menu

There Will Be Blood (2007)

mijn stem
3,75 (3009)
3009 stemmen

Verenigde Staten
Drama
158 minuten

geregisseerd door Paul Thomas Anderson
met Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=0FIm5ATyAY0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Filmkriebel
3,5
mjk87 schreef:

Anderzijds ontfermt hij zich over het zoontje van de persoon die bij hem in de boorput de dood vond. Ergens zit er wel wat goeds in hem. Daarvoor zie je hem te vaak met zijn zoontje bezig. Daarvoor probeert hij te vaak het goed te maken. Het is wel dat met zijn zucht naar geld uiteindelijk hij met iedereen contact verliest, maar dat is een uitvloeisel van een slecht karakterkenmerk. Typerend is die scène wanneer de olietoren in brand vliegt. Eerst rent hij naar zijn zoontje toe om hem in veiligheid te brengen, zelfs tot in de veilige blokhut aan toe draagt hij hem, maar als hij eenmaal ziet dat er actie nodig is en hij geld moet verdienen is hij weg. Ergens is dat steeds een strijd, tussen geld en familie. Geld wint. Ook een voorbeeld, als hij zijn zoontje op de trein stuurt naar een doventherapeut doet hij dat uit bestwil en je merkt dat hij hem wel pijn doet hem achter te laten als hij wegloopt uit de trein. Hij weet wel dat dit verkeerd is, maar uiteindelijk kiest hij weer voor het geld. In de basis dus geen slecht persoon.


Het spreekt nogal vanzelf dat iedereen wat goeds in zich heeft . Zelfs Hitler had wellicht aanvankelijk goeds in zich maar je kan alles wat hij heeft gedaan toch niet goedpraten met goede dingen die hij mss ooit in het verleden heeft gedaan, zoals jij met Plainview doet.

Hij ontfermde zich in de eerste plaats over dat kind om er zijn voordeel mee te halen bij zakelijke onderhandelingen, niet uit goedhartigheid. Hij krijgt mettertijd wel affectie voor de jongen, en de passage met de trein is veelzeggend. Dat zijn positieve lichtpunten in zijn persoonlijkheid maar verder is zijn gedrag over de hele lijn bijzonder harteloos. Het is niet met open armen dat hij zijn zoon terugzag op het einde. Bovendien vermoordt hij ook koelbloedig mensen in de film.

avatar van BobbyShmurda
Afgezet na 20 minuten, nog niks gebeurd en de muziek is niet te verdragen.

avatar van IH88
4,0
“I'm finished.”

Weergaloos acteerwerk. De film zelf vond ik wat taai en soms wat saai, maar allejezus, wat acteren Day-Lewis en Dano geweldig. Het verhaal is niet heel vervelend, maar ik had soms geen idee waar ik naar aan het kijken was. De lange scènes voelden soms erg stroperig aan en de regie van Thomas Anderson is niet heel bijzonder.

De strijd tussen Plainview en Sunday is interessant, maar al die subplotjes hadden van mij weggelaten mogen worden. Dan was de film ook een stuk korter geweest, want tweeënhalf uur is toch echt te lang. Gelukkig weten Day-Lewis en Dano met z’n tweeën de film naar een hoger niveau te stuwen. Alleen al die laatste scene… Wauw. Die scene zou op iedere acteursopleiding moeten worden bestudeert. Briljant.

avatar van Alathir
1,5
Pff, wat een lange zit zeg. Heel de tijd vroeg ik me af waarom ik verder bleef kijken. Er zijn een paar leukere scènes maar zoals Onderhond oa al eerder aangaf vond ik de acting vaak ook over de top en vond ik het personage van Daniel-Day Lewis nergens bijster interessant. De setting kan ik op zich nog wel smaken, net zoals No Country Old Men die in diezelfde buurt is opgenomen en deze is toch 1 van mijn lievelingsfilms.

