• 9.377.386 stemmen

World War Z (2013)

Actie / Horror | 116 minuten / 123 minuten (unrated edition)

Genre: Actie / Horror

Speelduur: 116 minuten / 123 minuten (unrated edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta

Geregisseerd door: Marc Forster

Met onder meer: Brad Pitt, Mireille Enos en Daniella Kertesz

Releasedatum: 4 juli 2013

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot World War Z

"Remember Philly!"

Gerry Lane (Brad Pitt) is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt voor het leger en de overheid. Wanneer een zombie-apocalyps uitbreekt, wordt Gerry door de regering gevraagd om de invasie tegen te gaan. Tegelijkertijd moet hij zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.

Gerry Lane

Die beschrijving ook....

''vleesetende zombies''.

O really?

altijdcritic

PG-13 voor een zombiefilm Zombies die zich als mieren gedragen Geen gore en bloed bij een zombiefilm Kiddiezombies ? Dit wordt hem niet. Romero lacht zich rot als hij deze film ziet denk ik.

altijdcritic

vleesetende zombies Zijn er ook vegetarische zombies?

avatar van van duijn

van duijn

Naast filmcritici hebben we dus ook enkele taalpuristen onder ons.

altijdcritic schreef:

vleesetende zombies Zijn er ook vegetarische zombies?

Ja zeker, Day of the Dead (2008)

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Wauw. Na al die productie problemen waar ik over had gehoord, verwachtte ik een zwaar ondermaatse film. De vele rewrites en reshoots peinigen de film wel, gezien hij een beetje oneven is en van de hak op de tak gaat. Echter, de film grijpt je vanaf het begin af aan bij de kraag en sleurt je mee van actie sequence naar actie sequence. En dat doet de film met verve. Marc Forster lijkt zijn Quantum of Solace trucje weer toe te passen met handheld cams en razendsnelle en chaotische cuts, maar waar het bij de 22e Bondfilm nogal out-of-place was past het hier juist perfect bij de film.

Brad Pitt speelt zijn rol hartstikke goed en het feit dat hij de hele wereld over reist, maakt de film unieker dan de meeste Zombie films, die zich beperken tot slechts de Verenigde Staten. Gelukkig verzand de film niet in een bloed-serieuze drama en hier en daar zitten echt wat laugh-out-loud momenten die perfect gepaard gaan met de horror.

Alhoewel nergens een briljante film of iets in die richting, heeft hij wel een ongelooflijk snel tempo dat je niet meer loslaat, is hij gewoon 'exciting' en hier en daar zitten echt een paar leuke, nagelbijtende stukken (alhoewel, houd er als horror fan rekening mee dat het genre meer actie is dan horror).

Oh, en muziek van Muse

3,5 - 4,0 sterren (3.75)

avatar van MaNiAc E

MaNiAc E

Albus dit horror noemen? Sorry maar er was helaas echt niks horror aan. Het is een actie film zonder inhoud. Pitt vond ik persoonlijk echt niet goed acteren netzo als de rest van de cast.

MaNiAc E schreef:

Daarom staat er hier op de site bovenaan deze pagina ook groot

Actie / Drama

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Persoonlijk denk ik dat de film meer weg zal hebben van een soort rampenfilm, maar zal het vrijdag zien

avatar van MaNiAc E

MaNiAc E

The Oceanic Six schreef:

Daarom staat er hier op de site bovenaan deze pagina ook groot

Hoef je niet tegen mij te zeggen...

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

MaNiAc E schreef:

Als je m'n mening goed leest zie je ook dat er staat: "Houd er als horror fan rekening mee dat dit meer een actiefilm dan een horror film is" Dus inderdaad. Geen horror, wel spannend op sommige momenten. En Pitt acteerde prima. Niet oscarwaardig natuurlijk, maar daarvoor kon hij waarschijnlijk wat te weinig met zijn rol.

avatar van $pecial

$pecial

Zojuist gezien in 4D en wat een verschrikkelijke film zeg.. Later meer.

avatar van schumacher

schumacher

Topfilm voor mij.

