• 9.375.055 stemmen

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington en Terrence Howard

Releasedatum: 15 mei 2014

Plot Sabotage

"Leave no loose ends"

Een team van een elitekorps van de narcoticabrigade steelt miljoenen aan contant geld uit een beveiligd onderkomen van een drugskartel, tijdens het uitvoeren van een 'normale' operatie. Het lijkt er op dat de missie geslaagd is en het team wegkomt met de misdaad, totdat iemand de leden van het team één voor één begint te vermoorden.

John 'Breacher' Wharton

Julius 'Sugar' Edmonds

Tom 'Pyro' Roberts

Bryce 'Tripod' McNeely

DiDa

7 mei draait de film in Belgie. Ik woon bij de grens dus ik ga hem volgende week al kijken

In Nederland draait de film idd 15 mei. Sabotage -Trailer & Laatste nieuws - Pathé - pathe.nl

avatar van Filmhoek.nl

Filmhoek.nl

Sabotage bevat meer plot dan de gemiddelde Arnold Schwarzenegger film. Na ruim een uur aan dialoog en detectivewerk komt de werkelijke actie pas weer op gang. De op een na laatste actiescène was nog behoorlijk strak uitgevoerd. Als de film daar was geëindigd zou ik haast zeggen dat hij intelligenter is dan de gemiddelde Arnold film. In de uiteindelijke climax keert onze favoriete held echter in volle glorie terug wanneer hij als menselijke bulldozer zijn vijanden te lijf gaat. Het is wel jammer dat de opbouw hiernaar een beetje saai was. Als je een gewelddadige actiefilm met een beroerde acteur als Arnold leuk wilt houden dan heb je wat humor nodig om balans te bieden. Een andere optie is om er een volkomen aangrijpende actiethriller van te maken. Daar heb je wel een beter script voor nodig, en een betere acteur.

Recensie Sabotage (Sandro Algra Barradas) - Filmhoek.nl

Filmhoek.nl schreef:

Recensie Sabotage (Sandro Algra Barradas) - Filmhoek.nl

Thanks! Ben wel benieuwd naar dat einde. Ik heb begrepen dat dit einde helemaal opnieuw is opgenomen, omdat het oorspronkelijk einde niet goed viel tijdens de test screenings.

Vanmiddag Sabotage gezien. Uitgebreide review volgt morgen

avatar van The Oceanic Six

Ik zit eens te kijken naar waar de film gaat draaien, maar er is nauwelijks een release in Nederland. Alleen in bv Pathe's in het westen van het land. Vrij vervelend dit. Dit was met The Last Stand ook al, terwijl Escape Plan wel weer landelijk overal draaide.

The Oceanic Six schreef:

De voorpremieres draaien toch door het hele land? Dus zal deze daar ook wel gaan draaien denk ik.

Sabotage Tijden & Tickets - Pathé - pathe.nl

DiDa

Sabotage is Schwarzeneggers 3e solo film na zijn gouverneurs periode. En wederom probeert hij iets anders. Deze keer is het een samenwerking met David Ayer (End Of Watch, Harsh Times, Street Kings). In het verleden heeft Arnold al bewezen vaak goede regisseurs aan te trekken voor zijn films, waardoor zijn oeuvre zeer variërend is. David Ayer als regisseur is een goede keuze geweest, alleen het probleem is scriptschrijver Skip Woods.

Schwarzenegger speelt de rol van John “Breacher” Wharton, een leider van een gespecialiseerd team in het infiltreren en letterlijk opruimen van drugskartels. Wanneer ze tijdens een bestorming van een drugshuis een hoop geld vinden besluiten de teamleden om een gedeelte van het geld te stelen en voor zichzelf te houden. Ze verbergen het in het riool om het later op te halen. Maar dan blijkt het geld verdwenen. Nadat het onderzoek van Interne Zaken is afgerond begint het team snel uit te dunnen, omdat ze een voor een worden vermoord. Wat is hier aan de hand? Waar is het geld gebleven? Is het het drugskartel dat wraak neemt voor het gestolen geld? Of is het iemand uit het eigen team?

Zoals je misschien al kunt opmaken uit de plot is Sabotage geen pure actiefilm. Al doet de (schandalig) misleidende trailer anders denken. De film start als actiefilm en vervolgens om te schakelen naar een detective thriller en het de laatste 20 minuten weer af te sluiten met knallende actie (waaronder een coole carchase). Tijdens de film is voelbaar dat Ayer verschillende dingen met de film wilde. Hij heeft er een politie/mystery thriller van willen maken, maar aan de andere kant ook weer een typisch Schwarzenegger vehicle. Soms weet je niet zo goed naar wat voor genre je zit te kijken, maar de film is absoluut niet saai en daarnaast is dit een Schwarzenegger film met een daadwerkelijk plot.

