Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Anthony Hopkins, Nicole Kidman en Ed Harris
Releasedatum: 4 december 2003
Bekijk via Videoland
Plot The Human Stain
"How far would you go to escape the past?"
Tijdens de zomer van 1998 en het Clinton-Lewinsky schandaal geeft de licht gekleurde Dr. Coleman Silk les op een college in New England. Hij onderwijst er Afrikaans-Amerikaanse studies, maar heeft zich zijn hele leven voorgedaan als Joods. Wanneer hij enkele absente studenten 'spooks' noemt ontstaat er een raciale controversie. Hij tracht ondanks dit alles zijn raciale geheim te verbergen en ook de relatie met zijn erg jonge schoonmaakster. Een schrijver tracht het verhaal van Silk's leven te ontrafelen.
Coleman Silk
Nelson Primus
Mrs. Silk
Ernestine
helleke
Heel knappe acteerprestaties met toch wel een deftige cast:Hopkins,Kidman,Harris,Sinise en Wentworth Miller(Prison Break) die de jonge Coleman Silk speelt.
Ik vind het een mooie dramatische film en het stoort me dan ook niet dat het wat traag vooruit gaat.
Daarom 3 sterren.
veron35
Anthony Hopkins en Nicole Kidman als geliefden. Dat moest ik zien. En ze doen het heel goed vind ik. Je ziet ze op zo'n manier naar elkaar kijken. Vind ik knap gedaan. Aangezien het leeftijds verschil. Mooi verhaal, goed geacteerd en een goede sfeer. Ik had niet verwacht hun 2 ooit zo samen te zien. Een aanrader! Ik snap het lage gemiddelde niet. Eigenlijk wel toevallig. Ik ben ongeveer een week begonnen met films te kijken met Anthony Hopkins of Nicole Kidman. En dan komt deze film. Ik heb de afgelopen tijd ook Silance of the Lamps, Red Dragon en The Elephantman van Hopkins gezien en Moulin Rouge! en Cold Mountain van Kidman.
thomzi50
- 1991 berichten
Vond het helemala niet slecht. Natuurlijk, er is genoeg op aan te merken en het had in vrijwel ieder opzicht wat beter gekund, maar het zag er allemaal mooi uit, duidelijk met veel zorgvuldigheid gemaakt, de rollen worden gespeeld door stuk voor stuk goede acteurs (die wel beter werk hebben verricht maar niettemin beter zijn dan de meesten) en het verhaal is erg interessant. De uitwerking van het verhaal is helaas wat povertjes, en het einde had misschien wat beter gekund, maar ik snap niet waarom de film hier zo laag krijgt. Ik twijfel tussen 3 en 3,5; laat ik om wat tegengas te geven maar beginnen met een 3,5*
nightbreed
Raar dat deze goede en bijzondere film zo'n laag cijfer krijgt hier.
Ik vond dit een erg goede film in de stijl van de Arthouse-films.
Cijfer: 4
Denden 100 Piek
Net op tv gezien, ik vond het een mooie dramafilm met grandioos acteerwerk van Anthony Hopkins en Nicole Kidman. ook Wentworth Miller overtuigde me als een jonge Anthony Hopkins. Misschien hadden ze hem beter kunnen casten voor Hannibal Rising. Het verhaal is op zich niet zo boeiend, maar het bevat wel een goede boodschap en de chemie tussen Kidman en Hopkins is overduidelijk aanwezig. Het waren vooral de de acteurs en actrices die de film de moeiete waard maken. Het verhaal kabbelde alleen wel heel traag voort na een sterk begin.
Een 3.
lottetje
Ik vond het een heel goed verhaal eigenlijk.
maar op een of andere manier bleef ik er met mijn gedachte niet de hele tijd bij. ik dwaalde iedere keer af.
Ik weet niet waardoor het komt, want vond het eigenljijk wel een goede film.
een 3
React
Goed verhaal, goede film en goede acteerprestaties. Film met diepgang, verhaal en drama. Eingenlijk kan ik kort zijn: super film. Jammer dat er niet meer van dit soort films uit Hollywood komen.
Ik snap dat er veel mensen zijn, die dit soort films niet trekken. Maar laat je nooit afschrikken door de rating van een film op imdb of mm!
Denden 100 Piek
Er zijn wel heel weinig mensen die hier iets te zeggen hebben over zo'n goede film als deze, beste wel zonde eigenlijk.
