• 9.373.983 stemmen

Edge of Tomorrow (2014)

Sciencefiction / Actie | 113 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Live Die Repeat: Edge of Tomorrow

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Tom Cruise, Emily Blunt en Bill Paxton

Releasedatum: 29 mei 2014

Plot Edge of Tomorrow

"Live. Die. Repeat."

In een nabije toekomst wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens, waar geen enkele militaire macht tegen opgewassen is. Majoor William Cage (Tom Cruise) is een officier die nog nooit een oorlogsfront van dichtbij gezien heeft, totdat hij betrokken raakt bij een zelfmoordmissie. Hij sneuvelt binnen enkele minuten en belandt vervolgens op raadselachtige wijze in een timeloop, waarin hij steeds opnieuw hetzelfde gevecht moet leveren en elke keer weer de dood vindt. Maar na elk gevecht kan Cage meer tegenstand bieden aan zijn tegenstanders, mede dankzij de hulp van Special Forces strijder Rita Vrataski (Emily Blunt). Met elk gevecht tegen de ruimtewezens, komen Cage en Rita een stap dichter bij het verslaan van de vijand.

Maj. William 'Bill' Cage

Sgt. Rita Vrataski

Master Sergeant Farell

General Brigham

Dr. Carter

avatar van Shadowed

Shadowed

Goed.

Idee is misschien wel een beetje uitgemolken van Groundhog Day, maar dat maakt het hier zeker niet minder vermakelijk. Ook een van de weinige rollen waarin Cruise laat zien dat hij wel degelijk van de automatische piloot afkan.

Ook Blunt speelt een andere rol dan normaal, en dat doet ze ook prima. De Mimics (Aliens) zagen er ook best lollig uit al krijg je niet echt een goed beeld hiervan. Ze bewegen erg snel een meestal schieten ze voor je scherm voorbij. Ook op komische aspecten is de film aanwezig.

Leuke visuele beleving, verhaal niet erg origineel maar leuk genoeg voor goed vermaak.

avatar van killerfreak

killerfreak

Het timelapse principe is al in tig films gebruikt, denken we maar aan Source Code of recenter Happy Death Day. Ook het human vs aliens is al veel aan bod gekomen; bekendste daar zijn uiteraard de Alien franchise maar ook bijv. War of the Worlds (niet geheel toevallig ook met Tom cruise).
In deze film worden verschillende elementen gecombineerd, maar tegelijkertijd toch ook goed uitgewerkt. Het timelapse principe wordt zo niet uitgemolken, maar komt versneld aan bod (zodat je je er niet aan begint te ergeren). De suspens blijft daardoor continu aanwezig.
Negatief is dat er - zoals met zoveel timelapse films - de logica soms ver weg is. Waarom wordt een sergeant in de frontlinie gesmeten, hoe kan de generaal na 10* plots iets anders doen (overtuigd?), als de Alpha telkens leert, hoe komt het dan dat ze hun komst niet kunnen vermijden (after all komen zij even vaak terug als de hoofdpersonages), etc.
Los van dit dus zeker wel leuk filmpje, maar de originaliteit (en logica) ontbreekt dus

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Het is even inkomen, maar het ontpopt zich tot een heel leuke film. Doordat het een verfrissende opzet heeft en niet een standaard alien verslaan-verhaaltje is, is het een stuk leuker om te kijken dan het normaal (voor mij) zou zijn. Ook doordat de videogame-achtige opzet van 'steeds een level verder komen' er echt voor zorgt dat je geïnvesteerd raakt, maar het verhaal niet met onnodig veel twists en plot-onzin vertelt hoeft te worden.

Ik vond dat wat de film wel en juist niet liet zien aan herhaling (soms moet je maar aannemen dat ze al veel vaker op een bepaald punt geweest zijn) ook echt precies in de goede mate en met de juiste pacing gedaan, best knap.

Het zorgt als bijkomstigheid ook voor een leuke interactie tussen Cruise en Blunt, en ook wel voor een luchtige sfeer die het geheel heel aangenaam maakt om te kijken.

Sowieso leuk dat Tom Cruise eens niet de standaard alleskunnende vechtersbaas is (in het begin), maar dat er net wat meer luchtigheid en humor in zijn performance zit dan je normaal zou zien.

