Genre: Drama / Mystery
Geregisseerd door: Iain Softley
Met onder meer: Kevin Spacey, Jeff Bridges en Mary McCormack
Releasedatum: 25 april 2002
Plot K-PAX
"Change the way you look at the world."
Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-PAX. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.
Dr. Mark Powell
Betty McAllister
Ernie
Sal
Knarf Kenobi
Hele goede film, houd je aandacht elke seconde vast, zonder dat er echt actie inzit. Ijzersterk acteerwerk, heel goed verhaal, en laat je met een paar vraagtekens zitten, maar toch heel bevredigend. Geen kritiek hierop van mij! 4*
MarkFish
Een film die mijn zinnen prikkelt. Ik vind het bijna altijd wel leuk als het thema buitenaards leven op zo'n serieuze manier behandeld wordt, dat er mensen zijn die daar in geloven en zich er hard voor maken. Spacey acteert natuurlijk goed en Bridges vind ik ook meestal wel okee, degelijk. Niet te opvallend, maar hij is wel geschikt voor deze rol.
Hoe zo'n thema uiteindelijk wordt uitgewerkt, kan maar moeilijk bevredigend zijn als je je echt laat meeslepen in het idee van zo'n andere planeet. Het komt weer neer op waanideeen en trauma's, maar dit keer leverde het een erg leuke film op.
ghostman
Ik heb zojuist het origineel van deze film uit 1986 toegevoegd. Hombre mirando al sudeste
...
finaldestiny
vond dit een goede film, erg interessant allemaal, tijdens het kijken van de film vraag je je toch steeds af is het nou waar of niet waar?
boerenpummel
Het begin was goed, maar vanaf het moment van de hypnose-sessies vind ik de film behoorlijk zwak worden. Ik hou het maar op 2,5* voorlopig.
Waku
Hele bijzondere film.
Spacey blijft je op het verkeerde been zetten van begin tot eind.
Het mag allemaal niet afspelen in rap tempo maar door de vele vraagtekens rondom Spacey's personage blijf je ook als kijker je hersens kraken...
En dat maakt deze K-Pax zo apart.
Mysterieus, onvatbaar en vol valkuilen.
Een film die na afloop nog een tijdje door je hoofd verder speelt...
Fran
- 1953 berichten
De gehele film blijft DE vraag je bezighouden. Is het waar wat hij beweert of niet ? Het begon goed, maar de tweede helft begon het me minder te boeien. Toen had ik het allemaal wel gezien. Er gebeurde ook niet echt iets meer om het verhaal interessant te houden.
funsb
lijkt een beetje op one flew over the cuckoo's nest, maar deze film is minstens zo goed misschien zelfs beter!!! toppertje 4,5*
Chattingforum
Oh lijkt me een leuke film maar vanavond komen teveel leuke series op NGC!
Werwolf
Ik raad je toch aan deze film te kijken! Erg leuke en best verfrissende film!
kiriyama
Heel aardige film met (zoals altijd) een sterke Spacey. Het verhaal wordt met de hypnoses in de 2e helft wat minder, maar ondanks dat vond ik hem toch best aardig.
iivan
Werkelijk een fantastische film, dan wel niet 1 van de beste die ik ooit heb gezien. De film geeft een bepaalde boodschap mee, en Spacey is werkelijk brilliant. Over een film als deze kan ik nog dagen lang nadenken, en ga ik ook over dingen nadenken.
In ieder geval, 5 Sterren.
Iketes
- 1968 berichten
Ik ga met Ivan mee, meesterwerkje. Had hem al eens gezien en toen was ik niet helemaal overweldigd (waarschijnlijk niet helemaal concentratie erbij gehouden), nu was dit wel het geval. Geniaal verhaal met minstens net zo geniale shots, acteurs etc. Het verhaal pakt je vanaf minuut 1 en laat je daarna niet meer los. Het wordt zelfs spannend wat toch weer een extra feel meegeeft. Daarbij is gewoon die vraag, het mysterie fantastisch uitgewerkt. Een van de beste films die ik heb gezien.
Turkeyloverz
Ik heb de film net gezien en wat ik er van vond zal ik morgen wel zetten (zeker positief). De film zelf legt niet uit hoe het eigenlijk echt in elkaar zit, dus mag je dat zelf beslissen (net als bij The Descent).
Er zijn voor mij 2 keuzes:
Prot, eigenlijk Robert waarvan iedereen dacht dat hij verdronken was, is na de ernstige gebeurtenis in Mexico, de weg kwijt, gestoord, verward en denkt dat hij uit een ander planeet, genaamd K-PAX komt.
Ik vind deze keuze nog niet ze gek, maar hoe weet hij het dan over die sterrenstelsels? Waar is Bress gebleven? Hoe kon hij die patienten genezen? Hoe kwam hij opeens te verschijn op het treinstation? Waarom is hij na 27 juli zo veranderd, alsof zijn ziel hem heeft verlaten?
