menu

World War Z (2013)

mijn stem
3,35 (2635)
2635 stemmen

Verenigde Staten / Malta
Actie / Horror
116 minuten / 123 minuten (unrated edition)

geregisseerd door Marc Forster
met Brad Pitt, Mireille Enos en Daniella Kertesz

Gerry Lane (Brad Pitt) is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt voor het leger en de overheid. Wanneer een zombie-apocalyps uitbreekt, wordt Gerry door de regering gevraagd om de invasie tegen te gaan. Tegelijkertijd moet hij zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=D1XQG-9qqdg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Roger Thornhill
4,0
Zoals mijn voorganger al zegt is het moeilijk om zombies serieus te nemen, dus als er een serieuze film over zombies wordt gemaakt krab ik mezelf wel even achter de oren. Maar inderdaad, als verhaal over een epidemie waarbij de slachtoffers dan "toevallig" zombies worden vind ik dit zeer geslaagd, met harde actiescènes, indrukwekkende FX (in het begin, maar vooral ook in Jeruzalem), goed geregisseerd,een prima Pitt en steeds een soms vrij verstikkende walm van onafwendbaarheid.

Zwolle84
Fincher regisseert deel 2... Waar-om? Niet onaardig, die eerste, maar als regisseur met zo'n mooi oeuvre ga je toch niet je vingers branden aan de sequel van een degelijke film die iedereen nu al vergeten is?

avatar van horizons
4,0
Lijkt mij wel leuke insteek om Fincher dit te laten doen.

Zwolle84
horizons schreef:
Lijkt mij wel leuke insteek om Fincher dit te laten doen.


Vanuit de film geredeneerd zeker, maar moet hij dit zelf willen?

avatar van horizons
4,0
Denk het wel. Heeft ooit succesvol met Brad Pitt samengewerkt. Kan hij ook eens grootschalige actie scènes gaan doen. Dus ja, ook vanuit hemzelf.

Zwolle84
Dan zie ik hem toch liever een 'eigen' actiefilm maken, al dan niet met Pitt. Dit blijft hoe dan ook een deel 2.

avatar van TornadoEF5
3,5
Niet perfect, maar er zitten wel goede elementen in (originaliteit, laatste deel en het gezin bijvoorbeeld). Uiteindelijk ook heel wat negatieve punten zoals niet intelligente zombies die plots in groep aanvallen (over de muur) en de vliegtuigscène. De actie werd ook niet bijster goed gefilmd. Ook vrij belachelijk hoe het gezin "verrast" wordt in het begin na die tv- en radio-uitzending. Een film die (zeer) goede met (uiterst) slechte momenten afwisselt, en in die zin meer op een seismogram lijkt dan op wat anders.

avatar van John Milton
3,5
Ik had lager verwacht toen ik je naam zag staan, bij deze titel.

Valt mee!

avatar van Fisico
2,0
Zoals ik wel had verwacht zijn rampenfilms in blockbusterformaat nu niet bepaald mijn favoriete genre. Het begint uiteraard al "goed" wanneer je als enige, zonder noemenswaardig gehinderd te worden, autogewijs de stad kan uitvluchten voor plots opduikende zombies. Een ander zal wel in de file staan of vastzitten als een meute krioelende burgers.

Dat er dan eentje de wereld moet redden, moet je er vaak maar bijnemen, maar het blijft me mateloos ergeren. Visueel (special effects) zit het nochtans allemaal goed in elkaar (nu, welke blockbuster heeft dit niet?) De openingsscène is bijgevolg aangenaam om volgen. De plot is simplistisch en eenvoudig, maar hij kijkt al bij al wel lekker weg. Geen bloederige scènes of angstaanjagende schrikmomenten hier, was ook niet nodig. Wel waren vele actiescènes rommelig, te dicht en te snel gefilmd. Tussen de actie door zijn er vele rustige momenten. Jammer dat daar te weinig mee gedaan werd (karakteruitdieping bvb) al is dit waarschijnlijk niet het opzet van dergelijke films.

