Elysium (2013)
Releasedatum: 15 augustus 2013
Bekijk via CANAL+
Plot Elysium
"He can save us all."
In het jaar 2154 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Minister Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren.
Max
Sandro
President Patel
Young Max
jacobine_rodijk
Ik vraag mij af wat dit te betekenen heeft.
Dat er een wit paard in de film zit.
minxz
In de scene dat ze John Carlyle (William Fichtner) willen ontvoeren, is er heel even een moment dat het van bovenaf gefilmd wordt. Dit duurt volgens mij zo'n 4 sec. Wie goed kijkt en oplet zal zien dat er een wit paard te zien is. Ik vraag mij af wat dit te betekenen heeft.
Sinterklaas?
JacoBaco
Misschien, maar ik denk het niet, want in Amerika doen ze niet aan Sinterklaas.
VincentL
Misschien, maar ik denk het niet, want in Amerika doen ze niet aan Sinterklaas.
Ik dacht dat de reactie niet heel serieus was hoor. Ik heb het nog even door google gegooid maar ik kan niets ontdekken van een verdere betekenis of zo. Misschien puur toeval?
Je bent trouwens echt niet de enige:
JacoBaco
Weet ik, iedereen behalve jij steekt er de draak mee.
Dat het ze niet interesseert is duidelijk.
Het zal ook niet zo bijzonder zijn als de witte eenhoorn in Blade Runner, maar ik verwacht wel dat dit bewust gedaan is. Ben nieuwsgierig. Ik hou wel van symboliek.
Misschien heeft het hier iets mee te maken. White horse (mythology) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
VincentL
Weet ik, iedereen behalve jij steekt er de draak mee.
Dat het ze niet interesseert is duidelijk.
Natuurlijk steek ik er de draak niet mee. Zelf heb ik het niet gezien, maar er zijn genoeg anderen die het wel gezien hebben. Ben ook erg benieuwd. Misschien duikt het antwoord een keer op
AGE-411
District 10, of toch Elysium?
Dat was eigenlijk de voornaamste vraag bij het binnentreden van de bioscoopzaal. En al snel werd duidelijk dat deze film meer is dan een herhalingsoefening.
Het is een uitstekende SCIFI-prent geworden die geen seconde verveeld. Bij de meeste films kijk je regelmatig op je horloge (“hoe lang nog?”), maar bij deze niet. Je wil geen seconde missen.
En ondanks z’n korte speelduur lijkt deze film lang genoeg. Op het gevoel lijkt hij even lang als een film van 120 of 150 minuten. Ik vraag me dan af welk gevoel ik zou hebben als deze film nog wat langer was. Nog ietsje epischer?
Op het eerste zicht lijkt de film op een standaard hollywoodfilmpje met de daarbij horende aaneenschakeling van voorspelbare elementen. Maar achteraf gezien is ook dat niet juist. Veel wendingen in de verhaallijn zie je niet van vooraf aankomen, en daarbij komt nog eens dat die wendingen je positief verrassen. Over het algemeen zit de verhaallijn goed ineen.
En zoals het hoort bij een goede Sci-Fi zit er een heerlijk potje brute actie in. Nergens is de actie overdreven of ongeloofwaardig, en da’s in deze tijden al een prestatie. Bij elk schot dat gelost wordt heb je de indruk dat je daar zelf ook zou kunnen staan.
Maar toch enkele minpuntjes:
- Jodie Foster vind ik eigenlijk geen goede rol spelen, en eerlijk gezegd: Ik ben blij dat ze snel ’t loodje legt.
’t Kan natuurlijk aan haar personage liggen. Vond haar nogal het clichérolletje vertolken. (“De bron van alle kwaad”)
- Het rijke lag er allemaal net ietsje te dik op. Het is allemaal nogal overdreven decadent. Bovendien vind ik het bizar dat zulke ontwikkelde maatschappij op ethisch vlak amper voorruit gegaan is (en nog steeds de doodstraf kent).
- We zien ook een aantal leuke voertuigen passeren. Maar ik acht het weinig realistisch dat men binnen 150 jaar nog met steeds dezelfde voertuigen als vandaag rijdt.
Toch een van de betere SCI-FI’s.
Een nipte 4,0*
Ps: Blomkamp moet wel gaan opletten bij z’n 3de film. Opnieuw een Sci-Fi met een sociaal tintje zou een beetje van ’t goede te veel zijn.
DiskjockeyEast
Ik kon het niet laten toch de vergelijking met District 9 te maken. Daarbij haalt hij het inderdaad niet.Maar nog steeds geef ik hem 5 sterren. Hij blijft hangen en ik ga hem zeker nog een aantal keer kijken. Ik ben fan van de filmstijl van Blomkamp. De decors zijn echt adembenemend en Copley is een meesterlijke badguy. JOdy Foster viel me wel tegen.. ze lijkt de hele film wel ongesteld te zijn.. echt na iedere zin zucht ze en rolt ze met haar ogen.. Stoorde me echt. Met de effecten zit het wel snor en het tempo is lekker aangenaam (dat was dan wel beter dan District 9)
Gewoon een topfilm en kan niet wachten tot ik hem nog een keer kan zien.
DiskjockeyEast
Dat de film beschimmeld is.... gatver
gauke
In Blomkamp's toekomstvisie zijn over 140 jaar de verschillen tussen arm en rijk alleen maar toegenomen. Zijn verhaal, recht door zee, onderhoudend en snel verteld heeft dan ook een politieke boodschap. De ene partij moet beneden zien te overleven op een bevuilde, overbevolkte, onleefbare, derderangs aarde, terwijl de elitaire upperclass boven op een paradijselijk ruimtestation (hypermoderne wereld) zich nestelt in luxe (steriel en perfect). Bij aanvang lijkt het nog moeilijk om een duidelijk plot te ontwarren; echter de beelden van bijvoorbeeld de volgepropte steden en de strijd op leven en dood zijn adembenemend en overweldigend. Het verhaal blijft gedurende de gehele film ondergeschikt aan het prachtige toepasselijke camerawerk, het voortreffelijke beeldmateriaal, de geweldige speciale effecten, de koele actie en de overtuigende cast.
Voor mij een productie om meerdere keren te zien.
N.B. Matt Damon heeft zichtbaar, na 'Behind the Candelabra', in korte tijd het nodige lichaamswerk verricht.
Suleika1
Hmm...de film is niet eens zo ver bezijden de waarheid: leven we al niet zo ongeveer in zo'n wereld?
Rijk heeft het leuk, arm niet..altijd zo geweest, zal wel altijd zo zijn..
Interessant concept, deze film..had alleen naar mijn mening wat meer uitgewerkt mogen worden in de tweede helft van de film, daar bleef het toch meer een beetje bij visueel been-there-done-that geweld..
Suleika1
District 10, of toch Elysium?
Alsof mensen ooit iets anders zullen doen dan elkaar afmaken..? Hoe meer de mens evolueert, hoe slechter en gehaaider hij wordt.. we zijn de meest teleurstellende soort in de evolutie geloof ik
JacoBaco
Dus jij bent ook in staat om iemand af te maken voor bijvoorbeeld macht en geld?
Maar helaas voor jou neemt de gewelddadige mens juist ook iets af. De westerse cultuur is niet meer zoals vroeger. Even 1 voorbeeldje dan: vroeger werden er op een pleintje in het dorp 3 criminelen opgehangen en mensen gingen dan kijken alsof het een soort schouwspel was. Heel normaal. Zouden we dan nu nog steeds doen? Sowieso zijn we allang niet meer zo makkelijk wat de doodstraf betreft. vroeger ging je genadeloos op de brandstapel. En zo zou ik nog tal van dit soort voorbeelden kunnen geven. Verder ga ik hier niets meer over zeggen.
Metalfist
It's just a flesh wound!
Ik vond District 9 een nogal standaard buitenaardse wezens vehikel dat enkel door zijn documentaire stijl nog iet of wat origineel overkomt. Je kunt dus wel zeggen dat ik niet echt zat te wachten op de opvolger ervan. Ik had echter een tijd geleden wat beelden en interviews van Elysium gezien en vond dat er toch vrij goed uitzien. Gisteravond met een kameraad naar de cinema en Elysium bleek de enige film te zijn die we allebei nog niet gezien hadden.
En wat blijkt? Blomkamp's tweede film is een stap voorwaarts na zijn debuut. Visueel ziet dit er in ieder geval erg overtuigend uit. De apocalyptische wereld hebben we al erg veel gezien maar het is vooral Elysium zelf dat me erg aansprak. Een aantal interessantere uitvindingen zoals een zonnebank die eender welke ziekte op een paar minuten kan genezen maar ook de robots zien er realistisch uit, wat trouwens niet gezegd kan worden van dat pak van Max. Het bijhorende decadente sfeertje is wel vermakelijk trouwens. Jammer genoeg weet Blomkamp die lijn niet in zijn geheel door te trekken doordat de film qua personages en plotwendingen zo cliché als de pest is. Geen enkele verrassing (tiens Julio, de beste vriend van de hoofdrolspeler, gaat dood. Dat had echt niemand zien aankomen..) maar ook qua personages voelt de film erg plat aan. Stoort dat? Ja en nee. In de cinema is er nog genoeg om je aan te vergapen maar ik kan me voorstellen dat dit bij een tweede kijkbeurt op een kleiner scherm wel eens dik kan gaan tegenvallen.
Ook qua cast heeft Elysium zijn goede en slechte kanten. De personages hebben een diepgang van niets waardoor het als acteur moeilijk wordt om er nog iets van te kunnen maken. Zo is Jodie Foster vreselijk slecht gecast als de ultieme slechterik (die conversaties met de president...) maar ook Copley begint teveel te schmieren naar het einde toe. Jammer want op zich was hij wel een geslaagde tegenhanger van Max. Er ging een zekere dreiging van hem uit die vooral goed zichtbaar was in de scènes met Frey maar eenmaal hij zich in zo'n pak hijst, is het meteen een stuk minder. De bijhorende vechtscène is dan ook nogal inspiratieloos maar vooral rommelig. Iets wat wel vaker het geval is bij Blomkamp want hij weet erg sterke scènes zoals de aanval op het schip van Carlyle af te wisselen met dit soort onoverzichtelijke nonsens. Damon doet het wel vrij behoorlijk trouwens maar het is toch William Fichtner die de show weet te stelen. Dat ze deze man niet eens wat meer screentime geven is mij toch ook een raadsel.
Een verbetering ten opzichte van zijn debuut, zoveel is duidelijk. Toch steunt Elysium voornamelijk op zijn visuele stijl en laat Blomkamp de andere aspecten maar vallen. Het vermaakt op zich wel maar ik betwijfel of de film zal blijven staan wanneer je geen cinemascherm ter beschikking hebt. Nu mag de regisseur wel eens met iets anders gaan afkomen want anders vervalt hij in een herhalingsoefening vrees ik.
Suleika1
Haha helaas voor mij? Nee gelukkig maar hoor
Ik ben ook alleen maar een beetje lekker cynisch..
John Lee Hooker
Een spetterende scy-fy waarin de rijke bewoners van Aarde zijn gevlucht naar een modern oord genaamd 'Elysium'. Max is een fabrieksmedewerker die tijdens zijn werkzaamheden in een incident terecht kwam waardoor hij straling heeft opgelopen en binnen vijf dagen zal sterven. Hij wil zich dus graag laten opereren op de andere 'planeet' en hij kan hiervoor een ticket bemachtigen door een klusje uit te voeren waarbij hij datagegevens van een erg belangrijk individu moet kopiëren door middel van een apparaatje dat in zijn hoofd is bevestigd. De omstandigheden lijden er toe dat Max diverse dingen moet ondernemen en eigenlijk blijft het continu wel spannend. Alles is erg mooi en treffend in beeld gebracht, personages zijn goed gecast en de verrassingsfactor blijft zowat de gehele speelduur intact. Wel vroeg ik me af waarom die 'regering' er fel op tegen was dat Delacourt haar hulptroepen had ingeschakeld toen er drie onbekende schepen naderden want blijkbaar hadden ze zelf helemaal geen afweermechanismen. Verder puik werk. Fijne balans tussen emotie en actie zonder echt aan te dikken.
RipCurl
Slaapverwekkende film die alle clichés gebruikt die er maar zijn. Over 2 maanden weet ik vast niet eens meer waar het over ging. *gaap*
TdW
Oei oei oei wat was deze film slecht. Als je als regisseur een scifi film maakt moet je niet denken dat je dan maar van alles kunt bedenken wanneer het je voor de film uitkomt. Er zat totaal geen consistentie in.
Het verhaal zelf stelde ook helemaal niets voor en dan heeft de film ook nog eens de pech dat Jodie Foster de slechtste film van haar leven speelde.
Het enige wat deze film nog enigszins op de been houdt is dat het visueel dik in orde is.
Maar ik ben erg verbaasd van de hoge score hier op moviemeter.
juliegirlxoxo
Het eerste halfuur is boeiend,mooie effecten enz.Maar na de zoveelste schietscene ben ik in de bioscoop in slaap gevallen, zo slecht vond ik hem dus!
mcdaktari
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik na het zien van District 9, toch meer van Elysium verwacht had. Niet dat het een slechte film is, zeer zeker niet maar toch had ik meer van Blomkamp z'n nieuwe film verwacht. District 9 vond en vind ik nog steeds een echt vernieuwende sci/fi film, die me echt lang bij bleef en lang bezig hield, dat zelfde gevoel heb ik niet bij Elysium. Wel was duidelijk te zien dat het een Blomkamp film was zoals bv die wijken gemaakt waren op aarde. Toch is het een prima film om naar te kijken en zeker als je van sci/fi houd. Zeker een 3 sterren waard. Wie weet als ik er nog eens naar kijk dat ik van gedachte verander maar voor als nu heb ik niet het enthousiaste gevoel zoals bij z'n eerste.
kelama3
K walitatief U itermate T eleurstellende film !!
Omg..Hier had een waarschuwing voor epilepsie- patiënten bij moeten staan... Flitsende beelden!
Ik werd er bloednerveus van, en had ook het gevoel dat een verhaal van 4 uur, in een uurtje en drie kwartier is gepropt!
Alles ging veel te snel, na een veelbelovend begin was het een grote achtbaanrit.
Ik heb Jodie Foster ook nog NOOIT zo slecht zien spelen...
Matt Damon is een van mijn favorieten, maar ...
Goh, in tijden niet zo negatief over een film geweest volgens mij!
Nice try...
cdman19800
Kort samengevat; prachtig verhaal, mooie beelden, matig acteerwerk en veel teveel film in te weinig tijd weergegeven
Neill Blomkamp heeft veel talent als regisseur, dat mag je toch wel zeggen na zijn 2 films te hebben gezien. District 9 was al een pakkende film en deze Elysium weet dat ook te doen. Je merkt ook goed aan de stijl van filmen en aan de film van de film dat dit van dezelfde maker af is gekomen. Niks mis mee overigens. District 9 is overigens wel de betere film, want Elysium wist me na een flitsend en sterk begin een stuk minder te pakken. Pas richting het slot kwam dat weer echt terug. Ik had graag meer van deze wereld willen zien, maar het werd in het middenstuk te weinig gedaan.
Het was gelukkig door de knappe effecten wel de hele film lang genieten van fraaie beelden. Neem de robots, die er overtuigend gemaakt uitzagen. Ook het camerawerk was flitsend en leverde veel mooie beelden op. Helaas waren de hoofdrollen van wisselend niveau. Matt Damon was prima, maar bijvoorbeeld Jodie Foster heeft toch wel eens betere rollen gespeeld.
Uiteindelijk is het een vermakelijke film geworden die het meeste teert op de beelden. Op zich geen probleem, maar er had meer in kunnen zitten.
ralfsjam
Na Pacific Rim te hebben gezien de dag ervoor, snapte ik me zelf niet, toen ik deze aanzette... Zelfde soort meuk toch? Maar had het idee dat deze beter zou zijn. En dat was ook zo. Niet heel veel beter, maar wel wat. Het verhaal, waar ik bij eerder genoemde film zo over zat te zeuren, was hier wel beter. Wel op z'n USA voorspelbaar en makkelijk, maar iets beter. Verder was het gewoon vermaak... Meer niet. 3tje
hoffhaan
Inderdaad beter als Pacific Rim. SF is wel een genre waar ik van houd. Maar de film had beter gekund. 3.0 voldoende dus.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Captain Phillips