Wat Schwarzenegger altijd slim doet is zich omringen met bekende goede acteurs. Zo ook in Sabotage. Sam Worthington, Joe Manganiello, Terrence Howard, Olivia Williams en Mireille Enos. Williams strijkt naast Schwarzenegger de grootste rol op als detective die de moorden op zijn team onderzoekt. Het team zelf zijn stuk voor stuk stoere mannen (en 1 vrouw) die constant over-the-top acteren en het ene f*ck woord na het andere eruit gooien (zo ook Schwarzenegger). Ik hou zelf wel van dit soort stoere macho types in een actiefilm.

Dat de film ook echt voor stoere mannen is, blijkt ook uit het geweld in de film. Deze film is niet voor tere zieltjes. Bloed en ingewanden vliegen in het rond en er zitten een aantal harde scenes in. Dit maakt Sabotage ook geen echte Hollywood film. Sabotage is een harde, grauwe, straight-in-your face actie/thriller die misschien niet voor iedereen toegankelijk is. Sommige scenes zijn dan ook met handheld camera opgenomen (maak je geen zorgen, absoluut niet te vergelijken met End of Watch). Ayer doet dit vaak om de film een rauw randje mee te geven.

Waarom zijn de officiële kritieken dan zo slecht? Enigszins kan ik bepaalde punten die recensenten aandragen om tot een negatieve beoordeling te komen wel begrijpen. Maar ik vind het onterecht om de film daarom meteen 2 sterren of minder te geven. Het punt waar de meeste recensenten over vallen is de plottwist aan het einde. Deze plottwist zie je niet aankomen (vond ik positief), maar als je erover gaat nadenken kun je soms wat kanttekeningen zetten wat betreft de logica. Dat is te wijten aan Skip Woods die nu niet bekend staat om het schrijven van doordachte scripts. Ayer heeft zelf nog wat dingen herschreven, maar het script blijft hierdoor matig. Maar dat is echt een klein smetje op een verder goede film. Na de eerste test screenings zijn er ook re-shoots geweest en is het einde totaal aangepast. Ik hoop dat we het originele einde te zien krijgen als extra op de dvd/blu-ray.

Sabotage is een voor Schwarzenegger vernieuwende film, waarin hij een karakter speelt dat echt bij zijn leeftijd past. Een Schwarzenegger op leeftijd die alleen 100 man neermaait kan niet meer en dat beseft Arnold zich maar al te goed. Een goede keuze. Sabotage verveelt geen minuut en is gevuld met stoere actie, stoere karakters en een plot dat je laat raden tot het einde. Al valt de allerlaatste scene misschien wat uit de toon…

Zeer blij met deze Schwarzenegger film! 3.5 ster

DiDa schreef:

Sabotage Tijden & Tickets - Pathé - pathe.nl

Wat ik zei, dat zijn maar een paar bioscopen, veelal in het westen. Jammer.

DiDa

Vaak komen er nog wel bioscopen bij...hopen maar. Wil hem in Breda nogmaals zien...

avatar van rokkenjager

rokkenjager

De film was een enorme flop dus verwacht niet dat de release wordt uitgebreid. De trailer is wel gaaf trouwens, en Ayer staat sinds End of Watch onder mijn vergrootglas.

avatar van schumacher

schumacher

Grote Arnold fan hier maar de film is helaas niet top. Nee, aan Arnie ligt het niet, die was goed.

De film begon heel goed maar na die scene duurd het wat te lang, beetje langdradig gedoe. Maar de aantal aktie scenes waren wel heel goed gebracht, top.

Zeker geene hoogvlieger maar voor Arnold bezig te zien heb ik er zeker geene spijt van dat ik weesten kijken ben.

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanmiddag in Antwerpen gaan zien.

Altijd leuk om Schwarzenegger op een groot doek bezig te zien.