Film doet me ook wat denken aan War of the worlds in die zin dat door toevalligheden een zwakte in de vijand wordt ontdekt die het tij kunnen doen keren. Vrij simplistisch, maar er moet nu eenmaal een hoopvol tot goed einde zijn, nietwaar?

avatar van HK Senator
2,0
Matig allemaal. De actiescènes zijn zo ongelooflijk snel gemonteerd dat je totaal niet kan overzien wat er gebeurt. En volgens mij waren er ook veel shots die versneld werden afgespeeld. Denken ze echt dat het daar spannender van wordt?

En dan die Brad Pitt. Da's nou echt geen acteur voor een horrorfilm. Totale miscasting.

Doe mij de zombies van Romero of Fulci maar.

avatar van IH88
3,5
“Looks like we just woke the dead. In that respect, please turn off all pagers and cellphones.”

World War Z weet de chaos, die een zombie pandemie teweeg brengt, goed over te brengen en je valt in de ene na de andere zombieaanval. Actierijk is het zeker, en Brad Pitt kan natuurlijk wel een film dragen. Dat hij iedere aanval overleeft wordt steeds ongeloofwaardiger, maar dat neem je dan op de koop toe. Het einde is spannend en nog best origineel, en er wordt gehint op een vervolg. Kom maar op.

avatar van RuffRhyder1987
4,0
Adrenaline kick deze! Aanrader!

3,5
Bij Zombies denk ik vooral aan de diverse B-films die in het verleden zijn gemaakt, vaak overduidelijk in een studio gefilmd met enkele 10-tallen figuranten en goedkope schmink effecten.

Toen deze World War Z aangekondigd werd met Brad Pitt in de hoofdrol werd mijn interesse toch wel gewekt. Dus ben ik deze film gaan zien. Onlangs opnieuw bekeken voorafgaand aan deze recensie.

De film is inderdaad groots opgezet met grote massa scenes, mooie visualisaties en een aardige verhaallijn of beter gezegd: uitgangspunt. Toch valt deze film tegen.

Met name de opening gaat er direct te snel in, omdat de 'Zombie Armageddon' eigenlijk direct al begint, dit had beter opgebouwd kunnen worden. De filmlengte (nog geen 2 uur) is gewoon te kort om een, in alle opzichte, goede Zombie Block Buster neer te zetten. Ook springt het verhaal te veel van de hak op de tak en wil men teveel dingen, zoals de ontwikkelingen rond het gezinnetje Pitt en de ontdekking van de Zombie's zwakke plek, in een korte film stoppen.

Naar het einde toe wordt er ook teveel naar een vervolg gezinspeeld. Verder vind ik Pitt niet de beste acteur of meest passende acteur voor een film als deze.

Wel vond ik de film visueel en qua vermaak mooi en leuk genoeg om te zien in de bioscoop.

3,0
TMP
Degelijke zombiefilm. Het ziet er aardig uit en de film is onderhoudend genoeg. Heel meeslepend wordt het echter niet. Brad Pitt zet een redelijke hoofdrol neer, maar heeft ook al genoeg interessantere rollen gespeeld. De achtergronden van de epidemie worden niet heel erg uitgediept en de deur wordt nadrukkelijk open gelaten voor een (inmiddels aangekondigd) vervolg. Aardig vermaak, niet meer en niet minder.

avatar van El ralpho
3,5
Fear the sprinting dead

Zombies. Hoe kun je hier als filmmaker na een overdaad aan zombiefilms en 8 seizoenen van The Walking Dead nog origineel mee uit de hoek komen? Zelf ben ik eigenlijk helemaal klaar met het sub genre, maar toch kon ik het beeld van de zombies uit de trailer die zich als een horde mieren in sneltreinvaart tegen de meest onmogelijke hoogtes opwerpen, niet uit mijn hoofd krijgen.

