• 9.372.513 stemmen

Duel (1971)

Actie / Thriller | 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Dennis Weaver, Jacqueline Scott en Eddie Firestone

Plot Duel

"The most bizarre murder weapon ever used!"

David Mann is bezig met zijn autoreis door Californië. Wanneer hij een gastanker probeert te passeren, laat de bestuurder van de gastanker hem niet voorbij. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder.

Jordy schreef:

tering wat een belachelijke film zeg. Saai, simpel en erg ongeloofwaardig (hij staat op het punt om voor een trein geduwd te worden, en blijft rustig in z'n auto zitten)

moest er inderdaad vooral om lachen. Dan is een film als Joy Ride, ondanks dat het een schaamteloze kopie is van deze film, toch een heel stuk spannender

Hello Candy Cane...

Anderhalve ster
Nou ja zeg! Jordy toch.

Tuurlijk is de film simpel van opzet, dat is ook de bedoeling. Juist daarom, het feit dat het zo doodgewoon begint en vervolgens niet meer ophoudt is geweldig gedaan. Het camerawerk en het geweldige geluid (die ronkende motoren over je stereo ) werken zeer goed bij aan de beangstigende sfeer. Saai is het al helemaal niet.
Wat betreft de twijfels over de domheid van de hoofdpersoon, beetje kort door de bocht. Hij deed juist veel dingen die ik ook als eerste zou doen. heel hard rijden, er achter blijven hangen, proberen te praten met de bestuurder, de auto om een hoekje verbergen. Best redelijk allemaal. Dat het vervolgens niet blijkt te werken tja.. Wie verwacht nou dat die vrachtwagen hem zo goed bij kan houden, misschien is dat ook wel erg moeilijk, maar het zag er zeer geloofwaardig uit..

En het is juist een groot voordeel dat er niet van die domme subplotjes en irritante personages inzitten als in Joyride

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Goeie, spannende en verrassend eenvoudige thriller. Soms een beetje monotoon, maar de sterke regie en de verzorgde montage houden het voordurend interessant.

En wat een geweldige auto is die Plymouth toch... zo maken ze ze niet meer.

3.5 sterren.

avatar van starbright boy

Lang geleden gezien, toen ik ik nog letterlijk een boy was. Nooit op gestemd. Nu na vele jaren weer eens teruggezien en ik vond het veel beter dan ik verwachte. Duidelijk visitekaartje van Spielberg. Van een idee waarop je zelfs op een bierviltje nog te veel ruimte hebt een erg spannende film maken. En een pak onzin tòch geloofwaardig krijgen. Ik heb de hele film op het puntje van mijn stoel gezeten.

De film heeft trouwens al een lekkere binnenkomer met het absurdistische geklets op de radiozender. Pure Monty Python.

Ook de scene in dat wegrestaurant vond ik bloedspannend en erg goed, de manier waarop iedereen verdacht werd in zijn ogen, hoe Weaver een houding zoekt als hij de in zijn ogen verdachte chauffeur wil aanspreken...Erg sterk. Ben het met Freud eens dat er op het einde nog een grootse ontploffing hoorde, zal wel een budgetkwestie zijn geweest.

Zoveel jaar later nog steeds een van de beste films van Spielberg.

avatar van otherfool

otherfool

Briljant idee voor een no-budget film. Mooi uitgewerkt ook; constante spanning. Spielberg's eerste kleine kunstwerkje. 3,5 sterren voor dit debuut.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Oeffff, wat een film zeg.....Geen opbouw, geen clichés, niet teveel sentiment en een constante dreigende sfeer. Joyride en Jeepers Creepers zijn hier echt wel door geïnspireerd.

Super, dat kat en muisspel tussen beide kemphanen. Ik heb er bewondering voor dat je met minimale middelen zo`n film kunt maken. Het einde vond ik ook erg sterk. *4,5 Een goed debuut voor Spielberg idd.

avatar van 606

super gave road movie met erg veel spanning.

4,5 ster

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Voortreffelijk speelfilmdebuut van Spielberg.

