menu

Spider-Man 2 (2004)

mijn stem
3,42 (3234)
3234 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Fantasy
127 minuten / 135 minuten (DVD extended cut)

geregisseerd door Sam Raimi
met Tobey Maguire, Kirsten Dunst en Alfred Molina

Nieuwe avonturen van Peter Parker, sympathieke student, parttime fotograaf en superheld. Nadat hij in de vorige film geslaagd is voor zijn high-school diploma besluit Peter colleges te volgen aan de New Yorkse Empire State Universiteit. Terwijl hij met diverse persoonlijke problemen zit wordt hij geconfronteerd met de briljante Dr. Otto Octavius, die door een wetenschappelijk ongeluk met enkele mechanische tentakels in de slechte Doctor Octopus is veranderd.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=enmFqm_N_ZE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
dudebag
Ik wilde Spider-Man 2 al eerder reviewen, maar nu ik er eindelijk tijd aan besteed, ben ik de helft vergeten. Dat illustreert eigenlijk prima mijn mening over de film; in vergelijking tot de eerste, ben je deze snel vergeten. Niet dat dit zo'n slechte film is, maar er is niets wat verrast, niets speciaals; "just another Spider-man movie."

Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen: alles aan deze film is 'gemiddeld'. Vandaar 2,5*.

4,5
Goede actie, Goede camerawerk en het verhaal maakt het ook extra boeiend, met ook een beetje humor in. De beste uit de trilogie.

avatar van Mischa
3,0
Best wel een tegenvaller na een tweede kijkbeurt; de 'love story' is behoorlijk knullig en repetitief, en de 'wetenschappelijke' discussies tussen Parker en Octavius zijn gewoon lachwekkend. Verlaagd naar 3 sterren...

avatar van schram101
3,0
Iets beter vervolg dat echter nog steeds lijdt onder de tekortkomingen van onder andere Maguire. Wel heeft dit tweede deel een heel wat betere villain dan zijn voorganger. Dr. Octopus is vrij stoer en wordt daarnaast ook behoorlijk goed vertolkt door Molina.

Dunst speelt overigens ook weer een vrij saaie rol. Toegegeven, ik heb natuurlijk een lichte voorkeur voor Emma Stone, maar Dunst werkt hier toch echt op de zenuwen zo af en toe.

Wat me overigens opviel was het overdreven geschreeuw van de omstanders in de film. Heb m'n homecinema regelmatig zachter gezet omdat het wel erg veel en hard door de actiescene's heen zat.

Mede door de leuke metro scène's, de prima villain en de zoveelste goede rol van Franco (wordt hij dan eindelijk de echte villain in de volgende prent?) scoort Spider-Man 2 net wat beter dan zijn voorganger.

3,0*

avatar van tristanrc1
4,5
De beste Spider-Man-film wat mij betreft, zelfs één van de betere superheldenfilms. Dat komt deels doordat de film de tijd neemt om het verhaal te vertellen en omdat alles wat in een film als deze (vandaag de dag) behoort te zitten erg goed uitgewerkt wordt, zoals drama, humor en actiescenes.

Waar de film zich echter op concentreert is drama. Gelukkig is de film niet doordrenkt met overheersende actiescenes. De film besteed vooral aandacht aan de persoonlijke problemen van hoofdpersoon Peter Parker, alias Spider-Man. Hij krijgt niet alleen te meken met schuldgevoelens (wat overigens zeer goed is uitgewerkt), maar ook zit hij in een tweestrijd met zichzelf. Wil hij Spider-Man zijn of gewoon Peter Parker. Of kan hij misschien toch allebei zijn? Daarnaast is hij ook erg verliefd op Mary-Jane. Tobey Maguire weet Peter Parker in zijn situaties prima te vertolken.

Gelukkig blijft het een Spider-Man-film en zijn er ook een paar spectaculaire actiescenes. Enig nadeel is dat Doc Ock niet zo een heel interessante slechterik is, sommige scenes met hem vindt ik zelfs behoorlijk fout. De ziekenhuisscene bijvoorbeeld. Ondanks dit vindt ik Spider-Man 2 behoorlijk geslaagd, vooral omdat dit een superheldenfilm is die niet uit slechts aciescenes bestaat.

