menu

Spider-Man 2 (2004)

mijn stem
3,42 (3234)
3234 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Fantasy
127 minuten / 135 minuten (DVD extended cut)

geregisseerd door Sam Raimi
met Tobey Maguire, Kirsten Dunst en Alfred Molina

Nieuwe avonturen van Peter Parker, sympathieke student, parttime fotograaf en superheld. Nadat hij in de vorige film geslaagd is voor zijn high-school diploma besluit Peter colleges te volgen aan de New Yorkse Empire State Universiteit. Terwijl hij met diverse persoonlijke problemen zit wordt hij geconfronteerd met de briljante Dr. Otto Octavius, die door een wetenschappelijk ongeluk met enkele mechanische tentakels in de slechte Doctor Octopus is veranderd.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=enmFqm_N_ZE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Jordy
4,5
Deel één vond ik vooral zo leuk dankzij de eerste driekwartier, waarin Peter op een heel geloofwaardige en leuke manier in een superheld veranderde. De daadwerkelijke strijd tussen Spidey en Green Lizard vond ik gewoon erg vermakelijk, maar niet meer dan dat. Ergerde me ook een heel klein beetje aan het MJ-verhaaltje, dat wat geforceerd overkwam. Had dus geen gigantisch hoge verwachtingen van dit vervolg, omdat deze het (onvermijdelijk) zonder de superhero-ontdekt-zijn-krachten-scenes zou moeten doen, en omdat deze zich meer op deze persoonlijke problemen met MJ zou richten.

Maar oh wat een feest is deze film. Echt alles klopt. Special Effects zijn een stuk beter, vertolkingen zijn geweldig (met als hoogtepunt de tante van Peter). Bad Guy die geloofwaardig handelt. Heerlijke, spannende actiescenes. Maar wat me vooral verbaasde was hoeveel van deze film helemaal niet om de acties en de superhelden draait. Als je hier alle actiescenes uithaalt hou je nog steeds een fantastische film over een jongen die niet weet wat hij met z'n leven aanmoet, over mensen die verlies moeten zien te verwerken, enz. Ik verbaasde mezelf dat ik geregeld totaal vergat dat het een superhero-film was, en dat ik met een brok in m'n keel naar fantastische dramatische en/of hartverwarmende scenes zat te kijken. Om zulke mooie thema's, scenes en vertolkingen op een perfecte manier in zo'n toegankelijk sausje te gieten is iets waar ik meer bewondering voor heb dan voor veel van de bekende arthouse klassiekers.

Klein minpuntje was Dunst, die soms een beetje vervelend speelde. Ziet er helaas tegenwoordig ook met de film minder uit. Verder een hele dikke vier en een half. Kan niet wachten om de makers door middel van bioscoopkaartjes en dvd's geld te doneren.

avatar van bioscoopzaal
4,5
Jordy heeft het al zo'n beetje gezegd, en ik sluit me graag bij hem aan, want Spider-Man 2 is een van die zelfdzame sequels die nog beter is dan het origineel. Alle elementen die deel 1 zo goed maakten, zijn weer van de partij, en de actie is zeker bigger-better-faster. Gelukkig heeft Raimi de relatie tussen Peter en MJ niet uit het oog verloren, en de scènes tussen die twee behoren voor mij tot de hoogtepunten van de film.

Wat mij betreft is Doc Oc zelfs een nog charismatischere vijand dan The Green Goblin, en hij wordt op fantastische wijze gespeeld door Alfred Molina. Die armen! Die ogen! Onwaarschijnlijk. Spider-Man 2 is zonder twijfel de beste Hollywood-film van het jaar.

4.5 sterren.

