• 9.374.511 stemmen

Geregisseerd door: Sacha Gervasi

Met onder meer: Anthony Hopkins, Helen Mirren en Scarlett Johansson

Releasedatum: 14 maart 2013

Plot Hitchcock

"Behind every Psycho is a great woman."

Hitchcock vertelt het liefdesverhaal van een van de meest invloedrijke filmmakers van de laatste eeuw, Alfred Hitchcock, en zijn vrouw en partner Alma Reville. De film speelt zich af tijdens het maken van Hitchcocks beroemde griezelfilm Psycho in 1959.

Alfred Hitchcock

Barney Balaban

avatar van Thorak

Thorak

timmienoelie schreef:

Hopkins enigste kunstje in deze film lijkt dat van traag te praten.

Ik zie niet zo in wat er nou enig is aan langzaam praten...

Hij begon me zelfs op den duur te enerveren.
Te oordelen aan de sfeer van je gehele bericht bedoel je waarschijnlijk irriteren?

avatar van james_cameron

Best vermakelijk maar nogal oppervlakkig portret van regisseur Alfred Hitchcock, ten tijde van het maken van zijn grootste hit, Psycho. Uiteindelijk draait de film meer om zijn huwelijkscrisis dan over het maken van Psycho. Helen Mirren is uitstekend als zijn vrouw Alma, die altijd op de achtergrond is gebleven maar instrumentaal was voor Hitchcock's carrière. Hopkins is nogal eendimensionaal en weet zijn personage eigenlijk nergens de benodigde geloofwaardigheid mee te geven. De hele film blijft uiteindelijk steken in goede bedoelingen. Het is allemaal net iets te gekunsteld en regisseur Sacha Gervasi (bekend van de geweldige documentaire Anvil:The Story Of Anvil) kan het geheel niet genoeg leven inblazen.

avatar van stinissen

Zeer goed en aangename biopic over Hitchcock in de tijd dat hij de kaskraker Psycho wou gaan draaien. Anthony Hopkins als Alfred Hitchcock was geniaal maar de show wordt gestolen door Helen Mirren als zijn vrouw en toeverlaat Alma. Scarlett Johansson als Janet Leigh was een gouden vondst met de opmerking dat Scarlett vele male mooier is dan Janet Leigh. De rol van Jessica Biel als Vera Miles was het enigste smetje in deze prachtige film. Ook leuk was om een bijna onherkenbare Toni Collette als Peggy Robertson te zien. Verder een prima setting en dito tijdsbeeld van de eind jaren '50 en begin jaren '60 . Voor de film liefhebber een echte aanrader en niet alleen voor de fans van Hitchcock.

avatar van madmax1

madmax1

Helemaal eens met stinissen,kan ook een voordeel zijn dat ik de film Psycho in de jaren 60 heb beleeft.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Het is allemaal gezegd en ik heb me vermaakt met deze film en de acteurs en acrtrices. Dikke 3,5

avatar van stinissen

madmax1 schreef:

Dat zeker

avatar van Driello

Driello

Zwak en saai.

Uitermate teleurgesteld verliet ik gisteren avond de bioscoop na het zien van Hitchcock.

Allereerst was daar de hoofdrol. Dit was duidelijk Hopkins die trekjes van Hitchcock nadeed inplaats van echt in de huid van de beroemde en beruchte regisseur te kruipen. Het leek meer op een truukje dan echt acteren. Een aardig voorbeeld daarvan is het regelmatig wat achterover gebogen lopen, wat dan de indruk van een zeer corpulente man moet geven. Het profiel van Hitchcock is beroemd en dat hebben de cameraman en de regisseur duidelijk willen maken. Dat gebeurde echter zo vaak dat het opviel en zijn effect verloor. De film zat overigens vol van dergelijke dingetjes. Zoveel mogelijk zaken uit het leven zijn in deze film gepropt.

Scalett Johansson speelt weer hetzelfde typetje en doet dat maar matig. Mirren was behoorlijk maar werd nu en dan wat gehinderd door het script. (Hoe komt het toch dat een vrouw die zo sterk en majesteus overkomt zo vaak in rollen speelt waarin ze vernederd wordt)?