Film is aardig vermaak, maar behoort zeker niet tot zijn beste werk. Daarvoor was het gewoon niet goed genoeg.
Behoorlijk begin en flauw einde, daartussen zat vooral vrij atypisch gedeelte voor een film met de Oostenrijkse Eik.
We zien vooral een mutserige dame van de recherche, die onderzoek doet naar de moorden op zijn teamleden. Ze zou zo uit een oubollige Engelse detective van de KRO kunnen weg zijn gelopen. Daaaar zit je niet op te wachten wanneer je naar een Schwarzenegger film gaat! Om nog maar te zwijgen over de kus (en de gesuggereerde nacht) tussen die twee! Bleeeh!

Ook behoorlijk irritant was het voortdurend niet stilhouden van de camera, ook in gewone "praat"-scene's moest de camera schokkerig van links naar rechts, of een stuk van boven naar beneden bewegen, waar ik op een gegeven moment bijna niet goed van werd. Fijn, hoor, zo'n handcamera!

Verder vond ik de scene's met de leden van zijn DEA-team wel erg op die van The Expendables lijken, incl een honk, waarin oa tattoos worden gezet.

Het einde had echt gaaf kunnen zijn, maar op de een of andere manier om Schwarzenegger met cowboy hoed op en met slechts een lullig pistooltje op zijn tegenstanders te zien schieten, was voor mij toch een afknapper. Waar is de tijd gebleven dat hij met een machinegeweer of een bazooka zijn vijanden aan flarden schoot?

Het overige actie gedeelte zat wel goed, maar was niet speciaal genoeg om lang bij te blijven.
Redelijk, maar kan niet in schaduw staan van zijn klassieke actiefilms en valt daar bij in het niet.

Een vijf, ofwel 2,5 ster.

DiDa

Film draait wel op heel weinig plekken in NL. Jammer dat men deze film in de vergetelheid drukt door tegenvallende box office resultaten in Amerika....

Shinobi

Nu je het zegt. Ik wou 'm graag meepakken deze week, maar Pathé draait 'm maar in drie steden en daar zit Rotterdam helaas niet bij.

EDIT: Ik heb te vroeg gesproken, in De Kuip draait 'ie nu wel.

avatar van blackcat13

blackcat13

Deze film draait bij mij in de bios (hoofddorp, cinemeerse) dus ga em zeker ff checken dan. Ben wel benieuwd, ik verwacht heel weinig maar wellicht vermakelijk genoeg. Misschien was deze film leuker geweest als ze er gewoon een spin-off van de Expendables franchise hadden gemaakt? dan had Schwarzenegger gewoon zijn "Trench" rol kunnen spelen en zagen we eindelijk zijn team waar in de Expendables naar gesuggereerd wordt. Met wat grotere namen erbij en wellicht een iets hoger budget had dat dan wel interessant kunnen zijn en misschien meer op kunnen brengen? Afijn, ik ben wel benieuwd. Zal vast vermakelijk zijn met een biertje en een zak popcorn in de zaal haha.

blackcat13 schreef:

Mooi dat je hem in de bios kunt zien!~Ik vond hem goed! Niet Schwarzenegger's beste, maar absoluut niet zo slecht als de officiele kritieken beweren.

avatar van blackcat13

blackcat13

Thanks man! Dat klinkt goed, volgens mij komen onze smaken vaak best overeen dus mijn mening zal niet veel verschillen gok ik.. en daarnaast verwacht ik nooit te veel van dergelijke films behalve simpele en lekkere entertainment. Als ik hem gezien heb laat ik hier wel wat horen.

blackcat13 schreef:

Mijn volledige review staat trouwens hierboven, mocht je hem nog gelezen hebben.

Veel plezier vd week!

avatar van Justice4All

Justice4All

Trivia op imdb:

According to director David Ayer, Sabotage was heavily cut by the studio in favor of delivering more of an action based film rather than a mystery thriller. The original cut of Sabotage was rumored to be close to 3 hours.

Zal wel op DVD als director's cut uitkomen.

Shinobi

Gelukkig maar dat er in gesneden is dan. Als ik een film met Schwarzenegger kijk, verwacht ik dikke actie te zien en geen dom geneuzel.

Shinobi schreef:

Heb toch het gevoel dat er iets miste in de de film zoals hij nu is uitgebracht. Een aantal plot puntjes zijn niet duidelijk afgewerkt. Dus ik denk dat de lange cut zeker iets toe zal voegen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Schwarzenegger en Ayer, die combinatie leek mij in eerste instantie al een gewaagde en vanmiddag werd dit bevestigd. Sabotage is zeker geen slechte film maar ik kon maar niet wennen aan Arnold in deze setting. Menigeen zal deze stap in Arnie's carrière wel kunnen waarderen maar degene die hier een film verwacht waarin hij grote geweren afvuurt en oneliners spuwt komt bedrogen uit. Ik denk dat er velen met mij met verkeerde verwachtingen aan deze film zullen beginnen. Schwarzeneggers acteerwerk en accent zijn uiteindelijk vooral misplaatst en dat haalt een stuk geloofwaardigheid uit de film. Ik had gehoopt dat Ayer compromissen zou sluiten, maar helaas, of volgens velen juist niet, blijft hij bij zijn eigen stijl en dat komt Arnie niet ten goede.