Ziet er ook prima uit, niet te lang en met teveel randgedoe, prima film.

avatar van N00dles

N00dles

Als je Groundhog Day kruist met een post-apocalyptische SF-variant van Full Metal Jacket en Bill Murray vervangt door Tom Cruise, krijg je deze verrassend leuke film uit de koker rollen. De film lijkt eerst een beetje kluchterig te beginnen met Tom Cruise als majoor die door een 'misverstand' wordt gerekruteerd als gewone soldaat en van daaruit aan het voorfront belandt met alle gevolgen van dien. Daarna neemt het plot een verrassende wending wanneer hij opnieuw wakker wordt op de legerbasis en weet hij in een soort videogame-achtige toestand van respawnen en trial-and-error steeds 'verder' te komen in de strijd tegen de buitenaardse Mimics.

Ondanks de herhalingen weet de film een vlot tempo aan te houden en zakt het nergens in. Daar waar het nodig is worden kleine tijdsprongen genomen om de kijker te laten wennen aan de vertelstructuur, maar ook wordt de kijker nog regelmatig verrast door bepaalde delen weg te laten en andere delen voor het eerst te laten zien. De snelle montage maakt het vaak ook erg grappig.

Sowieso de leukste (recente) film van Tom Cruise.

avatar van Antinous

Antinous

Eindelijk eens een goeie film in de jaren 2010 , die zie je namelijk niet veel meer.

maar ja een goed acteur zoals Tom Cruise die in films als Topgun uit de jaren 80 al meespeelde zie je ook niet meer tegenwoordig,

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een film die mij aanvankelijk weinig trok en ik op een hoop veegde met Oblivion en Elysium onder de noemer dat het sci-fi was en waarschijnlijk alle drie zo kort na elkaar uitkomend erg veel op elkaar zouden lijken. Toch inmiddels alle drie gezien en mijn vooroordelen aan de kant gezet.

Edge of Tomorrow is een uiterst sfeer- en stijlvolle film met veel vaart en humor. In eerste instantie zou het repetitieve kunnen gaan vervelen maar dit wordt uiterst vermakelijk en kunstig gebracht. Zo valt het karakter Cage sowieso op als de niet bepaalde stoere man die Cruise anders speelt maar een eerste klas lafbek die uiteindelijk snel leert. Weer eens iets anders dan de rollen in de MI reeks.

De muziek valt op, de CGI qua gevechten en aliens is indrukwekkend, Bill Paxton vind ik persoonlijk erg goed als sergeant, Charlotte Riley, de vrouw van Tom Hardy, komt voorbij als vuilgebekt teamlid, Blunt altijd leuk, en halverwege krijgt de film een hele aardige omslag naar iets duisters en onoverwinnelijks. Slechts in de eindstrijd is het onwaarschijnlijk hoeveel klappen een mens kan incasseren.

De film is een uiterst vermakelijke en vooral vlot geheel, het verhaal zit prima in elkaar tot de laatste paar minuten die een beetje jammer zijn, en verder is het puur vermaak. Het is dat de film innemend is qua humor en er erg goed uitziet, anders had ik het maar een behoorlijk doorsnee film gevonden.

avatar van MisterD 1985

MisterD 1985

Ik vond het toch tegenvallen. Het concept is zeker niet nieuw en dan ook nog eens mager in zijn soort (is mijn persoonlijke mening). Ik vond bijvoorbeeld de film de source code een stuk beter in elkaar zitten.

Leuk om gezien te hebben, maar morgen al weer vergeten ben ik bang...

avatar van Jynxter

Jynxter

Wat een lekkere film. In een heerlijke vaart en met strakke montage vliegen de 2 uur voorbij. Het verhaal zit, ondanks het wat ongeloofwaardige principe, goed in elkaar en wordt gebracht met vette actiescènes en de nodige dosis geslaagde humor. De CGI is dik in orde, zoals eigenlijk alle visuele aspecten van Edge Of Tomorrow gewoon dik in orde zijn. Een mooie, degelijke en vermakelijk actie knaller.

avatar van Panoramix

Panoramix

Leuk met vooral een sterk begin/eerste helft. Naar het einde toe wordt het toch wat voorspelbaar zoals bij helaas zoveel films. Cruise is ook allang geen bijzondere acteur meer. Maargoed; daar moet deze film het ook niet per se van hebben. Ok dus maar niet per se een aanrader.

avatar van wilofski

wilofski

Niet zo lang geleden palm springs gezien en daar vond ik de groundhog loop leuker uitgewerkt. Mogelijks vond oké ze daardoor wat minder leuk.

