Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
Forest
ATL Twin
ATL Twin
Asaharo
Het is geen slap gelul hoor, Auke Briek en ik begrijp wat je probeert duidelijk te maken. Ik ben net terug van Only God Forgives ( ondertussen wat eten aan het maken ) en de beleving in een cinema is natuurlijk alsof je in een rollercoaster zit. De vraag is nu zou ik die film anders beoordelen als ik het thuis had bekeken op een tv? Ik denk het niet. De cinema heeft het versterkt maar niet verandert.
Auke Briek
Het kijken van een film op een normale tv vind ik geen zwaktebod, net zoals er nog mensen zijn die dvd’s kijken in plaats van bluray, hoewel de kleur en helderheid enorm verschilt en zeker de beleving versterkt. Ik vind gewoon dat ieder mens voor zichzelf moet bepalen wat hij verstaat onder esthetische schoonheid en dat een ander daarover niet te oordelen heeft.
Echter, stel je nu eens een denkbeeldig persoon Piet voor. Piet heeft Spring Breakers enkel op een normale TV gezien, en fakkelt de film af. Stel je nu eens voor dat Piet die film niet zou hebben afgefakkeld wanneer hij hem op hoge kwaliteit op een grote TV zou hebben gezien, maar dat hij dit niet weet. Zou jij dan zeggen dat Piet's oordeel over de film even veel waard is als in het geval dat hij de film op hoge kwaliteit had gezien?
Asaharo
Eerlijk? En ik bedoel er niets slechts mee maar ik zou zeggen dat Piet makkelijk beïnvloedbaar is en dat je zijn mening, in beide gevallen, met een korreltje zout moet nemen.
Auke Briek
Ok, dat is een mogelijkheid. Maar stel nu eens dat dit niet het geval is, en dat het verschil in Piet's oordelen niet ligt aan zijn beïnvloedbaarheid, maar puur aan het verschil in geluids- of beeldkwaliteit. Verder is Piet een voorbeeldig filmliefhebber, die heel goed voor zichzelf kan nadenken en wiens meningen altijd goed onderbouwd zijn en volstrekt serieus te nemen zijn.
In dat geval opnieuw de vraag: is Piet's oordeel over de film even veel waard als in het geval dat hij de film op hoge kwaliteit had gezien? Of: heb ik nu een denkbeeldig persoon beschreven dat nooit kan of zal bestaan? Of enkel bij hoge (verwaarloosbare) uitzondering? In mijn optiek is Piet niet alleen een denkbeeldig, theoretisch uitzonderingsgeval, maar bestaat Piet ook met enige regelmaat in de werkelijkheid out there. Tuurlijk, lang niet iedereen is een Piet. En het verschil in beoordeling zal heus niet bij iedere Piet even groot zijn. Het probleem is echter dat Piet niet van zichzelf weet dat ie Piet is
, waardoor iedereen die Spring Breakers op lage kwaliteit kijkt potentïeel een Piet is, dat wil zeggen, zichzelf bloot stelt aan het risico loopt dat hij de film anders zou beoordelen als hij hem op hoge kwaliteit zou hebben gezien, ook al weet hij niet dat hij zich aan dit risico bloot stelt.
Asaharo
Ik denk dat ik je geen sluitend antwoord kan geven, een deel van me zegt ja, een ander deel zegt neen. Maar dat is natuurlijk onvermijdelijk als je binnen een bepaalde denkwijze een handeling probeert te verklaren, want je komt altijd terug naar de tegenstelling. Het is wel een interessante vraag.
Naomi Watts
HIeronder dan nog maar een paar argumenten, slap gelul, open deuren, of whatever.
Niet negatief opvatten hoor
. Zijn gewoon zeer nuttige stukken, met zeer sterke vergelijkingen, alleen wat lang van stof
Noem mij Piet. Ik beoordeel actiefilms die ik in IMAX3D zie al gauw een halve tot hele ster hoger dan had ik die film op tv gezien. Oblivion, Oz, Transformers 3.... De kwaliteiten van die film liggen nu eenmaal op get vlak van audio visuele overweldiging. Niet op esthetisch of verhalend vlak. Die krijg je op tv (zonder versterking) gewoon niet overgebracht.
De Criterion Blu Ray van The Thin Red Line begint natuurlijk ook niet voor niets met een verzoek van de regisseur om het geluid heel hard te zetten, harder dan je gebruikelijk bent, voor optimale filmbeleving. Maar je mag mij en Malick met een korreltje zout nemen hoor.... Wij weten gelukkig beter.
Auke Briek
Ik ben zelf ook een Piet. Laatst Drive voor de tweede keer gezien: was redelijk overdonderd nu ik hem op Blu-ray heb gezien, terwijl hij de eerste keer op lage kwaliteit (ja, ja ik hoor je al denken "foei!", NW
) eigenlijk gewoon tegen viel. Is van 3.5* naar 4.5* opgewaardeerd. Die eerste kijkbeurt voelt nu dus aan als een valse start en is door de tweede kijkbeurt gediskwalificeerd.