4,0
Dinsdag ook naar het tweede deel geweest en ook dit keer was hij weer erg geslaagd (wellicht nog wel een tikkie beter dan deel één).
Het eerste uur is uitermate lollig (o.a. die scène met die bezemkast, die geniale dialoog in de lift en uiteraard ook die eigenaar van die krant, was uitermate grapig; ik zat dan ook regelmatig met een grote grijns op mijn gezicht. Deel één heb ik al lang niet meer gezien, maar ik meen dat die humor een beetje ontbrak in deel één. Al een groot pluspunt dus.
Wat ook een groot pluspunt was, dat dit keer iets meer aandacht werd geschonken aan het verhaal, de problemen met z'n vriendin, met z'n tante en met het dilemma of hij nog wel Spider-man wil zijn. Uiteraard ontbrak de actie uiteraard ook niet (hier en daar kon je wel zien dat het niet helemaal realistisch was, maar dat zal me bij zo'n film een bal jeuken) en zelfs de actie was dan bij tijd en wijle uitermate lollig (veelal vanwege de lompheid) o.a. had ik dit bij die scène waarin M.J. en Spider-man in het café zitten, waarna er een grote auto door de ruit van het café wordt gesmeten door Dr. Octopus.
Erg vermakelijk dus, maar ook erg goed onderhoudend en uitgediept. Voorlopig 4*, maar dit smaakt wel naar meer.

avatar van Phoenix
4,5
Raimi flikt het hem weer! Wat een ervaring zeg... Álles is beter dan deel 1 (behalve de muziek misschien, maar die was al erg goed):

- Het begint al met de credits die nog eventjes in het kort de beslommeringen van Peter in het eerste deel uit de doeken doet terwijl je door de muziek wordt klaargestoomd voor al dat komen gaat. Goeie zet Raimi!

- Drama dan. Voor een comic-verfilming kent deze film een ongekend hoog drama-gehalte. En ook hierin is de film zeer sterk. De hele cast (J.K. Simmons uitgezonderd natuurlijk) imponeert op het emotionele vlak. Molina is geniaal als de gefrustreerde geleerde die zijn droom en zijn geliefde in luttele seconden ziet verdwijnen.

- Actie? Waar de actie in deel 1 nog redelijk subtiel was (veel 1 op 1 gevechten, geen gigantische schade) worden hier alle remmen (letterlijk en figuurlijk) los gegooid. Alles wordt aan gruzelementen gerukt en naar elkaar gesmeten en de scène op de metro kan zich met gemak meten met de hijskraanscène in T3. Adrenaline pur sang.

- Villain! Na de held natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een comic. Waar de Green Goblin in deel 1 nogal eenzijdig was, is Doc. Ock veel fascinerender. Hij wordt geweldig tot leven gebracht door Alfred Molina en de special-effects crew want hij ziet er werkelijk weergaloos uit. Het beklimmen van de gebouwen en de metro is vlekkeloos. Enkele stoere one-liners (I'll peel the flesh of her bones... *chick chack* :evil) maken het af.

- Humor. Jameson is weer hilarisch, en voor de oplettende kijker (ik niet btw, moest erop geattendeerd worden) zitten er wat leuke cameo's in. Natuurlijk mag ik de liftscène ook niet vergeten te noemen.

Wat is er dan minder goed aan deze film? Misschien de "Spidey is van New York" scène die ik in deel 1 ook al ergerlijk vond. Of toch het feit dat de muziek uit deel 1 gerecycled is.

Maar voor de rest een pracht van een film die je zowel een rush geeft als ook boeiende thema's behandeld en ook nog eens erg trouw blijft aan het bronmateriaal. 4,5*

1 tip voor Raimi: Zorg alsjeblieft voor een 2e villain naast de terugkeer van de Green Goblin. En zie er weer zo'n fantastische acteur voor te vinden.

avatar van BoordAppel
4,5
Wederom een prachtige film van Sam Raimi. Hij weet deze niet-typische blockbuster een hart en ziel mee te geven. Een rustige opbouw en een spetterende 2e helft. De actiescene op de trein was echt geweldig, een van de beste actiescenes ooit als je het mij vraagt. Alles is ook vlekkeloos geregisseert zodat je goed van alle actie kan genieten. Raimi's hand is trouwens goed te herkennen in sommige shots en scene's.

