• 9.378.457 stemmen

300: Rise of an Empire (2014)

Actie / Drama | 102 minuten

Genre: Actie / Drama

Geregisseerd door: Noam Murro

Met onder meer: Lena Headey, Eva Green en Sullivan Stapleton

Releasedatum: 6 maart 2014

Plot 300: Rise of an Empire

"Seize your glory!"

Na de overwinning op Leonidas' 300, trekt het Perzische leger onder leiding van Xerxes verder in zuidelijke richting naar de grote Griekse steden. Het democratische Athene is de eerste stad die ze tegenkomen op hun pad. De stad heeft een sterke vloot en staat onder leiding van admiraal Themistocles. Themistocles is gedwongen een alliantie aan te gaan met de aartsrivaal van Athene.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Al niet zo'n hele erge fan van het origineel, niet dat ik een beetje stilistisch hak en zaag werk niet kan waarderen, maar redelijk inhoudsloos is het wel, en dit zogenaamde vervolg niet anders.

Uiteindelijk gaat het om één of andere zeeslag, iets waar overigens weinig, historisch gezien, van klopt, tevens kan die Sullivan Stapelton een dergelijke rol niet dragen. Heeft lang niet het charisma en de overtuiging, die Butler in 300 wel in zijn aanwezigheid en toespraken legt, om een dergelijke leider te zijn.

Maar goed dat zijn allemaal dingen waar je uiteindelijk niet naar moet kijken. 300: rise of an empire moet je vooral kijken vanwege de stijlvolle shots met tegenlicht, de stripachtige sfeer met veel contrast, de kleurfilters en natuurlijk de over the top actie en dikke bloed klodders die in het rond vliegen. Het summum van een hersenloze hak en zaag film, dan zit je met deze geramd. Verder is ieder vorm van denken overbodig bij deze prent.

avatar van Shadowed

Shadowed

Minder inderdaad.

Eerste deel vond ik echt geweldig, en aangezien deze bijna twee keer zoveel budget heeft en harder schijnt te zijn, ging ik hem ook maar een kans geven. Achteraf gezien was ik dan toch wel teleurgesteld, maar ik verwachtte al dat dit niet heel bijzonder ging worden.

Het zelfde stijltje keert wel terug, maar zo opwindend of gaaf als in deel 1 is het nergens meer geworden. De talloze slow-motion beelden zien er wel mooi uit, maar als de film op de gevechten moet scoren doet hij dat niet. Daarvoor is het gewoon te adrenalineloos.

Stapleton kan helaas niet in de voetsporen treden van Butler. Zo dominant als Butler destijds was, zo soft is Stapleton eigenlijk. Een veel minder overtuigende krijger, die voor de rest niet heel veel charme aan zijn karakter weet mee te geven.

Green was inderdaad dan wel iets beter, maar vond ik uiteindelijk niet helemaal passen. Het voelt wat meer aan als Hollywood film zelf en minder als een film met eigen echte charme, zoals bij de eerste. Deze lijkt meer op emotioneel gebied te willen scoren waarbij de vorige echte voor de actie ging.

Het is nooit heel saai inderdaad, maar weet niet te scoren bij de punten waar het vervolgens wel bij hoort te scoren. En dan krijg je gewoon een wat saaiere, normalere film die alleen de stijl zelf lijkt te gebruiken om nog even goed binnen te cashen.

Ik heb deze film als goed ervaren. Voor mensen die net als ik van actie houden, is deze film aan te raden. Er wordt namelijk veel in gevochten en er komt veel bloed in voor. Special effects zien er goed uit. Verhaallijn ontbreekt wel een beetje. Eva Green speelt haar rol erg goed in deze film.

avatar van mrklm

mrklm

Er is een zeker publiek dat zich heeft vergaapt aan 300 terwijl het niets meer was dan een natte testosterondroom voor opgefokte tienerjongens en anderen die op overgestileerd, zinloos macho-achtig bloedvergieten kicken. Gebaseerd op Frank Millers “Xerxes” en geschreven door Kurt Johnstad en Zack Snyder beschrijft dit de nasleep van de slachting van de 300 Spartanen onder leiding van Leonidas. Tussen de halfnaakte spierbundels lopen deze keer ook enkele vrouwen rond met de duivelse Generaal Artemisia [Eva Green] als kampioene eindeloos bloedvergieten. Veel spierballentaal, weinig acteertalent, veel CGI-bloedvergieten, weinig reden om dit ook maar één minuut de kans te geven om de tijd te verspillen.

avatar van Kondoro

Kondoro

"You fight much harder than you fuck.”