Asaharo
Je leest mijn berichten niet goed en je bent te overtuigd van je eigen gelijk ( en de laatste zin is overduidelijk één van superioriteit waarbij we weer bij het eerste bericht komen dat ik geplaatst heb ). Maar ik ga het niet nog eens herhalen, wil je een antwoord, herlees het hier allemaal is. En als je dan nog steeds niet begrijpt wat ik bedoel, heeft het weinig nut vrees ik. Ik zeg niet dat je het fout hebt want dat is niet zo, maar een antwoord op de vragen en beweringen die je stelt zijn voor mij niet te beantwoorden met ja of neen. Misschien denk ik wat teveel en zoek ik het te ver, dat kan ook natuurlijk.
O nee hoor
. Dat heb ik helaas ook wel eens gedaan maar dat wil juist helpen door enorm overtuigt te raken van hoe groot de noodzaak is de omstandigheden van film kijken zo goed mogelijk te maken.
Naomi Watts
Voor de geïnteresseerden om de Blu-ray/DVD combo pack te winnen.
Naomi Watts
De Blu-ray is nog niet uit of Korine heeft alweer een nieuw plan voor Spring Breakers. Film wordt gere-cut as we speak, of zoals ie zelf noemt sizzurped.
Vreemd want zo voelde de theatrical cut al voor mij, benieuwd wat ie er van gaat maken.
Auke Briek
Wat me nog niet duidelijk is: is dit al verwerkt in de huidige blu-ray/dvd release of is dit iets voor een toekomstige release?
Naomi Watts
Ik verwacht niet dat ie de dvd/bd haalt, aangezien die al een tijdje klaar is. Zal wel samen komen met de DC die hij ook nog gepland had.
Auke Briek
"Harmony Korine told me he's "remixing" 'Spring Breakers' for DVD. "The whole film has been sizzurped. It's the 1st chopped & screwed movie"" De berichtgeving is een beetje tegenstrijdig: "he's "remixing"" in tegenwoordige tijd en "has been sizzurped" in verleden tijd. De tegenwoordige tijd is een losse parafrase, de verleden tijd een letterlijke quote.
Ik zie het nog wel gebeuren dat Korine al een tijdje geleden klaar was met zijn sizzurped versie en dat ie in de huidige release verschijnt. De schrijver van bovengenoemd artikel heeft het ook zo geïnterpreteerd dat het al voor de huidige release geldt:
Naomi Watts
De inhoud van de discs zijn allang bekend gemaakt en de dvd/blurays zijn ook al maanden geleden in produktie gegaan. Lijkt me bijzonder sterk dat het de dvd/bd release gehaald heeft.
Denk gewoon dat je straks een theatrical cut + sizzurped cut editie krijgt.
Harmony Korine on 'Spring Breakers': 'We're doing a remix' - latimes.com
Stiekem toch een beetje opgelucht... Kan je altijd nog kiezen tussen beide versies.
Auke Briek
Nou, je weet het natuurlijk maar nooit bij Korine. Als hij besluit om een "chopped & screwed" versie van z'n film uit te brengen dan krijg ik Trash Humpers associaties... Het had natuurlijk een enorme stunt kunnen zijn om van Spring Breakers iets totaal anders te maken bij de Blu-ray en dvd-release en Korine kennende houdt hij wel van dergelijke extreme gekkigheden. Vandaar. Maar hoe bizar de remix ook uitpakt, we houden altijd de theatrical version, dus dat maakt mij een tevreden mens.
Naomi Watts
Met Korine niet, al heeft ie nu niet meer de touwtjes in handen zoals ie voorheen had. Vooral niet onder Megan Ellison. Al had het inderdaad wel bij hem gepast maar gelukkig gaat het er niet van komen. Ik was ook wel over de zeik geweest als de TC dan gewoon niet op de BD zou staan
Auke Briek
A quick Google search tells me the drink is responsible for feeling of lethargy, drowsiness and motor skill impairment, with the Codeine also causing euphoria. That’s a catalogue of almost everything I felt when watching the theatrical version so I’m definitely curious to see how Korine could make the movie even more “sizzurped.”
Dit dus. Duidelijk toch?
Harco
DJ Screw kwam in de jaren '90 met de term "chopped and screwed." Een term die sindsdien niet meer weg te denken is uit de zuidelijke hiphopscene en dan met name Houston, Texas. De stijl kenmerkt zich vooral door het vertragen van bestaande hiphopnummers door middel van scratchen, herhalen van zinnen en het "skippen" van bepaalde delen van een beat. Zo ontstaat inderdaad een druggy sfeer die geassocieerd wordt met het nemen van purple drank. Screw heeft vanaf de mid-jaren '90 tot aan zijn dood in 2000 honderden tapes van meer dan anderhalf uur lang uitgebracht met dergelijke muziek en sindsdien is deze stijl veelvuldig gekopieerd.