Te veel sentimentele momenten lees ik in enkele berichten maar daar had ik helemaal geen last van. Op de juiste momenten komen er zulke scenes en ze komen op mij allemaal oprecht en echt over wat ook voor een deel komt door de acteurs die het zonder uitzondering goed doen.

Maguire is perfect voor de titelrol en Molina zet een erg mooie bad guy neer. Ik heb me ook niet gestoord aan Dunst, die ik erg goed vond acteren maar misschien werd ik wat afgeleid door haar wel heel erg prettige verschijning. Om Simmons heb ik goed moeten lachen, leuk dat hij wat meer screentime kreeg. Bruce Campbell in een bijrol werkte ook op mijn lachspieren, altijd een pre als hij in een film zit. Toch jammer dat ie niet meer hoofdrollen krijgt.

De special effects waren allemaal van erg hoge kwaliteit. Erg slim gedaan ook dat het pak van Spider-Man in het echt een beetje glimmend is zodat het minder opvalt als er een CGI Spidey in beeld is. Doc Ock's tentakels zagen er ook levensecht uit.

Nog even een pluim voor Elfman die hier weer bewijst dat hij een van mijn favorieten componisten is als het om films gaat. Zijn muziek zorgt altijd voor een meerwaarde.

Al met al doet dit 2e deel niet onder voor de eerste film, misschien is ie zelfs wel beter. Ik geef een 4,5 en ik ben benieuwd of dat cijfer voor deze, als voor de 1e film na herziening blijft staan.

avatar van Captain Pervert
4,5
Deze film krijgt een gestrekte duim. Dik twee uur perfect vermaak.


We hebben:


- Superactie, soms weergaloos in beeld gebracht, met als hoogtepunt de metro

- Een lekkere griet in de vorm van Kirsten Dunst, die iets minder knap was dan in deel 1 trouwens (lag vooral aan haar haar denk ik, maar ze compenseerde het met een harde tepel hier en daar). Maar oh die wangetjes, daar zou ik wel eens in willen knijpen.

- Een badguy met een erg innemend hoofd (een waardige opvolger van Willem Dafoe)

- De nodige moraaltjes

- Het nodige romantische gezever

- Spoiler: Peter's ware identiteit wordt bekend bij wat mensen, daar waren we na 2 films wel aan toe als kijker. Het was een soort verhaaltechnisch orgasme..

- Prima tot goed acteerwerk, in elk geval heb ik me nergens aan gestoord

- Goede score en soundtrack


We hebben niet:


- De eerste paar minuten vond ik Spider-Man een beetje teveel CGI achtig, maar later was het minder (of het wende).

- Dat kernfusie verhaal was een beetje zwakjes

- Mary Jane die soms een beetje zanikt. Die lege stoel, bijvoorbeeld. Maar dat komt ook omdat ik ook altijd overal te laat kom en mijn vriendin (kuch, exvriendin) daar ook bepaald niet van gecharmeerd was. Niet zo zeuren, belangrijke mensen komen altijd te laat.


Ster van de show:


Die baas van de Daily Bugle. En natuurlijk die man die op het allerlaatst nog een soort cameo appearance heeft.


Leukste quote:


"Hi."
- "Hi."
"This is really heavy."


Kortom, meer dan genoeg voor 4.5 sterren.

Bravo.

Ik heb gezegd.

avatar van kappeuter
3,0
kappeuter (crew)
Spider-Man 2 heeft een beter verhaal dan zijn voorganger. De reden dat ik deze film een hogere beoordeling geef. De tenenkrommende moralistische/sentimentele dialogen over goed en kwaad e.d. zitten er helaas wel weer in.
Ik ben niet zo'n liefhebber van het genre, maar ik heb me toch prima vermaakt.

avatar van Madecineman
4,0
Madecineman (moderator)
Soms wel jammer dat de 3.75 onbreekt Daar zou deze film voor mijn gevoel perfect in thuishoren. Aangezien Spiderman toch wel een van m'n favoriete superhelden is en ik deze film ook een van de betere in het genre vind zet ik hem toch maar weer terug op 4*

avatar van otherfool
3,5
Ik ben niet zo'n fan van de Spiderman bad guys, en ook al niet van Maguire als de superheld, maar ook ik moet om: qua actie, sfeer en relatieve diepgang gewoon een erg goede film.