Purmerend
Mooi gemaakt, maar niet echt een film voor mij misschien moet ik gewoon geen drama's meer kijken. Rustige en soms te trage film maar met natuurlijk wel zeer goede acteurs.
mishad
'The Human Stain' is de verfilming van het gelijknamige boek van Philip Roth. Het boek becommentarieert op het scherpe wijze de Amerikaanse samenleving in de jaren negentig. Regisseur Robert Benton laat hier in de film helaas geen spaan van heel en richt zich uitsluitend op de relaties tussen de hoofdpersonen. Wat uiteindelijk overblijft is een oppervlakkig drama met te veel personages die te weinig uitgediept worden. Jammer want de acteer prestaties van met name Anthony Hopkins en Ed Harris zijn prima in orde.
LotteV
Trage maar best mooie film. Ik had hier vanwege het verhaal en de geweldige cast (Hopkins en Kidman zijn mijn favoriete acteur en actrice) meer van verwacht, maar zoals mishad al zei: de personages worden te weinig uitgediept en het verhaal blijft in de film te veel aan de oppervlakte. Toch nog een 3,5 vanwege Kidman,Hopkins en Harris.
Down_By_Law
Ik had eerst het boek gelezen en daar was ik helemaal weg van. Gisteren de verfilming gezien... een grote teleurstelling. De film mist de diepgang van het boek en het acteerwerk is ver onder de maat. Anthony Hopkins heeft wel eens beter geacteerd, en Nicole Kidman ook, maar het is vooral Kidman die totaal niet kan overtuigen als Fauna. Verder zien we nog Gary Sinise, die ook al niet al te best speelt, en Wentworth Miller - een absolute miscast (naar mijn mening is hij dan ook een acteur zonder uitstraling). Ed Harris weet wel te overtuigen, maar zijn rol komt over als een herhaling van eerder werk. Wel mooi is de muziek van Rachel Portman.
Couch Potato
Een 3.
Prima bespreking, ik denk er precies zo over, dit bespaart me het werk. Zelfde kwotering overigens!
Legan
Een redelijk hollywoodfilmpje waar best veel meer in had gezeten, maar te oppervlakkig blijft en zich focust op de verkeerde punten. En dat is jammer want het gaat op zich uit van een interessant gegeven. Qua cast doet alleen Harris het aardig, maar ook hij voert een personage op die hij al vaker heeft gebruikt. Hopkins is teveel op auto-piloot bezig terwijl Kidman, zoals bijna altijd de laatste jaren, een over-the-top fiasco is.
*stella*
Ik heb hier in 2007 5 sterren aan gegeven maar ik kan me niets meer van de film voor me halen... toch maar eens huren dan.
BobdH
Robert Benton jongleert in The Human Stain met de relatie tussen Hopkins en Kidman in het heden, en de rassenkwesties in het verleden, neergezet door o.a. Wenworth Miller. En waar het eerste koppel zonder meer het beste acteerwerk aflevert (met name Kidman) is het juist de rassenkwestie die eruit schiet op plotniveau.
De combinatie werkt daarentegen wat minder; het is duidelijk dat alles, inclusief de ex van Kidman en tevens Vietnam veteraan, plottechnisch en thematisch met elkaar verbonden is, maar waar de diverse lijnen elkaar ongetwijfeld perfect versterkten in romanvorm, zorgt het in de filmversie voor een fragmentarisch verloop.
De film vloeit niet lekker en is daarmee een slaaf (no pun intended) aan het bronmateriaal; de omissie van net wat verrijkend materiaal had er mogelijk voor gezorgd dat Benton meer tijd had voor de daadwerkelijk interessante passages van Roths zonder meer sterke verhaal.
Is het dan niet een zegen dat juist veteranen Kidman en Hopkins de show stelen, terwijl Wentworth onderdoor gaat aan een imitatie van Hopkins, en zo toch nog op elk moment blijft boeien? Niet helemaal, want uiteindelijk voelt de film aan als een te groot verhaal voor zo'n beperkte speeltijd. Had er dan nog een uur aan vast geplakt. 3*
ILDIB
Tis me allemaal net wat te sloom en te weinig actie. Echt een verademing om miller eens anders te zien als mooie kop ala scofield.
DragQueen
Een aardige dramaprent in mijn ogen. die wel enigzins traag is, maar toch op een vreemde manier boeit. hopkins speelt natuurlijk goed, zoals ik dat gewend ben. maar ook kidman zit aardig in haar rol. miller vond ik ietwat misplaatst in zijn rol. verder is de film goed onderbouwd qua verhaal. 3 sterren.
TragieStar.*
Op het begin een saaie en trage film. Met hier en daar wat vage stukken.