Een southern classic als One Day van UGK klinkt dan ongeveer zo.
danuz
Is hier denk ik al eens geplaatst (?), maar ik kon er prima om gniffelen: Between to Ferns: Spring Br.... Edward Norton
disneystore
Elineloves
Vrij hoge verwachtingen, helaas bleek het tegendeel waar.
Wat een vervelende film. De meiden vond ik vreselijk irritant, het verhaal wilde me maar niet boeien, en het feit dat je geen 10 seconde kunt kijken naar één scène zonder flashbacks te zien helpt ook niet. Dat wannabe geile sfeertje komt ook totaal niet over, op mij niet althans. Als je net je eerste schaamhaar hebt of de puberteit hebt bereikt is het waarschijnlijk een geweldige film, maar helaas, ik behoor niet tot die categorie.
Dat vertragen van het beeld, om moe van te worden. Na een dik half uur weet je nog steeds niet waar je nou naar gekeken hebt. Totaal geen samenhang, niks. Als er van de vier meiden nou één was die enigszins leuk was, a la. Maar ze zijn alle vier onuitstaanbaar, wat het sowieso al lastig genietbaar maakt.
Tieten, drugs, lelijke halfnaakte mokkels, wat 'gangsta' shit... fail. (die muziek en zogenaamde "prachtige beelden/cinematografie"....)
Ik zie het niet. Ik zal het ook niet zien. Ik kan werkelijk niet begrijpen hoe mensen hier helemaal ape-shit-bananas op kunnen gaan. Na 45 werd ik behoorlijk depressief omdat er amper iets was gebeurt. Althans, niks wat de moeite waard was. Daarna slaat het een andere weg in, die al even vervelend is.
Sorry fanboys en fangirls, maar voor mij zijn het gewoon vier vervelende snollen en een te grote shitload aan nietszeggende spring break beelden die niks toevoegen. (En ja, ik heb de titel gelezen)
Meh!
Nick Theunis
"This is the fuckin' American dream. This is my fuckin' dream, y'all!"
Een film met een zoektocht naar vrijheid en escapisme, een soort droomvlucht naar een ideale wereld (prachtig impressionisme). Bij het zien van deze film kreeg ik hetzelfde gevoel dat ik een aantal jaren geleden had bij het zien van 'the beach'. Zeker weten dat ik deze film nog een paar keer zal moeten herbekijken. Vooralsnog 4*
Fortune
Spring Breakers is een film die onze generatie glorieert en tegelijkertijd bekritiseert. Hoewel je in Europa niet echt Spring Break hebt kun je het vergelijken met de zuipvakanties van de Nederlandse jeugd naar Kreta. Er is wel een wezenlijk verschil natuurlijk en dat is dat Amerikanen ontzettend luidruchtige, lompe figuren zijn die constant met trechters en waterpijnen naar de klote gaan en Europeanen feesten op een andere manier. Zo zie je ontzettend veel ongenuanceerde beelden van een Spring Break.
Heb de film twee keer op een dag gekeken en de eerste keer dat ik hem zag vond ik het maar een slechte film, al wilde ik hem voor bepaalde scenes opnieuw kijken. De tweede keer merkte ik op hoe donker de film is. Er hangt een constant donkere sfeer in de film maar tegelijkertijd is Spring Break een droom, een ontsnapping van de realiteit. Dat is wel knap gedaan.
De film is dan ook een soort combinatie van droom en realiteit en er zitten meerdere invalshoeken in. Naast het soort escapisme element zit er ook een aanklacht van geweld in en de Amerikaanse droom die nog nooit zo grappig en oppervlakkig maar wellicht onbewust realistisch is uitgebeeld.
De film is audiovisueel constant genieten waar vooral het laatste half uur echt uitpakt en de soundtrack van Skrillex en Martinez passen perfect bij de beelden. De beelden in de stripclub vind ik misschien nog wel het mooiste al is de paarse neonbrug natuurlijk ook geweldig. Genoeg pracht en praal te ontdekken in deze film.
Minpunten zijn de herhalingen van bepaalde monologen waarbij de tegenstrijdigheid daarvan tegenstrijdig aanvoelt. Het wordt teveel gedaan op een gegeven moment al werkt het wel bevreemdend. Korine is een interessante eigenzinnig regisseur en ben benieuwd wat voor film hij de volgende keer zal maken. Spring Break forever bitches!
Metalfist
Ik herinner me een quote van hem: "In every movie there needs to be a beginning, middle and an end. Just not in that order."
Ik heb Spring Breakers nog altijd niet gezien (ik wacht stiekem nog op winst bij de prijsvraag van Watts) maar toch even iets rechtzetten. De bovenstaande quote is origineel natuurlijk niet van Korine maar van Jean-Luc Godard.

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981