Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Dennis Weaver, Jacqueline Scott en Eddie Firestone
Woensdag 11 februari in één bioscoop (Cuijk)
Plot Duel
"The most bizarre murder weapon ever used!"
David Mann is bezig met zijn autoreis door Californië. Wanneer hij een gastanker probeert te passeren, laat de bestuurder van de gastanker hem niet voorbij. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder.
David Mann
Waitress
Old Man in Car
blackcat13
zonder muziek van John Williams (wat ook speciaal is
De soundtrack in deze film waren de monsterlijke klanken van de tanker/truck.
Meer muzikale begeleiding was niet vereist wat mij betreft. Het beethe muziek wat er was was net genoeg om het allemaal nog angstaanjagender te maken.
Ben het eens met je mening, al gooi ik er nog een enkeltje enthousiasme bovenop.
JohnWilliams
Ik ben het ook eens met al jouw punten, Duel is mooi gefilmd en zo sterk dankzij het simpele verhaal.
Bottleneck
Uitstappen snel naar de truck rennen en die vent een paar pestklappen geven.
Haha inderdaad, alleen wordt hij niet bepaald als een durfal neergezet, eerder een average guy (met übergrote bril) en hij was in het heetst van de strijd volledig bezig met z'n auto. Ook dat de oude truck hem soms kan bijhouden vind ik best plausibel, de wagen lijkt leeg te zijn en Mann kan voor geen meter rijden.
Hoe dan ook een prima film, slim camerawerk en mooi motorgeluid die de score overheerst maar spannend kan ik het niet noemen (daarvoor is het teveel van hetzelfde) en da's toch wel een belangrijk element. Vind het wel prettig dat de focus constant ligt op Mann en de truck; (andere prooien zijn er niet, de schoolbus, het oudere echtpaar, etc.) wat het allemaal een persoonlijk en (symbolisch) opgejaagd karakter geeft. Het is ook een goede zet om de vijand onbekend te houden, maar ben er niet echt van ondersteboven geraakt.
John Milton
12 volgens deze site, maar dan nog, ongelooflijk! Niet te begrijpen...
fun in acapulco
De beste film van Spielberg en tevens zijn eerste. De opbouw van de film is magistraal. Weaver is goed. Leuk is dat ie de olie van zijn auto niet aan wil laten vullen en daar later behoorlijk spijt van krijgt. Of de scene in het truckerscafé. Of de vrouw met haar slangen. Of als de vrachtwagenchauffeur hem wenkt om in te halen en Weaver dit dan ook probeert. En nog veel meer onvergetelijke dingen.
Lord Flashheart
Sterk debuut.
Aangezien ik Spielbergs werk de laatste jaren flink achteruit vind gaan, werd het eens tijd om aan zijn eerdere werk te beginnen. Duel mag dan niet gelijk zijn beste film zijn, het is wel een debuut dat al veel verraad over de kwaliteiten van de regisseur.
Het begint met wat typische Spielberg moraaltjes; iets wat zijn latere werk helaas zo is gaan overheersen. Hier wordt het nog redelijk subtiel gebracht: een radio interview met een huisman (vrij ongebruikelijk in die tijd), de nogal slappe hoofdpersoon David die niet opkwam voor zijn vrouw toen ze werd aangerand en bovendien als een lulletje rozenwater rijdt. Als vervolgens de mysterieuze trucker steeds nadrukkelijker David begint te treiteren maakt dat langzaam zijn oerinstincten los en gaat hij eindelijk als man de strijd aan. De feminisering van onze beschaving kan desastreus uitpakken wanneer je als man niet meer in staat bent voor jezelf of je familie op te komen, lijkt Spielberg hiermee te willen zeggen.