Spanningsopbouw is werkelijk geweldig en het camerawerk is uitmuntend. Tevens is het knap dat de makers een simpel gegeven weten te rekken naar een film van bijna anderhalf uur en het toch zó spannend weten te houden. De film ademt een hoop sfeer uit en vooral het feit dat de chauffeur van de truck nooit zijn gezicht laat zien maakt het allemaal erg sterk. Al met al een uitstekend voorbeeld van een puntje-van-je-stoel achtbaanrit.

4 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Een film waarin Spielberg zijn talent zou verraden. Want hoewel Spielberg lang niet altijd even goede films heeft gemaakt, zijn sommige films kortweg briljant. De opstap naar Jaws, Close Encounters, De Indiana Jones reeks, E.T. en later nog veel meer, worden duidelijk op veel momenten waarvan ik er maar eens wat zal noemen;

Een simpel gegeven wordt goed uitgewerkt. De keuze om de vrachtwagenchauffeur niet te laten zien, is een geweldige. Net alsof David Mann tegen een vrachtwagen vecht. Werkt hier goed, maar stel je voor dat er in Scream iemand alleen achterna wordt gezeten door een mes. En zo maakt Spielberg nog meer goede keuzes. Zoals de film op zijn hoogtepunt te laten stoppen, je meteen zonder introductie op de weg te smijten (en vlak daarna al met spanning te komen) en nog veel meer.

Grootste verdienste is waarschijnlijk dat Spielberg de ruime landschappen in California iets claustrofobisch geeft. Geweldig gedaan. De scene in het Amerikaanse restaurant is geweldig. De badguy is daar (waarschijnlijk), maar je weet nog niet wie het is en zal dat ook niet komen te weten. Chapeau!

Verder is de film echt niet perfect (zag de complete crew in de spiegeling van de telefooncel) en behalve die schoonheidsfout zijn er nog wel meer dingen die niet helemaal lekker lopen (een aantal dialogen en de acteerprestaties zijn ook niet je van het), maar zijn nauwelijks in verhouding met de grote verdienstelijkheid van deze film. 3,5 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Aardige film, maar om nu te zeggen dat ik hem superspannend vond ... dat is een beetje overdreven. Op zich is het allemaal wat eentonig om een hele film mee te vullen. 't Lijkt me eerder een goeie basis voor een kortfilm, maar je ziet toch dat Spielberg er een mooi ritme in weet te leggen met voldoende "randanimatie" zodat het nergens saai wordt. (Heb wel de lange versie gezien) Vakmanschap met andere woorden.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Ik bleef toch een beetje met een leeg gevoel achter na het kijken van de film. Ik had er door de hoge notering hier meer van verwacht.

Dat het iets anders ging zijn als Kingdom of heaven (die ik ervoor bekeken had) had ik al snel door. Het budget van Duel lijkt mij (in tegenstelling tot dat van Kingdom of Heaven) niet zo groot , aangezien er op een truck, een auto en wat slangenkooien na weinig dure dingen in voorkomen

Dat men erin slaagt met dat budget toch een degelijke film te maken is een prestatie op zich. Toch wilde ik na 5 minuten achtervolging maar één ding meer weten en dat was hoe het afliep.
De achtervolging stak mij bij tijd en wijle tegen, al was er gelukkig nog het psychologische gevecht dat het hoofdpersonage in tussentijd met zichzelf en de truckchauffeur voerde.

Toen het einde er dan eenmaal kwam was ik toch nogal ontgoocheld aangezien ik iets anders (wat spectaculairders) had verwacht.

Daarom niet meer dan twee sterren hoewel me dat hier misschien hoon zal opleveren van anderen

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Knap hoe Spielberg met zo weinig middelen zo'n goede spanning weet te creëren. De film is op zich ook redelijk tijdloos met een briljante keuze wat betreft de vrachtwagen (oud, vies, grauw, en toch erg snel). Maar na een uur is de grootste lol er wel vanaf. Deze film was destijds de eerste in zijn genre (The Car, Christine en het obscure Mirage zouden volgen als films over duivelse voertuigen). Maar na een uur moet de film echt met iets nieuws komen, en dat gebeurt niet, het kruipt een beetje toe naar een teleurstellend einde.