Deze film zit ook echt vol met zo'n slechte achtergrondmuziek. Soms leek het of dat we in een horrorfilm zaten en dat er spanning moest worden opgebouwd. Hele vreemde muziekkeuzes die totaal niet bij die bepaalde scènes pasten, soms ook jingel jangel dat je oren er bijna zeer van begonnen te doen. Ik zeg wel 'bijna', mijn oren doen het nog, gelukkig maar! De fans van deze film gaan waarschijnlijk op de tenen getrapt zijn maar ik zeg ook maar hoe deze film bij mij binnenkwam en ik ontving deze niet bepaald met open armen. DD-L mag nog de pannen van het dak acteren, zoals ik bij vele recensies lees, het maakt de film maar dat ietsie pietsie draaglijker om uit te kijken wat mij betreft. 1.5*

2,0
Ik snap de hoge score niet, want deze film is erg traag en het verhaal is flut. Er wordt inderdaad wel goed geacteerd, maar dat weegt niet op bij het matige verhaal. Gisteren gezien en ik weet nu al niet meer hoe het afloopt....

avatar van baspls
4,0
Drainage! Drainage, Eli, you boy. Drained dry. I'm so sorry. Here, if you have a milkshake, and I have a milkshake, and I have a straw. There it is, that's a straw, you see? Watch it. Now, my straw reaches acroooooooss the room and starts to drink your milkshake. I... drink... your... milkshake!

There Will Be Blood verteld het verhaal van Olieman Daniel Plainview, een echte self-made-man die flink verdient aan de olie. Op een dag krijgt hij een tip over een goedkoop land waar veel olie zou zijn. Plainview koopt al het land op en verdient veel. Conflicten met de plaatselijke Religieuze sekte, corruptie en de verslechterende band tussen hem en zijn (geadopteerde) zoon zorgen echter voor problemen.

Het is een lange film en erg avontuurlijk is hij niet. Toch weet There Will Be Blood je aandacht uitstekend vast te houden gedurende de speelduur. Een ijzersterk staaltje historisch drama. Daniel Day-Lewis speelde bijzonder goed als Daniel Plainview. Paul Dano wist ook te overtuigen als de sekteleider die meent wonderen te kunnen verrichten.

De film is bijzonder mooi geschoten. Ieder shot voldoet perfect aan de regel van derden. Het tijdsbeeld is bijzonder geslaagd en blijft niet steken in clichés.

Wat je voornamelijk bijblijft van There Will Be Blood is de bijzondere muziekkeuze. Jonny Greenwood componeerde een erg aparte soundtrack die vaak een beklemmende en vervreemdende sfeer creëerde en soms wat ook minder goed op zijn plaats was. Het muziekstuk Violin Concerto in D Major Op.77:3. Vivace Non Troppo van Johannes Brahms werkte perfect bij de film.

De film heeft zowel audiovisuele als inhoudelijke kwaliteiten. De opkomst van het imperium van Plainview, het conflict met de sekte en met zijn zoon weten de film prima te vullen. Toch blijft het allemaal maar wat afstandelijk, dat komt vooral door de grote sprongen in tijd die er in de film zitten. There Will Be Blood is een film die ik even moest laten bezinken. Zonder twijfel is het een bijzonder sterk historisch drama en het bekijken meer dan waard.

4,5
Klasse film die me geen moment verveeld heeft.

3,0
Film komt geen moment écht los. Desondanks niet slecht...

avatar van Thomas83
4,0
Ik denk dat ik de film nu pas voor het eerst sinds een jaar of tien weer zie. Mooi hoeveel je mening kan veranderen in zo'n tijd. Nu ben ik toch nog een stuk enthousiaster. De film is echt een epische karakterstudie die vanaf de openingsscène al weet te verbluffen met prachtige plaatjes. Ook al die kleine details zoals de documenten en het werktuig zijn zo mooi verzorgd. Daardoor weet je je echt in die tijd in te leven.

Daniel Day-Lewis levert natuurlijk de grootste krachttoer af, maar Dano laat zich in zijn intense rol bepaald niet van het scherm af spelen. Hij is ook op zijn best in rollen die een beetje het randje opzoeken. Het kind van Plainview vind ik zo'n bizarre toevoeging aan de film. Dat geeft de film samen met de atypische en vaak dreigende score van Greenwood wat aparts.

avatar van johan_sb2
5,0
shrink schreef:
Ik snap de hoge score niet, want deze film is erg traag en het verhaal is flut. Er wordt inderdaad wel goed geacteerd, maar dat weegt niet op bij het matige verhaal. Gisteren gezien en ik weet nu al niet meer hoe het afloopt....