De steeds verder oplopende spanning en de race scenes op de weg maken dit tot een goede film. Het gesnotter en gejank (letterlijk!) van het personage David Mann zijn ergerlijk. Ik snap dat deze opbouw noodzakelijk was (David kan niet in één keer van loser in een macho veranderen), maar ik had toch liever de focus meer op het thriller/actie aspect gehad en minder op het sociale. Aan de andere kant is het allicht de reden waarom de bijna bovennatuurlijk vrachtwagenchauffeur juist hém uitkiest voor een duel en niet één van de talloze andere passanten. David moet een lesje leren in voor jezelf opkomen. Aan het einde zie je ook geen lijk liggen van de chauffeur, dus misschien was het wel een goddelijke interventie.
Anyway, de film is spannend, knap gemaakt en laat daarnaast ruimte voor interpretatie. 3,5*
bunkerboy
alhoewel ik Spielberg s Saving Private Ryan een totale flop vind (1 ster ) is deze film van hem perfect
Dat David rijdt als een lulletje rozewater .... (quote Lord Flashheart) is niet zo ongewoon , een plymouth Valiant 6 cylinder is niet direct een wagen om snel mee te rijden , zal wel doelbewust gekozen zijn om het karakter van Weaver in deze film te beklemtonen; Het ziet er misschien snel uit maar het is echt geen musclecar en die man houdt zich aan de regels
De peterbuild tractor is ongelofelijk , dat over de wagens
het is een zeer goede film die gewoon gedragen wordt door Weaver , doet me zelfs denken aan Spencer Tracy in the old man and the Sea . JUe moet gewoon een zeer goede akteur zijn om de hele film tegen je eigen te praten en gewoon te rijden , De scene met de trein is fantastisch alhoewel ook afgekeken van veel oudere films maar toch .... de plymouth vol gas achetruit willen rijden terwijl voortgeduwd door de Peterbuild ... gewoon pure spanning
Een fantastische film een dikke 4,5 voor mij alhoewel ik echt geen fan ben van films na de jaren 50 staat deze hoog genoteerd bij mij
Ste*
- 2072 berichten
Vermakelijk on so many levels. Zowel grappig als spannend, maar weet nog niet zeker wat nou de overhand heeft. Het is jammer (of juist wel leuk?) dat de hoofdrolspeler zo'n sul is. Dat maakt het allemaal net wat te komisch, zoals hij aan zo'n bus blijft hangen bijvoorbeeld, en zeker die 'oh my God' kreetjes en de wat sullig aandoende voice-over.
Regelmatig zitten er wel toffe (bijna Jaws-eske) stukjes in, zoals de truck die ineens verschijnt in de tunnel, en het kat- en muisspel dat vooral erg goed gedaan is rond de scène met die oude mensen die langskomen. Ik hou wel van die simpele thrillers, met weinig elementen, maar die er toch in slagen vermakelijk, spannend en boeiend te zijn.
Jammer dat het einde (hoewel prachtig geschoten) een beetje aanvoelt als een anti-climax, hoewel ik niet denk dat het beter was geweest als we de chaffeur (en zijn motieven) hadden leren kennen.
In ieder geval een erg toffe film om je debuut mee te maken. Lijkt me heerlijk om met dit materiaal suspense- en spanningservaring op te doen. En nog niet makkelijk om te maken ook, want een film puur op de weg schieten is toch wel een vak apart. Hier en daar hadden dingen beter gekund, maar het vermaakt gewoon als een tiet.
royals
Knap hoe je met zo weinig middelen zo'n spanning kan opbouwen. Zeker een zeer geslaagd debuut van Spielberg.
John Lee Hooker
Zo werd er gestraatracet in de jaren 70': keurige man met stropdas tegenover een verroeste truck. Af en toe stoppen, even wachten... dan weer gas geven... ik kon er eigenlijk de hele tijd wel om glimlachen. Voortreffelijk geschoten door Spielberg en de uitgedroogde omgeving deed me herinneren aan Death Proof. Er is nauwelijks gebruik gemaakt van achtergrondmuziek en ik heb eigenlijk geen foutje kunnen opsporen. Hij tankt een paar keer bij, motor raakt overhit tijdens bergopwaarts, etc. Al had ik het zelf wel een uitdaging gevonden om deze trucker te slim af te zijn, zijn de beslissingen van de hoofdrolspeler ook wel begrijpelijk; het past bij zijn karakter. Overigens voelde ik bijna een soort van medelijden met het oude vrouwtje van de pompstation toen haar bezittingen (slangenbak en dergelijke) omver werden gereden. Dit geeft aan dat ik betrokken was bij de totstandkoming. Fraai spel van Weaver en tot slot nog een machtige opname van de val in het ravijn. Een debuut waar je U tegen zegt.
