• 9.377.533 stemmen

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Biografie / Drama | 141 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Zuid-Afrika / Frankrijk

Geregisseerd door: Justin Chadwick

Met onder meer: Idris Elba, Naomie Harris en Gys de Villiers

Gesproken taal: Engels en Afrikaans

Releasedatum: 19 december 2013

Plot Mandela: Long Walk to Freedom

"It is an ideal for which I am prepared to die."

Dit is het verhaal van Nelson Mandela's buitengewone levensloop, vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje, over zijn ruim 27 jaar durende gevangenschap op Robbeneiland tot zijn inhuldiging als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Mandela is het verhaal van een gewone man die de uitdagingen van zijn tijd niet uit de weg ging en triomfeerde - een intiem portret over een modern icoon.

Nelson Mandela

Evelyn Mase

Kobie Coetzee

avatar van schram101

schram101

Mooie biografie van de onlangs overleden Nelson Mandela. Film trekt opvallend weinig aandacht trouwens. Zie nog maar weinig reacties / beoordelingen hier op de site.

Mandela: Long Walk to Freedom vertelt bijna het complete levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse held maar schijnt weinig verassingen te kennen. Nu ben ik geen historische encyclopedie dus was dit voor mij geen probleem. De geschiedenis van de apartheid en de strijd van Nelson tegen de regering is bizar en behoort tot de zwartste bladzijden van de wereldgeschiedenis. Na het zien van de film mogen we concluderen dat het ook goed verfilmbaar is, al richt de film zich vooral op Mandela (niet zo heel verwonderlijknatuurlijk met zo'n titel) en dus iets minder op de apartheid in het algemeen. Wat mij betreft had hier iets meer aandacht aan besteed mogen worden.

Omdat Morgan Freeman waarschijnlijk te oud was is er voor Idris Elba gekozen de hoofdrol te spelen. En dat doet hij uitstekend. Vooral zijn accent vond ik knap. Maar naast Elba is Naomi Harris misschien wel net zo sterk. Knappe prestatie van haar, die hiermee laat zien hoe veelzijdig ze wel niet is.

Zoals de meeste films in deze setting heeft ook Chadwick gekozen voor een schitterende soundtrack. Toegegeven, ik ben al gauw tevreden wanneer de camera over een uitgestrekt graanveld glijdt, zwarte kindjes achter een bal aanrennend op de achtergrond en een Afrikaans koor de zang verzorgt. Tja, dan komt het kippevel al gauw om de hoek kijken.

De speelduur had iets korter gemogen hoewel het nergens echt saai wordt. Twee-en-half uur is en blijft echter vrij lang.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Niet een hele bijzondere verassende film maar geeft een mooi chronologisch overzicht van de strijd die Mandela heeft moeten leveren. Interresant is de verwijdering die ontstaat tussen Nelson en Winnie.

Ik had wat meer mooie plaatjes van Zuid-Afrika verwacht, dat viel in die 2,5 uur toch wat tegen. Ook het Afrikaans had wat meer gesproken mogen worden in de film ipv Engels. Dat Afrikaans is een prachtig taaltje. Baie goed!

Van de hoofrolspeler was ik niet weg; ik vond hem niet echt overtuigend als Nelson, ik kan niet echt mijn vinger erop leggen, maar misschien is het wel het accent wat iets te geforceerd overkwam en hij heeft bovendien ook in het geheel geen Xhosa uiterlijk.

Ik zeg 2,5 ster.

avatar van stinissen

Aardige film over de onlangs overleden Nelson Mandela , Idris Elba speelt zijn rol met veel overtuiging en toch vond ik de film over Winnie Winnie (2011) waar natuurlijk ook het verhaal van Nelson inzit stukken sterker en zou jullie die ook allemaal willen aanraden deze film heeft op MM maar 5 stemmen dus ik zou zeggen ga hem zien en vergelijk deze prent met deze Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

avatar van The Oceanic Six

Interessante film over het leven van Mandela, al vond ik de film niet echt indrukwekkend. Ik vond sowieso dat ze bepaalde periodes heel lang lieten zien, maar dat vooral de fase na zijn vrijlating er wel heel snel doorheen wordt gejaagd. Misschien was het toch beter om de focus van de film op 1 periode van zijn leven te leggen?