Maar de grootste ergernis was toch echt Hopkins als Hitchcock. Door de al vermeldde minpunten, gevoegd bij zijn stem en zijn soms droopy-achtige gelaats uitdrukkingen, heb ik me eigenlijk geen moment meegenomen gevoeld in zijn vertolking. Het was niet Hitchcock, het was Hopkins in een dik pak.

Het idee van de verweving van real life and het verhaal van de film psycho was goed, maar de uitwerking was magertjes en kwam soms erg geforceerd over. Het leidde ook af, her en der. Hier heeft men een wankel pad petreden. Het kan goed gaan als het goed is uitgevoerd. Het kan echter ook mis gaan, wat hier helaas het geval was.

Sterk vond ik het zij-plot van madam-Hitckcock met de schrijver. Dat had meer nadruk kunnen krijgen om de film een andere, en wellicht interessantere, draai te geven.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zeer vermakelijk en machtig gespeeld door Hopkins. Zag er een beetje tegenop dat deze film zich hoofdzakelijk rondom Psycho zou gaan afspelen, maar het is op een hele prettige manier gedaan.

Vond het nergens saai worden.

3,5 *

avatar van jerry r

jerry r

Zeer vermakelijk en zeker niet saai.

ten tijde van het maken van zijn grootste hit, Psycho.

En een eerbetoon aan Alma, die minstens zo belangrijk was voor de Hitchcock-films als Hitch zelf,

avatar van Halcyon

Halcyon

Hitchcock speelt zich af in het jaar 1959, het jaar dat vooraf ging aan de release van Psycho. We zien een regisseur in zijn hoogdagen, die zich bij het grote publiek onsterfelijk gemaakt heeft met films als North By Northwest en Vertigo. Zijn fans en de studio’s verwachten meer van hetzelfde. Maar Hitch is ontzettend eigenwijs en wil voor zijn volgende project iets totaal anders. Hiervoor heeft Hitch de onvoorwaardelijke steun nodig van zijn vrouw. Want achter elke sterke man, staat een nog sterkere vrouw. En dat is ook waar dit portret in essentie om draait: een relatie die barsten vertoont en meermaals op springen staat, waarin intense vreugde afgewisseld wordt met diep verdriet, een relatie die bedreigd wordt door jaloezie, egoïsme en grote offers, maar waarin de liefde uiteindelijk alles overwint.

De Master of Suspense wordt voortreffelijk vertolkt door Anthony Hopkins, die met behulp van KNB EFX een lichamelijke metamorfose ondergaan heeft. De chemie tussen Hopkins en Mirren resulteert in even snedige als ontroerende dialogen. Ze tekenen een enerzijds intellectuele en anderzijds emotionele verstandhouding uit die een onmisbaar ingrediënt is in het slagen van dit project. Dat en de magistrale timing van Hitch om het publiek voor het eerst te confronteren met een monster van vlees en bloed, maakten van Psycho een klassieker.

Uitgebreide review: Cult Movies Reviewed: Hitchcock (2012, Sacha Gervasi) - recensie - cultmoviesreviewed.com

avatar van gauke

gauke

Het portret van een bijzonder echtpaar is een echte speelfilm geworden, met het accent op speel, waarin de acteurs konden laten zien wat ze in huis hebben. Het verhaal over de totstandkoming van 'Psycho' is minder interessant, eerder tragisch saai. De obsessie van Hitchcock, bijvoorbeeld, voor mooie jonge blonde vrouwen, wordt aangetipt maar nauwelijks uitgewerkt. Ik heb eens gelezen dat hij homoseksueel zou zijn geweest: in de dialogen met James D'Arcy als Anthony Perkins wordt daar geen enkele aandacht aan geschonken.

