Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Dennis Weaver, Jacqueline Scott en Eddie Firestone
Woensdag 11 februari in één bioscoop (Cuijk)
Plot Duel
"The most bizarre murder weapon ever used!"
David Mann is bezig met zijn autoreis door Californië. Wanneer hij een gastanker probeert te passeren, laat de bestuurder van de gastanker hem niet voorbij. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder.
David Mann
Old Man
Waitress
Old Man in Car
wibro
Vond wel dat David iets meer moeite had kunnen doen om achter de identiteit van de tank chauffeur te komen.
Daar ligt hem nu de kracht van de film. Er wordt geen uitleg gegeven. Vul het zelf maar in zal Spielberg gedacht hebben. Misschien had David wel zijn vrouw bedrogen en werd hij daarom door "God" op de proef gesteld. Wie zal het zeggen?
SnakeDoc
David tegen Goliath?
Zo had ik het eigenlijk nog niet eens bekeken
Ace Hanlon
Haha de volgens jouw beste film van Spielberg bestempel je met een 2,5. Hou je niet van Spielbergs werken of heb je ze nog niet allen gezien?! Gewoon een vraagje uit interesse hoor, niet als aanval bedoeld haha.
Maar toch wel een vraag, waarop we graag een antwoord willen zien.
Insignificance
Een hint dan maar:
Gek om te zien dat Spielberg later vooral bombastische (emo)cinema zou gaan maken terwijl dit net erg klein is.
Mocht het nog niet duidelijk zijn, kan je altijd nog eens elders op de site kijken. Zo heel af en toe laat Onderhond nog wel eens een berichtje of meninkje achter..
K. V.
Me eens aan het eerste wapenfeit van Steven Spielberg gewaagd en het was eigenlijk direct een schot in de roos. Het is een spannende film geworden. Ondanks dat het eigenlijk geen zo'n uitgebreid verhaal is, wist de film te toch te boeien tot het einde. Je leeft ook mee met het personage, dus de cast deed het ook goed. De muziek deed me af en toe een beetje aan Psycho denken, maar toen 'k de making-off (erg interessant trouwens) zag, was hij er wel door geïnspireerd.
'k ben eigenlijk aangenaam verrast door deze film. 'k vond hem spannend, zeker eens de moeite om te bekijken
scifen
Friends, know this: this movie is NOT about road rage. It's about man vs. the machine. In other words, it's about the domination of man by the very technology he has created. Notice that the truck driver is merely a spectral figure, the "soul" of the machine.
Beertje45
Zag deze film voor het eerst ruim 30 jaar geleden en blijft me tot vandaag de dag enorm fascineren. Dat je de drieste truckdriver niet te zien krijgt, stoorde me niet. Angst voor het onbekende. Achteraf vraag je jezelf af, waarom het slachtoffer niet ommekeer maakt, maar laat dat een schoonheidsfoutje in de film zijn. Kocht de film ongeveer 4 jaar geleden op DVD en blijf ervan genieten. Prima werk van mr. Spielberg
mikey