Niet zozeer het feit dat je nooit echt achter de identiteit en motieven van de trucker komt - alhoewel de verzamelde nummerbordjes genoeg impliceren, namelijk dat het een serial killer is, die in elke staat een automobilist wil vermoorden. Nee het is vooral het feit dat de truck niet ontploft. Kom nou.

De hoofdpersoon is ook maar een droplul dat hij niet gewoon omkeert en naar huis gaat. De keuze om maar door te gaan, voor 1 klant, is niet erg slim. Spielberg had dat op kunnen lossen door hem om te laten keren, en dat de trucker hem gewoon achterna gaat ofzo.

Ook leuk om de achtergronden op Wikipedia bij deze film te lezen trouwens. Er zitten nogal wat goofs en inconsistenties in de film, vooral veroorzaakt door de aanschaf van een nieuwe auto en truck, om zo 30 minuten extra footage te filmen om van de TV-film een bioscoopfilm te maken. Wat me trouwens opviel was dat op het laatst de deur van de truck open is. Dit was omdat ze eigenlijk een mechanisme hadden waarmee de truck zelf zou rijden, maar dat werkte niet, waardoor een stuntman er op het laatste moment uit moest springen.

Al met al een spannende, redelijk tijdloze film waarbij het uiteindelijke gebrek aan spektakel - en de bril van Weaver - toch wel gedateerd aandoen.

P.S. Zonder de naam Spielberg zou de film allang vergeten zijn denk ik.

avatar van OlafK

OlafK

Heerlijk kort filmpje! In pak 'm beet 70 minuten wordt een geweldige sfeer gecreëerd. Er gebeurt maar heel weinig, of althans, er is slechts weinig verandering in de gebeurtenissen, maar desalniettemin weet Spielberg de aandacht van de kijker vast te houden. Dit komt vooral doordat hij de continue achtervolging weet af te wisselen met o.a. de stop bij het café, alwaar ook weer een enorme spanning opgebouwd wordt. Dennis Weaver speelt een prima rol als de enigszins neurotische David Mann. Voor de rest nooit echt van gehoord.. erg jammer, want in Duel speelt hij heel aardig.

Erg gave thriller. 4 sterren.

avatar van Spetie

Aardige film, maar ik had de film nog wel wat spannender verwacht. De film bevat een prima sfeer en de dreiging van de vrachtwagen is eigenlijk constant aanwezig. Daarnaast zorgt het feit dat je de chauffeur zijn hoofd nooit te zien krijgt ervoor dat het hele gebeuren iets mysterieus houdt. Minpunt aan de film vond ik toch wel dat de hoofdrolspeler niet altijd even slimme keuzes maakt en daardoor soms de problemen toch wel over zich afroept. Ook het einde is niet bijzonder sterk, maar in zijn geheel is de film toch zeker wel vermakelijk.

avatar van Kraay

Kraay

Supersnel en supervermakelijk thrillertje!

Spielberg hier is niet te vergelijken met de Spielberg die we nu kennen, en zo'n low-budgetfilm van hem bevalt me wel na het zien van 10-15 epische kaskrakers. Film is niet zijn beste, maar toch erg interessant.

De snelweg en de snelheid worden goed in beeld gebracht, de gesprekken op de radio kon ik erg om lachen. Supervermaak, maar ook niet meer dan dat. 3,0* erg nipt

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Wel een leuke Spielberg.

Leuk concept en het wordt toch redelijk spannend. Jammer dat Weaver af en toe wat vervelende trekjes (geblaat tegen zichzelf) vertoonde, maar dat zwakte na een tijdje gelukkig af. Wel leuk gedaan, zo'n mysterieus type neerzetten.