totkijkdanmaar
Er is zelfs een boek geschreven over deze film: Steven Spielberg and Duel: The Making of a Film Career by Steven Awalt ? Reviews, Discussion, Bookclubs, Lists - goodreads.com.
missl
Ik ben deze film vooral gaan kijken omdati ik benieuwd was hoe Spielberg dit spannend kon houden. Hij had (naar mijn beleving) niet veel locaties dan wel middelen nodig om deze film te maken. Het gaat om een man in een relatief klein autootje die achterna wordt gezeten door een grote truck. In het begin is dit nog onschuldig maar dit wordt steeds erger. Zeker vermakelijk en soms ook spannend maar voor mij was er net te weinig om het de gehele looptijd spannend te houden.
Montorsi
Beetje veel van hetzelfde helaas. Jammer want het werkt eigenlijk lang wel goed en er had wel een halfje meer ingezeten, maar tegen het einde wist ik het wel een beetje. Het concept is namelijk leuk in zijn simpelheid, maar vervalt iets te veel in dezelfde verbaasde blikken van onze hoofdrolspeler en dat soort dingen. Visueel blijkt Spielberg ook vaardig te zijn, het heeft iets avontuurlijks wat hij in Jaws wel heeft voortgezet, maar waar de laatste jaren niet zo veel meer van over lijkt te zijn.
dvdfreak123
Spielberg's eerste film is nog steeds een knaller van formaat
na de zoveelste herkijkbeurt al blijf ik er keer op keer terug van genieten. Het mysterie rond de trucker is fantastisch. En ondanks zo weinig middelen verveelt deze film geen seconde en zit je vol spanning van begin tot einde aan het scherm gekluisterd. Al veel herbekeken en zal nog de laatste keer niet zijn
John Milton
Denk dat ik hem ook maar eens herkijken moet. Vriendin heeft hem nog niet gezien, goed excuus
dvdcrusher
Krachtige actiefilm van Spielberg die met weinig middelen en personages toch een uiterst boeiende nagelbijter wist te creeren. Heb hem de eerste keer als twaalfjarige bekeken en was toen enorm onder de indruk en dat gevoel heerst nog steeds bij het herbekijken van deze film. Een absolute topper in de filmgeschiedenis. Dennis Weaver is niet echt mijn favoriete acteur maar de film is zo sterk dat hij mij zelfs niet stoort in de hoofdrol. 5 sterren, of wat had je gedacht
justforuse
Leuk filmpje hoor, voor een half uurtje dan. Om hier anderhalf uur naar te kijken is slaapverwekkend. Gewoon steeds herhaling van zetten, tot het onlogische einde volgt.
dreambrotherjb
En nu serieus:
Beetje gemengde gevoelens bij deze film: Ik vind het tegelijk geen goede en toch een goede film, dus neigt eerder naar het positieve.
Na de eerste 20 minuten dacht ik 'oei als dat hier nog zo een uur verder gaat'. Ik had daar het scenario wel eens van willen zien. "Auto rijdt achter truck. Truck rijdt traag. Auto steekt truck voorbij, slaat een kloof. Truck versnelt en haalt auto terug bij. Truck jaagt auto op. Auto laat truck terug voorbij. Truck gaat weer trager rijden. Herhaal dit 20 keer."
Natuurlijk moet je het in zijn tijdsvak plaatsen, maar dan nog vond ik de achtervolgingen en opbouw van de spanning maar zwakjes in het begin. Het is eigenlijk pas vanaf de café-scène dat je in de film getrokken wordt. Daar zie je de eerste stukjes Spielberg die je later bv. ook in Jaws zult zien (of eerder zult voelen). Hoewel niet altijd super geacteerd, toch mooie spanning daar, en dat was het eerste moment waar ik voelde: Nu wordt het interessant.