Maar later werd het steeds beter en ik leefde echt mee met de hoofdrolspelers vooral Kidman. Geweldig.
Een heerlijke drama die je eigenlijk makkelijk wegkijkt.
Het verhaal boeide me niet echt maar heb me zeker vermaakt.
Wou de film eigenlijk 4* geven maar heb ik niet gedaan toch:
the new guy
Je hebt je wat ?!
Karl van H.
Een dramafilm waarin het drama niet echt overkomt. Het uitgangspunt voor het verhaal is heel aardig, maar het is duidelijk te merken dat er bij de overzetting van roman naar film veel verloren is gegaan, waardoor de film totaal niet lekker loopt. Het heeft tot gevolg dat je eigenlijk niet meer weet waar je naar aan het kijken bent, en dat de regisseur ook niet echt lijkt te willen weten wat hij nu precies wilt zeggen. Een nogal onsamenhangende bedoening. Nicole Kidman is echter wel een mooie vrouw om naar te kijken, wat dan toch nog voor enig vermaak zorgt, maar eigenlijk is ze nog iets te mooi voor de rol die ze speelt.
Al DeNiro
Deze heeft me verrast.
Ik had een saaie drama verwacht, maar integendeel.
Een mooi verhaal over een leraar die zijn hele leven lang moeite had met zijn achtergrond.
Anthony Hopkins en de flashbacks zijn sterk.
The Human Stain is een film met een interessant uitgangspunt en sterk acteerwerk van de gerenommeerde cast. De wisselwerking tussen Sinise/Hopkins en Hopkins/Kidman werkt erg goed.
Alleen jammer dat het verhaal niet wilt vlotten, de regisseur propt teveel zaken/problemen in een film zodat je niet met elk dilemma volledig mee kunt leven. Daarvoor springt de film ook te vaak heen en weer in de tijd, met een jeugdige Wentworh Miller als jonge Hopkins. Vooral hier had ik moeite om me echt met de personages in te kunnen leven.
Angy
Vanavond de film op DVD gezien. Ik heb dan wel niet het boek gelezen, maar vond de film in zijn geheel boeiend. Geenszins saai of traag, maar juist verrassend door het ontrafelen van de achtergrond van Coleman Silk. Je krijgt achteraf langzaan een heel andere kijk op het hoe en waarom. Goed acteerwerk van de gehele cast!
Voor mij zeer zeker 4*
Zeriel
Ik vond de film eigenlijk totaal niet boeiend, en dat met zo'n sterrencast. Ik vond Wentworth Miller eigenlijk nog het best te pruimen. Komt ook omdat je bij hem nog kunt geloven dat hij een wat blank uitgevallen neger is, en bij Anthony Hopkins niet.
Waarom krijgen we wel zijn leven te zien in Flash-backs, maar dat van Kidman's karakter niet, dat moeten we aanhoren. Het is een speelfilm, geen boek. Show don't tell!
Verder voelt de film nogal gedateerd aan (niet 2003 maar een decenium eerder of zoiets), een beetje stoffig, en de sprongen in de tijd zijn niet erg goed getimed.
Een film met een mooi verhaal, dat op een sfeervolle wijze verteld wordt.
De film wordt vooral ook voort geholpen door het sterke acteerwerk. Hopkins weet met dit soort rollen wel raad en bewijst weer eens een klasse acteur te zijn. Kidman en Sinise spelen beiden ook behoorlijke goede rollen, maar het is vooral Ed Harris die de meeste indruk weet te maken als de ex van Kidman.
Naast sterk acteerwerk heeft de film een goede bijpassende soundtrack, die de film op sommige momenten duidelijk versterkt. De film heeft een degelijke cinematografie, met soms erg mooie beelden. De film weet op sommige momenten de juiste snaar te raken, zonder in de valkuil van het overdreven sentimentele te trappen.
Hier en daar zakt de film een klein beetje in, mede ook omdat de film gewoon ontzettend traag is en de film soms best zwaar is door alle problemen die iedereen lijkt te hebben. Maar over het algemeen blijft het niveau bovengemiddeld en dat is de film ook. De sterke cast draagt hier een belangrijk steentje aan bij, dat moge duidelijk zijn.
Robi
Film over het leven van Coleman Silk. Het is eigenlijk een heel intiem en gevoelig verhaal. En datzelfde geldt voor de vrouw die later in zijn leven ontmoet. Toch is het op een erg afstandelijke manier vertolkt. De mensen lijken niet echt van vlees en bloed. En dat mag niet bij zo'n verhaal. Dan wordt het saai.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Werk ohne Autor