• 9.374.044 stemmen

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams

Releasedatum: 24 januari 2013

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Master

"Every man needs a guide."

Vlak na de Tweede Wereldoorlog komt de getraumatiseerde marinier Freddie Quell (Phoenix) terug in de Verenigde Staten en vindt het moeilijk een stabiel bestaan te leiden. Als hij de charismatische sekteleider Lancaster Dodd (Hoffman) ontmoet ontstaat er een speciale band tussen hen.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Heb dan wel alleen Magnolia en There Will Be Blood gezien, welke ik beide geweldig vond, Magnolia nog beter, dus ga PTT vanaf nu wel in de bios kijken!

avatar van The One Ring

The One Ring

kos schreef:

Nou ja, ik las een recensie in de krant waarin wordt aangegeven dat Hoffman L. Ron Hubbard speelt bijvoorbeeld.

Ik weet niet of dat aan de krant ligt of de film zelf, maar dat is wat mij betreft redelijk expliciet.

Hoffman speelt niet Hubbard, wel een man die er losjes op gebaseerd is, zover ik het begrijp. In ieder geval is het zeker dat het geen film wordt die specifiek over Scientology gaat.

BobdH

Hoffmann speelt inderdaad niet Hubbard, en THE MASTER gaat niet 'over Scientology' in die zin. Dat is een opvatting die een eigen leven gaan leiden in de media voordat ook maar iemand de film had gezien. Wel zijn er parallellen te trekken. Het is echter slechts een klein aspect van een film die meerdere thema's behandelt, waarin dit niet het primaire punt is (in mijn ogen).

Morgen kom ik met een uitgebreider verhaal over de film, nu net terug uit Venetië en moe.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

''Anderson benadrukt dat de film vooral gaat over de liefde tussen deze twee mannen, maar geeft ook toe dat Ron L. Hubbard - de oprichter van de Scientology Church - een inspiratie voor hem vormde bij het schrijven van het scenario.'' bron aka lees verder...

BobdH

Het gebeurt weleens dat een reputatie van een film dermate vooruitsnelt dat het lastig wordt deze nog onbevangen te bekijken. The Master is er zo'n een; nadat de media stelden dat de nieuwe PTA zou gaan over het ontstaan van de Scientology beweging, was het project al controversieel voordat er ook maar een meter film was geschoten. En wat blijkt: The Master is geen aanklacht tegen de beruchte sekte. De film blijkt zelfs helemaal geen aanklacht. En daar moet je als kijker wel even overheen stappen.

Je zou denken dat PTA, na de felle kritiek die hij in There Will Be Blood nog uitte op het kapitalisme versus het katholicisme, een project als dit zou aangrijpen om fel tekeer te gaan tegen sektes en wat daar al niet mis mee is. Maar waar The Master hier ongetwijfeld zijn wortels kent, is de film waarschijnlijk tijdens het schrijf- en schietproces geëvolueerd tot iets anders. Het eindproduct kent vele thema's en vele multi-interpretabele momenten waarin de kijker zelf maar betekenis moet vinden. Een emotionele geiser zoals TWBB die kende, ontbreekt hier. Op het eerste gezicht maakt dit de film teleurstellend minder scherp, maar bij nabeschouwing blijkt er genoeg te intrigeren.

En daarmee onderscheidt The Master zich sterk van PTA's vorige projecten, samen met een lichtere toon (humor doet zowaar zijn intrede in het anders zo bloedserieuze werk) en het in de tweede akte voor een groot deel verlaten van de kenmerkende PTA-regiestijl. Het is op dit punt, dat inzet halverwege de film, dat het verhaal wat begint te slepen en dreigt te vervallen in een drama zonder diepgang. Niet dat dit segment betekenisloos is, maar het is (bij gebrek aan een beter woord) te gewoontjes, te recht-door-zee voor een regisseur als PTA.

En het is ook in dit deel dat de film steeds sterker gaat leunen op de fenomenale vertolkingen van de cast; van de sterk acterende Phoenix (Oscar-waardig), Hoffman (idem; het breekbare zelfvertrouwen dat Hoffmann in zijn rol legt is briljant en doet je afvragen of er een andere acteur zou zijn die dit zou kunnen evenaren) en, minder vanzelfsprekend, Amy Adams, die een rol neerzet die vele kijkers zal verrassen.

