• 9.375.245 stemmen

Met onder meer: Vincent Cassel, Romane Bohringer en Monica Bellucci

Gesproken taal: Engels, Frans en Japans

Releasedatum: 27 november 1997

Plot L'Appartement

"A place where passion and destiny meet."

Max is een succesvolle jonge zakenman die op het punt staat om te trouwen, als hij plotseling de stem hoort van Lisa, zijn grote liefde die van de ene op de andere dag uit zijn leven verdween. Vanaf dat moment moet alles wijken voor het verlangen om haar terug te vinden. Max raakt verstrikt in een geschiedenis waarin veel niet is wat het lijkt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van titan

titan

Prachtige, mooi gefilmde, sfeervolle en raadselachtige film waarover ik voorlopig nog niet uitgedacht ben. 4,5*

avatar van ehuurman

ehuurman

Aardige film met soms wat klucht-achtige wendingen. Het verhaal zat goed in elkaar, maar het ging allemaal zoooo traag. Da's jammer, er had meer in gezeten...

Ik denk dat je het goede psychologische drama niet ziet, of niet wilt zien. Ik heb de film geen moment als traag ervaren.

avatar van Droopy

Droopy

kappeuter schreef:

Meestal ben ik diegene die een film traag vind maar deze keer ben ik het volledig met kap eens.

vdc

Wow ! Wat een puzzel. Nog ingewikkelder dan Memento of Usual Suspects (en dit interpreteer ik als een positief punt, want daar hou ik van).

Maar er had wat meer thriller-gehalte in mogen steken (zoals in vernoemde films) ; dan was dit echt wel een topper geweest. Nu hou ik het op 3*.

avatar van René8

René8

Heerlijke film! Door de vele onduidelijkheden ga je heel geconcentreerd en actief kijken. Prettig. Echt heel bijzonder. Over een maandje ga ik hem nog eens kijken. Benieuwd of ik dan mijn stem bijstel. Ik heb namelijk het gevoel nogal wat over het hoofd te hebben gezien. 4,5*

remorz

Vandaag in een vlaag deze film gekocht (die verdomde 3 voor 33actie ook ), dacht er wel positieve dingen over gehoord te hebben, maar wist het niet meer zeker. In ieder geval vind ik Cassel altijd heerlijk om naar te kijken, als acteur. En Monica Belucci net zo, als...:)

Ik heb er zeker geen spijt van dat ik hem gekocht heb. Heerlijk begin al, laag tempo, meeslepende muziek, mooie echt sfeervolle franse setting, langzaam die subtiele verweving met de flashbacks, goed acteerwerk van de hele cast. Een verhaal dat heel geduldig zijn ingenieuze plannen ontvouwt. Ik lees hier boven wel vaker over het onbevredigende einde, en daar was ik het, met name tijdens de film, heel erg mee eens. Hoe kon hij nou toch voor Alice kiezen, wat stond er in hemelsnaam in dat dagboek dan?? Monica Belucci ontploft (moet dat nou? ), en ik had ze zo graag herenigd gezien.
Het is echter slechts een kleine smet op een verder zelfverzekerde, overtuigende en meeslepende film; zit eigenlijk te twijfelen tussen 4* en 4,5*.

remorz schreef:

Vandaag in een vlaag deze film gekocht (die verdomde 3 voor 33actie ook )

Er vervelend inderdaad(voor de portomonee)

remorz

Als ik m 4* geef, blijft ie op 3,79 staan op #177 in de top 250.

Geef ik m 4,5*, komt ie op 3,80 en #167.

Niet dat het er iets mee te maken heeft , maar ik neig toch meer naar 4,5...

jassonn

Zojuist deze film gezien en vind hem geweldig.
Het acteerwerk en de muziek zijn dik in orde.En visueel is deze film gewoon "eye-candy"(let vooral op het kleurgebruik door de hele film, prachtig gewoon!!.
Natuurlijk ook het verhaal dat op het eerste gezicht steeds vager wordt,maar eigenlijk steeds duidelijker.In het begin moet je even goed opletten door de flashbacks,maar als je eenmaal door hebt wanneer je in het verleden zit en wanneer je in het heden bent dan is het goed te doen.
De manier waarop de beelden in mekaar overlopen zijn ook erg mooi,en ik hou wel van dit soort trucjes (mooi om te zien hoe het plafond in de kamer de vloer in het café wordt etc.)
Vond de film ook totaal niet traag ofzo,gewoon een perfect tempo.
Zoals Kappeuter al zei pakt de combinatie van thriller/speelfilm en romantische film erg goed uit.
Ik kan niet anders doen als deze film 5* geven.
Ga hem zien!!

remorz

Hee jassonn, wat vond je van het einde?