Elba overtuigt als Mandela, al vond ik hem niet erg op Mandela lijken qua uiterlijk. Qua stem kwam hij wel beter in de buurt. Harris vond ik als Winnie ook uitstekend. Ze hadden ieder geval chemie met elkaar, al ging het allemaal niet heel diep. Dat de film niet al te diep ging vind ik overigens ook mijn grootste klacht over de film. Wat ik al zei, sommige punten werden wel heel vlot behandeld en het bleef bij vlagen vrij oppervlakkig tijdens dialogen. Ik werd nooit echt in de film gezogen. Misschien komt dit ook omdat het Mandela verhaal mij al (zoals velen, uiteraard) bekend was, maar het duurde me soms allemaal wat lang. Toch is het wel een film die men op middelbare scholen prima zou kunnen tonen in lessen over racisme.

avatar van Zinema

Hangende held.

Ondanks dat Idris Elba weinig gelijkenissen vertoont met Nelson Mandela, geloof je hem direct. Op zijn schouders rust deze biopic van de beroemde Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder. En ondanks dat het verhaal soms wat onrustig aandoet, rust het er stevig. Elba is imposant. Hij wekt sympathie op, terwijl hij in een van de beginscènes toch echt zijn vrouw tegen de grond werkt nadat hij is vreemdgegaan. Daarnaast wordt al snel duidelijk dat Mandela op uiterst gewelddadige wijze zijn recht zocht. Zeer verklaarbaar en wellicht hiertoe gedreven omdat de andere opties zinloos waren, maar toch.

Als je niets weet van het verhaal van het icoon, kun je een beetje bedrogen uitkomen. Mandela was een held, maar tevens iemand met doden op zijn geweten. Omdat dit niet expliciet naar voren komt in de film - een gemiste kans - blijft het een beetje hangen. Iets wat het kijkgenot niet ten goede komt. Gelukkig zwoer hij op latere leeftijd alle geweld af en scheidde hij van zijn uiterst militante Winnie, die hier een stuk bloeddorstiger wordt gepresenteerd. Mandela riep op een cruciaal punt op tot vrede en verwierp geweld. Alleen al door deze daad verdiende de man een standbeeld. Genocide was nabij.

Dat hij, en zijn kompanen, mede verantwoordelijk zijn geweest voor de afschaffing van Apartheid moge helder zijn. De man werd niet voor niets door elke voorstander van vrijheid bejubeld en bewierookt. Het komt ook duidelijk naar voren in deze levensgeschiedenis, al wordt er hier en daar een veel te korte bocht genomen. Je moet ook wat als filmmakers. Een heel mensenleven in tweeënhalf uur proppen valt nu eenmaal tegen. En is eigenlijk ondoenbaar. Regisseur Justin Chadwick is een heel eind gekomen. Mandela: Long Walk to Freedom is dan ook de moeite waard, ondanks die enige onrust. Met dank aan Idris Elba.

Zeer goed.

Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.

avatar van Zeriel

Zeriel

Wat een hoge score zeg.

Dit lijkt nog het meest op een sterk ingekorte versie van een toch al middelmatige TV-serie. De jong jaren worden wel heel snel afgeraffeld, bij zijn initiatie werd zijn voorhuid afgesneden, geen kleine gebeurtenis, het is nauwelijks een gebeurtenis in deze prutfilm!

Geen moment heb je het gevoel dat de personages of de situaties echt zijn.

Idris Elba is gewoon geen Mandela. Wat Morgan freeman in Invictus wel was.

Zelf net The long way to freedom van Mandela himself gelezen, daar is dit een wel heel slap aftreksel van. Misschien helpt het ook niet dat ik op. Robben Eiland was wat een diepe indruk op me heeft gemaakt.

Ook het Afrikaans komt er bekaaid af, de bewakers, prAten alleen maar Afrikaans (=Nederlands) op. Robben eiland, hier alleen af en toe een beetje voor de vorm.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en 'k vond het geen misse film om eens gezien te hebben. 'k kende niet zo veel over het leven van hem, dus was het voor mij wel eens interessant om gezien te hebben.

'k werd wel niet zo echt van m'n sokken geblazen, dus één kijkbeurt is wel voldoende.