Net geen 3,5* waard.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Kat-en muisspelletjes in cinema liggen me niet. Films waarbij iemand het bloed vanonder de nagels wordt gehaald zijn compleet niet aan mij besteed. Zo heb ik me geweldig zitten ergeren tijdens Cape Fear van Martin Scorsese, nochtans een regisseur die ik apprecieer. Hetzelfde is nu gebeurd bij Duel.

Al vrij vlug begon ik het op m'n heupen te krijgen en deze prent ging gaandeweg steeds meer op mijn zenuwen werken. Het enige wat we hier te zien krijgen is een gigantische truck die een auto van de weg probeert te rijden, waarbij de chauffeur zoveel mogelijk getreiterd moet worden. That's it. Je kan natuurlijk stellen dat het ook Spielbergs bedoeling is om zijn film zo zenuwslopend mogelijk te maken, maar op deze manier werkt het bij mij voor geen meter. Duel bestaat gewoon voor 100% uit het tergen van David Mann.

Zonder twijfel één van de allervervelendste films die ik ooit heb gezien en dit uitzitten beschouw ik dan ook als een huzarenstukje.

avatar van Knapen

Knapen

Sterk debuutfilm van de dan nog maar 25-jarige Spielberg. Wanneer David Mann (gespeeld door Dennis Weaver) een vrachtwagen inhaalt raakt de chauffeur van de kook en begint David te terroriseren. Ofwel, het plot is vrij simpel, maar de uitwerking is wel erg goed te noemen.

Dit komt doordat er een mysterieus, beangstigend sfeertje over de film heen hangt en die ook van begin tot eind wordt vastgehouden. Dat je amper iets weet van het hoofdpersonage en je de vrachtwagenchauffeur zelfs niet eens ziet versterkt dit alleen maar. Vaak leek het ook net alsof er een soort Terminator achter David aanzat door de subtiele en vakkundige manier waarop Spielberg alles in beeld brengt. Verder heeft de film op veel momenten geen soundtrack op de stereo van David en de ronkende vrachtwagen na. Dit kwam allemaal erg sterk over in combinatie met de kleine stukjes soundtrack van Billy Goldenberg.

De rol van David Mann wordt geloofwaardig neergezet door Dennis Weaver en draagt deze film ook met verve. De situaties die zich voordoen zijn voor mij geloofwaardig en de keuzes die David hierbij maakt zouden door de meeste mensen gemaakt worden. Er wordt vaak gezegd dat hij gewoon had moeten omdraaien, maar ik denk dat dit weinig zin had gehad. Een vrachtwagen kan namelijk ook omdraaien. Verder denkt David op het begin dat het allemaal wel meevalt totdat hij erachter komt dat dit niet zo is. Dan is het al te laat.

Negatief puntje. Het einde zou enigszins teleurstellend genoemd kunnen worden. Maar dit doet niets af aan de rest van de film. Het is alleen spijtig dat Spielberg niet meer van dit soort films heeft gemaakt en al vrij snel de commerciële richting is opgegaan, wat natuurlijk nog wel meerdere sterke films heeft opgeleverd.

avatar van ®Tc

®Tc

Wauw, wat een debuutfilm.

Weinig geld voor special effects? Spielberg bewijst ze niet nodig te hebben. Meer zelfs, voor mij zet hij hier een beter film neer dan al zijn special effect filmpjes te samen.

Duel heeft gewoon alles wat een thriller moet hebben. Die enorme spanning die er heerst komt er door verschillende elementen. Ik persoonlijk kon me goed inleven in het hoofdpersonage zijn situatie en op den duur kwam er al daver op m'n lijf door alleen die truck al te zien naderen. Die constante dreiging, dat gevoel op de vlucht te zijn ergens in de middle of nowhere. Allen dat ondersteunt door geweldig camerawerk en geniaal gebruik van geluid. Film op z'n best !

Jammer dat je nooit echt de dader of het motief te weten komt, damn ik kijk zo uit naar een ontknoping.