jassonn

Eerst begreep ik het niet doordat Max op de luchthaven alsnog met Alice ging zoenen etc.Maar toen zei als nog naar Rome ging en hij weer terug kwam bij Muriel had ik ook toch ook wel het gevoel dat het goed was zo.Al weet ik niet precies zijn reden daarvoor, jij?
Ook vraag ik me toch een beetje af waarom Alice zich deed voorkomen als Lisa,was dat inderdaad door de echte Lisa zo gepland?

remorz

ik denk niet dat dat door de echte Lisa gepland was, Alice was gewoon helemaal geobsedeerd door Max.
Waarom Max terug gaat naar Muriel weet ik niet. Als Alice zogenaamd haar tas gaat halen ofzoiets en Max achterlaat op het vliegveld, zie je hem al heel bedenkelijk kijken alsof hij weet dat Alice al op het vliegtuig stapt. Hun blik terwijl Max Muriel omhelst zegt iets van 'dat het maar beter is zo', maar waarom?
Niet het einde dat ik had willen zien, daarom was ik zo benieuwd naar wat jij ervan vond.

vdc

1. Alice is voor Max het ganse verhaal maar derde keus (na Lisa ; maar ook na Muriël : blijkt duidelijk op het ogenblik dat hij toch naar Tokio wil afreizen). Zou hij dan plots, als gevolg van een notaboek (waarin Alice jarenlang alles bijhield over Max), voor haar kiezen en zomaar een nieuw leven in Rome aanvangen met haar ? Bij het doornemen van het notaboek zal hij dat misschien wel gedacht hebben, maar eenmaal op de luchthaven, begint alles te bezinken, en krijgt het verstand stilaan weer de bovenhand op het gevoel. Ik vermoed dat hij daarom, nog voor hij tegen Muriël aanliep, begon te twijfelen aan het Rooms avontuur.
2. Ook Alice leek van plan om uiteindelijk alleen af te reizen. Ik vermoed dat ze begon in te zien dat een relatie met Max onmogelijk werd : Max zou vroeg of laat uit haar dagboek én uit de opmerking van Lucien (dat de échte Lisa gebeld had) wel opmaken dat Lisa nog naar hem verlangt (ze weet niet dat Lisa intussen vermoord werd). En mogelijks doorziét ze ook wel het feit dat Max aanvankelijk van streek gebracht zal zijn door haar dagboek, maar geleidelijk de knop zal omdraaien naar een verstandige beslissing (want : geen terugkeer mogelijk uit Rome, zijn onderneming laat hij in de steek, evenals Muriël en … Lisa).

avatar van Bloompje

Bloompje

Van deze film is nu ook een Amerikaanse remake met Josh Hartnett, Wicker Park. oa ook met Briseis (Rose Byrne) uit Troy.

avatar van Purmerend

Purmerend

Een speciale en af en toe verwarende film. Met al die schone vrouwen met dan weer kort haar en dan weer lang haar. Zelf Assepoester zat er nog even in. En met een verrassend einde. 4*

avatar van T.O.

T.O.

Zeer stijlvolle film met een bijna Lynchiaanse sfeer. Ben er zelfs nog niet helemaal uit hoe het zit, altijd leuk om over na te blijven denken...4 sterretjes en daarmee een plaats in de Top 250

T.O. schreef:

Zeer stijlvolle film met een bijna Lynchiaanse sfeer.

Eén verschil : als je deze puzzel afhebt, bekom je een realistisch verhaal. Na het ontrafelen van een Lynch puzzel krijg je een surrealistisch verhaal.

avatar van ROOSKY

ROOSKY

Deze film moet ik echt de komende dagen nog even herzien. Eerste indruk? 3,5* Dacht gisteren em helemaal door te hebben, maar na een nachtje slaap en alle postjes hier weet ik dat ineens niet meer zo zeker.

Even wat pluspuntjes: Parijs is echt een uniek decor voor films, kleurgebruik, hoog tempo, uitstekend acteerwerk, ingenieuze uitwerking van het hoe en waarom.

Gelukkig mag ik em een week houden van meneer de videotheek!