Dominootje
Van de drie vond ik deze toch echt het minst..

avatar van tristanrc1
4,5
Dominootje schreef:
Van de drie vond ik deze toch echt het minst..


Vond je hem slechter dan Spider-Man 3? Dat vond ik toch echt het minste deel omdat die film nogal onwaarschijnlijk was en er veel 'toevalligheden' in zaten...

Dominootje
tristanrc1 schreef:
(quote)


Vond je hem slechter dan Spider-Man 3? Dat vond ik toch echt het minste deel omdat die film nogal onwaarschijnlijk was en er veel 'toevalligheden' in zaten...


Ja dat vond ik. De schurk "Octavius" vond ik niks, dus dan houdt het snel op.
En deel 3, ja dat wel de onwaarschijnlijkheid, maar de transformatie van Parker was toch echt goed! (Het hoe en waarom van de materie mogelijk niet)
De zandman was ook niet van je het.. Maar toch, in mijn ogen vond ik drie beter (:

avatar van tristanrc1
4,5
Dominootje schreef:

Ja dat vond ik. De schurk "Octavius" vond ik niks, dus dan houdt het snel op.
En deel 3, ja dat wel de onwaarschijnlijkheid, maar de transformatie van Parker was toch echt goed! (Het hoe en waarom van de materie mogelijk niet)
De zandman was ook niet van je het.. Maar toch, in mijn ogen vond ik drie beter (:


Over deel 3 ben ik het met je eens hoor, maar toch vond ik het geheel van Spider-Man 2 beter uitpakken. Ik snap aan de andere kant ook wel dat je het derde wat beter vond, omdat daar nou eenmaal wat meer interessante dingen in gebeuren dan in deel 2. Ieder zijn mening natuurlijk!

2,0
slowdrive schreef:
Goede actie, Goede camerawerk en het verhaal maakt het ook extra boeiend, met ook een beetje humor in. De beste uit de trilogie.

echt niet deze heeft totaal geen verhaal en doc ock is echt een slechte badguy

avatar van filmfan0511
3,5
Minder dan deel 1, maar ook deze spiderman-film is zeker en vast het kijken waard.

De film vind ik over het algemeen iets minder dan deel 1. Het eerste deel was nog fris en origineel, terwijl het hier eigenlijk gewoon meer van hetzelfde is. Toch is de film erg goed, met enkele heel sterke scenes. De vijand, Doc. Ock, is wel leuk maar ook niet meer dan dat. De andere karakters zijn ook leuk en weer goed neergezet. De actie is gewoon weer erg vermakelijk en spectaculair en visueel oogt het er zeer goed uit. Er zitten wel soms ook iets minder leuke scenes tussen, die het niveau dan toch wel wat naar benedentrekken, waardoor deze net iets minder is dan het eerste deel. Muziek was ook hier weer erg goed. De humor was ook wel leuk.

Een leuk tweede deel uit de trilogie, niet de beste van de drie maar ook niet de slechtste.

ipman-99
"Peter, you're a nice guy. You're just not dependable." ... " !!!
Prima Sequel !!! 'Spider-Man 2' is een heerlijke Marvel film die volgende elementen biedt;
actie, effecten, humor, drama , romantiek, ... en dit op een heerlijke snelle afwisseling !
Dr. Octavius met zijn 4 tentakels was een heerlijk personage die het nodige vonken & vuur bracht.
De gevecht(en) tussen Spider-Man en Dr. Octavius spatten regelrecht van het scherm en zijn
visueel een ware lust voor het oog ! Het camerawerk en de effecten kwamen prima tot hun recht.
Heerlijke spectaculaire actie met aangrijpende, dramatische en ontroerende momenten ... en dit
allemaal in een superheldenfilm van Marvel Comics.

avatar van The One Ring
3,5
Het kan dus wel, een echt goede Spider-Man. Deeltje twee heb ik al die jaren genegeerd, omdat ik niets kon met deel 1 en 3. Ik had wel gehoord dat deel 2 de beste was, maar omdat ik geen potentie zag in die andere twee Raimi-verfilmingen over de spinnenman had ik er nooit zin in.

