Genre: Oorlog / Drama
Releasedatum: 20 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Het Bombardement
Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.
Vincent de Graaf
Vincent's Grandmother
Aunt Anke
German Officer
Old Vincent de Graaf
Bleegh wat doet die poep Jantje Shit nou in een film als deze?
Hij is natuurlijk wel een echte ROTTERDAMSE held!
Idd een dchande dat Rotterdammers als Cox hier aan mee werken. Maar ach, zo komt die ook eens buiten het cafe. Vrees trouwens een film volgens de meest vreselijke tradities van de jaren 70/80, want De Jong kan natuurlijk helemaal geen moderne film maken. Wordt enkel voor de leden van de Tros en Omroep Max aantrekkelijk. Helaas zijn dat er best veel.
blackcat13
Ziet er echt intens slecht uit dit... die teaser is gewoon vreselijk slecht, lijkt net een heel fout toneelstuk ofzo. Bah!
Die Jan Smit ziet er trouwens wel echt uit als een bokser, echt een beest is dat geworden, zijn imposante fysiek toont wel dat hij zijn acteerdebuut meteen heel serieus heeft genomen...
Wel leuke poster trouwens.
Die teaser
. Het verhaaltje lijkt verdacht veel op Cameron's Titanic.
Schijnt een parachutist te zijn, die net is geland voor de bakfiets. Wel wat onhandig gekozen voor in de trailer.
Toch bizar dat de trailer over het bombardement van Rotterdam mij als Rotterdammer echt helemaal niks doet. Krijg het gevoel naar een een of andere bruidsvideo van Jan Smit te kijken. Wordt een nog grotere mislukking dan Novan Zemba dit. Een soort Nederlandse Pearl Harbor. Geloof dat die film een budget had van 200 mjn en dat was ook al niks.
Montanafan1990
Het feit dat ze Jan Smit de hoofdrol laten spelen in een film dat een van de zwartste pagina's van onze geschiedenis hoort te weergeven, bewijst naar mijn mening maar weer hoe ongelofelijk zielig wij Nederlanders op het gebied van film maken zijn.
DiDa
Uit de trailer blijkt gewoon al dat Jan smit niet kan acteren. Die expressies op zijn gezicht zijn absoluut niet geloofwaardig te noemen. Maar wat wil je ook anders? De man is een zanger, geen acteur. Ik vind het zo stom wanneer iedereen ineens denkt te kunnen acteren. Zelfde als toen met Marco Borsato. Schoenmaker, blijf bij je leest...
Ze hebben ook niet voor niets geen tekst in de trailer opgenomen.
Donkerwoud
Zo oppervlakkig gezien lijkt het inderdaad de richting op te gaan van Nova Zembla, Sonny Boy en De Storm: Hollandse geschiedenis in een Hollywood-sausje. Het levert niet de meest interessante films op, maar wel een begrijpelijke keuze vanuit commercieel oogpunt. Ik vraag me wel eens af wat ´echte´ acteurs er nou van vinden dat ze de competitie aan moeten gaan met mensen die niet eens een vakopleiding hebben hoeven volgen. Moet toch wel enigszins frustrerend zijn als je tegenover een Jan Smit moet staan acteren.
Sonny Boy en De Storm vond ik heerlijke films Nova Zembla viel inderdaad tegen.
Ik vraag me af of het commercieel gezien een slimme keuze is. Zijn er dan echt zo veel mensen die voor Jan Smit een bioscoop kaartje gaan kopen? Het lijkt me dat het onderwerp genoeg in zich heeft om mensen met een goede en oprechte film de bioscoop in te lokken. Ik ken in ieder geval geen een Rotterdammer die hier interesse in heeft, anders dan om het af te zeiken.
cordiacovens
geen woorden voor, ik ook als Rotterdammer wil dat dit een goede film word, maar dat zit er denk ik niet in.
dit is ook geen teaser in mijn ogen, hierdoor wil je niet nog meer kijken, het is gewoon een trailer die 1:47 lang is en geen tekst bevat maar je ziet wel lippen bewegen..heel raar, ben wel benieuwd naar jan zijn stem want hij doet geen rotterdams accent.
maar alsnog ga ik hem in de bios zien, ik wil wel weten wat ervan gemaakt is.
Benieuwd hoe vaak de frase "Ik als Rotterdammer..." hier nog gaat vallen.
Donkerwoud
]Ik ken in ieder geval geen een Rotterdammer die hier interesse in heeft, anders dan om het af te zeiken.
Laat ik als Hagenees maar geen opmerking maken dat Rotterdammers toch wel gaan zeiken.
Alsof ze in het buitenland nooit zangers hebben laten acteren.
Sting
Britney Spears
Justin Timberlake
Moet ik doorgaan?
