Nymphomaniac (2013)
Genre: Drama / Erotiek
Speelduur: 241 minuten / 325 minuten (uncut)
Alternatieve titels: Nymphomaniac (I) / Nymphomaniac (II) / Nymphomaniac: Vol. I / Nymphomaniac: Vol. II / Nymph()maniac
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / België / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård en Stacy Martin
Releasedatum: 9 januari 2014
Bekijk via CineMember
Plot Nymphomaniac
"Forget About Love"
Joe (Charlotte Gainsbourg) is een zelfverklaarde nymfomane. Op een dag wordt ze in elkaar geslagen in een steegje. Ze wordt door Seligman (Stellan Skarsgård), een oude, charmante vrijgezel meegenomen naar zijn huis, die haar verzorgt. Joe vertelt hem het verhaal van haar erotische leven, van geboorte tot haar vijftigste levensjaar.
- Kijk op Cinemember
Seligman
Young Joe
Jerôme
Joe's Father
Mrs. H
Joe's Mother
Joe - 10 Years
Doorbijtertje (vier uur!) van meneer Von Trier. Interessant, dat zeker, maar had zeker wel iets korter gekund. De bizarre gebeurtenissen en personages slepen je er gelukkig doorheen. Verrassend goed spel van onwaarschijnlijke nieuwe Trier-adepten als Shia LaBeouf en Uma Thurman, net als van oudgedienden/ hoofdrolspelers Charlotte Gainsbourg en Stellan Skarsgard. Sporadisch wat expliciete scenes maar overwegend smaakvol (?!) in beeld gebracht. Op en top Von Trier, al met al, dus duidelijk een geval van love it or leave it. Ik zit ergens tussenin.
jeuletaxi
Bijzonder knappe film die mij aangenaam verrast heeft.
Inderdaad je houd ervan of je haat zulke films.
Mooie aparte film van Von Trier, die me ondanks de lange speelduur bleef boeien.
Zeker een aanrader.
Sergio Leone
Best oké.
Veel had ik niet van Nymphomaniac verwacht. Van de makers had ik tot nu nog niets gezien, maar reputaties komen en gaan snel.
Nu goed, Nymphomaniac is sowieso een stuk grappiger dan ik verwacht had. Joe - vooral de oudere versie - is een vervelend mensje en het is dan maar goed dat Seligman er geregeld tussenkomt.
Het leven van Joe is wat wisselend. Veel scènes hadden van mij achterwege gelaten kunnen worden; het aantal seksvormen wordt afgewerkt omdat het zo lijkt te moeten. Less had more geweest, me dunkt.
Met het einde wordt een grote uitschuiver gemaakt. Seligman had een brave jongen moeten blijven. Om er nu zo'n ambigue einde aan te plakken, lijkt mij overbodig.
Charlotte Gainsbourg is mij te jammerlijk in haar vertolking, die panlat aka jonge Joe doet het stukken beter. Ook Shia LaBeouf vind ik wederom sterk spelen, maar het is Stellan Skarsgård die de sterkhouder is met z'n droogkomische aanpak.
Verder vind ik de getoonde taferelen best ingehouden. Zoals gezegd had ik nog nooit iets van Lars Von Trier gezien en door zijn reputatie had ik net wat meer shockeffect verwacht. Dat ik dat niet heb, spreekt evenwel in zijn voordeel want dat had ook niet nodig geweest. De seks wordt vertoond zoals ik het had verwacht. De degelijke soundtrack maakt het af.
AmazingPP
Von Trier kan mij altijd boeien op 1 of andere manier. Ik weet niet waarom; is het zijn manier van filmen, is het zijn manier van vertellen, ik heb geen flauw idee, maar iedere keer zit ik geboeid naar zijn films te kijken. Dat ze uniek zijn is 1 ding wat zeker is. Niemand maakt films als Von Trier en dan al zeker niet op deze wijze. Vond het nergens schokkend te noemen. Als even het Internet op gaat zie je vaak meer dan dit. Ik heb dan ook de gecensureerde versie gezien. Ben benieuwd of er nog een versie uit komt die niet door de censuur is gehaald. Het punt wat Von Trier op het einde maakt is een goed punt. Daarna komt nog een keer het enorm goed einde. Dikke vier sterren. 4 *
Gemengde gevoelens na het zien van deze Nymphomaniac. Van Von Trier weet je van tevoren dat je altijd wat bijzonders kunt verwachten en dat hij probeert te choqueren. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat het goed is, want zijn films zijn nogal wisselend van kwaliteit.