Achteraf jammer. 10 jaar geleden had ik dit misschien een meesterwerk gevonden. Nu is hij echter nog steeds leuk. Het grootste pluspunt is hier hoe het verhaal verteld wordt. Superheldenfilms zitten eigenlijk altijd vol met van alles. Veel plot, een lading zijlijnen, verwijzingen naar voorgaande en latere delen en wat al niet meer. Spider-Man heeft dit slechts in beperkte mate. Er is gekozen voor een vrij simpel en rechtlijnig verhaal waardoor het geheel meer de tijd krijgt om te ademen en de film net zoveel gaat over personages als om actie. Fijn om eens niet alles continu op scherp te hebben staan in dit genre. Dat laat meer tijd over voor humor of voor het uitwerking van heuse thema's. Peter Parker is zelfs opvallend weinig te zien in zijn spinnenpak.

Vooral leuk is dat de eerste helft een soort variatie lijkt op A Serious Man (ja, ik weet, die kwam later), waarbij Parker steeds meer tegenslagen krijgt te verwerken, van hele grote tot hele kleine. Vaak met komisch effect. De manier waarop hem doet reflecteren op zijn werk als superheld is helemaal raak, maar ook amusant. Wel jammer dat dit in de tweede helft dan weer resulteert in speeches over moraliteit of andere levenslessen. Er zit ook echt enorm veel van die speeches in, wat op een gegeven moment gaat irriteren.

Niettemin merk je dat dit met hart gemaakt is, de eerste keer dat ik dat voel bij Spider-Man. Raimi's stijl komt hier voor de enige keer goed terecht, met een duidelijke feel voor strip-achtige shots die toch ook weer filmisch zijn. Daarbij denk ik dat hij zich flink thuisvoelde toen hij die scène mocht regisseren waarin Doc Ocks tentakels op de operatietafel de dokters aanvallen. Erg goede scène. Sowieso was de actie hier altijd goed verzorgt, met de trein als hoogtepunt.

Soms slaat Raimi wat door in zijn enthousiasme en worden de grapjes of acties wat al te afgezaagd of flauw (Aunt May die met haar paraplu aan de rand van een afgrond hangt bijvoorbeeld). Daarnaast wordt de dramatische impact wat beperkt door de nog altijd matige Tobey Maguire, die niet echt in staat is om de obsessie van Spider-Man uit te beelden. Om nog maar te zwijgen over James Franco, die hier weer eens duidelijk in een van zijn ik-probeer-niet-eens-te-acteren-buien is. Gelukkig is hij hier niet heel prominent aanwezig. Alfred Molina maakt veel goed.

Leuke superheldenfilm. Niet de absolute top in zijn genre, maar voor iemand als ik met een beperkte liefhebber van comicbook movies is dit toch prima te doen.
3,4*

avatar van missl
3,0
Spiderman is niet mijn favoriet van Marvel, toch zijn de films niet slecht. De dialogen tussen Spiderman en zijn liefje zijn overigens wel erg slecht. Mooi in beeld gebracht. Duurt wel te lang naar mijn idee en blijft niet constant boeien.

avatar van TheLionKingFan
thelolo schreef:
(quote)
echt niet deze heeft totaal geen verhaal en doc ock is echt een slechte badguy


Dr. Octopus is de beste superhelden-badguy die ik ken. Wat vind je er niet goed aan?

3,5
Vandaag deze film voor het eerst gezien. De nadruk ligt bij deze film vooral op de drama in plaats van de gebruikelijke actie.

De film kijkt niettemin goed weg.

avatar van martijn011
3,5
Beter dan het eerste deel wat mij betreft. Vooral de schurk, Dr. Octavius, is een stuk beter en dreigender. Goed acteur ook, Alfred Molina.
Peter Parker krijgt het wat moeilijker in z'n leven. Alles zit tegen, zowel qua werk als in de liefde. Dat maakt Parker wat menselijker, zeker wanneer hij problemen ondervindt met het schieten van z'n web.

