Genre: Drama / Komedie
Speelduur: 53 minuten / 87 minuten (bioscoopversie incl. documentaire)
Alternatieve titels: Tricked / Entertainment Experience / The Entertainment Experience: Steekspel / Paul Verhoeven's Tricked / Tricked. Lies Always Backfire / Steek8pel
Nederland
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Peter Blok, Ricky Koole en Gaite Jansen
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 28 maart 2013
Plot Steekspel
"Lies always backfire."
Steekspel gaat over makelaarstycoon en vrouwenverslinder Remco (Peter Blok). Tijdens het feest voor zijn 50e verjaardag, georganiseerd door zijn vrouw Ineke (Ricky Koole), neemt de succesvolle maar lichtzinnige levensstijl van Remco een onverwachte wending. Zijn zakenpartners Wim en Fred deden achter zijn rug om een poging hem uit het bedrijf te kopen. En tot overmaat van ramp komt zowel zijn huidige maîtresse Merel als zijn voormalige kantoorflirt Nadja onuitgenodigd op het feest, en één van hen nog zwanger ook...
Figo
Er zijn 18 filmtheaters gelieerd aan We Want Cinema: EYE, De Uitkijk, 't Hoogt (Utrecht), Chassé Cinema (Breda), Lieve Vrouw (Amersfoort), Gigant (Apeldoorn), Concordia (Enschede), Filmhuis Den Haag, Foroxity Roermond en Sittard, Plaza Futura (Eindhoven) en JT (Arnhem, Nijmegen, Hoogezand, Hoogeveen, Heerhugowaard, Alphen a/d Rijn, Den Bosch). STEEKSPEL gaat in alle theaters eenmalig uit op 23 maart. Het zijn publieksfilmpremieres, volgens het principe van We Want Cinema: Als er voldoende kaarten worden verkocht (wat afhankelijk is van zaalgrootte, dag en tijdstip) dan gaat de voorstelling door (crowdticketing principe). De bioscoop die het eerste uitverkoopt krijgt de rode loper premiere met cast en crew. Het publiek kan de film vervolgens programmeren via het platform. Kortom, de film wordt niet volgens de traditionele weg geprogrammeerd door een programmeur, maar door het publiek. Via deze link kunnen er kaarten worden gekocht voor de verschillende premieres. Wel eerst een account aanmaken!
mjk87 (moderator films)
Zozo, in de Gigant te Apeldoorn ook. Maar je kan dus deze film enkel via WWC-kaarten dus bekijken? Begrijp ik dat goed?
bella123
WOW! Dit is leuk! Woon zelf in Amsterdam, dus hoop natuurlijk dat daar de première plaats gaat vinden. Willen jullie mij helpen:)? Koop allemaal een kaart voor EYE!!!!
Stephan
Raar dat hij ja zegt tegen het project en er dan afstand van neemt op gronden die in het project opgenomen zijn. Snap dat niet zo goed van hem...
skinny_tie
En ineens zijn alle voorstellingen van Steekspel op 28 maart op magische wijze precies op het kritieke punt terechtgekomen waarop de voorstelling doorgaat. Alleen de voorstelling bij EYE zit iets over de grens heen.
Stephan
Het was vorige maand al duidelijk dat de film sowieso overal ging draaien, ongeacht de kaartverkoop. Grote kans dus dat een deel van de zalen leeg zijn als hij draait.
Stephan
Dat weet ik niet. Hoe actueel zijn die grafiekjes op WWC? De dag voor de groene levels, stond alles nog extreem laag.