Dan kan je hem bijna niet afgezien hebben want de eind scène is een instant klassieker.

avatar van Fisico
3,0
There will be blood stond al lang op mijn lijstje, maar ik pikte er wellicht de verkeerde avond uit. Momenteel niet zo overtuigd van de film, maar het lijkt me dat dit een film is die je naarmate je meer ziet, beter kunt waarderen. En eigenlijk hoeft dat ook niet te verbazen als je weet dat Paul Thomas Anderson achter de schermen stond. There will be blood is een film in verschillende lagen met als centraal thema de nietsontziende kapitalistische machiene.

Daniel Plainviewis geen aangename man. Zijn hebzucht kent geen grenzen en deinst er niet voor terug om mensen te bedriegen of te manipuleren. Een sublieme Daniel Day-Lewis in de hoofdrol die nog maar eens bewijst dat hij zijn vak tot in de puntjes beheerst. Ook Paul Dano doet het meer dan behoorlijk, verrassend goed zelfs. Verder uiteraard een prima montage en camerawerk. De eindscène was dan ook geweldig. Toch sleepte de film wat aan en vond ik het niet overal altijd even boeiend.

There will be blood is er eentje die op het lijstje blijft staan om terug te zien, dat zeker. Voorlopig dus een voldoende quotering.

avatar van Tarkus
3,0
Tarkus schreef:
Over de acteerprestatie van Daniel Day-Lewis valt niet te redetwisten, die is werkelijk steengoed, net zoals ik hem al fantastisch vond in 'Gangs Of New York' is hij hier ook in topvorm.
Maar het verhaal, hoewel waar gebeurt, was me een beetje te langdradig en bij momenten toch wat saai, en het kon me soms maar matig boeien, vandaar mijn toch ietwat lage score voor deze ook nog eens wat té lange film.
Wel ook prachtige beelden en knappe muziek.


Blijf erbij, een goede rol van Daniel Day-Lewis alweer.
Maar de film is té saai en té lang !

avatar van arno74
2,5
Onnodig lange film waarbij je je na een tijdje afvraagt wanneer het eindelijk gaat beginnen, met name de lange introductie vergt teveel tijd zonder dat daar een aanleiding voor is. Dat is jammer want voor de rest is het op zich wel genietbaar, afgezien dan van het ontspoorde einde. Aan de magere kant. 2,5*

avatar van clubsport
3,0
De film wist me zeker wel te boeien ondanks de lange zit , en de acteerprestatie van Lewis mag er zijn .
Toch voelde het af en toe wel wat langdradig aan qua verhaal .
In mijn ogen red Lewis de film door zijn puike acteerwerk anders was het echt een middelmatige film geweest .

avatar van Leland Palmer
5,0
Herzien. Na jaren. Wat had ik hier weer eens zin in. 'There Will Be Blood' is technisch één van de meest perfecte films die ik ooit zag. Direct tijdens de epische opening kroop dit meesterwerk me onder de huid. Ik kan geen betere acteerprestatie opnoemen dan die van Daniel Day-Lewis hier. Monsterachtige prestatie, prachtig. Anderson creëert een groots spektakel, waarin we getuige zijn van de opkomst van de olie industrie in de VS, rond 1900. Thema's van alle tijden - religie, kapitalisme, hebzucht, familie - vormen een fundament in deze film die me emotioneel pakt en me door haar krankzinnige zwarte humor laat lachen.

Het misbruiken van Eli's geloof om kapitaal te vergaren. ''There is a pipeline'', de quote nadat Plainview gedoopt wordt. Alles om het land wat-ie wil te krijgen. Om op het einde keihard terug te slaan naar Eli, die hem tegelijkertijd zo voor schut zette vooraan in de kerk. Daniel is een bijzonder complex karakter die absoluut niet per definitie slecht is, maar wel maar één echt doel voor ogen heeft. Om op het laatst als een lege huls te eindigen. Het kapitalisme viert hoogtij. Toen, nu.. altijd. Ten koste van alles.

avatar van Lovelyboy
4,5
geplaatst:
DRAINAGE, ELI! DRAINED DRY, YOU BOY.