3,5*.

avatar van Mug
3,5
Mug
Spider-Man 2 mag zich in het korte rijtje zetten van 'de sequel is beter dan deel 1'. Raimi kreeg een beetje meer carte blanche na het succes van deel 1 dus zijn 'handtekening' is meer te zien in deel 2: de kettingzaag-scene is het meest duidelijke voorbeeld. Veel betere humor (veelal op hand van de baas van de krant), spectaculairdere actie-scenes, en een veel betere villain ipv die Green Goblin die weggelopen scheen te zijn uit een aflevering van de Power Rangers.
Helaas zijn het weer de transformaties in overduidelijke computerpoppetjes die de film enigszins de das omdoen. Maar gelukkig overheerst het vermaak. Kom maar op met deel 3, hopelijk zit er een opwaartse lijn in de Spider-Man verfilmingen.

avatar van 606
5,0
606
brilliant gedaan zeer vermakelijk.
top geacteerd.
5 sterren

avatar van thunderball
4,5
Prachtig vervolg op de originele film, die al zo goed was!

Misschien niet zo overdonderend, maar dat kan ook bijna niet voor de tweede keer, maar alles is weer aanwezig, de hoofdpersonen zijn beslist niet van bordkarton maar echte karakters, de SFX zijn nog beter als bij het eerste deel en alles, spanning, emotie, ontroering, humor en actie, zijn goed vertegenwoordigd.

zeker een ruime vier, richting de vijf!

3,0
neo (crew)
Waar Raimi met de eerste de plank nogal misloeg qua drama en het spelen met cliches, is deze tweede een grote verbetering. Ook de actiescenes en Dunst beviel mij ook zowaar wat meer als in deel 1 waar het giechelgezichtje op volle touren draaide (in negatieve zin). Opvallend is ook de grote maten waarin humor wordt toegepast, meer als voorheen. 3 sterren

3,5
(Batman Begins is niet ok).

Verder blijf ik meer fan van de X-mannen/vrouwen, maar blijft de 3,5* voor deze zeker staan. Alleen Peter Parker is wel echt een nerd, af en toe lijkt hij zelfs op die druif uit Road Trip, komt wat mij betreft niet overeen met de Fox Kids serie.

avatar van donnie darko
3,5
Mooi deel, en beter als het eerste deel.

Vooral de bijpersonages vond ik zeer leuk, de leuke villain Doc Ock en de hilarische baas van de krant.
Voor de rest ongeveer hetzelfde qua opbouw als de eerste film, maar de slechterik lag mij meer, en het verhaal met MJ vond ik in deze film ook mooier uitgewerkt. Ik vind wel dat Tobey Maguire een beetje lijdt aan hetzelfde als Keanu Reeves. Ze kunnen beiden maar één gezicht trekken. Maar dan is Tobey nog steeds wel een veel betere acteur als Keanu.

3.5* voor dit leuk filmpje. Ben zeer benieuwd naar de derde.

avatar van Shinobi
4,5
Geweldige sequel is dit, hij is net zo goed als de eerste film. Het verhaal zit hier ook weer goed in elkaar en ook hoe Peter Spiderman niet meer wilt zijn. Dat samen met de de schurken, special effects, uitwerking van de hoofdpersonen enz. maakt deze film gewoon goed.

Ik geef 'm 4, 5 sterren.

avatar van Theunissen
3,5
Beter dan het eerste deel. Dit deel had een goed verhaal en zat mooi in elkaar. Er zat ook meer humor in dan in het eerste deel.

avatar van patrick21079
4,0
Spider-Man 2 is iets beter dan de eerste film, wat meer actiescenes en special effects dan in de eerste film. Het beste aan de film is het mooie camerawerk, en het verhaal al was het op het einde best wel cliché en het einde viel me daarom wel wat tegen.