Hoewel World War Z geen hoogvlieger is, zitten er wel een aantal leuke elementen in. Vooral de oplossing om de epidemie tegen te gaan vond ik goed gevonden. Verder komen er ook genoeg spannende momenten voorbij om je niet te vervelen, al word het op een bepaald punt wel heel ongeloofwaardig dat het personage van Brad Pitt nog kan lopen en praten. Vooral de ontploffende granaat in het vliegtuig waarbij hij zowel de explosie als de crash overleefd is wel een horde om te nemen. Toch blijft deze actiehorror onderhoudend vanwege de grote hoeveelheid actiescènes die -zoals het aangehaalde moment uit de trailer- best wel wat leuke invalshoeken hebben.

Nadelen zijn de standaard opzet (man moet zijn vrouw en kinderen beschermen tegen verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.) en voor mij persoonlijk, het minimale horrorelement. Ik vind dan ook dat er eerder sprake is van een actiethriller, omdat de zombies in kwestie meestal heel vluchtig en vanaf een afstand in beeld komen. Dit is op een enkele scène richting het slot na, die wel heel ongemakkelijk en beklemmend aanvoelde. Met een 16+ rating had het horrorelement wat mij betreft wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Ik meen mij overigens ook te herinneren dat deze titel in eerste instantie gekeurd was voor 12 jaar en ouder? Enfin, World War Z, maakt het meestal niet te heftig voor de bangeriken onder ons waardoor die misschien maar een enkele keer heel even een hand voor hun ogen hoeven te doen.

3,5*

avatar van Mark de Jong
4,5
Als liefhebber van de walking dead (eerste seizoenen) vermakelijke film.

4,5
Volgens mij de eerste zombiefilm waarin zombies ogenschijnlijk georganiseerd de 'levenden' belagen,
met name in Jeruzalem. Zie ook het latere Busanhaeng. En sneller dan ooit. Met die trage zombies
van vroeger hebben we het nu wel gehad, die mij ook dikwijls op de lachspieren werkten.
Ongeloofwaardig is misschien dat Pitt met veel geluk telkens de dans weet te ontspringen, maar
zeker in dit genre neem je dat gaarne voor lief.
Slim vond ik dat de film zich op meerdere plekken verspreid over de wereld afspeelt, met als gevolg
afwisselende locaties en voorts de indruk van een wereldverbreide epidemie. Wat voor mij meerdere
memorabele scenes oplevert, die in Jeruzalem nog het meest spectaculair, al mag die aan het begin
van de film van het naderende onheil er ook wezen.
Het laatste deel in het ziekenhuis is misschien nog wel het spannendst. Weinig explosief, maar nog
claustrofobischer dan de scene in het vliegtuig. Naar het schijnt op aanraden van Brad Pitt, die
hieromtrent zelfs in discussie raakte met de regisseur, die eigenlijk in dat laatste deel er weer vol tegen aan wilde gaan. Het idee voor de film was in feite ook een project van Pitt, die er al jaren mee had lopen leuren bij filmmaatschappijen, zo heb ik eens ergens gelezen.
Ik vond het in ieder geval een juiste beslissing. Nog een keer een spectaculaire zombieaanval was
misschien net iets te veel van het goede geweest. Daarbij refereert dat laatste deel misschien zelfs
een beetje naar de allereerste bekende zombiefilm: The Night Of The Living Dead, van Romero: De dreiging van zombies in een opgesloten ruimte, ook al was die in dat ziekenhuis natuurlijk bijlange zo beperkt niet.
Hoe dan ook, voor mij was dit de meest geslaagde zombiefilm, en het meest angstaanjagend, voor
zo ver mij een film nog angst aanjagen weet, en heb ik misschien nog wel meer angst voor een op handen zijnd vervolg: Want hoe dit te evenaren?

avatar van john mcclane 2
4,0
Zwolle84 schreef:
Fincher regisseert deel 2... Waar-om? Niet onaardig, die eerste, maar als regisseur met zo'n mooi oeuvre ga je toch niet je vingers branden aan de sequel van een degelijke film die iedereen nu al vergeten is?


Vond dit een van de beste zombie films ooit , mega spannend .die mij bijbleef , en meerdere keren gezien heb .
En met ongelofelijk mooie actie .
En aangezien het einde schreeuwt om een vervolg , lijkt me fincher een zeer geschikte man .
Waarom niet ?