Lennert
Er zitten daar gelukkig nog wel een zangers tussen die wel kunnen acteren, heeft ook nog iets te maken met het feit dat er een verschil tussen zanger (puur muzikant) en artiest (muziek plus performance) bij zit. Iemand als David Bowie is een artiest pur sang en daardoor ook een goed acteur, Jan Smit valt hier totaal niet onder.
Alsof ze in het buitenland nooit zangers hebben laten acteren.
Sting
Madonna
Britney Spears
Justin Timberlake
Moet ik doorgaan?
Laten we dan ook even stellen dat al die personen ook tien keer meer (muzikaal)talent hebben dan onze nationale TROS boy, die enkel dankzij zijn Volendamse maffia maatjes met publieksgeld in de picture is gekomen.. En dat de rollen van Spears en Madonna natuurlijk ook niet om naar huist te schrijven waren. Maar je hebt wel een punt dat het niet iets typisch Nederlands is.
cordiacovens
het feit dat het mij als rotterdammer aanspreekt is omdat wij rotterdammers vaak familie hebben die dit hebben meegemaakt en weten hoe het er aan toe ging, allerlei verhalen heb ik over deze dag gehoord. vandaar dat ik hoop dat er dan ook een goede film van word gemaakt.
en over jan smit gesproken, zijn muziek staat er helemaal los van..maar je ziet aan zijn gezicht dat hij geen expressie uitstraalt, wat vrij belangrijk is..behalve als je een rol speelt waarbij dit niet nodig is..maar dat lijkt me niet het geval, en als bokser komt hij zo op het eerste gezicht ook niet goed over. maar goed, ik geef het een kans.
met dit soort zangers/sterren is het belangrijk ze te casten in een rol die hun op het lijf geschreven is, maar hier zie je gewoon jan smit in een film.hij had beter een visboer kunnen spelen of iets dergelijks uit volendam, of een zanger. maar bokser in rotterdam tijdens het bombardement en een film dragen, ik denk niet dat dat een goede performance word.
Apster
Hij heeft natuurlijk een grote achterban als het gaat om fans, 100% NL lezers, TROS aanhang en meer van dat publiek dat ook massaal naar de Toppers gaat. En in shownieuws programma's zal zijn rol waarschijnlijk ook veel aandacht krijgen, waardoor je genoeg van dat volk naar de bios trekt.
Quido
Bij Marco Borsato (Wit Licht) viel dat ook tegen. Dus zeker is het allerminst.
Norman Mailer
Een soort Dresden. Maar dan met Jantje Smit die ergens in een schuilkuilder ligt te nøqen.
Daarom ben ik en velen met mij zo pissig. Ze maken geen film over het Bombardement, maar over een Volendamse zanger en zijn bruid. Ze gaan duidelijk op de Titanic/Pearl Harbor/Nova Zembla toer. En dat werkte enkel bij Titanic om dat romantiek en klasse verschillen tot het dna van een cruise behoren. Dat is de reden dat die andere films als volledig mislukt te boek staan.
In het dna van het Bombardement en het Rotterdam van 1940 zit geen boxer en zijn bruid, er was niks romantisch aan het Rotterdam van mei 1940. De film zou moeten gaan over de inwoners van de stad, de drukte en broeierige sfeer van het oude centrum, de treuzelende politiek, de statige gebouwen, de spanning en de ontkenning. En dan de vernietiging, die dit alles kapotmaakte, verbrandde, de stad en haar inwoners in puin achter latend. Groots en breed uitgemeten menselijk drama door alle lagen van de bevolking heen, verbijstering, ontzetting. Amsterdammers die op de fiets naar Rotterdam kwamen om hulp te bieden en verbijsterd terug keerden en hulpacties op touw zetten, een land dat was ge- en verslagen. Een brede epische gebeurtenis. Dat is het dna waar de film mee doordrenkt zou moeten worden. Maar daar hebben de Amsterdamse producenten duidelijk geen enkel gevoel bij. En dat vind ik onthutsend en treurig.
Zal de film zeker in de bios gaan zien (het bombardement van Rotterdam behoord te veel tot mijn eigen dna om het te kunnen negeren.) en me zeer waarschijnlijk kapot ergeren. Maar wel met een kaartje voor de voorstelling van de zaal ernaast.
Mijn punt is dat je met een goede film over het bombardement van Rotterdam zo 2 mjn bezoekers moet kunnen trekken. Het gaat immers om de grootste Nederlandse gebeurtenis in de 20e eeuw. Zou een slechte film met Jan Smit in de hoofdrol echt meer op gaan brengen?
Apster
Dat blijft natuurlijk de vraag. Afgaande op de trailer en het verhaal lijkt het bombardement vooral als kapstok te dienen voor een epische romantische film om commercieel te scoren. De keuze om Jan Smit in de hoofdrol te plaatsen moet dat succes denk ik alleen maar versterken als publiekstrekker, als ik het bekijk vanuit het standpunt van de makers. Het is een ontzettend grote gok, want het gaat ten koste van waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Bride Flight
Drama / Romantiek, 2008