Waar komt dit eigenlijk vandaan? De bron?
Le Professionnel
Leuke film een auto een vrachtwagen en een verlaten weg en toch spannend ik zat me wel af en toe vreselijk te ergeren aan de domheid van David Mann vooral de treinoverweg scene slaat natuurlijk helemaal nergens op , ieder mens stapt meteen uit maar David blijft lekker zitten en staart een beetje dom voor zich uit.
mikey
Als je uitstapt ben je weer overgeleverd aan de truck. Ik kan me toen wel voorstellen dat je geen idee meer hebt wat je moet doen. De auto is namelijk wel de enige manier om aan de trucker te ontkomen.
Le Professionnel
Uitstappen snel naar de truck rennen en die vent een paar pestklappen geven en klaar is kees
jordandejong
Wat een heerlijke film van Spielberg.
David Mann wordt (ondanks dat er amper wordt gesproken) uitstekend gespeeld door Dennis Weaver. Hij wordt geterroriseerd door een gestoorde vrachtwagenchauffeur. De grote vieze oude roestige truck die op volle snelheid achter een klein rood autootje aan rijd, midden in de dessert, geeft een heerlijke spanning mee.
De truck is elke seconde dreigend en het feit dat je van de bestuurder slechts een hand krijgt te zien is lekker eerie.
Ook kleinere dingen zoals die toeter zijn al lekker dreigend.
Bepaalde shots zijn ook echt meesterlijk. Buiten het geweldige camerawerk (zeker tijdens de achtervolgingen) is er bijvoorbeeld ook een shot waar David in een telefoonhuisje staat te bellen en je in de achtergrond de truck op volle snelheid ziet aankomen waarna David op de laatste seconde nog uit het huisje springt.
Echt een uitstekende film dus. Constant terror.
yellowflag
Ondanks dat ie gedateerd is erg goede film. Viel ons heel erg mee.
John Milton
Spielbergs eerste film 'Duel' ziet er geremasterd weer prachtig uit (in tegenstelling tot de trailer). Meestal zijn vroege uitingen van latere meesters wat sneu (ach, kijk wat knullig hij toen nog films maakte), maar 'Duel' is oprecht 40 jaar na release nog steeds erg spannend. Hij was 25 toen hij deze film maakte, nog vier jaar voor jaws. Het verhaal is simpel: forens irriteert truckdriver op verlaten woestijnweg, wat dermate escaleert dat de truckdriver hem dood wil rijden. That's all the plot Spielberg needs for 90 minutes of entertainment. Mooie shots en vrijwel continu suspense. Die truck wordt echt een kwaadaardig karakter op zichzelf. De meeste online trailers doen geen recht aan de film, laat je daardoor niet van de wijs brengen! Mijn versie was 1.33: 1 aspect ratio en ik heb begrepen dat Spielberg voor de Europese markt een 1.85 : 1 editie uit heeft geconstrueerd (Gecropt? pan and scan? ik heb geen idee). Deze zou ik graag zien, hoewel tv verhoudingen wellicht de 'onontkoombaarheid' van de truck benadrukken, zou widescreen de verlatenheid van het landschap juist weer wat extra naar voren kunnen brengen en het feit de hoofdpersoon geen hulp hoeft te verwachten. Ik benieuwd wat dat met de sfeer zal doen....
Hollywood007
Leuke film. De spanning zit er redelijk in. Jammer dat de identiteit van de bestuurder van de gastanker en het waarom geheim blijft. Langs de andere kant heeft een film als dit ook niet echt een verklaring nodig. Het draait enkel om de actie tussen de man met de auto en de truck.
John Milton
vond je dat jammer? Dat draagt volgens mij juist bij aan de spanning...
Hollywood007
Als de dader op het einde blijkt een psychopaat te zijn die op deze wijze al meerdere mensen heeft lastiggevallen, dan is er verder niet echt een verklaring nodig voor wie die persoon nu precies is. Maar nu lijkt dit een alleenstaand geval te zijn. En zonder enige aanleiding is dit nogal ongeloofwaardig.
Meneer Bungel
En zonder enige aanleiding is dit nogal ongeloofwaardig.