En waar staat er dit horror is? Er staat drama/thriller.

Voor mij was het eerder een drama/aktie film. Horror film is het niet en thriller ook niet echt.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Prima popcornvermaak. De verwachtingen waren niet al te hoog doordat Marc Foster aan het roer stond, de regisseur van Finding Neverland (zo'n saaie kutfilm dat ik bijna boos word als ik eraan denk. Op de acteurs, de regisseur, de figuranten en zelfs mijn medekijker). Ook is het vaak een slecht teken als er veel slechte publiciteit over een film verschijnt, maar toen kwam ik 5 films die het toch hebben... tegen waarin WWZ werd genoemd als uniek voorbeeld van een film die de slechte buzz wel overleefde. Dat, in combinatie met het gegeven dat Pitt eigenlijk altijd goede rollen uitkiest, maakte me toch benieuwd.

Het eerste half uur viel niet mee. 3D combineren met Bourne's shaky cam werkt voor geen meter. Bovendien was de gezinssituatie wel erg eendimensionaal uitgewerkt (papa die nu pannenkoeken bakt). Maar zodra Pitt het gezin achter laat, komt er een prettige vaart in de film. In Jeruzalem zorgt het racende, zichzelf op stapelende zombieleger voor mooie plaatjes en fijne scheutjes adrenaline, en ook de finale was vrij subtiel en spannend.

Het vervolg hoef ik niet per se te zien, maar voor vrijdagavond was het prima entertainment.

avatar van rep_robert

World War Z is ondanks alle twijfels(productieproblemen) toch een goede zombie blockbuster geworden.
De diepgang blijft gelukkig beperkt, waardoor je de bekommeringen van Pitt en zijn familie gelukkig niet al te lang hoeft aan te horen. Dit komt mede dankzij de razende vaart die in de film zit. Binnen 5 minuten gaat de hele bende al los en verandert de wereld in een gigantische chaos.

World War Z kent een goede afwisseling van actie, horror, avontuur met een vleugje humor. Zo zit je voor de horror goed in de verlaten appartementen gebouwen en de legerbasis in Zuid-Korea, zijn de massale aanvallen van de zombies op de grote steden en de muur in Israel een lust voor het oog en kan je voor de humor terecht bij de vreemde zombies en de onnozele virusdokter die zichzelf al na 5 minuten door zijn hoofd schiet. Een geniaal moment waarbij de zaal plat lag. Zo kan je natuurlijk ook met verwachtingen omgaan, een keertje wat anders!

De zombies voelen ook erg dreigend aan, naast dat ze snel zijn hebben ze ook allemaal van die rare trekjes waardoor ze ook echt niet meer menselijk overkomen.

Je merkt helaas wel dat het team achter deze film problemen heeft met het schrijfwerk, want de laatste twintig minuten komen qua voortgang van de film tamelijk ongemotiveerd over. Beetje het standaard apocalypse einde eigenlijk. We have won the first battle, but there is still a lot left to do. We now found a method to fight against the enemies and the Human kind will survive. Zo zijn er al tig van dit soort eindes.

Helaas kreeg ik daar weinig voldoening uit. Hetzelfde geldt voor het 3D element, wat wederom geen zak toevoegt. Je ziet dat de film niet in 3D is geschoten. Er zit totaal geen diepte in de beelden. Verder snap ik een aantal dingen niet, zoals dat Indiaas lijkende jongetje dat gered wordt en met hun mee reist, om vervolgens in geen enkele shot meer te zien. Hoezo slordig schrijfwerk? Of was dit wat schaamteloze Brangelina promotie voor hun adoptiekindertjes?

Al met al zeker geen teleurstellende zit, maar het einde en de stupide toevoeging van 3D zijn wel hinderlijk.

rep_robert schreef:

Veel mensen zullen vast denken dat er een vervolg komt, maar daar hoef je niet van uit te gaan.