Dat alles maakt dat de film wat meer aan karakteruitdieping doet. Parker is wat minder te zien in z'n Spidermanpak. Vooral z'n relatie met MJ is een van de hoofdlijnen van de film. Helaas kan Kirsten Dunst me veel minder bekoren dan Emma Stone. Ik vind eerstgenoemde helemaal niet aantrekkelijk, en ook aan haar acteerwerk stoor ik me. Wat mij betreft totaal geen chemie met Maguire.

De actiescènes zijn wel erg goed geschoten. Het eerste gevecht tussen Octavius en Spiderman is letterlijk en figuurlijk van hoog niveau.
Alleen het eindgevecht was een domper, veel te kort en veel te voorspelbaar. Ik ben wel benieuwd naar het volgende deel, ook de rol van James Franco daarin.
Ruim voldoende!

avatar van VoorDeFilm
Michael Minneboo is journalist en fanatiek Spider-Man fan. Voor VoorDeFilm leidt hij één van de volgens hem allerbeste superheldenfilms ooit in: 'Spider-Man 2' (2004) van Sam Raimi. Met Tobey Maguire als Peter Parker en Alfred Molina als Dr. Octopus.

VoorDeFilm: Spider-Man 2 (2004) - YouTube

avatar van ambrosini
3,5
Goed film

avatar van Glennekeeeee
4,5
vandaag nog eens herbekeken en toch met een puntje verlaagd vooral omdat de effecten toch stillaan gedateerd geraken en en deze film zit er best vol van. Maar het verhaal blijft wel sterk die ook een diepere dimensie geeft aan spider-man en het zet het verhaal van held-zijn in een ander perspectief, toch voor Peter Parker. Ook is octopus éen van de beste villains in comic-movies die we al voorbij hebben zien komen en is de trein scène éen van de tofste actiescènes die ik al gezien heb (ook al dikwijls gekopieerd nadien), ook al merk je hier ook dat de effecten toch niet echt overeind blijven

avatar van Black Math
2,0
Herzien, maar net als de eerste film niet bepaald mijn ding (meer).

Een film over superhelden lijkt behalve met actie ook altijd gepaard te moeten gaan met innerlijke strijd. En daar loopt deze film van over. Veel geleuter over gevoelens ook. De potpourri van geworstel met (schuld)gevoelens, verantwoordelijkheden, en vijanden zal menig nerd aanspreken, en ik kan het weten, want ik ben er zelf één, maar omdat het allemaal net iets teveel drama is, werkt het toch niet bij mij.

Actie is natuurlijk een ander belangrijk onderdeel van deze film, maar ook die stelt teleur. Net als de eerste veel komt er teveel te duidelijk uit de computer. De film is nog maar tien jaar oud, toch beginnen blijkbaar de jaren al te tellen.

Net als in de eerste film is J.K. Simmons het lichtpuntje. Heerlijk personage zoals hij alles en iedereen op cynische wijze afblaft. En ach, uiteindelijk keek het geheel nog wel aardig weg. 2*.

avatar van hijman1946
4,5
tristanrc1 schreef:
De beste Spider-Man-film wat mij betreft, zelfs één van de betere superheldenfilms. Dat komt deels doordat de film de tijd neemt om het verhaal te vertellen en omdat alles wat in een film als deze (vandaag de dag) behoort te zitten erg goed uitgewerkt wordt, zoals drama, humor en actiescenes.

Waar de film zich echter op concentreert is drama. Gelukkig is de film niet doordrenkt met overheersende actiescenes. De film besteed vooral aandacht aan de persoonlijke problemen van hoofdpersoon Peter Parker, alias Spider-Man. Hij krijgt niet alleen te meken met schuldgevoelens (wat overigens zeer goed is uitgewerkt), maar ook zit hij in een tweestrijd met zichzelf. Wil hij Spider-Man zijn of gewoon Peter Parker. Of kan hij misschien toch allebei zijn? Daarnaast is hij ook erg verliefd op Mary-Jane. Tobey Maguire weet Peter Parker in zijn situaties prima te vertolken.