Zwolle84
john mcclane 2 schreef:
(quote)


Vond dit een van de beste zombie films ooit , mega spannend .die mij bijbleef , en meerdere keren gezien heb .
En met ongelofelijk mooie actie .
En aangezien het einde schreeuwt om een vervolg , lijkt me fincher een zeer geschikte man .
Waarom niet ?


Ik vind het een prima film, maar wel heel degelijk hapslikwegvermaak. Ik zie een grootmeester als Fincher zich liever op geheel nieuwe projecten storten.

avatar van joeygamer2
3,0
Redelijke zombie film. Het begin en het middenstuk van de film konden me nog niet echt boeien. Paar schrik momenten die ik wel aan zag komen. Het einde vond ik het spannendst en het beste stukje uit de hele film, dus daarom dat ik de film nog net voldoende gaf! Zeker wil ik het vervolg hierop (als die komt) nog wel zien

avatar van huppelepup
2,0
Totaal geen spanning, met onwaarschijnlijk veel plotgaten.
Iemands hand wordt afgehakt, waarna deze persoon direct weer vrolijk verder gaat.
Vliegtuig stort neer, toevallig op loopafstand van je bestemming.
Een staaf dwars door je onderlichaam en twee dagen later huppel je weer rond. Er zitten daar toch geen belangrijke organen.... En zo zijn er nog veel meer onrealistische scenes, net zo onrealistisch als de zombies zelf.

avatar van Shadowed
3,0
Vaart.

Een film waarvan ik gehoord had dat Fincher de regie zal nemen voor deeltje 2. Interessant, want ik weet niet of dit deel nou zo geschreeuwd heeft om een vervolg. Ik vond het overigens geen slechte film. Wel een wat bijzondere film.

De film heeft een enorme vaart. Je krijgt bijna geen moment rust voordat het volgende spannende en bijzondere moment er weer is. De zombiematten als hoogtepunt van de film. Soms is de CGI wat matig, vooral bij de zombies in close-up dan.

Een film die genoeg materiaal bevat om te vermaken, maar soms wat lame is. Vooral de oplossing om jezelf tegen de zombies te beschermen is te stompzinnig voor woorden. Maar wel een leuk tussendoortje.

avatar van Altijdklagen
3,0
Een grotere versie van ongeveer het zelfde gegeven als 28 days later. Wel lekkere actie. Het inzicht wat het personage van Brad Pitt krijgt door heel de wereld over te reizen, vind ik een beetje toevallig..... Maar goed, er is wel meer toevallig ontdekt. Dat hij net elke keer in de ultime brandhaard beland is ook wel erg toevallig.

Toch wel een toffe film die grote scenes afwisselt met kleine spannende scenes.

3,5
Een van de betere zombiefilms wat mij betreft. 3,5*

avatar van Cikx
2,0
Ik merk dat ik dit soort popcornflicks steeds minder goed begin te trekken. Ik heb sowieso weinig met zombiefilms, al is er soms nog wel eens een enkele zombiefilm die op een leuke manier met de clichés weet om te springen zoals een Miss Zombie (2013) . Helaas heeft World War Z op snelle hordes van zombies na totaal niets interessants te bieden. Er zaten een paar toffe set pieces in zoals de krankzinnige golf van zombies die de muur rondom Jeruzalem bestormen. Buiten dat wekt de film vooral ergernis op dankzij hyperactief camerawerk en geknip waardoor alle spanning verloren gaat. Vooral het begin deed me regelmatig denken aan een slap aftreksel van de The Last of Us intro.

Wat me echter vooral tegen de borst stuitte was het clichématige verhaal en de bordkartonnen personages. De film kent vrijwel geen character development en de deus ex machina's zijn lachwekkend. Brad Pitt weet meerdere malen op miraculeuze wijze de dood te ontsnappen waardoor de film nergens daadwerkelijk intens wordt. Belabberd einde ook. Een film om weer snel te vergeten.

avatar van Corcicus
3,5
Na herziening blijkt dit toch één van de betere zombiefilms te zijn. Geen gore, maar wel boordevol actie en spanning. Bepaalde scènes waren behoorlijk spectaculair.

avatar van remorz
3,0
Vermakelijk.

