Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 19 december 2013
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Mandela: Long Walk to Freedom
"It is an ideal for which I am prepared to die."
Dit is het verhaal van Nelson Mandela's buitengewone levensloop, vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje, over zijn ruim 27 jaar durende gevangenschap op Robbeneiland tot zijn inhuldiging als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Mandela is het verhaal van een gewone man die de uitdagingen van zijn tijd niet uit de weg ging en triomfeerde - een intiem portret over een modern icoon.
Nelson Mandela
Evelyn Mase
Kobie Coetzee
jarno1975 (moderator series)
nilserr
Naar deze film kijk ik toch wel heel erg uit. Hopelijk blijven ze niet steken in een oversentimentele lofzang, maar belichten ze ook de duistere kanten uit het bestaan van Nelson Mandela. In Idris Elba heb ik in ieder geval genoeg vertrouwen, afgaande op de trailer. Hoe hij die stem onder controle heeft, bijna perfect!
De volledige trailer:
YouTube - Mandela: Long Walk to Freedom (2013) Official Trailer (HD) Idris Elba, Naomie Harris
schram101
Mooie trailer ook zeg. Gewaagde keus om Waving Flag te gebruiken maar vind het heel leuk uitpakken. Maakt de trailer wat minder sentimenteel.
cordiacovens
YouTube - U2 - Ordinary Love (From Mandela OST) Lyric Video
Prima soundtrack. Tof om U2 weer te horen.
VierkanteOogjes
Mandela hield altijd zijn vuist náást zijn gezicht ipv boven zoals de poster hier. Hier lijkt t een uitdrukking van strijd en Mandela straalde juist vrede uit dankzij vuist náást zijn gezicht.
Montorsi
Dat is pas iets van na Robbeneiland.
Mandela was ook juist vóór die strijd, toen het op de Gandhi manier niet lukte.
harm538
Gisteren de voorpremière gezien.
Indrukwekkend, zeker het laatste uur. Complimenten voor Idris Elba, zijn lichaamstaal en met name zijn stem(beheersing) benadert die van Mandela.
De gevangenisperiode is ook mooi in beeld gebracht, een lange periode waar (mij) niet veel detailinformatie bekend van was.
De periode na de detentie ging me te snel, juist die periode is zijn invloed het grootst geweest.
Maar al met al verplichte kost om het levensverhaal van deze indrukwekkende man te aanschouwen!
eboman21
Ik heb hem gisteren in de sneakpreview gezien..en het eerste wat ik dacht was..hmm had liever wat anders gezien..maar ik ben toch blij verrast! Zeker de moeite waard! Ook Idris Elba acteert echt subliem! Ik vind het echt knap!
sinterklaas
Wel toevallig dat deze uitkomt vlak na de dood van Mandela.
M_puur
Zeker geen slecht film, maar ook geen aangrijpende. Ondanks de lange speelduur vond ik dat de film soms veel te snel gebeurtenissen behandelde. Persoonlijk stoorde ik me ook aan de manier waarop apartheid in beeld gebracht werd, het mocht van mij wel iets rauwer.
schoonetoonen
Deze film wilde ik heel graag zien, maar stelt me toch ietwat teleur. Voornamelijk omdat naar mijn idee de gebeurtenissen gewoon TE ingrijpend, omvangrijk en complex zijn om te vangen in één film. Ik denk dat ze hier beter een serie van hadden kunnen maken, voor bijv. HBO of zo.
schram101
Mooie biografie van de onlangs overleden Nelson Mandela. Film trekt opvallend weinig aandacht trouwens. Zie nog maar weinig reacties / beoordelingen hier op de site.
Mandela: Long Walk to Freedom vertelt bijna het complete levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse held maar schijnt weinig verassingen te kennen. Nu ben ik geen historische encyclopedie dus was dit voor mij geen probleem. De geschiedenis van de apartheid en de strijd van Nelson tegen de regering is bizar en behoort tot de zwartste bladzijden van de wereldgeschiedenis. Na het zien van de film mogen we concluderen dat het ook goed verfilmbaar is, al richt de film zich vooral op Mandela (niet zo heel verwonderlijknatuurlijk met zo'n titel) en dus iets minder op de apartheid in het algemeen. Wat mij betreft had hier iets meer aandacht aan besteed mogen worden.
Omdat Morgan Freeman waarschijnlijk te oud was is er voor Idris Elba gekozen de hoofdrol te spelen. En dat doet hij uitstekend. Vooral zijn accent vond ik knap. Maar naast Elba is Naomi Harris misschien wel net zo sterk. Knappe prestatie van haar, die hiermee laat zien hoe veelzijdig ze wel niet is.
Zoals de meeste films in deze setting heeft ook Chadwick gekozen voor een schitterende soundtrack. Toegegeven, ik ben al gauw tevreden wanneer de camera over een uitgestrekt graanveld glijdt, zwarte kindjes achter een bal aanrennend op de achtergrond en een Afrikaans koor de zang verzorgt. Tja, dan komt het kippevel al gauw om de hoek kijken.
De speelduur had iets korter gemogen hoewel het nergens echt saai wordt. Twee-en-half uur is en blijft echter vrij lang.