Keuze 2: Prot komt uit het planeet K-PAX en bezoekt de aarde weleens. Vroeger had hij een vriend die Robert heette en die in Mexico woonde. Als hij hulp nodig had of wilde praten, riep hij Prot. Maar na een ernstige gebeurtenis, pleegt Robert zelfmoord en verdrinkt. Prot neemt zijn lichaam, en wacht op 27 juli 2001 zodat hij weer naar zijn planeet mag terugkeren. Wanneer het 27 juli is gaat hij, samen met Bress, naar K-PAX. Het lichaam van Robert blijft achter. (Daarom zegt hij ook dat de persoon op de foto in het jaarboek Robert is.)
Ik ga voor keuze 2, lijkt mij het meest logische (aangezien de vragen bij keuze 1)
Het blijft een mysterie, zoals het genre ook aangeeft.. Wat denken jullie? Heeft 1 van jullie een ander idee?
Iketes
- 1968 berichten
Ik denk dat allebei je theorieën niet kloppen
Lijkt me allebei onwaarschijnlijk.. maar dat is ook het leuke aan de film, je zult er nooit achterkomen
Thomas83
Schitterende film!
Het verhaal over Prot is zeer interessant. Aan het begin vond ik hem vooral grappig, en leuk om te horen wat hij allemaal te vertellen heeft over K-PAX en de aarde. Hij lijkt dan ook een of andere gek te zijn
Gaandeweg de film leren we hem wat meer kennen, en begin je te geloven dat hij misschien toch de waarheid spreekt.
Maar daarna komt weer een periode dat je toch weer denkt dat hij alles verzonnen heeft en gewoon gek is. Dat gedeelte focust zich meer op wat er met hem gebeurd kan zijn, en is vrij spannend vond ik zelf.
En hierna dacht ik weer dat hij misschien toch wel echt buitenaards was. Dat is een van de knappe dingen aan deze film. Er is ruimte voor interpretatie, en ik voelde me een paar keer ook op het verkeerde been gezet. Vooral het einde is erg goed en mooi. Lekker mysterieus, en genoeg stof tot napraten en nadenken gevend.
Ook mooi hoe ze de situatie in het gezin van dr. Powell parallel laten lopen met het verhaal over Prot.
Het acteerwerk in de film is goed. Kevin Spacey is zelfs geweldig, zoals altijd eigenlijk. Vooral in de hypnose-scenes vind ik hem heel sterk. Eerst totaal overstuur, en daarna wordt hij wakker uit de hypnose en is hij weer heel rustig. Geweldig gespeeld! Dat laat zien waartoe Spacey allemaal in staat is.
Het verhaal is zowel boeiend, mooi als ontroerend. De patiënten uit de psychiatrische instelling wekken sympathie, al komen we niet heel veel over ze te weten.
Zowel de dramatiek als de muziek vind ik vrij subtiel en goed, en K-PAX is een film met diepgang en een boodschap, maar hij gaat niet zo diep dat het langdradig of onnodig ingewikkeld wordt. Van begin tot eind zit je in de film, en hij lijkt wel voorbij te vliegen. Dit is echt een topper die ik iedereen zou willen aanraden. Ik denk dat maar weinig mensen deze film echt vervelend zullen vinden.
us_raider
- 2034 berichten
(...)
Een andere mogelijkheid is dat Prot eerst als Robert op aarde heeft geleefd, maar toen hij verdronken is is hij naar K-Pax gegaan, als een soort hiernamaals. Dat verklaart waarom hij zo luchtig deed over de dood, en hij zei dat mensen als Boeddha en Jezus het snapten. Het Boeddhisme gelooft in wedergeboort en volgens de bijbel was dit bij Jezus daadwerkelijk het geval.
Ik ga uit van deze theorie of de 2e van Turkeyloverz. Het is alleen een beetje raar dat hij die vrouw uit het gesticht heeft meegenomen terwijl z'n eigen lichaam is achtergebleven. Betekent dit dan dat Prot het lichaam van haar heeft ingenomen zodat haar geest verloren is gegaan, of...?
Ik hou er wel van als je kan nadenken over een film, helaas werd het hier soms een beetje te moralistisch.
Een paar grappige momenten en goed acteerwerk, maar helaas ook de mindere gebeurtenissen in het gesticht en de familie-omstandigheden van Bridges. Die konden me minder aanspreken dan de gesprekken met Spacey.
Big_bazznizz
Best leuk en ik ben blij dat er hier ook niet helemaal wordt begrepen wie die prot nou precies was.
Ikzelf denk dat Robert door de vreselijke gebeurtenissen een tweede persoonlijkheid heeft gekweekt die de overhand heeft genomen. In de hypnosesessies is ook af en toe sprake van Prot en Robert(Pete) als 1 persoon. Op de datum dat hij terug zou reizen heeft hij zichzelf zo in trance dat hij een aanval krijgt en neerstort. Na de operatie is hij niet meer in staat te praten. Dat laat nog 1 vraag bij me open: Waar is Bess heen...
Ik vind het een 2,5 ster waard
anne J
Die keuze twee is precies wat ik ook in gedachten had
Of tenminste zoiets.