Onder andere in die café-scène, maar ook later in de film (let op diezelfde pompende soundtrack), merk je dat Spielberg zich voor zijn eerste degelijke thriller door onder meer Psycho van Hitchcock heeft later inspireren.
Het is ook niet simpel om een film over een autoachtervolging te maken die anderhalf uur blijft boeien. Spielberg slaagt hierin met wisselend succes. Ondanks dat we vanaf de café-scène over een thriller kunnen spreken, verslapt de spanning toch nog aanzienlijk op sommige momenten verder in de film, en het is niet toevallig dat dat meestal de momenten van de achtervolgingen zijn.
Wat ik zeer positief vond aan die achtervolgingen, waren de wisselende camera-standpunten van in de auto. Dat gaf een zeker ritme waardoor het de angst van de bestuurder vasthield. Dit ritme werd echter telkens onderbroken door de beelden van de rit buiten de wagens.
Daar kreeg je telkens de indruk dat het allemaal wel best meeviel met die snelheid ('ik heb oudjes op een elektrische fiets weleens sneller zien gaan'), ook de truck die de wagen 'ei zo na' langs achter ging rammen, leek telkens met een meer dan veilige marge op tijd te remmen, wat het geheel simpelweg een beetje flauwer maakte.
Opnieuw, dit was vooral een afwisseling tussen de betere momenten (de schoolbus, het tankstation met de telefooncel, het einde).
Over dat einde (plots begrijp je ook waarom er voor zo'n rijdende schroothoop werd gekozen
), enkel daar kreeg ik wat de bedoeling was de hele film lang te krijgen van die achtervolging: Iets dat neigt naar 'adem happen', er zelfs in de buurt van komt, maar zonder het volledig te benaderen.
Het enige dat ik daar nog aan wil toevoegen is dat het wel een van de mooiste credits waren die ik al in een film gezien heb.
Dus besluitend, een film met hier en daar al een sprankeltje van de film-genialiteit die je later in Spielbergs' film wel eens kunt tegenkomen.
Donkerwoud
Nog altijd in het kader van klassiekers die ik voor mijn dertigste gezien wel hebben (en deze keer heb ik mezelf op wat luchtigs getrakteerd!)
De soort klassieker die zoveel kapot geparodieerd is dat ik het meeste in een iets andere vorm voorbij heb zien komen. Daarmee verliest het voor mij ook iets van zijn spanning en wordt het bij vlagen eerder lachwekkend dan eng. Wat Spielberg hier wel geslaagd doet is de paranoïde opbouw van een man die niet kan geloven wat er aan het gebeuren is. Een beetje zoals in de betere episodes van Twilight Zone.
Toch vooral grappig om de kenmerkende trademarks van de doorgebroken Spielberg terug te zien in een productie met een veel lager budget en met minder imponerende speciale effecten. Het toont de vindingrijkheid van een jonge cineast die uiteindelijk niet zonder reden door is gebroken tot de absolute top.
John Milton
Lekker bezig Donkerwoud. Jij kunt straks met een gerust hart tot de verleptenclub toetreden
Donkerwoud
Waarom denk je dat ik mijzelf dat doel heb gesteld? Nog even doen alsof ik nog een frisse en fruitige naïeveling ben!
gauke
Deze doeltreffend werkende thriller had een simpele verhaallijn (met weinig dialoog), onder het nog altijd actuele motto "eigen rechtertje spelen op de weg". Het geweldige cameragebruik deed zijn werk. Eigenlijk vond ik het eerste halfuur het spannendst. Wel miste ik uitleg (maar waarschijnlijk was het onzin om naar een diepergaande reden te zoeken).
BBarbie
Een van de eerste lange speelfilms van Steven Spielberg, oorspronkelijk gemaakt voor televisie. Weet door zijn gedoseerde opbouw van de spanning de aandacht perfect vast te houden. De fraaie beelden van de desolate omgeving ten noorden van Los Angeles helpen daarbij aanzienlijk. Opmerkelijk dat de trucker zelf nooit in beeld komt (alleen zijn linkerarm).