-edit- ik lees nu hier terug dat het een mens vs. machine-film zou zijn, ook al zie ik geen bevestigende bron(nen)...
John Milton
de aanleiding is het inhalen lijkt mij, maar moet er een aanleiding voor zijn dan? 'Bruce' uit Jaws heeft toch ook niet echt een aanleiding? smaken kunnen natuurlijk verschillen, maar voor mij had het afbreuk gedaan als er een of andere besnorde bierbuikige zuur kijkende yank was uitgestapt. Op deze manier werd juist de vrachtwagen een soort kwaadaardige entiteit. Spielberg had ook deze uitgekozen omdat de voorkan wat weg had van een gezicht volgens hem.
Meneer Bungel
de aanleiding is het inhalen lijkt mij.
John Milton
Uiteraard, als de aanleiding een èchte zou zijn zouden we minder meeleven met de arme snorrel. 'Ja, je hebt er zelf om gevraagd champ, had je kunnen weten'. Nu is het eerder van 'Oh Jezus! Dat had mij ook kunnen overkomen...! OH NEE!!! WAT DOET HIJ NU!?!?'
Joek
Wat is buitenproportioneel?
Kijk eens naar Haren en wat daar is gebeurd.Een man van 89 wordt met een stoeptegel aangevallen en krijgt een hersenbloeding.Dader nog niet gepakt!!!Wat is de reden daarvan?????
Veel meer buitenproportioneel.
Dit is het land met de meeste vrijheid, maar ook waar die het meest is misbruikt.
Duel is een prima film, ik keek hem toen ik jong was en de truck had voor mij echt een duivels karakter, de chauffeur van de truck (als het niet de duivel zelf is) is niet in beeld en dat is prima!
Houden zo.
Het "slachtoffer" kende ik nog van de serie waar hij een soort detective/sherrif was, daarom had ik al een goed vs kwaad smaakje aan die film zitten bij de start.
Wat is buitenproportioneel?
Vrijdag 15 maart te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.
Peake
Bijzonder knap hoe Spielberg met een simpel uitgangspunt zo'n spannende en claustrofobische sfeer weet neer te zetten. Een sfeer die alleen maar versterkt wordt door het gebrek aan motief voor dit enerverende kat en muisspel.
Goeie film waarin een autobestuurder wordt lastig gevallen door een grote vrachtwagen. Met dit uiterst simpele gegeven weet Steven Spielberg (met zijn debuut hier) een ongecompliceerde en spannende film af te leveren. Goed opgebouwd met uitsekend camerawerk en aardig wat fraaie shots. Met gemak 3.5 sterren.
Picker
Film begint aardig maar vond het ondanks de korte speelduur toch af en toe wat lang duren. De beslissingen die David Mann af en toe neemt zijn niet te begrijpen, zoals hier boven al eens genoemd bv bij de spoorweg overgang. Ook heeft de beste man de rijvaardigheid van een leverworst....slaat echt nergens op hoe die vent af en toe met die auto aan het stunten en sturen was. En bij het eetcafe is blijkbaar alles gratis want niemand komt hem achterna als hij naar buiten rent. Ook het einde van de film was voor mij geen bevrediging. Had toch graag nog iets meer uitleg gewild. Wat ik wel een sterk punt vond van de film is dat de ergenis en onmacht richting de truck sterk voelbaar is! Al met al twijfelde ik tussen een 2 en een 2.5
Ik heb het uiteindelijk gekozen voor de hoogste van die 2 omdat het als eerste film nog niet zo heel slecht is van meneer Spielberg. Uwe Boll bv is nu 40 films verder en maakt nog steeds alleen maar poepmilkshake!
JohnWilliams
Zo'n simpel verhaal maar zo meesterlijk gefilmd. Een prima film, zonder muziek van John Williams (wat ook speciaal is
) maar oh zo sterk. Duel laat het talent van Spielberg zien, Duel is beschouw ik tevens een beetje als de voorloper van de klassieker: Jaws.
blackcat13
Die man die daar werkte was al zwaar gefrustreerd na die vechtpartij tussen Mann en die chauffeur en riep toen al van 'ga jij ook maar weg he!' daaruit was al uit te blijken dat hij niet hoefde te betalen als hij maar op zou rotten. Die cafe medewerker was allang blij dat hij was opgerot lijkt mij, die gaat er dan echt niet achteraan rennen voor de rekening.
Daarnaast wat betreft je andere punt, met meer uitleg had de hele film veel minder effect gehad. Juist het mysterie van waarom in godsnaam maakt het zo eng en ongemakkelijk. In het begin dacht ik nog, oke die trucker is gewoon sick en vond Mann de perfecte prooi om een machtsspelletje mee te spelen, hij haalde hem al in (Mann dus), en het is een opvallende rode auto.. perfect slachtoffer voor een ziek spelletje. Maar als je uiteindelijk ziet hoe verdomde ver die trucker hierin gaat en echt niet loslaat en stopt wordt het steeds ongemakkelijker.. is het dan toch persoonlijk? waarom gaat die gast zo ver door? de lol moet er na een tijdje toch wel af zijn.. toch persoonlijk dan? maar Mann is toch maar een doorsnee burgermannetje.. juist dat, die gedachtes en dat mysterieuze, maakt het zo ongemakkelijk. Dit had ons allemaal kunnen zijn, je kan je als doorsnee kijker hierdoor goed inleven in Mann en wat hem overkomt.
Heb echt geen aanmerkingen op deze film, ik vind het geweldig
Het simplistische gegeven en totaal gebrek aan enig verhaal maakt dit zo'n heerlijke film, met name door de uitwerking.. Spielberg maakt gewoon gebruik van lekkere shots waardoor de film constant blijft boeien ondanks dat in feite continu hetzelfde gebeurd. Die speelse manier van filmen is natuurlijk zijn handelsmerk geworden en valt vooral op in Indiana Jones en Tintin bijvoorbeeld maar is hier ook al zalig.... blijft 1 van mijn persoonlijke favorieten van Spielberg!

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Birdman of Alcatraz

Milano Calibro 9
Actie / Misdaad, 1972

Charulata
Drama / Romantiek, 1964
terreurcaliforniëvals beschuldigdgas stationcliffjachtdeputytravelling person panicmonologuetruckauto ongeluksalesmanstalkingslashercowardlinesswoestijnvrachtwagenchauffeurgebaseerd op een kort verhaalroad rageschool bustravellerdangerous drivingeighteen wheelerlocked bumpersoverheatingrailroad crossing tv-film