Ik had het eerste half-uur niet gezien, maar ik kon de filmvolgen toen ons pa zo'n beetje zei wat er al was gebeurt in dat half uur.
En ik denk ook inderdaad, dat dat zo is. Want al die gestoorden in dat huis zeiden ook (toen ze Robert's lichaam zal ik maar zeggen onder het bed zagen liggen en hem wegvoerden): Dat is Prot niet, nee dat is zeker Prot niet!
En ik denk dat zij dat wel aanvoelen.
Ik denk dus ook dat hij Robert zijn lichaam heeft "genomen", misschien ook omdat hij heel ontroerd was ofzo dat hij zelfmoord had gepleegt. En ja, als iemand zelfmoord pleegt in de rivier en verdrinkt, kunnen ze niet zomaar weer levend worden en weer later daar dus in dat huis komen. Moaja..
Ik vond het wel een goede film. 3,5*
blondegod8
Tja, aardige film maar ook niet meer dan dat. Zoals al meer wordt geschreven is vooral het begin erg sterk! de film gaat gesluierd onder mysterie! maar halverwege was dat gevoel bij mij een beetje (helemaal) weg. Ben tijdens een reclame break helaas in slaap gevallen waardoor ik het einde heb gemist
derhalve 2,5 *
XL
Geweldige film!,alles klopt gewoon aan die film,de acteurs,het verhaal,de muziek!!!
4,5
SiSsY bOY
Ik vond het een slechte film. Een absurde verhaal, irriterende muziek en een berg gedwongen sentiment...
Turkeyloverz
Die keuze twee is precies wat ik ook in gedachten had
Of tenminste zoiets.
En ik denk dat zij dat wel aanvoelen.
Ik vond het wel een goede film. 3,5*
Jep, dat had ik ook. De patienten zeiden overduidelijk ''Dat is Prot niet'' en dat moet een reden hebben, toch?
Al met al, een goede film dus met een super Kevin Spacey, hij zat erg goed in zijn rol. De film begint geweldig, laat je met vragen zitten en is erg interessant en boeiend. De film wordt later wel iets minder, maar zeker niet slecht.
Kevin Spacey laat trouwens na American Beauty weer zien, dat hij een topacteur is. Hij acteert erg geloofwaardig, vind ik. Een welverdiende 7.
Thomas83
Ik ga ook voor je tweede theorie.
Prot zegt ook een paar keer duidelijk in de film dat er maar 1 iemand met hem mee mag naar K-PAX. Dat zal denk ik zijn omdat hij maar 1 lichaam kan gebruiken voor de terugkeer.
Het valt me trouwens op dat heel veel mensen het tweede deel duidelijk minder vinden, want dan gaat de mysterie er een beetje af.
Ik vond het vanaf dat moment ook minder leuk, maar niet echt minder goed. Ik vond ook wel knap hoe de film dan een beetje omslaat naar een thriller.
En bovendien zorgt dat deel er toch voor dat de theorie dat K-PAX een verzinsel is wat wordt versterkt. Misschien was het niet per se nodig geweest, maar ik vind toch dat het de boel wel wat meer in evenwicht brengt, waardoor er wat meer ruimte voor twijfel en dus stof tot napraten is.
ILDIB
Geweldige film, laat alles open, voor zowel gelovigen als ongelovigen. Het principe van de film is simpelweg ijzersterk. Alleen Jeff bridges is erg matig in deze film vind ik.
Weinig films waarbij de keuze voor geloof of ongeloof aan de kijker wordt gelaten. Vind je Prot een fantast, dan is alles prima te verklaren en te geloven. Denk je dat prot echt is, is ook alles te verklaren en te geloven.
Skuller
Geweldige film, die de kijker zelf ook na laat denken over hoe het nou in elkaar zit.Kevin Spacey speeld zoals gewoonlijk de sterren van de hemel.wat een geweldige acteur is dat toch.de film heeft in mij ogen ook idd een boodschap voor de kijker.
Ik ga hem zeker nog eens kijken.
tevelenco
Erg goede aparte en eigenzinnige film.
Wat vooral komt door het absurde uitgangspunt van de film.
En natuurlijk de akteerprestatie van Kevin Spacey die een zeer overtuigende rol neerzet als bewoner van K-PAX.
Man wat kan die man akteren zeg.
Vooral in het begin van de film heb ik met veel genoegen en verbazing naar hem gekeken.
Later werd de film wel wat minder.
Maar ondanks dat heb ik hem met veel plezier en verbazing uitgekeken.
HeatWave
Dit vind ik nu echt een spraakmakende- en aangrijpende film, met akteerwerk van de bovenste plank, en dan metname door Kevin Spacey.
Ik heb hier regelmatig met verbazing naar gekeken.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Butterfly Effect

The Game
Thriller, 1997

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
diefstaldroomhypnoseonderzoekmoordbuitenaards wezenziekenhuisplanetpatientmedicationpsychiaterwetenschapclaimdoubt mentalhelp