Het begint allemaal erg sterk en ik moet zeggen dat ik de opzet erg goed gevonden vind. Gainsbourg vertelt haar verhaal aan Skarsgård en die geeft zijn mening of advies en is daarnaast vooral een luisterend oor. Vooral de vergelijking met het vissen aan het begin, vond ik erg goed gevonden.
Het eerste gedeelte van het levensverhaal van Gainsborg is boeiend en daarnaast wordt het allemaal erg sterk gefilmd. Visueel ziet het er allemaal erg verzorgd uit en ja Von Trier durft het allemaal expliciet in beeld te brengen, al vond ik het nog wel meevallen en zijn we anno 2014 toch wel wat gewend. De meeste acteurs spelen goed, vooral LaBeouf viel me op en heb ik nog nooit zo sterk gezien.
Des te jammer is het daarna dat het tweede deel toch wel een heel stuk minder sterk is. De oudere Gainsbourg vond ik ook wat minder sterk acteren dan de jongere. Daarnaast begint het op een gegeven moment wat herhalend en uitgerekt te worden en wordt het allemaal net iets teveel voorgekauwd.
Het einde, waarbij Skarsgård zich toch vergrijpt aan Gainsbourg, vond ik erg flauw en doet mij vermoeden dat Von Trier dit hele project zag als een soort van grap. Samengevat is het eerste deel erg sterk en het tweede deel nogal matig. Het had minder uitgebreid gekund, maar ik kan hier nog wel een voldoende aan kwijt, omdat sommige momenten toch wel erg sterk waren.
Aan de saaie kant.
Nochthans heeft Von Trier z'n best gedaan om er een smeuiige film van te maken, het komt er alleen nooit echt uit. Daarvoor is het misschien wat te geforceerd intellectueel. De gesprekken tussen Gainsbourg en Skarsgård waren te belachelijk voor woorden, het hele vliegvissen op kop.
Von Trier heeft ook z'n visuele pretenties laten varen. Het zag er allemaal flauw en inspiratieloos uit. Jammer voor een film die vier uur duurt en toch al niet al te veel boeiends te vertellen heeft. Het sleept allemaal maar wat aan en dan is 4 uur best lang.
Heb de film in één deel gekeken, vind ik maar logische ook. Loopt toch redelijk vlotjes in elkaar over, lijkt me dus vooral een economische keuze om de film te splitsen. Verder zijn de pogingen om fel uit de hoek te komen te braaf, de dialogen te geforceerd en het acteerwerk soms gewoon dramatisch. Denk maar aan Thurman die een compleet belachelijk figuur slaat.
Njah, Von Trier is voor mij een regisseur die sterk op en neer kan gaan. Soms is het geweldig, maar soms slaat hij de bal mis. Dit is een gevalletje mis, extra jammer omdat het toch 4 uur moet duren.
nadrin
Ondanks het zeer goede acteren, bleef ik teleurgesteld achter. De film was zeer langdradig, en als het geen komedie was dan vraag ik me af wat dan wel. Het verhaal van een nymphomenia kon veel intenser worden weergeven. Ik geloofde wel de actrice maar niet waarom ze het vertelde en al evenmin de inhoud
Gish
Sex sells !
Het is de laatste tijd flink raak met de sexverslaving op het witte doek.
Shame, Thanks for sharing, Don Jon en dan zullen er nog wel wat titels door mij zijn overgeslagen. Geen idee waar dat ineens vandaan komt. We zullen het maar houden op het doorbreken van taboes of de tijdsgeest. Het intellectuele antwoord op deze vorm van verslaving komt nu van Lars von Trier. Heb hem wel hoog zitten, een echte cineast en liefhebber die vaak afwijkt van plat getreden paden. Deze nymphomaniac biedt de kijker nauwelijks vermaak. Het verhaal van Joe is wel boeiend, maar het oeverloze gesprek met Seligman over vliegvissen, bijbels, maagdelijkheid en eenzaamheid is te bedacht en te elitair. Het gesprek vormt een soort vrijbrief voor van Trier om (wat brave) sexscenes te tonen. Film als geheel haalt net een voldoende, er wordt goed geacteerd en visueel ziet het er mooi uit, maar het verhaal boeit me nauwelijks.
Deel 1 gezien.
Ofwel, hoe meneer Von Trier van een simpel scenario voor een jaren '70 softsekskomedie een hoogdravend arthouseding wil maken. Sneu.