Gelukkig blijft het een Spider-Man-film en zijn er ook een paar spectaculaire actiescenes. Enig nadeel is dat Doc Ock niet zo een heel interessante slechterik is, sommige scenes met hem vindt ik zelfs behoorlijk fout. De ziekenhuisscene bijvoorbeeld. Ondanks dit vindt ik Spider-Man 2 behoorlijk geslaagd, vooral omdat dit een superheldenfilm is die niet uit slechts aciescenes bestaat.


,,helemaal mee eens een absolute topper (heb dan ook n kast vol marvel strips lach) echt op het puntje van mn stoel gezeten,waarom de oudere techniek onderwaarderen..doen we toch ook niet met n oldtimer auto ,kunnen we de charlie chaplin films en zo (zonder GGI lol)wel wegdoen,,Ik ben 70 heb ook geen GGI,waarmee ik wil zeggen dat ieder tijdperk zn eigen charmes heeft,,en bedenk ook met welk materiaal en techniek ze moesten werken..straks rolt elke film nog uit de computer.

avatar van hijman1946
4,5
[quote]hijman1946 schreef:
(quote)


,,helemaal mee eens een absolute topper (heb dan ook n kast vol marvel strips lach) echt op het puntje van mn stoel gezeten,waarom de oudere techniek onderwaarderen..doen we toch ook niet met n oldtimer auto ,kunnen we de charlie chaplin films en zo (zonder GGI lol)wel wegdoen,,Ik ben 70 heb ook geen GGI,waarmee ik wil zeggen dat ieder tijdperk zn eigen charmes heeft,,en bedenk ook met welk materiaal en techniek ze moesten werken.(denk aan the birds).straks rolt elke film nog uit de computer. Ik keur niet op techniek ,maar op belevingswaarde

MaartenTuinstra
Beste Spider-Man

Het grootste pluspunt is de badguy, die veel overtuigender was dan de vorige. Voor de rest is het spectaculaire camerawerk en het slappe verhaal weer aanwezig. Het vermaak kreeg hier gelukkig de overhand. Spider-Man blijft voor mij een van de leukere superhelden.

3.5*

avatar van IH88
3,5
“You've stuck your webs into my business for the last time!”

Dit tweede deel is iets beter dan zijn voorganger maar hij heeft een beetje te lijden onder dezelfde gebreken als het eerste deel. Het is allemaal iets te veel volgens het boekje en er is weinig ruimte voor iets nieuws of onvoorspelbaars. Toch is dit nog steeds een meer dan vermakelijk "Spidey-avontuur" en dat komt vooral door de sterke acteerprestaties, een kleurrijke bad guy, de sterke actiescènes en de heerlijke humor.

Maguire zit weer goed in zijn rol en Alfred Molina weet als Dr. Otto Octavius een heerlijke bad guy neer te zetten waarmee je door het goed uitgewerkte personage echt mee gaat leven. Je ziet bij Octavius de gekte en razernij langzaam de overhand krijgen en Molina speelt het erg overtuigend. De relatie tussen Peter en Mary Jane komt ook goed uit de verf en Maguire en Dunst zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Er zit in dit deel genoeg actie maar er wordt ook voldoende tijd uitgetrokken om de personages wat meer uit te diepen en dat betaald zich later uit. Franco blijf ik wat kleurloos vinden maar echt slecht is hij ook weer niet. J.K. Simmons is weer heerlijk op dreef als J. Jonah Jameson en weet met een paar humorvolle oneliners de show te stelen. Sowieso is de combinatie actie/humor hier erg goed in balans. Dit is tot op heden de beste Spiderman film met veel actie, leuke humor en een vleugje romantiek.

avatar van starwarsfans
5,0
Snappen sommige commenters hier op MovieMeter dan niks? Dit is zeker de beste Spider-Man film en misschien wel de beste superhelden film.

Deze film speelt zich 2 jaar na het eerste deel af en Peter zijn leven gaat niet zo als gepland, hij is ongelukkig, heeft niet alles voor elkaar, heeft geen tijd om Spider-Man te zijn, houdt nog steeds van Mary Jane, voelt zich schuldig om zijn oom en voor zijn beste vriend en leeft dus niet naar wens. Deze problemen worden duidelijk getoond in de eerste acte en alhier is de pacing geweldig, het komt net niet zwaar over door grappige scenes zoals de pizza bezorging en zijn Russische huisbaas, ook natuurlijk zijn de stukjes met J.K Simmons legendarisch grappig. In de eerste acte wordt er verder gebouwd aan de band tussen MJ en Peter, die gelijk gemeend overkomen. Wat deze film ook goed maakt is dat het zo menselijk is, dingen die heel vertrouwelijk overkomen zoals ook bv aunt May. In de tweede acte worden de dingen die Peter zijn leven verpesten nog erger benadrukt tot het punt dat hij zijn krachten verliest, nog steeds zit de humor er ook in. De villain is helemaal opgebouwd en heeft goede motivaties en is te begrijpen, ook heeft hij met Peter een band gekregen. Peter beslist Spider-Man niet meer te zijn en MJ ziet in wat ze mist. Alle plotpunten komen samen op het einde van de tweede acte, Peter heeft alles geregeld, maar nu ziet hij pas wat mensen van hem verwachten en wat hij van zichzelf verwacht, de derde acte is spectaculair en emotioneel en geeft het verhaal een perfecte afsluiting. Deze film heeft geweldige actie scenes, super humor, perfecte pacing en is structureel gezien zo goed dat hij de volle 5,0 sterren van mij krijgt. Op Rotten Tomatoes ook de welverdiende 93%. Perfecte film in mijn mening.

avatar van The_CrY
2,5
Deze tweede vond ik toch een koude douche na het eerste deel, welke wat cheesy was hier en daar, maar over de gehele linie een leuke film met geloofwaardige karakters. Hier heb ik nogal wat ergernissen gehad. Bijvoorbeeld de enorm depressieve sfeer die heerst. Een groot deel van het middenstuk wordt gedomineerd door het verhaal van Parker die op miraculeuze wijze zijn krachten verliest (waarom?) en door zijn non-relatie met MJ. Beiden zijn de gehele film door nogal besluiteloos, en vooral Parker is de meest onsympathieke eikel door te spelen met MJ haar gevoelens. Tobey Maguire begin ik nu een beetje irritant te vinden ook, en de sadistische humor die Sam Raimi erin heeft geschoven om hem een beetje voor schut te zetten op de campus of bij een borrel is alleen maar vervelend om aan te zien. Ik snap dat een beetje drama in het leven van een tiener natuurlijk hoort, en op papier is de struggle om het superhelden leven met het normale leven te combineren een heel realistisch concept, maar ik denk dat dit heel anders gedaan had kunnen worden.

Ik vond sommige dingen ook wel leuk, hoor. J. Jonah Jameson is weer geweldig, met nog meer screentime, en een leuke afleiding. Ook de schurk Dr. Otto Octavius vind ik een geweldig karakter, gespeeld door een favoriete acteur van mij, Alfred Molina. De ontwikkeling die hij doormaakt, zijn motivatie, en zijn gevechten met Spider-man vond ik de hoogtepunten van de film, en ik had graag dat de focus meer daarop had gelegen.

4,0
wel een leuk vervolg.heb me weer prima vermaakt.

3,0
TMP
Behoorlijk vervolg op Spider-Man. De chemie tussen Tobey Maguire en Kirsten Dunst blijft goed. De persoonlijke ontwikkeling van Peter Parker is in deze film interessanter dan de niet al te overtuigende bad guy Dr. Octopus. Wel enkele vermakelijke actiescènes in deze film, die zeer behoorlijk wegkijkt.

avatar van Perfect_Cell
3,5
Tobey Mcquire blijft de beste Spidey voor mij. De nieuwe Spidey van Tom Holland is 3x niks.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:09 uur

geplaatst: vandaag om 21:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.