De gevechten met Dr. Octopus zijn schitterend neergezet en zijn het mooiste in de film. Er wordt afgewisseld met goede actiescenes en de romantische, emotionele en ontroerende scenes met M.J., dit zorgt ervoor dat het niet verveelt en dat je niet afdwaalt onder de film. Peter Parker is precies hetzelfde als in de vorige film, misschien nog wel iets zieliger als in deel een. Parker moet de misdaad bestrijden en tegen de schurken vechten, maar is vooral in gevecht met zichzelf. En als alles tegen blijkt te zitten komt het allemaal weer goed. Er zit ook een vleugje humor in de film en ik heb af en toe ook wel gelachen(de scene in de lift).

De acteur passen perfect in hun rollen, Toby Maguire al de zielige loser en tegelijkertijd de superheld Spider-Man en Kirsten Dunst als het ideale buurmeisje.
De directeur van de krant: Jameson, is een geweldig personage.
Een aanrader voor degene die de eerste film ook leuk vond.

4.0

avatar van Spetie
3,5
Spectaculair en zeer goed vervolg op het eerste deel.Spider-man is altijd al mijn favoriete superheld geweest en met deze film was het voor mij dan ook weer genieten geblazen. De gevechten en actiescenes in deze film zien er werkelijk geweldig uit. In tegenstelling tot vele andere vervolgen overheersen ze deze keer niet echt, maar is er ook goed aandacht besteed aan het verhaal. Alles is beter in balans. Maguire speelt weer op prima wijze de held en en het sulletje en Kirsten Dunst is ook altijd prettig om naar te kijken. Daarnaast is er een sterke bad-guy, in de vorm van Doc Oc, die sterk vertolkt wordt door Alfred Molina en interessanter is dan bijvoorbeeld The Green Goblin uit deel een. Heerlijk vervolg dus, die ook na herziening buiten de bioscoop makkelijk stand heeft gehouden!

4,0*

avatar van jumpstylemovie
4,0
Hier nog geen mening geplaatst?

Spiderman-2 is een goed Deel uit de reeks. Waar in Deel 1 de vijand nogal een stom kostuum aanhad en eigenlijk niets engs uitstraalde was Dr. Octopuss een erg leuke vijand. Goede Special Effects, acteerwerk en een leuk einde.

4*

avatar van Vinokourov
3,5
Lachen, gieren en brullen is dit, maar eigenlijk is het wel ontzettend fout allemaal, maar gelukkig niet genoeg om je er wild aan te ergeren. Stiekem is dit wel grappig en sowieso is dit het beste Spider-Man-deel .

avatar van sinterklaas
3,5
Aangenaam vervolg op de eerste spider-man. Met dit keer ook veel meer technologie en SF-elementjes. Het verhaal blijft natuurlijk altijd weer hetzelfte. Spiderman moet nu een andere bad-guy verslaan die Otto Octavius heet. Opmerkelijk ook een onschuldig persoon die eigenlijk een good-guy is maar dat de bad-guy hem bezit. Net zoals de Green Goublin in het eerste deel. En zo krijgen we weer een gewoon zeer vermakelijk superhero-filmpje waar ook meer geld in is gestoken aan special effects. En ook hierin speelt Miguire veel beter als Spiderman dan als de Nerd Peter Parker. En we komen Dafoe ook nog eventjes tegen...

Gewoon weer lekker entertainment-voer.

3,5*

avatar van movie acteurs
3,5
Beste Spider-Man film van de reeks. Stuk leuker in ieder geval. Ook qua verhaal misschien wel wat beter. Raimi maakt er visueel weer wat moois van. Dit onverwachte zeer goede vervolg is duidelijk zeker geslaagd. Actie scene's zijn weer erg mooi. Zelfde voor het camerawerk. Ook deze heb ik net als deel 1 vaak gezien en ben ik nog steeds niet beu. Dus een 4,0 is op zijn plaats.