Wat me irriteerde was dat Rita vaak vol kameraadschap reageerde naar een kerel die ze amper een paar uur kent. Maar wat me echt tegenstak is dat ze blijkbaar niet kunnen leren uit die fouten en ze gewoon verder gaan waar het de vorige keer mis ging. Ik bedoel: zijn kameraden rekruteren zou toch ma een dood of 200 toch wel easy peasy moeten zijn? De locatie van die omega vinden? Ga naar dat kantoor, steek het ding in zijn been, "Het Louvre zegde?", headshot, en dan kinde deftig beginnen plannen djeezes...

Bon de actie was wel geestig, acteerwerk standaard, voor de liefhebbers: de hoofdrollen zijn een man en een vrouw dus er gaat wat, gelukkig beperkte, romantiek zijn en bij de intro kon mijn Subwoofer nog eens laten weten dat hij er stond.

avatar van yellowfeat

yellowfeat

Steengoed script, steengoede uitvoering die de tand des tijds zal doorstaan.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

You're from America?
No, I'm from Kentucky.

Een zeer degelijke sci-fi/actie film met Tom Cruise. Zelf kan Tom Cruise, mij best wel bekoren. Ik vind het een prima acteur en eind jaren 90’ heeft hij ook laten zien wel degelijk te kunnen acteren. Dat hebben we eigenlijk na de jaren 90’ vrijwel niet meer gezien, want sindsdien heeft hij zich ontpopt tot een macho/actie held, waarbij hij voornamelijk héél veel van het zelfde doet.

Tòch is deze film een beetje anders. Cruise begint namelijk als een soort van anti-held, die helemaal geen zin heeft om de held uit te hangen, want hij vindt dat hij dat ook helemaal niet is. Het verhaal is daarbij ook zeker goed uitgewerkt, met de nodige clichés waarvan ik er één écht bloed vervelend vind.. altijd maar dat zoenen van de hoofdrolspelers aan het einde van de film, vind ik echt ontzettend bagger.

Zelf vond ik de film nergens echt spannend of adrenaline pompend en daarmee heeft de film, dus ook niet de indruk gemaakt die het wilde maken. Tòch is dit wel een verrassend goed uitgewerkte Tom Cruise film met ook de juiste komische-noten, wat de film nog wat beter maakt.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag voor het eerst bekeken op Blu-ray, maar deze film is op zich leuk gedaan kwa verhaal en de timelaps, maar op een gegeven moment wordt hij toch wel wat rommelig.

De actie is wel aardig goed, maar echt een topper vond ik hem niet, dan vind ik ''Source Code'' een stuk beter.

Ik heb hem wel uitgezeten en hij verveeld niet, maar dit was voor mij geen topper.

avatar van El  Loco

El Loco

Meestal liggen dergelijke actie/sciencefiction films me niet helemaal, maar deze leek me wel eens anders te kunnen uitdraaien en dat is achteraf ook gebleken.

Het hele Groundhog Day concept slaat wel in deze film. Het is eens iets anders dan een rechttoe rechtaan strijd met buitenaardse wezens. Het zorgt voor de komische noot wanneer Cage voor de zoveelste keer wordt gedood door de Mimics en opnieuw moet beginnen. Ook het gegeven dat hij bij aanvang geen idee had hoe hij moest vechten, zorgt voor wat leuke momenten. Vanaf het moment dat Cage de dag niet meer kan resetten en de finale echt wordt ingezet, krijgen we een standaard afhandeling te zien van de doorsnee actie/sciencefiction films, maar in dit geval kan het er wel mee door.

In vergelijking met de grote meerderheid van andere films in dit genre is Edge of Tomorrow geen tijdverspilling.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Zeer sterke actiefilm. Sinds Groundhog Day (Film) zijn er veel varianten verschenen op het thema van een 'tijdlus', ook binnen actiefilms zoals bij Source Code (2011), maar bij deze film is het geheel erg geslaagd. Natuurlijk zit er weer de bekende 'Tom Cruise saus' overheen, daar moet je van houden (mij bevalt dat wel). Zo wordt er ook wat humor ingebracht, er zit wat karakterontwikkeling in, een beetje romantiek. Uiteindelijk blijft Tom Cruise altijd Tom Cruise met z'n typische manier van doen. Daarnaast ook relatief weinig plotholes (en da's niet standaard bij dit soort films). De special effects / CGI zien er ook prima uit.

Kritiek: niet veel eigenlijk. De eerste 'time loop' werd vrij uitgebreid gefilmd. Ik was bang dat het daarom saai zou gaan worden, maar gelukkig vindt de film daar een prima balans in naarmate de tijd vaker wordt teruggespoeld wordt steeds snel vooruit gespoeld naar het moment waarop het weer interessant wordt.

Prima actie film, voor mij 4 sterren.