Flat Eric
Niet een hele bijzondere verassende film maar geeft een mooi chronologisch overzicht van de strijd die Mandela heeft moeten leveren. Interresant is de verwijdering die ontstaat tussen Nelson en Winnie.
Ik had wat meer mooie plaatjes van Zuid-Afrika verwacht, dat viel in die 2,5 uur toch wat tegen. Ook het Afrikaans had wat meer gesproken mogen worden in de film ipv Engels. Dat Afrikaans is een prachtig taaltje. Baie goed!
Van de hoofrolspeler was ik niet weg; ik vond hem niet echt overtuigend als Nelson, ik kan niet echt mijn vinger erop leggen, maar misschien is het wel het accent wat iets te geforceerd overkwam en hij heeft bovendien ook in het geheel geen Xhosa uiterlijk.
Ik zeg 2,5 ster.
marbas
Wow.... Idris Elba wat een prachtige man, de mooiste filmacteur van dit moment (vind ik ) daarbij speelt hij de rol uitstekend.
knusse stoel
Ik hou niet zo van voorspellen maar reken erop dat op den duur er een serie over deze mensen mens gemaakt zal worden! Daar was hij groot genoeg voor en de indruk die hij gemaakt heeft in de geschiedenis zal daar zeker voor zorgen. Is het niet nu dan wel over enige jaren.
En ik vind dus ook dat je gelijk hebt wat dit betreft. Er worden te veel zaken in deze film niet goed uitgelicht. De tijd is bij een film altijd het probleem, wat komt erin en wat houd je eruit?
Thomas83
De timing van de film had amper “mooier” gekund. Ik las zelfs dat Mandela's dochters net in Londen aanwezig waren op de première van de film toen ze te horen kregen dat hun vader overleden was. Er zijn de nodige valkuilen waar je in kunt trappen bij het verfilmen van zo'n indrukwekkend verhaal als dat van Mandela en de geschiedenis van zijn land, maar gelukkig weet de film dingen als te overdreven verheerlijking en sentimentaliteit nog enigszins te omzeilen. Al is de poging wat mindere kanten van hem te laten zien maar wat halfslachtig.
Wel wordt de fout gemaakt die je erg vaak ziet bij biopics, door te veel in de relatieve korte beschikbare tijd te willen tonen. Daardoor wordt vooral aan het begin en eind door de film geracet. De blanken zijn helaas vooral karikaturen in de film, maar met Elba hebben ze wel een waardig echt goede acteur gevonden om Mandela te spelen. Ik vind hem totaal niet op Mandela lijken, maar ik vind zijn stem nog heel behoorlijk lijken, en het leidt niet eens af van de film. Naomie Harris vind ik de rol van Winnie Mandela niet eens minder spelen. En wat heeft de makeup-afdeling een knappe prestatie geleverd door alle hoofdrolspelers in het hele gebeuren (ze blijven op Mandela na wel echt op de achtergrond) er vrij geloofwaardig ouder uit te laten zien later in de film.
Jammerlijk genoeg komt het hele politieke verhaal niet helemaal uit de verf. Zoals ik al aangaf zijn de blanken vooral karikaturale slechteriken die we af en toe even racistisch zien doen, en een groot deel van de film bestaat uit matige speeches voor enthousiast juichende en zingende menigtes. Je hebt van die speeches in films waarbij je zelf ook stiekem wel een beetje mee wil juichen, maar bij matige speeches als hier erger je je soms zelfs een beetje aan het dom juichende en jaknikkende volk. En dat bij zulke belangrijke gebeurtenissen die centraal staan. Ondanks deze oppervlakkigheid viel het met de echt tenenkrommende momenten echt enorm mee. Kom niet veel verder dan een scène waarin Mandela zijn zich tegenover een blanke bewaker racistische gedragende kleinzoon corrigeert. 3.0*.
Waku
Ookal is het verhaal bij de meeste mensen al bekend. Al was het alleen maar door geschiedenisboeken en de media, toch blijft het levensverhaal van Mandela indrukweekend.
En dat geldt ook voor deze film. Vooral dankzij Idris Elba die uitstekend Nelson Mandela neerzet tot aan zijn stem toe.Sommige levensloop verhalen en biografieen worden volledig om zeep geholpen door verkeerde regie ( "Diana") maar daar is gelukkig geen spraken van bij deze "Long walk to freedom"
Aardige film over de onlangs overleden Nelson Mandela , Idris Elba speelt zijn rol met veel overtuiging en toch vond ik de film over Winnie Winnie (2011) waar natuurlijk ook het verhaal van Nelson inzit stukken sterker en zou jullie die ook allemaal willen aanraden deze film heeft op MM maar 5 stemmen dus ik zou zeggen ga hem zien en vergelijk deze prent met deze Mandela: Long Walk to Freedom (2013)
Interessante film over het leven van Mandela, al vond ik de film niet echt indrukwekkend. Ik vond sowieso dat ze bepaalde periodes heel lang lieten zien, maar dat vooral de fase na zijn vrijlating er wel heel snel doorheen wordt gejaagd. Misschien was het toch beter om de focus van de film op 1 periode van zijn leven te leggen?