avatar van Da Jando

Da Jando

Sterke film! Hij komt wat langzaam op gang, maar dat blijkt later een goede inleiding te zijn voor het ingenieuse plot. Je raakt telkens behoorlijk de kluts kwijt, maar het wordt alsmaar duidelijker. Eerst dacht ik het al snel door te hebben. Ik dacht namelijk dat Alice jaloers was op Lisa, haar vermoord had, en haar appartement in was getrokken. Daar bleek dus niets van te kloppen, het zit heel wat complexer in elkaar. [plot-in-notendop modus] Max wordt verliefd op Lisa, Lisa raakt bevriend met Alice, Alice wordt verliefd op Max, maar door Alice mist Max een afspraak met Lisa en gaat naar America waar hij Muriel leert kennen. Met haar wil hij trouwen, maar thuisgekomen raakt hij weer in de ban van Lisa en achtervolgt haar. Hij denkt uiteindelijk dat er twee Lisa's zijn, omdat iemand anders in het appartement zit waar Lisa zou moeten zitten, zij doet zich voor als een andere Lisa. Die andere Lisa is Alice, Alice krijgt weer iets met de beste vriend van Max. Ondertussen heeft Lisa een andere vriend gehad (die ze heeft leren kennen op een reis die Alice gewonnen had), maar die vriend had een vrouw, had ja, want hij heeft haar vermoord. Max komt erachter dat de tweede Lisa eigenlijk Alice is, en dat zij de vriendin van zijn beste vriend is. Alice geeft hem haar dagboek waar vanalles over hem instaat. Dat maakt zo veel indruk dat hij met haar naar rome wil, maar op het vliegveld ziet hij zijn aanstaande vrouw en komt tot bezinning. Terwijl dat gebeurd wordt Lisa samen met haar appartement opgeblazen door haar ex-vriend. Pffff...[/plot-in-notendop modus] Wat ik overigens niet begreep was de laatste scene op het vliegveld, waarom wilde hij in godsnaam met Alice naar Rome? Maar de uitleg van vdc op de vorige pagina maakt dat ook duidelijk.

Visueel ook erg mooi, de overgangen tussen de sprongetjes in tijd zijn heel tof gedaan, de locaties zijn mooi, de kleuren en natuurlijk Monica Bellucci

Ik probeer hem deze week nog eens te kijken, denk dat het een film is waarin veel te ontdekken valt...tot dan: 4*

vdc

Ik denk dat je ’t heel kort maar juist samenvat.

Alice krijgt weer iets met de beste vriend van Max.
Die relatie met Lucien was er toen al een tijdje. Vermoedelijk louter om strategische redenen : Alice kon Max nergens meer vinden (toen hij in New York zat) ; en begon iets met Lucien in de hoop aanknopingspunten te vinden naar Max.

Als het verhaal in chronologische volgorde zou verteld worden, dan zou er helemaal niets mysterieus aan zijn. Mooi, en waarschijnlijk goed doordacht, hoe alles in een mix samengebracht werd.
Bijvoorbeeld in het begin van de film : Alice, die ‘Le Pergola’ buitenstormt. Op het einde van de film wordt duidelijk dat dit een angstvallige poging was, om Lisa er naar de telefoonruimte van de taverne te halen, in de hoop dat Max en Lisa elkaar dan zouden ontlopen. De kijker krijgt een déjà-vu gevoel, en de nieuwsgierigheid naar de ware toedracht van de puzzel wordt vergroot.

avatar van starbright boy

Mooie film, goeie muziek en Cassel is klasse. Maar het einde bevredigde ook mij niet en dat knabbelt toch wat van mijn eindoordeel af. Ik vond het niet alleen onbevredigend, ik geloofde het ook niet echt.

Max die ineens voor Alice lijkt te kiezen, terwijl dat in de hele film niet veel meer dan de vrouw die toevallig in zijn bed lag was. En uiteindelijk voor zijn vrouw, die hij bijna vergeten leek te zijn. Maar vooral de ontploffing vond ik echt too much.

Dat zit me toch te veel in de weg op een verder erg mooie film.

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

er word hier een remake van gemaakt! met Josh Hartnett in de hoofdrol. ben benieuwd

avatar van tjp1994

tjp1994

klopt: wicker park

Nouseforaname schreef:

Je bent benieuwd naar een volledig overbodige remake en je geeft dit schitterende origineel 2 sterren?

avatar van Dopke

Dopke

Iemand enig idee wat Gilles Mimouni vandaag de dag zoal aan het doen is en, eigenlijk belangrijker, of hij uberhaupt nog in de filmwereld bezig is?

avatar van Jassie

Jassie

gisteren gezien. Wat een geweldige film dit. Zeer goed gespeeld. De sfeer van de film maakt deze film heel bijzonder. Goed einde. Mooie vrouw zeg die Monica. 4.5 *

avatar van De Knip

De Knip

Da Jando heeft het vrij goed en beknopt samengevat.
Wat ik van het einde vind: het bevreemdde mij als kijker dat Max ineens met Alice meewil. Had juist het idee dat hij maar alsof deed op dat moment met als gevolg dat hij mooi van haar af was. Nu ik het nog eens bekeken heb, is dat nog niet helemaal duidelijk. Vind het daarom ook dan maar vreemd dat hij dan plots toch voor Muriel zou kiezen. Toch denk ik dat hij Alice op 't laatst voor het lappie houdt.

****

avatar van timbo_

timbo_

weer een film die ik zonder moviemeter waarschijnlijk nooit had gezien. Dankzij de goede reacties hier toch maar besloten te kopen. En geen spijt van gehad. Prachtige puzzel die op het einde perfect in elkaar valt. Sterk acteerwerk en dan vooral belucci die grote indruk op mij maakte. Uiteindelijk kom ik uit op 4,5 ster maar dat kon nog wel eens hoger uitvallen bij herziening.