avatar van Drs. DAJA
3,5
Al een stuk leuker dan het wat makke Spider-Man. Sam Raimi laat al veel meer trekjes van humor zien (Bruce Campbell is erg geestig) en de film bevat een veel interessanter verhaal. Ook vond ik Dr. Octopus een beter uitgewerkt personage dan The Green Goblin. Niets ten nadele van Willem Dafoe maar bij dialogen moet je nou eenmaal gezichten zien en geen maskers. Ook de actie is beter geregisseerd en geanimeerd en voornamelijk dat maken dit tot een beter deel. Spider-Man 2 is een zeer vermakelijke Superhelden film.

avatar van Chainsaw
3,5
Was destijds dolenthousiast toen ik dit vervolg op Spider-Man in 2004 op een warme zomeravond in de bios zag. Heel wat jaren verder deed deze film me toch een stuk minder. Om maar positief te beginnen; de special effects staan nog steeds als een huis en vooral de gevechtsscènes waarin Doc Ock zich mag uitleven met de jonge superheld hebben nog weinig aan kracht ingeboet. Sowieso is en blijft Ock een sterk personage, die gruwelijke tentakels zijn nu eenmaal een flinke verbetering op het Power Ranger pakje van Dafoe in de eerste film. Om nog maar te zwijgen over de manier van vervoeren, daarin staat Ock met gemak 10-0 voor op Green Golbin. En op de laatste plaats zijn JK Simmons en Bruce Campbell nu eenmaal geweldig.

Het drama in de film ging me echter erg tegenstaan. Het hele gedoe rondom Mary Jane, haar belangrijke toneelstuk en haar verloving, die voor mijn gevoel compleet uit de lucht kwam vallen, konden me opvallend snel gestolen worden. Had sowieso niets met dat personage. Verder is het pijnlijk om te zien hoe de plank soms flink mis wordt geslagen met de humor. Soms gaat het goed (indien je komische talenten als Simmons of Campbell hun gang laat gaan), maar af en toe werd het erg snel flauw. Zoals die huisbaas. Maar het meest weerzinwekkende vond ik toch wel de "You want to get to him, you gotta go through me" scène. Dat men zoiets na die belachelijke soortgelijke scène in de eerste film nog een keer doet, zeg. Misselijkmakend.

Al met al is Spider-Man 2 nog steeds absoluut niet slecht. Het is een kleine verbetering op de eerste, ook prima vermakelijke, film en in vergelijking met het matige derde deel is het zelfs sterk. Maar ondanks dat we hier te maken hebben met de beste van de serie, bepaalde minpunten gooien toch redelijk wat roet in het eten. Benieuwd wat men van de zogenaamde reboot/ remake maakt.

3,5 sterren.

avatar van Thorongil
Peter Parker worstelt met zijn dubbelleven in deze film, ook hij is maar een mens van vlees en bloed die gebukt gaat onder alledaagse problemen. Het is niet gemakkelijk om een job, studies en familierelaties te onderhouden als je voortdurend onrecht en misdaad moet bestrijden.
Spiderman 2 is één van de eerste films die deze existentiële thematiek behandelt in het superheldengenre. Waarom kiest iemand er voor zich te bekommeren om het welzijn van de gewone burger in de straat en kiest die er niet voor om een doodnormaal leven te leiden. De weg van verantwoordelijkheid of die van eigen belang en gemakzucht. Het is een thema dat later nog prominent in de Batmanfilms van Nolan zal terugkeren.
Alfred Molina zet een sterk overtuigende Doctor Octopus neer. De interactie tussen hem en zijn mechanische armen met kunstmatige intelligentie is mooi uitgevoerd.
Al snel heeft Spider-Man zijn handen meer dan vol met deze nieuwe dreiging. De treinscène is stijlvol gefilmd en bruist van de adrenaline. En ook al weet je op voorhand dat het in dergelijke films goed afloopt, toch blijf je vol spanning afwachten hoe Spider-Man er deze keer in zal slagen iedereens huid te redden.
Zonder meer de best actiescène in het comic-filmgenre. Verder wordt ook nog het karakter van Harry Osborn uitgediept. Hij neemt Spider-Man verantwoordelijk voor de dood van zijn vader en wil koste wat kost wraak. De openbaring dat zijn beste vriend Spider-Man is (met mes in de hand klaar om toe te slaan) was een spannend dilemma.
Een minpunt vond ik dat Spider-Man deze keer zowel zijn Tante May, als jeugdliefde Mary Jane moet redden. Er begint stilaan sleet te komen op die formule. Betere actie, special effects, drama en plot maken deze film niet alleen het hoogtepunt van de Spider-Mantrilogie, maar ook de beste film gebaseerd op een Marvel-personage.

avatar van Minotaures
3,5
Stukken leuker als deel 1 ervaren.