Elba overtuigt als Mandela, al vond ik hem niet erg op Mandela lijken qua uiterlijk. Qua stem kwam hij wel beter in de buurt. Harris vond ik als Winnie ook uitstekend. Ze hadden ieder geval chemie met elkaar, al ging het allemaal niet heel diep. Dat de film niet al te diep ging vind ik overigens ook mijn grootste klacht over de film. Wat ik al zei, sommige punten werden wel heel vlot behandeld en het bleef bij vlagen vrij oppervlakkig tijdens dialogen. Ik werd nooit echt in de film gezogen. Misschien komt dit ook omdat het Mandela verhaal mij al (zoals velen, uiteraard) bekend was, maar het duurde me soms allemaal wat lang. Toch is het wel een film die men op middelbare scholen prima zou kunnen tonen in lessen over racisme.
Hangende held.
Ondanks dat Idris Elba weinig gelijkenissen vertoont met Nelson Mandela, geloof je hem direct. Op zijn schouders rust deze biopic van de beroemde Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder. En ondanks dat het verhaal soms wat onrustig aandoet, rust het er stevig. Elba is imposant. Hij wekt sympathie op, terwijl hij in een van de beginscènes toch echt zijn vrouw tegen de grond werkt nadat hij is vreemdgegaan. Daarnaast wordt al snel duidelijk dat Mandela op uiterst gewelddadige wijze zijn recht zocht. Zeer verklaarbaar en wellicht hiertoe gedreven omdat de andere opties zinloos waren, maar toch.
Als je niets weet van het verhaal van het icoon, kun je een beetje bedrogen uitkomen. Mandela was een held, maar tevens iemand met doden op zijn geweten. Omdat dit niet expliciet naar voren komt in de film - een gemiste kans - blijft het een beetje hangen. Iets wat het kijkgenot niet ten goede komt. Gelukkig zwoer hij op latere leeftijd alle geweld af en scheidde hij van zijn uiterst militante Winnie, die hier een stuk bloeddorstiger wordt gepresenteerd. Mandela riep op een cruciaal punt op tot vrede en verwierp geweld. Alleen al door deze daad verdiende de man een standbeeld. Genocide was nabij.
Dat hij, en zijn kompanen, mede verantwoordelijk zijn geweest voor de afschaffing van Apartheid moge helder zijn. De man werd niet voor niets door elke voorstander van vrijheid bejubeld en bewierookt. Het komt ook duidelijk naar voren in deze levensgeschiedenis, al wordt er hier en daar een veel te korte bocht genomen. Je moet ook wat als filmmakers. Een heel mensenleven in tweeënhalf uur proppen valt nu eenmaal tegen. En is eigenlijk ondoenbaar. Regisseur Justin Chadwick is een heel eind gekomen. Mandela: Long Walk to Freedom is dan ook de moeite waard, ondanks die enige onrust. Met dank aan Idris Elba.
Zeer goed.
Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.
ipman-99
"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." ...
" !!!
Prachtige film
!!! 'Mandela: Long Walk To Freedom' is een waargebeurd drama over het leven
van Nelson Mandela met zowel aangrijpende als dramatische momenten.
Acteur Idris Elba zet op een schitterende wijze Nelson Mandela neer.
De gevangenis periode werd subliem weergeven met aangrijpende, zeer harde en dramatische momenten. Het verhaal was fascinerend van de eerste tot de laatste seconde, en natuurlijk was in mijn ogen Nelson Mandela op zijn zachts gezegd een indrukwekkende figuur.
Prachtige biografie van een imposant figuur met heerlijke locaties en mooie muziek.
Tarkus
Als ze goed zijn gemaakt, zoals deze film, dan zijn biografieën wel een van mijn favoriete genres.
Deze prent is wel goed, vertelt het verhaal van Nelson Mandela heel nauwkeurig en vele dingen komen overeen met wat ik eerder zag in 'Goodbye Bafana', een prent die handelt over de bewaker van Mandela, maar dus ook vele aspecten toont van het gevangenisleven dat Mandela doorstond.
Deze prent geeft ook duidelijk weer hoe bruut het apartheidsbewind wel was in Zuid-Afrika, onvoorstelbaar bruut eigenlijk.
Toen de publieke opinie wereldwijd het regime begon te veroordelen, vooral de jongeren kwamen hiertegen in opstand, door de vele protestsongs, concerten en dergelijke, en ook een internationale boycot, kon de blanke minderheidsregering in Zuid-Afrika niet anders dan Mandela vrij te laten.
En nadien, door de wijze woorden van Mandela, volgden er vrije verkiezingen die definitief een einde maakten aan een onmenselijk bewind.
Kortom: iemand die is geïnteresseerd in de geschiedenis van apartheid en in de persoon van Nelson Mandela is dit, samen met de eerder genoemde 'Goodbye Bafana', een zeer goede film om er wat maar van op te steken.
Voor mij 100 % geslaagd !!
Puike vertolking trouwens van Idris Elba, al is de gelijkenis niet treffend.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen