Gravity (2013)
Releasedatum: 3 oktober 2013
Bekijk via Prime Video
Plot Gravity
"Don't let go."
Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.
Dr. Ryan Stone
Lt. Matt Kowalski
Mission Control (stemrol)
Aningaaq (stemrol)
Shariff (stemrol)
Explorer Captain (stemrol)
Russian Space Station Captain (stemrol)
Prudh
Daarmee doe je de film tekort. Technisch verbluffend. Claustrofobisch. Maar ik vond het zelf... te klein en te weinig meeslepend. Had de schaal van de film groter en grootser verwacht. De spanning wordt kundig opgebouwd, maar niet uitgemolken, zodat je als kijker toch veel adempauze krijgt. Pun intended. En inderdaad (lang) niet zo groots als 2001.
missl
Ik zag laatst deze trailer in de bioscoop en weet niet zo goed wat ik ervan moet denken, enerzijds lijkt het me wel spannend omdat je helemaal alleen in de ruimte bent, anderzijds lijkt het me heel saai om daar 1,5 uur naar te kijken, omdat je helemaal alleen in de ruimte bent. Wel een goede regisseur!
jippie2010
Ik kan me voorstellen dat deze film een zelfde (claustrofobische) gevoel oproept als Buried (2010).
In dat geval ga ik dit een hele leuke film vinden
EliasZ
George Clooney en Sandra Bullock.
Gadverdamme dat gaat hem niet worden voor mij
crise
Sandra Bullock vind ik ook niet zo goed acteren, als ik haar reactie al hoor in de trailer, wanneer ze los schiet de ruimte in, dat komt niet echt over vind ik. Ik voel de paniek niet. Dus wordt het een hele film kijken naar een paniek zaaiende Sandra Bullock? Kan iemand mij daarover inlichten? OF wordt het nog wat verdraaglijker?
George Clooney vind ik wel weer een baas. Bijvoorbeeld zijn rol in The Descendants.
Naomi Watts
Oef... als je met die verwachting naar de bios gaat, komt je bedrogen uit. Niet doen dus.
Dit is simpelweg een erg goede space blockbuster ride. Niets meer, niets minder.
Dergelijke verwachtinge leken me al overdreven maar toch fijn ook nog te horen.
Aazhyd
Ik heb precies hetzelfde. Ik heb normaal geen probleem met Clooney, maar deze 2 in een science fiction thriller?? Dat lijkt me een superslechte casting. Puur om de namen gedaan.
horizons
Iedereen die daar kan kijken moet dat echt doen. De Dolby Atmos van JT is een geniale filmervaring en dat gaat voor deze film ongetwijfeld helemaal gelden*.
*Ik ben op geen enkele wijze professioneel of emotioneel betrokken bij JT, dus dit is geen reclame.
Komende zaterdag ga ik naar de nieuwe JT bioscoop in dat vergeten gat in het zuiden. Meteen maar voor de XD versie dan.
Ben geen fan van 3D maar bij deze film wil ik het wel een kans geven.
mjk87 (moderator films)
Clooney speelde ook een prima rol in Solaris, ook SF. En Bullock ken ik vooral van de achtbaanrit die Speed heet. Voor zulk een film lijken me dit prima keuze's.
Morgenvroeg maar eens kijken in de extra goedkope voorstelling, deze wil ik wel een kansje geven in 3d.
AC1
Mega hoge score op Rotten Tomatoes. Alle critici geven 5 sterren. Dat is slecht nieuws want de echte grootste films verdelen de critici (en het publiek).
horizons
Oh, zijn critici en het grote publiek zo verdeeld over Shawshank Redemption, Green Mile, Once Upon a Time in the West en the Godfather?
De, pakweg, top50 films scoren juist bij beide goed m.i..
AC1
Ik bedoelde in het science fiction genre. Films zoals 2001: ASO, Solyaris en Blade Runner zijn nu wel klassiekers maar destijds was er behoorlijk wat controverse over. Deze lijkt eerder te passen in het 'voor elk wat wils' categorie. Dat betekent 'concessies'. Echte grootsheid doet niet aan concessies.
horizons
Ah zo. Oke dan. Zaterdag zal ik het zien.
jumpstylemovie
Deze ga ik zien. Alfonso heeft Harry Potter 3 geregisseerd als een beest.
mjk87 (moderator films)
Zet de Oscars voor Best Special Effects maar vast klaar, en wellicht ook Cinematography (al vond ik Stoker net iets mooier) en Original Score, want audiovisueel is de film bij tijd en wijlen verbluffend. Jammer dat het daarbij blijft.
Visueel is het dus wel verbluffend. Dat eerste lange shot alleen al is knap gedaan -al merk je af en toe dat het niet in éénmaal is gefilmd maar wel zodanig gemonteerd- en enkele grote actiestukken zijn indrukwekkend. Tevens is het geheel altijd bijzonder overzichtelijk gefilmd, ondanks dat men in de ruimte maar rondzweeft en de vele standpunten van waaruit Cuarón filmt; dat is dus knap gedaan. De afwezigheid van geluid werkt ook natuurlijk mee en wordt mooi opgevangen door een epische score die op de juiste momenten plots stopt (als de lucht verdwijnt uit de capsule) en soms angstaanjagend aanzwelt (vlak voor de hele herrie gaat beginnen). Ook ziet de fotografie, voor zover je er van kan spreken natuurlijk, mooi uit ondanks de weinige kleur in de ruimte. Verder is de film echt 3D en in zo een gewichtsloze ruimte werkt dat wel degelijk en zo nu en dan wordt er best wat moois meegedaan. Voor de beleving werkt het dus wel, maar ik had het wel mooi gevonden, dat eens Bullock op Aarde terug is, dan het 3D-effect was verdwenen. Dan maak je echt door middel daarvan een verschil tussen Gravity en gewichtsloosheid, zoals ooit The Wizard of Oz uit ‘39 toch geniaal gebruik maakte van kleur.
Clooney speelt vooral heel erg Clooney, een man die ik goed kan hebben maar voor deze film in deze situatie slaat hij een net iets te luchtige toon aan die niet helemaal past. Bullock is beter maar krijgt van de scenaristen weer een onnodig trauma mee. Dan hang je al moederziel alleen in de ruimte en krijg je een onverwerkt verleden nog mee ook. Dat zijn wat mij betreft cruciale fouten in het script, zoals ook een aantal actiescènes die nogal geforceerd aanvoelt. Alsof dat ruimtepuin nog niet genoeg is, ontstaat er ook nog eens brand in het ISS en blijft er een parachute hangen, om vervolgens een ontsnappingscapsule te hebben zonder brandstof. Was dit nu echt nodig? Mijns inziens niet, want sommige andere stukken zijn sterk genoeg. De eerste keer het ruimtepuin, de tweede maal het ruimtepuin en de afdaling naar Aarde ware genoeg geweest. Maar vooral maakt dit dat de losse scènes goed werken, maar dat het als geheel af en toe tegenvalt. Het wist mij nauwelijks te raken op een enkele scène na en ook urgentie lijkt af en toe te ontbreken. Deels door de rol van Clooney, deels doordat het Cuarón niet echt lukt het gevaar weer te geven van het vliegende puin, een goede 90 minuten later. Daar had hij vaker aan moeten refereren, een High Noon deed dat wel goed. Wellicht had Cuarón ook echt in real time moeten filmen, de onzin achterwege laten en zich puur richten op Bullock en Clooney.
Is het daarmee een slechte film? Nee, niet echt, maar wel één met gemiste kansen. Het is verder een film die 90 minuten weet te boeien en nauwelijks verveelt, maar weer niet 90 minuten weet te raken. Het idee van de film valt ook zeker te prijzen. Een tamelijk originele invalshoek (en neen, dit is geen science-fiction) en ondanks het waarschijnlijk hoge budget voelt het toch aan als een fijne kleine film, met slechts twee eigenlijke acteurs (en af en toe wat stemmen via de radio). 3,5*.
Naomi Watts
Goed om te lezen. Zoveel superlatieven en toch maar een 3,5*, gevoelsmatig wel wat karig.
mjk87 (moderator films)
Puur op emotie, het gleed net iets te makkelijk weg. Helemaal in de film kwam ik nooit. En wat standaardkritiek op onnodigheden. Maar het kan voor jou maar zo een topper worden.
Naomi Watts
Bedankt voor de toelichting. Begrijpelijk, al had ik om één of andere manier een beeld van jou dat je een "vorm" fanaat was, maar je weet het enorm op waarde te schatten maar verwacht toch een totaalplaatje. Kristalhelder. Je hebt in ieder geval mijn verwachtingen opgeschroefd.
DonPeliculón
Deze ga ik zien. Alfonso heeft Harry Potter 3 geregisseerd als een beest.
Haha, inderdaad! Zag in de trailer van Gravity al een shot zitten dat welhaast een kopie was van een shot uit PoA.
Captain Pervert
Die paniek voel je denk ik pas als je de film in zijn geheel kijkt. Met muziek en spanningsopbouw enzo.
Een trailer is daar ook niet voor bedoeld. Het is bedoeld om globaal een indruk te krijgen en te kijken of het je genre is. Niet om alvast te gaan nitpicken.
Had toch een andere film verwacht. Een soort van Open Water in space. Helaas werd dat eenzame al snel ingewisseld voor een eenmansreis van Bullock van ruimtestation naar ruimtestation, waarbij ik het verwachte desolate gevoel een beetje miste. Ook Bullock's "avonturen" misten soms de impact. Ik leefde niet extreem met haar mee, waardoor ik net zoals mlk87 een beetje het idee had dat de film weg gleed en ik nooit in de film gezogen werd.
Maakt dit Gravity een slechte film? Nee, natuurlijk niet. De film ziet er adembenemend uit en volgens mij moeten mensen mij een antwoord schuldig blijven bij de vraag of er ooit mooiere ruimtewandelingen in films hebben plaatsgevonden dan in Gravity. Of dat de ruimte (rondom de aarde) er ooit eerder zo uit heeft gezien.
De film ziet er ongekend mooi uit en af en toe was het (ook dankzij het fenomenale 3D) smullen geblazen van de fantastische uitzichten. Fotorealisme in space heeft een nieuwe definitie gekregen. Doordat de film erg realistisch is hoor je natuurlijk ook geen geluiden bij de fascinerende rampen die plaatsvinden in space, maar worden die wel ondersteund door een muzikale score die je het met een ingehouden adem achterover in je stoel dreunt.
Achteraf kijk ik met gemengde gevoelens terug naar Gravity. De film weet me met het verhaal niet goed te raken (Clooney's vroege verdwijning is ook een groot gemis), maar op audiovisueel vlak is dit toch een unieke ervaring die ik nog een keer wil beleven.
DwarreI
Ja, Gravity is een blockbuster gericht op een groot publiek.
Nee, Gravity is niet de nieuwe 2001 waar ik stiekem op hoopte.
Ja, Gravity is het kijken wel degelijk meer dan waard.
Voor de mensen die bereid zijn om een inspanning te leveren en verder willen kijken dan het verhaaltje aan de oppervlakte biedt Gravity op de achtergrond wel degelijk meer dan een doorsnee rechttoe rechtaan spektakelfilm, die overigens verbluffend mooi gemaakt is. Als voorbeeld komt in dit avontuur volgens mij niet voor niets zowel Amerikaans, Chinees als Russisch materieel voor met verwijzingen naar de aanverwante culturen. En ook al kan het een barrière zijn dat we verschillende culturen en talen hebben (verbeeld in de voor Ryan Stone onbegrijpelijke dashboards van de capsules), toch zijn we allemaal mensen met dezelfde angsten, verwachtingen en behoeften in het leven en zijn er eigenlijk veel meer eigenschappen die ons met elkaar verbinden dan uit elkaar drijven (denk aan de huilende baby over de radio van de verder onverstaanbare Chinees die ook nog eens een slaapliedje gaat zingen). Ook komt Ryan Stone als ze weer terug op aarde is duidelijk terecht in een voor haar exotische setting en is er even enige vertwijfeling of ze misschien wel in vijandelijk gebied terecht is gekomen, toch wint het vertrouwen in de medemenselijkheid het en stapt ze met een glimlach in de richting van de onbekende nederzetting waar ze uitzicht op heeft. Ik merkte in deze zaken duidelijk een oproep van de filmmakers waarin ze wilden zeggen: ''Kom op mensen, laten we als onderling verbonden mensen en bewoners van deze prachtige aarde alsjeblieft geen vijandig gebied voor elkaar maken''. Daarnaast roept de setting van het zweven in de ruimte met de aarde op de achtergrond eigenlijk als vanzelf vragen op, deze overpeinzingen maken dat het voelt alsof je zelf echt even vereenzelvigt met een astronaut.
En ondanks dat de film -zeker naar het einde toe- wellicht een niet al te hoog realistisch gehalte heeft zijn de eindscènes voor mij het hoogtepunt van Gravity. Na het finale eindshot zit ik op een verder lege voorste rij in de zaal met kippenvel en een brok in mijn keel naar de aftiteling te staren terwijl ik weer naar vaste grond onder mijn voeten zoek. Het punt dat Cuarón probeert te maken dringt tot me door en de afsluiting met een duidelijke verwijzing naar 2001 (waar Kubrick met een voor het jaar 2001 toch ietwat te ambitieus gebleken kosmische wedergeboorte tot de übermensch afsluit zet Cuarón met zijn hergeboorte juist een 'stap terug' wanneer Ryan Stone haar voet aan wal op aarde zet als een baby die haar eerste stapjes maakt) laat me met een voldaan gevoel en een stiekem vreugdetraantje de bioscoop weer verlaten.
Gravity was het jarenlange wachten waard en krijgt alvast vier dikke sterren van mij. Nu snel nog een keer herzien in IMAX 3D, daarmee komt deze film ongetwijfeld het best tot zijn recht.
pakmedan
''Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur''
Een briljante medische ingenieur? Kwam meer over als een verdwaalde huisvrouw in de ruimte.. Denk niet dat NASA hier blij mee is. Wat een amateuristische astronaut was die vrouw zeg!
Verder echt erg mooie film, alles zag er geweldig uit en zeer goed acteerwerk van Clooney. Jammer dat de reden van Clooneys dood niet voldoet aan de fysische wetten in de ruimte, wat ik toch wel jammer vind van zo'n cinematisch hoogstandje.
cordiacovens
Geweldige film, even op adem komen. zweef nog, Houston do you copy?
mcgraig
Na bijna alleen maar lovende recensies nieuwsgierig naar de bios..... De film zou zeer realistisch ogen, revolutionaire effecten bevatten en zelfs klassieker 2001 a space odyssey naar de kroon steken. Superlatieven die nergens op slaan. Het is niets meer dan Open Water in space; maar dan minder realistisch omdat je de hele tijd naar George Clooney en Sandra Bullock zit te kijken. Grote namen die nodig zijn om publiek te trekken.
Het is een hele aardige achtbaanrit met bovengemiddelde 3D effecten en fraaie beelden.
Maar in veel recensies lees je dat het een nagenoeg perfect modern meesterwerk zou zijn. Ga niet met die verwachtingen naar de film want dan wacht een teleurstelling. Films als Star Wars en Star Trek pretenderen geen realistische weergave van wat er in de ruimte kan gebeuren dus komen weg met allerlei onzin.
In Gravity vliegen brokstukken met 76000 km per uur op de hoofdrolspelers af; dat is onmogelijk met het blote oog waar te nemen laat staan er voor weg te duiken terwijl er gewichtloosheid is.... in Gravity lukt het. Daarnaast zou er een sterk script liggen.... er is nauwelijks sprake van een script. Zo 3D als de beelden zijn zo plat is het verhaaltje. Clooney en Bullock zijn aan hun lot overgeleverd in de ruimte en moeten op een creatieve manier weer op aarde zien te komen. Dat is het verhaal; meer niet. Geen diepgang, geen verborgen boodschap alleen een kermisattractie.
Het is een zeer vermakelijke film als je het met een bril op je snuit in IMAX gaat zien. Technisch erg goed en met het flinterdunne gegeven behoorlijk spannend uitgewerkt, maar de superlatieven zijn zwaar overdreven
RonHoogvliet
Dan ga ik hem kijken. Want 2001 vind ik zelf een groot drama. ( en niet in positieve zin )
timbo_
Wonderschoon. Anders valt Gravity niet te omschrijven. Wat een enorme pracht en praal. De ruimte, het heelal, nog nooit werd het zo mooi getoond. De aanblikken van de aarde, rondvliegend puin een satelliet die simpelweg rondzweeft. Het is allemaal even mooi.
Dat ik desondanks niet kapot ben van Gravity, ligt dan ook niet aan de puike soundtrack, de beeldenpracht of de 3D ervaring - eindelijk voegt het weer eens een keer wat toe aan een film -, maar simpelweg aan het verhaal. Clooney en Bullock blijven altijd op afstand en echt meeleven heb ik geen moment gedaan. Die prachtige audiovisuele ervaring maakt veel goed, maar voor een echt hoge score is simpelweg meer nodig.
Voor een uitgebreide recensie zie Filmmad.nl | Recensie: Rush (3 oktober)

Ruimtefilm 'Gravity' met George Clooney en Sandra Bullock morgenavond (29 oktober) op televisie

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Deze vijf goed beoordeelde films verdwijnen zeer binnenkort uit het aanbod van Netflix

De vijf best beoordeelde ruimte-films van de laatste tien jaar

Gladiator
Historisch / Drama, 2000