‘Murro’ moest van goede huizen komen om dit vervolg op het succesvolle ‘300’ bij te benen. De film was echter praktisch al wel afgeschreven voordat ik hem bekeek, niet zozeer dat ik er al afkeurend inging en zo alleen maar negatief naar de film ging kijken want, wat dat betreft stond ik nog compleet open voor deze film en was ik best benieuwd naar de film maar, de vele negatieve woorden die ik hier alleen al in de berichten zie en het lage cijfer beloofden gewoon niet echt iets goeds. Na het kijken heb ik mij zeker wel weten te vermaken maar, dat was eigenlijk alleen wanneer er wat actie in te pas kwam. Het begon overigens veel sterker, en veel belovends alleen daarna kwam al gauw dat gene naar voren waar ik ook veel mensen hier over hoor klagen; buiten het vechten om is de film gewoon weg saai.

Iets waar deze film natuurlijk al de mist mee in gaat is de cast. Niet dat de cast zo ongelooflijk slecht is maar, wel slecht gecast. In de zin, dat een ‘Sullivan Stapleton’ een prima acteur is en ik ook best vaak kan genieten van zijn werkjes maar, hier word toch wel duidelijk dat de beste man niet voldoende charisma heeft in een rol als oorlogsheld te schitteren en al helemaal niet om in de voetsporen van ‘Gerard Butler’ als 'Leonidas’ te treden of zelfs te volgen. Het gevoel was er gewoon niet, de charisma niet en al helemaal de sfeer niet die er juist bij had moeten zijn, en dat was echt een minpunt in deze film. Voor de rest viel de cast wel mee qua spectaculaire namen, ‘Lena Headey’ was leuk om weer te zien en ook ‘Eva Green’ was prachtig om naar te kijken, alleen daar was het allemaal ook wel weer mee gezegd.

Het grootste waar ik mij aan irriteerde was wel het feit dat er zo ongelooflijk veel bloed rond vloeit maar, niemand echt smerig werd. Had het dan realistischer zitten maken en laat die mannen onder het bloed door vechten en dat is misschien wel de valkuil van deze film. De film is te gelikt, het moet allemaal net iets te mooi en te verzorgd waardoor je niet in die drastische sfeer van oorlog terecht komt, ook al is het een fictief verhaal, het had wel wat mooier gemogen. En daar struikelde ik overigens wel vaker over, je merkt dat ‘Murro’ veel aan de ‘CGI’ overlaat wat in mijn ogen te overdreven was en hierdoor toch weer de film verder verpest. Zie bijvoorbeeld ook die momenten met de boten maar in het algemeen al.

Dan is deze film me toch te erg tegen gevallen. Heb hem oprecht met moeite uit moeten zitten en dat vond ik niet echt wat. De actie was het leukste maar, daaromheen was de film gewoon saai te noemen. Script was saai, verhaal was niet boeiend en men tracht hier toch voornamelijk weer succesvol te worden zoals deel één maar, ik denk dat, dat deel juist geen vervolg verdiende en al helemaal niet nodig had.

avatar van AngelicV

AngelicV

Don't get killed on the first day" en "I won't let this wound slow me" en "You fight harder than you fuck" Deze zinnen dekken redelijk de lading van de gehele film waarin de zeeslag van Salamis, waargebeurd ong. 26/27 sept. 480 BC., wordt weergegeven op een geheel eigen bloederige wijze. Veel gevechten weinig diepgang met de uiteindelijke confrontatie tussen Green en Stapleton, waarbij Themistocles wellicht zijn eigen nakomeling doodt bij de levensbeëindiging van Artemisia. Veel duidelijke "computerart" wat afbreuk doet aan de film net als de zgn. vonkjes van de kampvuren die onophoudelijk als vuurvliegjes door de film heen vliegen. Respect voor Green die uit de kleren durft te gaan in wellicht de meest menselijke scene van de film.