Alsjeblief meneer Spielberg doe me een plezier en keer terug naar je roots, maak terug z'n halve Hitchcock films ipv War of the Worlds. Dank u !

****

avatar van Tommeh

Tommeh

Leuk om een keer gezien te hebben maar echt briljant vond ik het nergens. Ten eerste heb ik al moeite met het uitgangspunt. Dat een vrachtwagen een personenauto er uit kan rijden kan ik gewoon moeilijk geloven. Daarnaast vond ik de film op momenten erg saai. Dankzij het camerawerk en de sterke score wordt het hier en daar nog vrij spannend, maar dat neemt niet weg dat je 90 minuten lang naar een auto en een truck zit te kijken. Gelukkig viel het gedrag van de hoofdpersoon me dan nog mee. Bij de meeste van dit soort kat-en-muis filmpjes zit ik me groen en geel te ergeren, maar hier zaten er maar een paar momenten tussen waarbij ik mijn vraagtekens zette. Al blijft het wel sulletje eerste klas natuurlijk.

avatar van rep_robert

Een klassieker vind ik toch een vrij sterke krachtterm om te gebruiken als je hem niet meer dan aardig vindt.

Voor de rest een zeer sterk en supereenvoudig regiedebuut van Spielberg, die toch laat zien dat hij een getalenteerd filmmaker is.

Hij laat door middel van weinig dialoog en veel visueel geweld de spanning behoorlijk stijgen in dit mooie schouwspel tussen de grote vrachtwagen en de arme man in zijn auto.

Er zitten hier en daar wel een paar onlogische handelingetjes in, maar het kon mij eigenlijk vrij weinig schelen, daarvoor is het toch te vermakelijk. Gelukkig is de speelduur ook niet al te lang, voordat je het weet ben je klaar met deze film. Die niet eens gedateerd aanvoelt na een kleine 40 jaar.

avatar van Insignificance

Insignificance

Inderdaad, Spielberg heeft de TV versie in 13 dagen gedraaid. De bioscoop release werd uitgebreid met de scène waar Mann staat te wachten bij een spoorwegovergang en de truck achter hem verschijnt. Duel is trouwens gebaseerd op een short story in Playboy.

'Classic suspense' was de insteek, aldus Spielberg. Moet zeggen dat dat heel aardig gelukt is. Blijft toch fascinerend om te zien hoe zo een simpel concept kan uitgroeien tot een zenuwslopend kat en muis-spelletje. En dat over bijna de gehele speeltijd, want al na 5 minuten introduceert Spielberg zijn stoffige en duistere Peterbilt. Erg mooi shot ook, de camera draait om de rode Plymouth heen en glijdt vervolgens langs de imposante truck. Intimiderend. Eenvoudig en o zo effectief, kenmerkend voor de film.

Of het nu het massief krakende staal van de truck is of zijn bulderende claxon, in alles ademt het dreiging uit. Sfeervolle longshots die de benarde positie van Mann accentueren, medium shots die de snelheid laten toenemen en close-ups van Weaver die van ontzetting naar opluchting naar vertwijfeling gaat. Het staat er allemaal bijzonder knap op. Ook het niet volledig in beeld brengen van de trucker draagt bij aan het kwaadaardige ingrediënt. Ja, o.a. z'n arm is even te zien, als hij vraagt om ingehaald te worden en zo duidelijk loopt te fucken met zijn prooi. Stérk. Film kent een moeizaam moment als Mann een truckstop bezoekt en vermoedt dat de dader daar ook zit. De voice-over schuurt daar een beetje. Had iets onderhuidser gemogen.

Een schoonheidsfoutje dat in het overige met gemak wordt weggepoetst. Stilaan wordt Mann's keel dichtgeknepen. Telkens lijkt hij een kansje op ontsnapping te hebben, dat vervolgens hardhandig wordt afgepakt. De achtervolgingsscènes hebben iets beangstigends en zijn soms best spectaculair, zoals die naast de voortrazende Southern Pacific. Vernuftig hoe Spielberg snelheid in zijn film heeft gestopt.