Verder deed de cast het wel prima en is het eindlied van U2 ook wel de moeite.

avatar van scorsese

Goeie film over het leven van Neslon Mandela vanaf zijn jeugd tot aan zijn presidentschap. Deze biopic blijft veilig binnen de lijntjes van het genre en weet hierdoor nergens te verrassen. Desalniettemin wel goed en onderhoudend en ook een aantal aangrijpende momenten. Ook al oogt Idris Elba wel wat te fit als de oudere Mandela, hij stelt niet teleur in de titelrol.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/historie/biopic verhaal...

Een waargebeurd verhaal...

Heel goed verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Af en toe te snel camerabeweging, daarna is goed...

avatar van Moviegirl200

Moviegirl200

Een boeiende film die soms wel wat beter uitgelicht mocht worden. De verhaallijnen gaan best rap na elkaar waardoor er een gevoel achterblijft dat er iets mist. Wel vind ik het acteerwerk heel sterk en de eigenlijke ster van deze film is Naomie Harris met haar uitstekende vertolking van Winnie Mandela.

Haar levendige vertolking zorgt er stiekem toch eigenlijk voor dat de stukken met Idris iets minder indrukwekkend overkomen. Naar mijn mening heeft dit er misschien ook mee te maken dat ik vond dat de film wel wat heftiger mocht zijn en dan inderdaad met name de stukjes met Idris Elba. Laat de ware pijn zien die Mandela gevoeld heeft en dan krijgt deze film een stuk meer diepgang.

Desalniettemin was het wel een prachtige film om te zien met schitterende muziek.

avatar van 606

Heftig en onrechtvaardig wat die man is aangedaan. Gelukkig heeft hij nog wat jaren buiten de hekken / muren mogen leven ook als president. R.I.P Mandela.

Mooi gemaakt deze biopic en sterk geacteerd. Moet een eer zijn om hem te mogen spelen.

avatar van Movsin

Movsin

Zo'n bewogen leven in een twee uur en halfdurende film duwen is zeker niet eenvoudig en eigenlijk wordt dit af en toe wel aangevoeld omdat het wel eens overkomt alsof één en ander wordt overgeslagen of onvoldoende belicht terwijl andere passages in reliëf worden geplaatst.

Niettemin een behoorlijk en aanbevolen werk dat uiteraard een gevoelig gebeuren raakt maar als film in feite onvoldoende aangrijpt, wat wel verwonderlijk is en wellicht te wijten is aan tekort aan lengte om alles nog beter over te brengen. Het acteerwerk stelt zeker niet teleur.

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Justin Chadwick neemt nogal wat hooi op de vork door het leven te willen verfilmen van de bewonderenswaardige Nelson Mandela, in deze film vertolkt door Idris Elba. Het is echter een behoorlijk complex en uitgebreid geheel om in filmformaat te dirigeren en dat is dan ook het voornaamste struikelblok in dit geval. De tijdsprongen zijn onbeschrijfelijk groot, het verhaal wordt met te veel snelheid doorgelezen en de verouderingskuur van met name Elba oogt bijna komisch. Chadwick pikt de hele tijd wat kleine hoogtepuntjes uit het leven van Mandela om te belichten, maar het resulteert in een nogal onrustig verteld verhaal waarin de chemie tussen de personages allesbehalve overtuigend is en de politieke urgentie niet voelbaar is. Een film met zo'n moeilijke inhoud kan simpelweg niet afgeraffeld worden, maar enkele gewelddadigheden tussendoor komen opvallend sterk uit de hoek. De druk van het racisme evenals de dreiging van geweld loeren constant om de hoek, bovendien vind ik de monologen van Mandela altijd indrukwekkend om te horen. Het zijn echter te minuscule hoogtepuntjes voor een film van dit kaliber.

avatar van mrklm

mrklm

Idris Elba en Naomie Harris zijn perfect als Nelson en Winnie Mandela in deze prachtig gefilmde, eerbiedige verfilming van Nelson Mandela’s autobiografie. William Nicholsons scenario laat in een rap tempo de belangrijkste momenten en personen uit Mandela’s persoonlijke gschiedenis en dat van Zuid-Afrika voorbijkomen. Een toespraakje hier, een aanslagje daar, een incidentje hier , een quootje daar en het resultaat is deze oogstrelende, oppervlakkige biopic. Nelson Mandela overleed een paar dagen na de wereldpremière op 95-jarige leeftijd.