Kortom ik denk, vooral voor jongeren, een nauwelijks interessante productie; de ouderen onder ons hebben hun herinneringen nog aan deze meester-regisseur.

avatar van Koen87

Koen87

Best een aardige prent. Echter centreerde het mij te veel op zijn relatie met zijn en diens mogelijk avontuurtje (waar je mijlenver al ziet aankomen dat deze van geen enkele waarde is), dan dat we echt Hitchcock volgen bij de productie van Psycho. Al met al wel een aardige film, maar niet meer dan dat.

avatar van joey1973

joey1973

Flinke misser van Hopkins, nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou zeggen, maar dit was echt slecht, met vlagen leek het bijna een parodie. Hiervoor een volle punt aftrek.

avatar van Wouter

joey1973 schreef:

Drie sterren is toch gewoon voor een prima film?

avatar van dennis013

dennis013

Heb altijd veel van Hitchcock films gehouden en was ook ontzettend benieuwd naar deze biopic. De negatieve meningen over het acteren van hopkins deel ik niet. Er valt iets voor te zeggen dat Hopkins nog te veel op Hopkins zelf lijkt ipv Hitchcock. Maarja, das ook niet zo gek. Hitchcock was gewoon uniek in zijn doen en laten. De enige die Hitchcock natuurgetrouw zou kunnen spelen was Hitchcock zelf. Echt een legende was die man met een geweldige pokerface, gevoel voor timing en drama.

Ik heb zelf ook wel wat dingen gemist in de film die ik over hem gelezen heb, maar de intense samenwerking met zijn vrouw was nieuw voor me en het gaf een leuke twist aan zijn persoon vond ik.

Ik heb dan ook genoten van deze film en ik zou hem iedereen aan raden om ook eens te kijken.

avatar van vranque

vranque

joey1973 schreef:

Flinke misser van Hopkins.

Tsja. Dat vond ik ook. Niettemin een aardige prent met zeer veel gevoel en bij vlagen prachtige beelden..

Ligt misschien aan mij maar wordt in deze film net niet gezegd dat Vertigo zowel een financieel als kritisch falen was?

Verder niet zo heel boeiend. Beetje in de lijn van My Week With Marilyn, alleen iets luchtiger gebracht. Ik heb Hitchcock nooit zelf bezig gezien, maar kijkend naar Hopkins kan ik me niet van de indruk ontdoen dat Hopkins geen al te beste beurt maakt. Hij komt er geforceerd en overstated over. Nu kan het nog altijd zo zijn dat Hitchcock echt zo was, maar dan moet het wel een compleet onuistaanbare klier geweest zijn.

De beste rol is eigenlijk nog voor Mirren, beetje raar aangezien ze niet echt in de schijnwerpers staat in deze film. Het gekeuvel tussen de twee oude mensen is alleen niet zo boeiend, de making off Psycho ook niet als de film zelf je niet zo boeit en met bijrollen als die van Johansson komt je ook niet ver.

Verder wel redelijk geschoten, de soundtrack is me eigenlijk niet eens opgevallen. Het is een niemendalletje van een film met een povere Hopkins, een slechte Johansson en een aardige Mirren. Alleen jammer dat het compleet nergens over gaat.

avatar van The One Ring

The One Ring

Onderhond schreef:

Dat was de film in ieder geval wel, ja.

avatar van erik1677

erik1677

Hopkins en Mirren zijn ijzersterk in deze film, en de sfeerschepping is ook ijzersterk.

Maar verder vind ik het maar onsamenhangend.

avatar van Wouter

Onderhond schreef:

Een flop is misschien een groot woord, maar voor een Hitchcock-film deed de film het niet goed. En de ontvangst was ook minder enthousiast dan uiteindelijk de norm werd.

Vertigo (film) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Stephan

Stephan

Voor mij is het zijn beste. De film is door de jaren heen ook bij vele critici tot bovenaan zijn lijst gestegen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Martin Koolhoven over de film en de persoon Hitchcock bij Pauw en Witteman:

Regisseur over nieuwe film 'Hitchcock'. : Pauw & Witteman

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Prima film over het leven van "the master of suspense" Alfred Hitchcock, tijdens het maken van zijn grootste succes: Psycho. Er wordt goed geacteerd, en ik vind dat Hopkins het prima doet. Leuk om de meester aan het werk te zien met al zijn nukken, en hoe de film Psycho tot stand is gekomen. Ik heb me er mee vermaakt. 3,5 ster

"You can call me Hitch, hold the cock"

avatar van SunChaser

SunChaser

Viel erg tegen

avatar van John Milton

John Milton

Hitchcock (2012) – Het maken van Psycho en de vrouw achter de man

Hitchcock is een onmiskenbaar icoon in de canon der filmgeschiedenis. Deze film geeft een kijkje achter de schermen tijdens het maken van wat misschien wel zijn bekendste film is en laat ons kennismaken met de sterke vrouw achter de man Alfred Hitchcock.