Alleen komt er wel gewoon een vervolg...

Brad Pitt tekent voor vervolg World War Z - Filmblog - Film1.nl

avatar van rep_robert

Fuck me badly haha. Even wijzigen.

Alsnog een erg typisch einde. Misschien juist wel beter dat er een vervolg komt, deze film smaakt naar meer. Al vraag ik me af hoe ze hier een verder verhaal aan gaan breien, eigenlijk wordt alles in de afsluitende voice over ook al verteld. Ze hebben een manier gevonden om hun te bestrijden, daar wordt het vervolg niet veel spannender van.

avatar van The Oceanic Six

Mother Nature is a serial killer. She wants to get caught, she leaves bread crumbs, she leaves clues... Mother nature knows how to disguise her weakness as strength.

World War Z is best een geslaagde blockbuster geworden, wat op zich best knap is na hun veel te lange productieproces. De film is verre van perfect, maar het is wel degelijk een aanrader om in de bioscoop te gaan bekijken.

Toch zitten er een paar minpunten in de film die ik eerst wil benoemen. Net als in 2012 (2009), ook een soortgelijke ''de wereld gaat kapot-film'', worden we weer vermoeid met de aanwezigheid van een gezin met een zeurende vrouw en een paar irritant aanwezige kinderen. Het was dan ook prima dat zij op een gegeven moment een kleine rol kregen op dat schip, anders waren alle clichés die bij die rollen passen ook vast weer erbij gehaald. Verder volgt de film natuurlijk wel een bekend patroon, waardoor alles wel een beetje herkauwd aan voelt. En wat je allemaal ziet wordt nog redelijk netjes in beeld gebracht, want de PG13 klassering laat geen echte gore details toe, wat ik wel jammer vind aangezien zombiefilms daar wel bekend om staan. Zelf volg ik de serie The Walking Dead, waar je wel alles ziet. Dan is het bij World War Z wel karig. Wat me wel stoorde was dat deze film weer eens in 3D werd vertoond, maar dat ik niet 1 moment heb gehad waar ik dacht dat 3D wat toevoegde. Maar ik zit wel weer een film lang met een vervelend brilletje op en met een duurder bioscoopkaartje in mijn zak de film te kijken. Hopelijk is die 3D hype snel weg, want op Avatar na heeft niet 1 film mij er nog de voordelen van laten in zien.

Maar om ook een beetje positief te blijven, de film is wel erg onderhoudend. De intro met de familie in de auto is erg goed en de mix tussen actie, avontuur, horror (nouja, heel klein beetje dan) en zelfs wat humor was wel geslaagd. Zelf heb ik vooral erg genoten van de uitgezoomde shots als vele duizenden zombies door een stad rennen of een stadsmuur beklimmen in Jeruzalem. Dan zie je toch wel goed dat hier erg veel budget in is gestopt, want het ziet er subliem uit. Maar ook de kleinschaliger delen, zoals op het einde in het onderzoekscentrum, mogen er zijn. Lekker sfeervol en toch ook nog wel met een paar aardige schrikmomenten, ook mede doordat de zombies in deze film kunnen rennen. Pitt laat in zulke scenes ook zien dat hij gewoon een goede acteur is, iets wat natuurlijk al wel bekend was.

Ik vond het trouwens ook wel aardig bedacht dat de zombies extreem gevoelig voor geluid zijn en later ook mensen die ziek zijn met rust lieten. Ik heb al een hoop onzinnige eindes in rampenfilms gezien (*The Happening, anyone?*), maar dit vond ik nog wel redelijk bedacht. Wel blijft er zat ruimte open voor een vervolg, iets wat ook al eigenlijk is aangekondigd. Van mij mogen ze, want de potentie is er zeker. Met wat meer moeite had deze World War Z ook een echte topfilm kunnen zijn, maar dat is niet gelukt. Nu ontstijgt het niet de status van een leuke zomerblockbuster, maar meer ook niet.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Prima zomer blockbuster, World War Z.