-jack_sparrow-
film reviews in 100 woorden: Duel (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be
ps. ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een toetsenbord.
Steven Spielberg’s debuutfilm is best een origineel filmpje, vooral op de manier waarop spanning gecreëerd word door middel van creatieve camerabeelden en een eenvoudige truck. Het verhaal herhaalt zichzelf wel geregeld waardoor de sfeer naar het einde toe wel minder effectief is dan in de eerste helft, toch is deze film aangenaam om te kijken en blijft het simpele verhaal interessant tot het einde. Het acteerwerk van Dennis Weaver is overtuigend genoeg, zeker niets spectaculair maar als een average guy met oversized zonnebril komt zijn personage redelijk geloofwaardig over. Duel is vermakelijk, mysterieus en spannend … echt een tijdloos stukje cinema.
Fonzzz002
Duel is een thriller uit begin jaren 70 en voor velen was dit de film die Steven Spielberg op de kaart zette. Duel gaat over een man genaamd David Mann die, tijdens het autorijden in een wasteland, in aanmerking komt met een agressieve truckbestuurder. Vanaf dat moment is de gehele film één grote car-chase waarin David probeert te ontkomen aan de gevaarlijke truckbestuurder.
Duel is een tijdloze thriller die, onlangs een repetitief klinkend concept, erin slaagt van begin tot eind de spanning erin te houden. De wijze waarin de truckbestuurder word neergezet is mysterieus en je weet nooit welke stap hij gaat nemen. Dit is één van de thrillerfilms waarbij je, zelfs al is er niets aan de hand, een bepaalde spanning voelt alsof er elk moment iets naars kan gaan gebeuren.
Het hoofdpersonage is gespeeld door Dennis Weaver die ijzersterk acteert. Merendeels van zijn rol wordt uitgebeeld door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal wat hij in elke scene perfect neerzet. Het enige waar ik wisselvallige meningen over heb is hoe David regelmatig innerlijke gedachtes heeft: er zijn scenes waarin hij langdurig loopt na te denken over wat hem overkomt en sommige van die scenes vond ik zijn monologen onnodig, geziene zijn gezichtsuitdrukkingen perfect weergeven wat hij op dat moment voelt.
De film heeft veel soortgelijke scenes geziene het thema, maar onlangs de soortgelijke scenes heeft iedere scene een ietwat andere feel en houd Duel van begint tot eind de spanning erin. De acteerprestaties zijn ijzersterk en het is prachtig gefilmd. Dit maakt Duel spannende thriller die na al die jaren niet is verouderd.
Woland
Prima thriller. Behoorlijk rechttoe rechtaan natuurlijk qua verhaal (kneuzige automobilist wordt zonder reden geterroriseerd door mysterieuze chauffeur in een heule grote vrachtwagen), maar de film is kort en krachtig en weet de spanning met gemak de hele film vast te houden. Het feit dat de bad guy en zijn motivatie onbekend blijven maakt de situatie nog een beetje beklemmender - het is als een onberekenbare, kwade natuurkracht. Dennis Weaver speelt op overtuigende wijze de hoofdrol als slapjanus die tot op het randje gebracht wordt, voornamelijk door de vrachtwagenchauffeur maar ook zijn omgang met eigenlijk ieder ander in de film geeft hem een zetje in de verkeerde richting. Goed gefilmd, spannend, en boeiend genoeg voor anderhalf uur, een dikke voldoende wat mij betreft.

Birdman of Alcatraz

Milano Calibro 9
Actie / Misdaad, 1972

Charulata
Drama / Romantiek, 1964
terreurcaliforniëvals beschuldigdgas stationcliffjachtdeputytravelling person panicmonologuetruckauto ongeluksalesmanstalkingslashercowardlinesswoestijnvrachtwagenchauffeurgebaseerd op een kort verhaalroad rageschool bustravellerdangerous drivingeighteen wheelerlocked bumpersoverheatingrailroad crossing tv-film