Maar goed, zoals ik al zei: Een maand geleden was, ongeacht de kaartverkoop, zeker dat de film gewoon overal zou draaien. Eigenlijk niet zoals Wewantcinema zou moeten werken, maar €10.000 is voor een P&A budget natuurlijk te doen.
skinny_tie
Ik denk dat nog niet veel potentiele bezoekers weten van WWC. Die staan straks aan de kassa voor een kaartje om te horen dat ze die op internet hadden moeten kopen. En als ze op vrijdag of later willen gaan, dan horen ze dat ze minstens een week eerder een kaartje hadden moeten kopen in de hoop dat ze niet de enige waren. Ervan uitgaande dat ze bij de kassa komen, want de film staat nergens in de overzichten met draaitijden vermeld. Hoe hard wordt er eigenlijk geadverteerd?
Captain Pervert
Naar aanleiding van de post van kappeuter hierboven:
Dat "user generated" houdt dus in, dat het "publiek" (Ziggo klanten) stukjes script en dialoog hebben geschreven ofzo ? Dus bij de daadwerkelijke productie waren ze niet betrokken ?
Stephan
Zo is het. Enkel waren de users niet perse Ziggo klanten. Iedereen kon zich inschrijven.
De users konden ook zelf de scriptdelen verfilmen. Dat leverde elke keer tussen de 12 en 16 filmpjes op. Paul kon zich dan laten inspireren en dan een aantal weken later hetzelfde stukje verfilmen.
mjk87 (moderator films)
Steekspel dus, het bekendere broertje van Lotgenoten (2013) , en ook wel wat minder.
Waar Brenninkmeijer aan Lotgenoten een heel eigen smoel gaf met een donker sfeertje is deze versie van Verhoeven meer eender welke aflevering van Flikken. Het oogt wat killer, minder geïnspireerd en is niet per se heel slecht, maar heeft ook nergens een punt dat erbovenuit steekt. Af en toe is er best een mooi shot (Remco gefilmd vanachter de ruiten rond zijn kantoor, ik houd van die shots) en ook de belichting in de woonkamer op het feestje kan mij bekoren, maar verder oogt het allemaal wat goedkoop en lelijk. Ook de muziek lijkt zo uit de Tros-studio's te komen. En die steiger en Google Streetview kunnen echt niet!
Het script is verder even goed of slecht (er zit echt soms verschil in per scène) en verder gelijk aan Lotgenoten op een kleine nuance na soms, en de acteurs doen hun best. Peter Blok weet toch sympathie op te wekken, Koole is prima als 'vrouw van' en Gaite Jansen en Carolien Spoor weten redelijk te overtuigen als vriendinnen (al zijn ook zij afhankelijk van soms brakke teksten). Alleen Robert de Hoog kan ik gewoon niet uitstaan. Zijn hele kop en air: ik krijg daar spontaan nare kriebels van. Een vervelend hoofd heeft hij vooral, maar is ook vies - hij moet nodig eens dat haar op zijn kin en bovenlip (een baard en snor kan ik het niet noemen) afscheren. Dit is gewoon niet prettig om naar te kijken.
Al met al kan ik net aan een voldoende geven, omdat het best nog wel als een hele film aanvoelt, en voor de rest: kijk die van Brenninkmeijer. 2,5*.
Nijmegen
Het was allemaal wel heel voorspelbaar hé. Kan me wel voorstellen dat Paul Verhoeven hier niet zo trots op is.
gauke
Onder het mom "u schrijft, wij draaien" is het innovatieproject (om op een andere wijze een film in elkaar te zetten) van Paul Verhoeven geen succes geworden. Het idee lijkt ook meer gepast voor de ontwikkeling van een televisieserie dan voor het grote witte doek. Ik vind dat een bioscoopfilm de visie behoeft van een regisseur. Het project zelf, geschoten met handcamera's, oogt ongeïnspireerd. Door een enthousiaste cast is het nog wat geworden.
Stephan
"Hand camera's" impliceert een inferieure opname techniek. Dit was bij Pauls film zeker niet het geval.
Earth
Ik vond het ook wel wat voorspelbaar, maar ook vermakelijk. Zelfs mijn lieve puberzoon van 14 kon het wel bekoren.

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

Lilja 4-ever