Qua effecten is het hier een beetje op vooruit gegaan. Waar de effecten verbeterd overkwamen, zat er genoeg humor in. Meer geslaagde humor, tijdens het eerste half uurtje. Zo ervaar je hoe verdomd lastig het is om full-time superheld met doodnormale dingen uit het leven te combineren. Zijn studie ging naar de maan, evenals zijn relatie's en baan. Evenals de leuke humor, is het weer glimlachjes trekken met J. Jameson en zijn grappig en geld besparende zinnen.

Een redelijk interessante bad-guy is Dr. Octavius. Een hoog-intelligent geleerde die zijn lust voor wetenschap (op een verantwoordelijk manier) kwijtraakte en zo de macht over zijn 'klauwen' verloor. Waardoor die in hun trance kwam en (redelijk logisch) handelde qua snode plannen. Dus qua rivaliteit had was deze een interessantere en betere uitdaging dan de Green Goblin.

De actiescènes waren verbeterd en spannender dan deel 1. Je hebt hier geen confrontaties op verlaten locaties, maar gewoon tussen mensen, in winkels, etc. De treinscène vond ik wel een indrukwekkende scène. Ongeveer het allerbeste confrontatiescène uit de Marvelfilms. Een keiharde rit! Wel jammer dat M.J. en tante May weer sleutelfiguren spelen tussen Doc Ock en Spider-Man, die ze weer moet redden.

Ongeveer na een uur heb je ook Peter's beslissing om geen verantwoording op zijn krachten meer te nemen en meer tijd voor zijn familie, vrienden, school en banen nemen. Zolang duurt zijn rust niet, aangezien die telkens met gevaarlijke omstandigheden wordt geconfronteerd waar die noodzakelijk zijn pak aan wil trekken om zo in actie te komen. Na een goed gesprek met zijn tante en ontvoering van zijn vriendin neemt die zijn superhelden verantwoording weer op om Doc Ock de kop in te drukken. Een kleine pauze wat geen 15 minuten duurt, dat kon erbij en maakte het absoluut niet minder.

Het dramatische-gehalte is hier redelijk wat afgenomen. Maar er zit nog genoeg 'ik mis oom Ben' en liefdesruzie tussen Peter en M.J. Opzich is het niet opmerkelijk irritant, aangezien het een goed tempo heeft en ze nergens (te) lang op blijven doorgaan.

Zo vader, zo zoon. Zal je bij Osborn kunnen zeggen. Harry blijft vanaf het einde van deel 1 tot, met en verder Spider-Man haten op zijn vader's dood. Een sterk einde met Harry die de mask van de Green Goblin op zich zal nemen en een verdere en intense strijd met Spider-Man, nu wetend zijn beste vriend, zal voeren.

Met meer en sterkere vijanden op de loer, ben ik hoog benieuwd naar deel 3. Tot zover waren de Spider-Man films erg vermakelijk en op een juiste moment grappig en spannend.

Op naar Spider-Man's 'donkere' kant...

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Ik ben bezig met het herzien van de Spider-Man trilogie en na deel 1 kom je natuurlijk bij deze uit. Wat me vooral opvalt is dat de kwaliteit echt hoog ligt. Meestal is een vervolg toch wel minder, maar bij deze Spider-Man 2 zeker niet. De film is zeker zo goed als het origineel, zo niet misschien zelfs nog wat beter.