Shinobi

"Some of us are getting paid, the rest of us are just getting dead."

Vandaag in de bios met lage verwachtingen meegepakt, omdat de negatieve recensies er niet om liegen. Toch is het me meegevallen, al is op basis van de trailer wel te merken dat er hevig in is gesneden wat het geheel niet helemaal ten goede komt.

Ik moet zeggen dat het nog best aardig begint door gelijk met de deur in huis te vallen met een dikke actiescène. Helaas neemt de film vervolgens flink gas terug en vervalt in een simplistische 'whodunit'. Op zich is dit gebeuren redelijk onderhoudend, omdat je als kijker zelf ook wil weten hoe de vork in de steel zit. Het is alleen jammer om te constateren dat het allemaal uiteindelijk op niets trekt; als je kijkt naar de motieven van iedereen, rammelt het gewoonweg aan alle kanten.

Het is gedurfd te noemen om Arnold Schwarzenegger te casten voor zo een donkere film. Ware het niet dat hij totaal ongeschikt is voor een dergelijke rol. Dit komt mede door zijn ongeloofwaardige acteerwerk en foute accent, waardoor hij niet al te serieus overkomt, ondanks het leed van zijn personage. Ter compensatie had de - minieme - humor uit het begin gerust mogen terugkeren.

Gelukkig is het met de spaarzame actiescènes wel goed gesteld, hoewel ze letterlijk op één hand zijn te tellen. Deze scènes worden namelijk met het nodige geweld in beeld gebracht, waarbij men niet opkijkt van een ongeval meer of minder. Wat dat betreft is de rauwe aanpak te waarderen, als gevolg hiervan zijn enkele plaats delicten lekker bloederig.

Al met al redelijk, maar met een andere hoofdacteur en een doordacht script zou 'Sabotage' beter gewerkt hebben. Hopelijk is Schwarzenegger nu niet van plan om nog meer van zulke rollen te spelen, laat hem maar teruggaan naar zijn gebruikelijke werk.

2,5 Sterren.

avatar van rep_robert

Behoorlijk hersenloze film, al proberen ze daar wat anders van te maken door er een soort van onderling kat en muisspelletje van te maken. Helaas falen de makers in deze opzet en is dat misschien het meest teleurstellende van de gehele film.

Arnie en consorten zijn verder wel grappig en door de shitload aan actie en lekker veel bloed heb ik me niet verveeld in de bios.

avatar van jipt

jipt

Ik vond hem erg goed. Natuurlijk meer een drama/thriller dat meer bij Ayer past dan een film die is gericht op lompe Arnold actie. Vond Schwarzenegger wel goed gecast en de overige personages waren ook lekker fout en gewelddadig. Verhaal was verder prima met een tof einde.

Arnold is een baas! 4*

DiDa

Sabotage staat bij Pathe op nr 7 in de bioscoop top 10. Hij draait echt bijna nergens, dus in verhouding is dat goed. Er is in NL dus zeker interesse in de film. Jammer dat gewoon wordt besloten om de film bijna nergens te vertonen, omdat de resultaten in Amerika niet goed waren. Net of de Amerikaanse filmmarkt allesbepalend is. Om moedeloos van te worden...

avatar van LukaMans

LukaMans

Sabotage zorgt niet voor een onbreekbare band tussen personages en publiek. Het gaat bij deze film duidelijk meer om de knallende actie, dan om het overbrengen van een verhaal. Toch kent de film een verrassende twist. Hier heb ik een recensie over geschreven. Benieuwd naar de rest van mijn mening of naar recensies van andere films. Lees het hier: Sabotage | Filmrecensie | CultuurBewust.nl

avatar van Dannysientje31

Dannysientje31

ik vind films van Arnie toch wel altijd te pruimen....ben dus benieuwd naar deze

Hdripje is uit

Wat was dit slecht geregeld in Nederland qua bioscooprelease. Toch jammer dat er zo weinig ruimte voor de old school actiefilm is.