De film heeft een goed tempo en is continue spannend, denk dat die 8 weken reshoots zijn werk hebben gedaan.

Brad Pitt is zeer solide als onze hoofdrolspeler en neemt je goed mee door de film heen. De film blijft wel op wat momenten iets te oppervlakkig, maar dat gedeelte in Israël was echt erg goed gedaan.

De zombies vond ik zorgen voor de nodige humor en dat het pg-13 is is een verstandige keuze, de film vertoond weinig zombie Gore, maar impliceert genoeg om je fantasie dat wel voor te laten stellen.

Technisch gezien was het ook prima in orde, tuurlijk is het budget wat te hoog maar ik de k dat ze een vervolg wel kunnen maken voor 120-130 miljoen ipv de 190 die er nu voor is uitgetrokken.

Wat ook positief opviel was de score, prima muziek onder de film wat toch altijd wat toevoegt.

World War Z was een productie met veel problemen, maar daar valt niets van terug te zien. De film is een prima blockbuster geworden die zeker valt aan te raden.

avatar van Sol-

Sol-

De 3D voegde nauwelijks iets toe. 75% van de film had prima afgekund zonder de 3D bril. Helaas hadden we die keuze niet in onze bioscoop. Ik vind 3D (brillen) persoonlijk maar afleiden van de film.

avatar van Arjandouma

Arjandouma

Deze film heeft mij wel degelijk verrast. Ik had er vantevoren geen al te hoge verwachtingen van, maar heb de hele tijd geboeid op mijn stoel gezeten. Het vormde een mooie mix van enerzijds films als 'war of the worlds' en anderzijds films als '28 days later' en 'I am legend'.

Oh, en de intro en het epiloog met Muse deed het hem ook voor mij.

Sol- schreef:

De 3D voegde nauwelijks iets toe. 75% van de film had prima afgekund zonder de 3D bril. .

100%

avatar van The Oceanic Six

Inderdaad. Eigenlijk 0 shots of momenten gehad waarbij ik het 3D nuttig vond. Daar was het ook helemaal niet de film naar.

The Oceanic Six schreef:

Vond het maar matig
Voor mij is het duidelijk dat dit (voor een groot gedeelte) ook de re-shoots zijn, waardoor het budget omhoog is geschoten.
Behoorlijk inspiratieloos en zwak uitgewerkt. Er wordt een hele spannende opbouw verzorgd naar "hopelijk spuit Brad Pitt niet de verkeerde dodelijke ziekte in" , maar er wordt helemaal niets mee gedaan. In een jump zie je opeens dat hij met een antidote genezen wordt. Hoe lame was dat
Overigens dacht ik "Yeah, Pitt doet slim met zijn pen en papier en schrijft aanwijzingen op, bijvoorbeeld: Laat de telefoon overgaan als ik de verkeerde ziekte pak" . Maar helaas, er kwam een debiel zinnetje over zijn familie
Het idee van de ziektes was leuk, maar ik vond het beetje een climaxloos einde waarbij de adrelanine rush eigenlijk in het vliegtuig het hoogtepunt was.

Nee, het einde past niet bij de rest van de film. Voor mij is het duidelijk dat hier de vele scriptschrijvers de boel herschreven hebben.

avatar van The Oceanic Six

Ik vond sowieso dat hele stuk in die laboratoriumruimte waar hij zichzelf injecteerde wat matig. Ten eerste, waarom liet hij zijn wapen buiten de cabine? Had hem meegenomen en een eventuele zombie kapot gemept. Maar dan nog, zijn wapen ligt buiten de deur en hij ziet daar exact 1 zombie. Die had hij ook nog wel aangekund door hem weg te trappen en zijn wapen te pakken. Uiteindelijk was injecteren dan wel nodig om terug naar het veilige deel te kunnen en dan is het inderdaad wel lame dat er een redmiddel was. En je hebt ook gelijk met dat briefje naar zijn familie ja. Sowieso snapte ik al niet waarom hij niet gewoon die zombie mepte en via de telefoon contact zocht met de anderen.