Waar deel 1 natuurlijk grotendeels over het ontstaan van Spider-Man ging, daar neemt deel 2 ruim de tijd voor een beter plot met een interessante vijand, Doc Ock. Ik vond de Green Goblin uit Spider-Man 1 was suf met zijn pakje en vliegende plankje. Maar deze doctor met mechanische tentakels is echt wel stoer! Het levert ook geweldige actie op, waarbij het gedeelte met de op hol geslagen trein echt imponeerde! Sowieso weet de film te imponeren qua actie en visuele vormgeving. Het ziet er allemaal schitterend uit en op 1 of andere manier voelt het ''echt''. Wel jammer dat er af en toe een moraal in het verhaal is gepropt. Toen alle passagiers na het stoppen van de trein voor Spider-Man gingen staan, dat was echt bagger.

Maar gelukkig is dit geen inhoudsloze actiefilm geworden. Er wordt juist veel tijd genomen om de verhalen van oa Peter, Mary Jane, dr Octavius en tante May te vertellen. Er is vooral veel meer tijd voor het liefdesplot tussen Peter en Mary Jane. En het stoorde zeker niet, het was zelfs onderhoudend. Tobey Maguire doet het toch wel heel behoorlijk als Peter/Spider-Man. Zijn schuldgevoel over de dood van zijn oom, zijn verborgen liefde voor Mary-Jane, zijn twijfels of hij wel Spider-Man moet blijven spelen, wat hij met zijn leven wil...ik vond het sterk weergegeven.

Spider-Man 2 is een fantastische blockbuster geworden. Zeker zo leuk als deel 1. Visueel prachtig en het verhaal weet toch het einde te boeien. En ook erg fijn dat er regelmatig wel wat humor voorbij komt (die hoofdredacteur van de krant vind ik echt hilarisch ). Maakt het toch prettiger om te kijken. Knappe prestatie van Raimi.

4* (er stonden 3,5*)

avatar van Dennissssss
3,5
Iets leuker vervolg in de Spider-man reeks. Gewoon wat interessanter om naar de kijken en leukere actie scene's. Alleen ik vind die rol van J.K. Simmons in beide delen echt ongeloofwaardig / slecht. Waar slaat dat op? Dat hij steeds van die onzin berichten in de krant zet, over dat spider-man een schurk is, inplaats van een held? Dat slaat toch nergens op? Als ze spider-man in de film zwart willen maken, doe dat dan wat subtieler.

avatar van tommykonijn
4,0
Nadat ik het eerste deel na lange tijd herzien had, besloot ik deze ook nog maar eens op te zetten. Deze film heb ik ooit met moeite uitgekeken, ik was vroeger namelijk niet helemaal kapot van Spider-Man. Ik vond het niet leuk, maar deze film is wel duidelijk een verbetering ten opzichte van het eerste deel.

Het eerste deel noemde ik 'flitsend'. Maar deze is dit nog net iets meer. De Special Effects zien er fantastisch uit! Ook het slingeren van Spider-Man ziet er wat beter uit als in het eerste deel. Dan bedoel ik vooral de momenten waarop Spider-Man in gevecht is in de trein en deze tot stilstand brengt of bij het eind-gevecht. Verder heeft de film ook wel veel hetzelfde. Er komt weer een bad-guy tot stand, genaamd Doc Ock en deze vind ik toch net iets beter dan The Green Goblin, al vond ik die ook niet slecht. Ook het acteerwerk van de cast is weer goed. Tobey Maguire doet het prima als de spinachtige superheld en Kirsten Dunst ook. James Franco brengt het slechter worden van het personage Harry ook goed in beeld.

Deze film blijft, evenals de eerste film, het gehele speelduur leuk. Er zitten niet echt vervelende scenes in en de film weet een goede belans te vinden tussen actie en verhaal. Daarnaast bevat de film ook een goed einde en een sterke score van Danny Elfman.

Ik zou de film bijna 4,5* geven, maar ik geef hem toch nog een half puntje lager. Voor nu vind ik hem net iets beter als het eerste deel, maar niet zo veel dat ik hem een hoger punt geef. Al met al is dit een zeer sterke en vermakelijke film.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 19:57 uur

geplaatst: vandaag om 19:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.