern icoon.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=QC1NPWbgdiQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van gauke
3,0
Met de grote, gespierde John Luther hunk Idris Elba in de titelrol moest je wel voortdurend
uit je hoofd zetten hoe Nelson Mandela er werkelijk uitzag. En dat heeft niets met de speelkwaliteiten van eerstgenoemde te maken.
Mandela heeft een leven achter de rug waarin nogal wat gebeurd is en de regisseur heeft gepoogd om dat allemaal in 140 minuten samen te vatten: een te moeilijke opgave. In de eerste plaats vond ik dat het verhaal met teveel horten en stoten verteld werd waardoor het nauwelijks pakte of raakte, het was ook meer een documentaire met gespeelde scènes. Zoals vermeld vond ik Idris Elba hartstikke sterk spelen. De regisseur had de persoon Nelson Mandela meer recht gedaan met een meerdelige televisieserie.

2,5
Matig/redelijk, het was het allemaal net niet.
De film verteld het verhaal/leven van Mandela.
Het begint heel sterk, met spannende scenes.. en soms met documentaire styl scenes/tv scenes ertussen.. maar naarmate de film vordert gaat de vaart uit de film en word het bij vlagen een saaie film en tja.. dan is 140 minuten toch wel erg lang.
het acteerwerk van de jongere mandela is sterk, de wat oudere mandela iets minder.
Overal een redelijke film, maar er had echt meer in gezeten
2.5*


avatar van Hannibal
4,5


Klinkt als een jaloers jankend kind dat geen ijsje krijgt en zijn broertje wel. Misschien is 12 Years a Slave gewoon een betere film?

avatar van Zeriel
2,0
Wat een hoge score zeg.
Dit lijkt nog het meest op een sterk ingekorte versie van een toch al middelmatige TV-serie. De jong jaren worden wel heel snel afgeraffeld, bij zijn initiatie werd zijn voorhuid afgesneden, geen kleine gebeurtenis, het is nauwelijks een gebeurtenis in deze prutfilm!
Geen moment heb je het gevoel dat de personages of de situaties echt zijn.
Idris Elba is gewoon geen Mandela. Wat Morgan freeman in Invictus wel was.
Zelf net The long way to freedom van Mandela himself gelezen, daar is dit een wel heel slap aftreksel van. Misschien helpt het ook niet dat ik op. Robben Eiland was wat een diepe indruk op me heeft gemaakt.
Ook het Afrikaans komt er bekaaid af, de bewakers, prAten alleen maar Afrikaans (=Nederlands) op. Robben eiland, hier alleen af en toe een beetje voor de vorm.

avatar van 93.9
3,0
Film vergt heel tijd en geduld van de kijker. Lengte van deze film is gewoon echt te lang, mede omdat er helemaal niets nieuws verteld wordt. Film lijkt op een geschiedenisfilm, terwijl er langs allerlei zijwegen ook een prima verhaal verteld kan worden. Daar zijn goede scriptschrijvers voor nodig.
Nu blijft het wat mager. Uiteraard alle repect voor Madela, maar 27 (!) gevangenschap levert weinig boeiende film op en zo'n gevangenisfilm hebben we nu ook wel gezien.

avatar van K. V.
3,5
Deze eens geprobeerd en 'k vond het geen misse film om eens gezien te hebben. 'k kende niet zo veel over het leven van hem, dus was het voor mij wel eens interessant om gezien te hebben.
'k werd wel niet zo echt van m'n sokken geblazen, dus één kijkbeurt is wel voldoende.
Verder deed de cast het wel prima en is het eindlied van U2 ook wel de moeite.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over het leven van Neslon Mandela vanaf zijn jeugd tot aan zijn presidentschap. Deze biopic blijft veilig binnen de lijntjes van het genre en weet hierdoor nergens te verrassen. Desalniettemin wel goed en onderhoudend en ook een aantal aangrijpende momenten. Ook al oogt Idris Elba wel wat te fit als de oudere Mandela, hij stelt niet teleur in de titelrol.

avatar van Decec
4,0
Een goede drama/historie/biopic verhaal...
Een waargebeurd verhaal...
Heel goed verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Af en toe te snel camerabeweging, daarna is goed...

3,5
Boeiende biografie, alhoewel er flinke gaten in het verhaal zitten... maar toch zeker de moeite waard.

4,0
Een boeiende film die soms wel wat beter uitgelicht mocht worden. De verhaallijnen gaan best rap na elkaar waardoor er een gevoel achterblijft dat er iets mist. Wel vind ik het acteerwerk heel sterk en de eigenlijke ster van deze film is Naomie Harris met haar uitstekende vertolking van Winnie Mandela.
Haar levendige vertolking zorgt er stiekem toch eigenlijk voor dat de stukken met Idris iets minder indrukwekkend overkomen. Naar mijn mening heeft dit er misschien ook mee te maken dat ik vond dat de film wel wat heftiger mocht zijn en dan inderdaad met name de stukjes met Idris Elba. Laat de ware pijn zien die Mandela gevoeld heeft en dan krijgt deze film een stuk meer diepgang.
Desalniettemin was het wel een prachtige film om te zien met schitterende muziek.

4,5
Geweldige biopic over Nelson Mandela!

avatar van 606
4,0
606
Heftig en onrechtvaardig wat die man is aangedaan. Gelukkig heeft hij nog wat jaren buiten de hekken / muren mogen leven ook als president. R.I.P Mandela.

Mooi gemaakt deze biopic en sterk geacteerd. Moet een eer zijn om hem te mogen spelen.

avatar van Gazi
4,0
Het betere biopic dan pakweg Selma 2014
Het begin van de film vraagt enig aandacht en inspanning de rest is free free Mandela R.I.P. Wiseman

3,5
Zo'n bewogen leven in een twee uur en halfdurende film duwen is zeker niet eenvoudig en eigenlijk wordt dit af en toe wel aangevoeld omdat het wel eens overkomt alsof één en ander wordt overgeslagen of onvoldoende belicht terwijl andere passages in reliëf worden geplaatst.
Niettemin een behoorlijk en aanbevolen werk dat uiteraard een gevoelig gebeuren raakt maar als film in feite onvoldoende aangrijpt, wat wel verwonderlijk is en wellicht te wijten is aan tekort aan lengte om alles nog beter over te brengen. Het acteerwerk stelt zeker niet teleur.

avatar van darlynhailey
3,5
geweldige film over Mandela sterk acteerwerk van Idris Elba

Gast
geplaatst: vandaag om 11:15 uur

geplaatst: vandaag om 11:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.