Maar buiten dat vind ik het idee dat zombies mensen die al dodelijk ziek zijn laten lopen omdat ze uit zijn op gezond vlees best wel redelijk verzonnen, zeker als ik terug denk aan een stel lamme eindes bij soortgelijke films. War of the Worlds en The Happening waren wat dat betreft lachwekkend op het einde...

avatar van rep_robert

Laten we zo zeggen, het idee voor het einde is leuk, maar de uitwerking verdient geen schoonheidsprijs Het kost de film bij mij iig wel een halve ster.

altijdcritic

World War Razzie. Veruit de allerslechtste zombiefilm die ik heb gezien. Ze lijken niet eens op zombies! Heel veel Brad Pitt in beeld weinig zombies. Ik weet niet waar ze die 200 mln aan uit hebben gegeven maar zeker niet aan de make up. Wat was dat slecht. Soms gewoon lachwekkend die klappertandzombie . PG-13 maakt het alleen maar erger. Hoe hij die vliegtuigcrash overleefd is ook gewoon lachwekkend met die staaf in zn lijf. Zit ie daar op zn stoeltje haha. 3 dagen later loopt hij vrolijk rond alsof er niks is gebeurd.

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Ik weet niet wat ik hiervan moet maken.

De film was spannend; ik ben vaak geschrokken op schrikmomenten; de zombies kronkelden en klappertanden aardig; de gore was redelijk; Maar waarom heb ik het gevoel alsof de Resident Evil reeks hier in één film is gepropt?

Ik kreeg een lachkick. Van deze film kan een leuke South Park aflevering gemaakt worden. Zoveel clichés zaten er gewoon in. Het meest hilarische is de loop van het verhaal. Manskind only hope (de viroloog), overlijd binnen 5 minuten op een wel heel klunzige manier; de oplossing van Brad Pitt is onlogisch en dom. Zullen we elkaar allemaal ff lekker met de tyfus inspuiten om onszelf te camoufleren? Dat kàn toch niet? Ik weet niet eens wat het was waarmee hij zich inspoot. Daarbij overleeft meneer een vliegtuigramp, maar knielt hij neer voor de ingang eenmaal bij de faciliteit aangekomen. Die laatste meters kon hij niet lopen? Ik schoot in de lach.

Rampenfilm die onnodig veel geld heeft gekost, maar het was wel spannend, de vaart zat erin, en ik bleef alert door de schrikmomenten. Ik denk dat Mila Jovovich de boel mag komen opruimen nu.

avatar van j0zman

j0zman

Zeer teleurstellend.

Ik keek al maanden uit naar deze film en had hoge verwachtigen, maar ergens had ik wel zo'n gevoel dat het waarschijnlijk erg tegen zal vallen. En dat deed het ook. Los van het feit dat men voor PG13 gegaan is (erg jammer, dat hoort gewoon niet bij een zombie film vind ik), zitten er gewoon veel scenes in die gewoon dom overkomen. "Oh, dat had ik niet gedaan" of "Oh domme *****, waarom doe je zoiets nou?!" Daardoor heb ik ook constant zitten 'facepalmen'.

Verder, zoals eerder opgemerkt, sommige zombies komen eerder grappig over dan een bedreiging/eng. Ik stoorde me mateloos aan de familie scènes, die voor mij niets toevoegden aan het verhaal.

Er zit een enorme vaart in de film, je gaat echt van ene locatie naar het andere, en daardoor kom je ook niet echt in het verhaal of kun je je ook niet echt binden aan de personages. CGI werk zag er verder wel oké uit (daar zit ook veel van het budget in denk ik) en de muziek was ook wel in orde.

Jammer. 2 sterren.