De titel wordt goed waargemaakt: hoewel het spanningverloop redelijk herkenbaar verloopt, is het een verademing dit soort film op zeer uiteenlopende locaties te zien plaatsvinden. Persoonlijke favoriet was misschien wel het vliegtuig, al was de outbreak in Jeruzalem ook fraai vormgegeven.

Prima rol van Pitt ook. Niet de beste karakteracteur maar komt hier goed uit de verf. Soundtrack was niet helemaal mijn smaak en visueel heeft het wat te lijden onder het PG-13 gehalte, maar vlot tempo en geloofwaardige invulling van het verhaal compenseren dat aardig.

Tikkeltje mainstream, zeker voor het genre, maar als geheel overtuigend vermakelijk. 3*

avatar van wimmovie
I play the game now, on Epic games. is good game

3,5
geplaatst:
in coronatijd redelijk actuele en geloofwaardige film

2,0
geplaatst:
Als je een liefhebber bent van voorspelbare rampenfilms is dit misschien iets voor jou. Ik vond het een verschrikkelijk saaie en stereotiepe film, met een slecht gecaste Pitt. Hij kan veel beter dan een dergelijke rol. Het einde maakte iets goed maar aanvankelijk zat ik te kijken hoe lang de film nog duurde.

avatar van frolunda
4,0
geplaatst:
Beviel me zelfs nog iets beter dan de eerste keer dat ik hem zag,al zal dat zeker te maken hebben met de COVID-19 situatie waarin we nu zitten.Want afgezien van de symptomen en de snelheid waarmee het virus zich ontwikkelt verschilt het niet zoveel van de omstandigheden die wij nu voor onze kiezen krijgen.En dat maakt het kijken naar World War Z nu toch een stuk interessanter.
Maar ook zonder dit voordeel blijft het een prima horror film,met een best goed en (nu dan toch) redelijk origineel verhaal en een heerlijk spannende momenten.Sterk begin waarin de chaos en angst prima overkomt bij de uitbraak van het virus.Vervolgens worden dan,terwijl de film de halve aardbol over gaat,wat aanwijzingen gevonden over het hoe en waarom van deze ramp.Vooral het gedeelte in Jeruzalem en de vliegtuig scene zijn erg goed.De beelden zijn hier dan ook voortreffelijk.En tenslotte het einde dat heel bevredigend is.
Het budget was waarschijnlijk heel behoorlijk,zeker met iemand als Brad Pitt aan boord,maar ik betwijfel of hij nu wel de juiste keuze was als hoofdrolspeler.Deed het redelijk maar ik had zo nu en dan moeite om in hem een onderzoeker van de Verenigde naties te zien.Wel een goede beurt voor regisseur Marc Forster,die hier toch een stuk meer kan overtuigen dan met zijn twee hieraan voorafgaande (Quantum of Solace uit 2008 en Machine Gun Preacher uit 2011) films.
World War Z is dan ook niets minder dan een ijzersterke en erg onderhoudende blockbuster Horror/actie film,die er in de afgelopen jaren alleen maar realistischer op is geworden.
Maakt me ook erg benieuwd naar het door David Fincher geregisseerde vervolg.

3,5
geplaatst:
Toffe, onderhoudende en degelijke actie thriller. Genoeg prachtige shots om je aan te vergapen. Zoals die waarin hordes ondoden als ongeleide projectielen door de straten rennen. Pitt doet het in mijn ogen prima en de film verveeld geen moment.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat World War Z veelal de geijkte paden berijdt. En dat er mede daardoor weinig verassends of inventiefs te ontdekken valt. Daarbij zijn er ook echt wel de nodige stommiteiten in zowel de handelswijze van de personages als in het script.
Maar dat mag de pret niet heel erg drukken. Omdat je dat bij een film als deze een beetje kan verwachten en omdat het in vergelijking met veel andere films in dit genre ook nog best meevalt.
Gewoon een lekkere popcornflick om 2 fijne uurtjes mee zoet te zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:33 uur

geplaatst: vandaag om 09:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.