Erg grappig is het moment waar Mann, terwijl hij achtervolgd wordt, een politieagent denkt aan te treffen en op het laatste moment toch weer de weg opdraait als hij ziet dat het een diender van de Pest Control is. Ook vermeldenswaardig is de scène bij de Snakerama als Mann de politie tracht te bellen. De truck draait, alsof het verontwaardigd is, en toont zijn overweldigende kracht. Geweldig in beeld gebracht en het illustreert de wanhoop die zich van Mann meester maakt.

Spielberg voert de spanning met verve op en laat eigenlijk nergens de teugels vieren. Erg knap. Ik heb verder niet overdreven veel met hem op en ben een tikje bevooroordeeld (jeugdklassieker, zeg maar), maar hier slaat hij een homerun die anno nu ook nog altijd het ballpark verlaat. Van start tot finish een zinderende thrill-ride.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg goed én spannend.

Wat meteen opvalt is de enorme dreiging die uitgaat van de truck. Alles aan de truck schijnt wel gemaakt te zijn om mensen schrik aan te jagen: een roestige carosserie, een grauwe kleur, een enorme claxon, een huilend motorgeluid, de zwarte rook die uit z'n uitlaatpijp komt...soms leek het wel of die truck leefde.

Erg mooie shots ook, die inzoomen op het hoofdpersonage in z'n wagentje en dan weer naar de truck en vice versa. Als de camera langs het wagentje naar de truck beweegt zie je pas hoe indrukwekkend en schrikwekkend zo'n tientonner is. Wordt perfect weergeven.

Kat- en muisspel tussen beide voertuigen wordt steeds zenuwslopender en kent z'n absolute climax wanneer David Mann de politie wil bellen bij de Snakerama. De truck die je in de verte ziet draaien en afstormen is een staaltje van spannende cinema.

Film kent wel meerdere sterke momenten: De truck in de tunnel, z'n silhouet dat zich aftekent tegen het achterliggende licht en de koplampen aan als boosaardige ogen. Prachtig! Ook wanneer ze de helling oprijden en David eindelijk denkt te ontsnappen, tot z'n wagentje het dreigt te begeven.

Aangename verrassing!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Leuk debuut van Spielberg, deze Duel. Het plot gaat eigenlijk helemaal nergens over, maar is aardig uitgewerkt. De film is vermakelijk, soms (bijna) spannend en regelmatig aardig (bedoeld, of onbedoeld) grappig. David Mann is dan ook niet de slimste.

Maar oké. Op cinematografisch vlak is de film meer dan geslaagd. De film is bijzonder fraai geschoten en kent o.a. veel mooie shots van de prachtige landschappen daar. Het is nogal ongeloofwaardig en voorspelbaar, maar vermaakt. Voldoende dus ook.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Spielbergs debuutfilm is geslaagd te noemen. Het draait om een zakenman die met zijn auto gesold wordt door een grote vieze truck. Het begint met het simpel inhalen van elkaar, maar al gauw wordt het steekspel grimmiger. Met de spanningsopbouw zit het helemaal in orde. De experimentele cinematografie en prachtige desolate landschappen zorgen er voor dat het karige plot niet teveel opvalt. Er is dus genoeg te genieten in deze film .

Fijn debuut.

Wat mij betreft zelfs het beste wat ik tot op heden van Spielberg gezien heb. Het is een zeer simpel filmpje maar wordt bij momenten erg goed uitgewerkt. Bij momenten, want soms verzandt de film in pure saaite.

Hoe sneller de kilometerwijzer in het autotje hoe leuker de film. De scene in het restaurantje en de stilstandstukjes langs de weg vond ik zoutloos overkomen. Zeker in het restaurant breken de slechte acteerprestaties de spanning vooral af. Van een echt goede spanningsopbouw is dus geen sprake, al zijn bepaalde scenes wel lekker tense en goed opgebouwd.