Uitzondering is wel de heerlijk villeine scene met Uma Thurman.
bjerik76
Charlotte Gainsbourg houd wel van bloot voor de camera te gaan voor Lars.
Deze rol vond ik alleen minder overtuigend.
De film zijn eigenlijk hele korte verhaaltjes van gebeurtenissen wat vergeleken werd met hoe een hobby visser over zijn vistechnieken verteld.
Weinig verhaallijn, langdradig, en Mw. Nimph is erg snel over haar mishandeling heen zodra ze al gevonden is, maar dat word misschien in deel 2 duidelijk.
Het kon mij allemaal weinig boeien of overeind houden.
RaoulDuke
Deel I en 2 dus achter elkaar gekeken, zoals het hoort. Jammer dat (waarschijnlijk vanwege commerciele redenen) de film in 2 delen is opgeknipt.
van Trier heeft ook ditmaal weer voldoende interessants te vertellen om er 'n tamelijk boeiende kijkervaring van te maken.
Sterke rollen van met name Stacy Martin als de jonge Joe en Jamie Bell als de dokter met tamelijk onorthodoxe methodes.
Benieuwd naar de ongecensureerde versie, die mogelijk de impact van de film nog zal versterken.
LPereboom
Nymphomaniac, ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Normaal ben ik geen Von Trier fan, maar deze wist me toch te boeien. Een kleine 4uur heb je nodig voor ze alle 2 de delen te bekijken en ik moet zeggen ze vlogen voorbij, dit komt wederom de goeie acteerprestaties en die heel boeiende conversaties met een toch wel bizarre/ geschift kantje aan. Maakt alles heel intressant om te blijven volgen. Sommige scenes zijn hard en expliciet maar daar had ik geen probleem mee. Aanrader toch wel!!
jacobine_rodijk
Voor de liefhebbers, de Director's Cut zal eind november worden uitgebracht op Blu-ray (in Amerika) met een speelduur van 325 minuten.
jacobine_rodijk
Een uiterst-expliciete teaser voor de Director's Cut. En met 'expliciet' bedoel ik dan ook zéér expliciet, dus je bent gewaarschuwd.
Ste*
- 2072 berichten
Alsof de gewone versie nog niet smerig genoeg was.
mjk87 (moderator films)
Een beetje director's cut haalt al die onzin tussen Gainsbourg en Skarsgård eruit, toont meer Martin en allicht meer expliciete seks en maak er dan echt artistieke porno van (voor zover zoiets kan bestaan - literaire thriller is een zelfde slechte term). Echt, met 3 uur ben je wel klaar denk ik.
Ferdydurke
maak er dan echt artistieke porno van
Heheh. Als ‘totaalplaatje’ is Nymphomaniac in zekere zin ‘artistieke porno’, maar kennelijk op een andere manier dan jij in het hoofd hebt.
Dat de verbeelding van seksuele handelingen in deze film niet overeenkomt met jouw ‘goede smaak’, prima; en dat je je ogen liever over het lichaam van Stacey Martin laat glijden dan over dat van Charlotte Gainsbourg, geloof ik ook graag.
Maar het is toch evident dat Von Trier niet de intentie had om een zinnenprikkelende film te maken, of om het even welke crowd dan ook te pleasen?
Dit is in de verste verte niet de verbeelding van een zekere ‘liberale’, cultureel-correcte opvatting van het seksuele, die het verlangen ernaar en de vervulling ervan in zichzelf ziet als ‘bevrijdend’, aantrekkelijk en nastrevenswaardig, en (dus) ook als zodanig presenteert. Dat is het favoriete standje van Seligman, denk ik.
En Von Trier neemt hier ook niet het tegenovergestelde standpunt in, maar probeert het seksuele verlangen te verbinden met religieuze extase; Joe lijkt te streven naar een vereniging van het lichamelijke en het spirituele. Misschien is de hele onderneming te beschouwen als een eigenzinnige opvatting van het woord van Thomas a Kempis: the highest cannot stand without the lowest.
Ik ben nu al aan het associëren voor eigen rekening, maar gezien de aard van het verlangen van Joe, en haar kennelijke schuldbewustheid, doet ze mij wel denken aan een moderne versie van Maria Magdalena.
mjk87 (moderator films)
Het mocht dan wel harder ja, en ik kreeg niet het idee dat dit bedoeld was om op te winden. Echte porno zou dat wel als primaire doel hebben. En nee, Van Trier was dat niet van plan, maar al die onzin die hij nu over ons uitstort. Niet alles, want dat stukje muziektheorie rond het orgelstuk van Bach vond ik wel heel interessant. Maar het zou wel een mooi streven zijn geweest, om zowel geestelijk als lichamelijk op te winden, als we het toch over het het verbinden van extases hebben.