Bizarre en stijlvolle film over het kapitalisme rond een olieboer. Een film die ik inmiddels al meerdere keren zag en me toch ook iedere keer weer weet te verbazen als de ultieme karakterfilm

Het eerste kwartier van de film dient slechts om de de ploeterende Plainview in beeld te brengen. Keihard werk, geen woord, geen luxe, de pijn die hij verdraagt naar zijn ongeluk, het bevestigd het beeld van iemand die alles op zij zet, slechts met een idee of zijn wil bezig is, en bijzonder volhardend daar in is. De weg daarna leid langs verschillende bronnen om vervolgens zijn grote tegenstander in Little Boston te treffen. Tot dan is de film visueel prachtig, Lewis prima als karakter, de muziek apart en prikkelende maar is de toon en richting, na het 'harde' begin, even zoekende.

Het is echter predikant Eli die een bijzondere rol gaat vervullen en in zijn bemoeienis en hebzucht niet onderdoet voor Plainview en voor een aantal zeer interessante scenes gaat zorgen. De strijd tussen twee afgoden die de lakens uit willen delen en de andere in de spreekwoordelijke zinnen een kopje kleiner willen maken barst los. Pesterijen, vervelende bezoekjes en insinuaties....het is vooral Eli die in alle pech rond de put zijn gemis ziet. Fantastisch zijn de scenes in de kerk waar Dano, met deze film mijn eerste kennismaking met de acteur, geweldig acteert als doorgeslagen predikant die halve duivelsuitdrijving lijkt uit te voeren. De doop van Plainview is al net zo'n maniakaal stukje, en dan wel van beide. Heerlijk ook die ruzie die ze later hebben op het olieveld. Ondertussen spelen er ook nog andere zaken zoals de problematiek rond H.W. en de zogenaamde broer Henry. Zaken waar Daniel zich op geheel eigenwijze afmaakt. Geen afleiding, geen tijd voor zaken buiten de olie en het geld dat de olie oplevert en vooral geen verandering van leefwijze om de jongen beter te begeleiden. Neen, Plainview heeft maar twee dingen op zijn agenda, hijzelf en zijn beurs. Briljant opbouw trouwens ook als Daniel langzaam zijn kookpunt bereikt in de situatie met Henry. Die muziek ook, om kippenvel te krijgen. De scenes rond en tegen Eli zijn overigens het beste, momenten om met ingehouden adem te volgen.

De film zou dan volgens sommigen 'de opkomst en ondergang' van iemand zijn, ik zie overigens alleen een opkomst en geen ondergang. Ik zie wel heel duidelijk iemand die een 'one track mind' heeft. Hij gaat zover in zijn oorlog tegen concurrenten en hebzucht, alles is voor Bassie, dat wanneer er op het einde niemand meer is om ruzie te maken hij zijn zoon maar weg jaagt. De man is na afloop een lege huls omdat hij nooit met iets anders bezig geweest is en nooit voor iets ander geleefd heeft. En dan heb je alles? En wat nu...? Precies...overigens na de botsing met H.W. proef ik na afloop wel een bepaalde spijt, toch was het tot op zekere hoogte zijn zoon. En nu heeft hij niets meer, hij sprak ooit de hoop uit een groot huis te hebben met het geluid van kleine voetjes. Iets dat niet meer gaat gebeuren.

There Will Be Blood doet wat het belooft, de concurrentie strijd en kapitalisme is een messy gebeuren en zoals de titel zegt zal het een bloedbad worden, waarvan akte. Lewis geeft een masterclass weg, maar Dano weert zich ook meer dan prima. De muziek is erg apart te noemen. Soms voelt het ongemakkelijk en onvoorspelbaar aan, dan is het weer ronduit experimenteel en chaosverhogend om vervolgens melodieus en melancholiek te worden. There Will Be Blood is daarmee een fascinerende en intrigerende film.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:51 uur

geplaatst: vandaag om 02:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.