Echt geloofwaardig wordt het niet, vooral omdat die truck het rode autotje wel érg makkelijk kan bijhouden en er bij de montage nogal opzichtig gebruik gemaakt werd van speedups om het geheel wat meer vaart te geven. Maar verder is het best leuk allemaal. Slim om de vrachtwagen geen gezicht te geven (we zien de bestuurder dus niet) en om het gros van de film gewoon op de film te laten afspelen.

90 minuten vond ik wat lang, de muziek op het eind iets te opzichtig "oeh spannend zeg" en het einde een beetje flauwtjes, maar de achtervolgingen zijn vlot, snel en knap opgebouwd. Gek om te zien dat Spielberg later vooral bombastische (emo)cinema zou gaan maken terwijl dit net erg klein is.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Duel is tot nog toe Spielberg's beste. Het zijn niet de talloze confrontaties die daarvoor zorgen maar de constante dreiging door heel de film. Van de eerste tot de laatste minuut zit je vastgekluisterd te kijken naar dit bloedstollende tafereel. Na een x-aantal minuten verliest de film wel wat vaart, daarom dat ik het niet oneens kan zijn met de stelling van Halcyon. Desondanks blijft dit een fenomenale rit. Zowel de film als mijn kijkervaring waren een dolle rit van jewelste. Het is dan ook spijtig dat deze Duel in de schaduw moet staan van Spielberg's latere films. Want Duel overtreft ze met klasse. Yeyo, ik sta bij je in het krijt.

avatar van Minotaures

Minotaures

Een geweldig spannend film.

Heb genoeg minuten vol spanning tijdens hun ruzie zitten te kijken. Geen geweldig verhaal, maar erg origineel en effectief. Het is niet mijn 1ste Spielberg film, maar zeker geen slechte.

Ik heb deze roadmovie positief ervaren. Een uitstekende kat en muisspel verhaal.

Spielberg's eerste geweldige film, waar er nog anderen na kwamen.

Een mooie toevoeging aan je DVD-collectie.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Dennis Weaver gaat de strijd aan tegen een mysterieuze lul in een truck.

Spielberg weet van een simpel kat en muis verhaal een behoorlijk spannende creatie te maken.

Er zit heel wat onverwachte suspense in. De strijd is zeer boeiend, vooral het laatste half uur zit je best op het puntje van je stoel. Het begon wat saai maar nog niet te lang wachten en je zit in een spectaculaire, dreigende rit. De film heeft ook wat prachtige opnames van het Amerikaanse herkenbare landschap. Weaver zet trouwens een zeer degelijke rol neer, het is wel een beetje 'n sulletje. De ontknoping is spectaculair. Film is alleen niet zo realistisch, maar ach. De film laat je achter met een fijn gevoel. Spielberg weet wat ie creëert. Hij zorgt dat deze film voor voldoende speelduur. Niet te lang, niet te kort. Al met al dus een perfect filmpje die niet verveeld. Maar 4 jaar later kwam Spielberg met een nog betere film aan . 4,0.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Met zijn debuut bewees Spielberg wel dat hij over talent beschikt: hij weet het uiterste te halen uit een eenvoudig uitgangspunt, een simpele autoachtervolging, met minimale middelen bovendien. Het camerawerk is echt ontzettend goed, maar het beste van Duel is wel de heerlijke seventiessfeer en de constante dreiging die door heel de film heen hangt. Vanaf minuut één is het spannend en die spanning is pas voorbij als de aftiteling over het scherm is gerold. Misschien wel Spielbergs beste film.

avatar van fabiantrucker

fabiantrucker

Het enige na-deel in de film vind ik.. zo'n vrachtwagen haalt minimaal 85 dus.. dat kan al niet..

en het is een gigantische roestbak.. een Peterbilt type weet ik niet echt .. ik denk een 379.

Maar zo'n ding moet amper starten.. endan wie gaat er met zo'n ding de weg op...

en zo een Peterbilt in deze staat haalt de 55 nog niet eens.. dus dat vind ik de minder reallistische kanten..

Bovendien vind ik het wel een spannende film!

Maar des ondanks dat toch een 4,5!