Turkse gast
ja jammer, dat er stukken uitgesneden zijn. Verlang tot de stukken er terug inzitten. Hopelijk zien we dan de stukken terug die eruit gesneden zijn met de Directors cut
cucciolo
Ondanks dat dit niet helemaal m'n ding was vond ik het best vermakelijk.
Vond de rol niet echt bij Charlotte Gainsbourg passen, maar denk wel dat ze alles gegeven heeft. Moedige rol toch wel.
Snapt iemand trouwens waarom dat meisje op het laatst zich tegen haar keerde?
Of zou daar met opzet op meerdere manieren invulling aan gegeven kunnen worden?
doebeer
Ja inderdaad een 4h durende film over zo'n onderwerp is een beetje teveel van het goede.
K. V.
Eens deze beruchte film bekeken en hij viel eigenlijk wel goed mee. 'k vreesde (door de titel) dat het een pornofestijn ging zijn, maar dit viel reuze mee ('k had het allemaal veel erger verwacht, zeker met Antichrist in m'n achterhoofd).
De film heeft een uitgebreid en ook wel boeiend verhaal (dit mag ook wel om 4 uur! te vullen). 'k heb de twee delen dan ook na elkaar bekeken en 'k vond het zeker geen lange zit.
De cast deed het ook prima. Er was zelfs nog een klein rolletje voor Michael Pas
Visueel was de film ook de moeite waard.
'k vond deze zeker de moeite om gezien te hebben.
Lars Von Trier blijft toch een regisseur die gewoon zijn eigen ding wil doen. En dat leverde al mooie pareltjes op. Deze film ligt wat in de stijl van Antichrist en Melancholia. Het beeld van een film is vooral één van veel sex. Er zijn veel expliciete beelden bij, maar het is veel meer dan dat geworden. Het is een beeld van een nymfomane vrouw met haar groeide lust en zoektocht naar manieren om die lust te bevredigen. Maar ook veel symboliek bij het gesprek tussen Joe en Seligman.
De film is normaal gezien langer, maar heb zelf de 'korte' versie gezien die toch ook al dik 4 uur duurt. De film werd in 2 delen gegeven. Op zich leek me dat niet nodig, maar de sfeer verandert wel in het 2e deel. Persoonlijk vond ik het eerste deel veel boeiender. Er zat veel meer dynamiek en variatie in. Het 2e deel is eerder langdradig en ik verwachte toch wel een climax naar het einde toe. Jammer, want het eerste deel was enorm goed en het vervolg haalt de film toch wel wat naar beneden. Dat komt vooral door een Gainsbourg die geschikt is als verteller hier, maar moet onderdoen voor de jongere Stacy Martin.
De film had wat korter gemogen. Niet dat de expliciete beelden per se weg moesten gelaten worden. Dat hoorde er eenmaal bij. Maar het kon wel voor meer dynamiek zorgen. En misschien wel iets in de stijl van Requiem for a dream. Maar het geheel was in elk geval een pak beter dan ik me had voorgesteld. Het blijft gelukkig het talent van Von Trier dat we hier kunnen zien.
Decec
Een matige drama (erotiek) film...
Saai verhaal, het lijkt wel een Biopic verhaal...
Deze film is geschikt voor erotisch...
Laatste slot weet niet wat afgelopen is, hij of zij?
Redelijk acteerwerk...
Wel bekende acteurs Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf en
Christian Slater...
Prima achtergrond geluid/muziek...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Niet te moeite waard, wie houdt van erotisch, dan moet je maar kijken?
Let op deze film heeft twee imdb. code...
In de afgelopen twee dagen heb ik van de film "Nymphomaniac" de "Directors Cut" versie gezien (deel 1: circa 150 minuten en deel 2: circa 180 minuten) en ik moet zeggen dat het ondanks de zeer lange zit best een prima drama is met geregeld ook erotiek en porno (met name in de "Directors.Cut") erin en waarbij m.b.t. het laatste bekende acteurs en actrices best ver gaan (o.a. Shia LaBeouf en Charlotte Gainsbourg, de laatste overigens wel pas in deel 2).