Maar The Master is op zijn best wanneer de atonale, unheimische score van Jonny Greenwood het ritme dicteert van PTA's scherpe dialogen, en Hoffmann en Phoenix elkaar mogen uitdagen in bijzonder intense vraaggesprekken. De mannen zijn hier zozeer op elkaar ingespeeld, dat het oneerlijk zou zijn om slechts een van de twee te nomineren voor een Oscar. Maar ook de regie, de muziek, het script... het zou mij allemaal niet verbazen als dit weer erkenning gaat krijgen van de Academy. En het zou zonder meer terecht zijn.

En toch; plaats The Master in het rijtje met Magnolia en There Will Be Blood, en het voelt aan als het mindere werk. Het lijkt een oneerlijke vergelijking, maar het is de standaard die PTA zelf gezet heeft. The Master is géén kant-en-klaar meesterwerk. Het is wél filmmaken op hoog niveau.The Master moet groeien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Bedankt voor de review (nu nog die Malick review ). Ik verwachtte al wel dat dit een PTA light zou worden. Al hoorde deze nog niet bij mijn grootste verwachting dus verwacht dat ie wel goed gaat vallen, ook al heeft PTA zelf de lat enorm hoog gelegd.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

BobdH

Grappig. Dat is een alternatieve, uitgebreidere versie van een scène die in de film zit, maar deze scène an sich zit er niet in.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Zilveren Leeuw voor regisseur Anderson, en acteurs Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman delen de prijs voor beste acteur; klik.

cordiacovens

ze wilden de film alle 3 de belangrijkste prijzen geven ,alleen de regels belemmerde dit.

Goede gratis reclame!

avatar van RWL

RWL

Zoveel losse einden...

avatar van mister blonde

mister blonde

Vertel?

Mooie poster!

Een nieuwe Anderson moet ik sowieso in de bioscoop zien. Ben er heel erg benieuwd naar!

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Snorren schreef:

Ben er heel erg benieuwd naar!

Anders ik wel Snorren.

Teleurstellende mededeling:

Nieuwe NL releasedatum is 10 januari 2013 (was 6 december)

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mooi. Dat maakt 2013 als filmjaar nog mooier .

Jammer dit..

Dit is de reden:

A-film schreef:

Dit komt door een rechtenkwestie. Het vraagt dus even wat meer geduld helaas.

cordiacovens

ze hadden toch al een releasedatum geprikt van 6 december hebben ze ineens minder rechten gekregen blijkbaar, zal wel Weinstein Co. zijn die dit doet net als bij Silver Linings Playbook.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Final trailer (Youtube HD) van 4.33 min met nieuw beeldmateriaal.

BobdH schreef:

Om hier nog even op terug te komen. Het blijkt dat ook in deze trailer weer materiaal zit die uiteindelijk geknipt is uit de film. De "volledige" versie is alleen getoond in Cannes aan een select gezelschap van de pers

Wellicht dat dit later wel op de dvd versie zal verschijnen, een extended cut o.i.d.

Snorren

Hoor ik daar Jonny Greenwood?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Snorren schreef:

Hoor ik daar Jonny Greenwood?

Jep.

avatar van cinemonkey

cinemonkey

Vandaag op Twitter via Jan Pieter Ekker: "A-Film gaat proberen de 70 mm-kopie te bemachtigen van Paul T. Andersons The Master, speciaal voor EYE Film in Amsterdam, aldus Wilco Wolfers”

Zou goed nieuws zijn!

avatar van synec

synec

Nieuwe posters

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Wat een spuuglelijke dingen, dan duizendmaal liever die blauwe bovenaan (die ik wel kan waarderen overigens).

mjk87 schreef:

Ik vind ze wel mooi. Ze creëren een aardige antieke sfeer die ik al een beetje had bij de trailer.

kappeuter schreef:

Teleurstellende mededeling:

Nieuwe NL releasedatum is 10 januari 2013 (was 6 december)

Opnieuw uitgesteld:

Nieuwe releasedatum: 24 januari