We zien als kijker een gevulde bioscoopzaal. De mensen kijken ademloos omhoog naar het doek. Er is enkel een douchekop in beeld. Achter in de zaal gluurt Hitchcock mee over de anonieme hoofden van zijn publiek. Het is de eerste voorstelling van Psycho (1960) en de wereldberoemde regisseur staat enigszins nerveus in de foyer, het móet een succes worden… Wederom zien we de absolute focus van het publiek. Plots wordt het douchegordijn ruw opengetrokken en de snerpende viooltonen van Bernard Hermanns score doen de haren van het publiek recht overeind staan, toepasselijk begeleid door ijselijk gegil vanuit de zaal. Met woeste gebaren doet Hitchcock synchroon de messteken na en dirigeert hij de bange kreten. Waar of niet, het beeld is op en top Hitchcock, als dirigent van onze angst en spanning.

UITGEBREIDE REVIEW

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Erg leuke film met een dijk van een cast.

avatar van Alleygator

Alleygator

Als fan van Anthony Hopkins moest ik natuurlijk ook deze film bekijken. Dat viel me in eerste instantie niet mee. Ik ben gewend dat hij nooit iemand naspeelt. In dit geval was dit zijn rol. Het naspelen van Hitchcock werkte me het eerste kwartier op de zenuwen. Wat mij het meest irriteerde was zijn stem, Deze had een geforceerd krachtig volume, wat meestal ontbreekt bij het personage dat hij op dat moment speelt. Sterker nog; hij heeft een heel zachte stem. Ik heb hem zelfs ontdekt mede door het geheimzinnig gefluister in Silence of the Lambs. Van de overige rollen in de film waren die van de Scarlett Johansson en Hellen Mirren het belangrijkst en het mooist. Vooral Mirren zette een krachtige echtgenote neer die het kijken naar deze (gefantaseerde) biopic ten tijde van Psycho tóch een plezierige ervaring werd. En, eerlijk gezegd: ik heb Scarlett Johansson ook nog nooit zo goed zien acteren als in deze film. 4 sterren voor de dames. 2 sterren voor Hopkins.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Redelijk vermakelijk door het spel van Hopkins maar verder een zeer oppervlakkige film. Het verhaal is gewoon onvoldoende voor een speelfilm. Dat hebben de makers geweten want er wordt heel geforceerd wat drama bijgehaald dat makkelijk weggelaten had kunnen worden (Hitchcock die zijn vrouw er min of meer van verdenkt vreemd te gaan, zijn soort van nachtmerries[/spoile]. Dat maakt het gewoon een matige film.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Als groot fan van Hitchcock kon ik deze film natuurlijk niet overslaan. En het is een prima film naar mijn mening. Hopkins zet een pracht rol neer, zeer geloofwaardig. Hoe hij ook de stem nadoet van Hitchcock is bijna op het griezelige af, zo goed. Daarnaast kon het verhaal van de film me van het begin tot het einde boeien. Mirren speelt haar rol eveneens met verve en eigenlijk kan dat gezegd worden van heel de cast. Ik heb me geen moment verveeld met deze geweldige film. Gezien vanaf Blu Ray. 4 *

avatar van DragQueen

DragQueen

Een vermakelijk en boeiend portret van Alfred Hitchcock. Over het algemeen is het wel wat oppervlakkig gehouden, en wordt er nergens te diep op in gegaan. Wel is er goed op de details gelet, en de film stak leuk in elkaar. Het acteerwerk van Hopkins en Mirren is verder van hoog niveau, en met overtuiging gebracht. 3,5 Ster.