Van tevoren stond de duur van beide delen me enorm tegen, maar omdat ik het verhaal eigenlijk al vanaf het begin interessant en boeiend vond heb ik toch de volle duur weten uit te zitten (wel verspreidt over twee dagen). Geregeld is de film wel langdradig en ook traag. Dat deze film zo interessant en boeiend is, is vooral te danken aan de gehele cast die zeer goed en overtuigend speelde en met name natuurlijk beide hoofdrolspelers Charlotte Gainsbourg (als de nymfomane "Joe") en Stellan Skarsgard (als "Seligman" die haar liggend vindt in een steegje en aan wie ze haar levensverhaal verteld).
Het verhaal en de opbouw (opgedeeld in verschillende hoofdstukken) zitten goed in elkaar en de dialogen (inclusief de theorieën, getallen, uitleg en verklaringen) tussen Charlotte Gainsbourg en Stellan Skarsgard zijn interessant. Ook met de uitvoering (inclusief het muzikale gedeelte met klassieke muziek maar ook de Duitse metalband "Rammstein") van het verhaal zit het goed en visueel ziet het er allemaal fraai uit hoewel de ruimte waarin de dialogen zich afspelen vrij sober is. Ook zitten er een paar scenes in, die niet zijn weggelegd voor tere zieltjes en dan doel ik met name op de zeer heftige scene waarbij "Joe" eigenhandig bij haar in de keuken een abortus (zeer gedetailleerd in beeld gebracht) uitvoert op haarzelf.
Zoals eerder gezegd zit er geregeld erotiek en porno (neuken vaginaal en anaal, trio met twee groot geschapen Afrikaanse mannen, pijpen, beffen, lesbisch met groot leeftijdsverschil en een gouden regen) in het verhaal, dus wat dat betreft kom je als man zijnde goed aan je trekken
Vooral Stacy Martin lustte er wel pap van (en ook iets anders
) en ze speelde de rol van de jonge nymfomane "Joe" goed en overtuigend. Overigens ging Charlotte Gainsbourg ook flink te keer en met name de trio scene (die was overigens ook best grappig want de twee donkere mannen waren met elkaar aan het discussiëren over hoe en welke gaatje men moest pakken) waarbij ze zowel tegelijk vaginaal als anaal werd genomen was indrukwekkend (ik heb dat in ieder geval nog nooit een andere bekende actrice zien doen).
Het einde (met zelfs een déjà vu m.b.t. ontmaagding en getallen) vond ik geweldig en de uitleg van "Seligman" om "Joe" te troosten en te bemoedigen/oppeppen was best mooi en klonk ook logisch. Maar wat hij daarna deed (zeker omdat hij vlak daarvoor zei "ik zal er voor zorgen dat je niet gestoord wordt tijdens het slapen"), daar moest ik best even hard om lachen. Ik had het zeker niet verwacht van hem, maar als man zijnde kon ik me er wel iets bij voorstellen (hij was natuurlijk helemaal geil geworden). Hij had het wel beter niet kunnen doen. Al met al heb ik me gewoon prima vermaakt met dit interessante en boeiende drama. De film duurt wel veel te lang (gezien het einde eigenlijk ook nog verloren tijd), maar dat moet je maar op de kop toenemen en het beste kun je deze film ook in verschillende etappes bekijken zoals ik heb gedaan.
P.S. Uma Thurman speelt ook mee in deze film (ze staat zelfs op de filmposter), maar haar rol is maar zeer kort (speelde wel goed) en ze is helaas ook niet bloot te bewonderen. Hetzelfde geldt overigens voor Willem Dafoe, waarbij het laatste overigens "gelukkig" want op een blote Willem Dafoe ziet niemand te wachten
DwarreI
(ik heb dat in ieder geval nog nooit een andere bekende actrice zien doen)
Dat is inderdaad de normaalste zaak in de filmwereld en zeker bij scenes waarbij alleen de geslachtsorganen duidelijk zichtbaar zijn worden gewoon body doubles gebruikt. Alleen de trio scene met Charlotte Gainsbourg zag er zeer realistisch uit en je zag ook gewoon haar hoofd bij die scene. Ongetwijfeld zal men daar ook een body-double hebben gebruikt en misschien ook wel computer trucage. Of misschien houdt Charlotte Gainsbourg wel van trio's met twee flink geschapen mannen

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Breaking the Waves
Drama / Romantiek, 1996

Riget II
Horror / Mystery, 1997
sexual obsessionseksfly fishing maagduniformsex addictionsinnymphomaniacbeatingcontroversialpromiscuitysexual promiscuitypromiscuous woman addictexperience misbruiksex