• 9.376.422 stemmen

Met onder meer: Jan Smit, Roos van Erkel en Gerard Cox

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 december 2012

Plot Het Bombardement

Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vincent de Graaf

Vincent's Grandmother

Old Vincent de Graaf

Bij Ate de Jong:

Ate de Jong regisseert Het Bombardement

Het gruwelijke bombardement, 14 mei 1940, op Rotterdam zal opnieuw tot leven komen in de unieke Nederlandse speelfilm "Het Bombardement". Bijzonderheid daarbij is dat het bombardement in de film net zo lang zal duren als het echte bombardement, namelijk ruim een kwartier. Producent Paul Ruven maakte eerder bekend dat hij bezig was met het ontwikkelen van een film over het bombardement van Rotterdam. Inmiddels is bekend dat Ate de Jong de speelfilm over een onmogelijke liefde in de eerste oorlogsdagen van Rotterdam gaat regisseren. Mike van Diem, die eerder aan het project gekoppeld werd, "richt zich momenteel op andere projecten," aldus Ruven.

"Het Bombardement", wordt een grote Nederlandse speelfilm die zich afspeelt tussen 10 mei 1940, de inval van de Duitsers, en 14 mei, het fatale bombardement op Rotterdam. Ate de Jong heeft in de afgelopen 20 jaar meer dan 10 films in het buitenland geregisseerd. "Het Bombardement" wordt zijn eerste Nederlandse speelfilmregie na zijn vertrek naar Hollywood.

Ate de Jong: "Het Bombardement is zo'n bijzonder verhaal, daar kan geen Hollywood film tegenop. Het heeft historische diepgang plus een diep menselijk drama. Ik ben enorm vereerd dat ik Het Bombardement mag regisseren". Het scenario wordt geschreven door Ate de Jong en Paul Ruven.

Nederlanders geloofden dat ons land neutraal zou blijven en de eerste dagen van de oorlog heerste er totale verwarring en ongeloof. Het Nederlandse leger hield een vijftal dagen moedig stand, maar na het catastrofale bombardement moest Nederland zich overgeven; 14 mei betekende het begin van vijf jaren bezetting.

Tegen de achtergrond van deze vijf oorlogsdagen speelt zich een even ontroerend als onmogelijk liefdesverhaal af. De jonge Eva komt naar Rotterdam om te trouwen. Met haar huwelijk kan ze haar familie redden. Maar de inval van de Duitsers verandert alles. Ze ontmoet de jonge Rotterdammer Vincent, een bokser, die haar redt tijdens de inval. Haar toekomstige echtgenoot Dirk zorgt dat het huwelijk op 14 mei toch doorgaat. Nauwelijks hebben ze hun jawoord gegeven of de eerste bommen vallen. Vincent spoedt zich het centrum in om Eva uit het bombardement te halen. Kan hij haar opnieuw uit deze hel redden?

"Het Bombardement" wordt geproduceerd door René Huybrechtse (Ik Ook Van Jou, Shouf Shouf Habibi) en Paul Ruven van Talent United. Co-producent is San Fu Maltha van Fu Works. De film wordt mede ontwikkeld door het Nederlands Fonds voor de Film. De opnamen van de film starten mei volgend jaar. A-Film brengt "Het Bombardement" in 2013 uit in de bioscoop.

Naast "Het Bombardement" is er nog een andere film over de eerste oorlogsdagen in Rotterdam in voorbereiding. Regisseur Ben Sombogaart en scenarist Gerard Soeteman werken voor NL Film samen aan een film over de belegering van de stad in mei 1940.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

ate de jong. die heeft nog nooit een goede film gemaakt. Hoe kun je hem nou vragen.

Quentin

Inderdaad niet bepaald de meest geschikte naam.

avatar van gotti

Hugo Heinen schrijft niet meer sinds Van Diem weg is?

Tsjah ...

avatar van starbright boy

Ongeveer de laatste bekende Nederlander waar ik een acteur in verscholen zie.

Maar ik ben uiteraard bereid mijn woorden terug te nemen als het anders blijkt te zijn.

Stephan

Er zullen wel weer 1.000.000 mensen naar de film gaan kijken. Maar dat voortdurende BN gepush (waardoor ik ook al geen televisie meer kijk) is een treurig verschijnsel.

Quido

Nu is er op zich niks mis met BN'ers, maar dit neigt toch wel erg naar een puur commerciële insteek. Als nou duidelijk was dat ie kon acteren, maar dit is notabene zijn debuut en hij hoefde niet eens te auditeren.

Stephan

Als je dan toch iemand laat debuteren, zoek dan uit de honderden getalenteerde acteurs, die moeten knokken om elke kleine rol, de beste en laat mensen met een brok in de keel in de zaal zitten.

Ik vind het tijd worden voor een NL versie van de SAG.

avatar van starbright boy

Genant is inderdaad het goede woord. Mijn hemel....

avatar van SelmaDuim

SelmaDuim

"Mijn hemel", maak er maar 'mijn Hemeltje' van. Ik heb gewoon last van plaatsvervangende schaamte. Zou die jongen echt niet verder kunnen kijken dan zijn eigen kleine wereldje?

Quentin

OMG, dat SBS6 filmpje is om te janken.

avatar van Wouter

Stephan schreef:

Er zullen wel weer 1.000.000 mensen naar de film gaan kijken.

Zou het? Borsato is veel groter dan Smit en dat viel ook tegen qua box office. Net als de film waarvoor Smit eerder een titelsong deed. Geen flops, maar ook niet de successen waar men op hoopte.

Quentin

Wit Licht was gewoon een tegenvaller aan de box office, trok enkel een enigszins acceptabel aantal bezoekers omdat er zoveel kaartjes weggegeven werden.

Stephan

Blijft mijn punt dat het passeren van "geschoold" talent, dat al jaren aan de hand is, schrijnend is.

Je zou de toneelschool studenten in het eerste jaar moeten adviseren om een BN-er te n#uken ipv talent te ontplooien.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

De film wordt een soort Nederlands Pearl Harbor, nounou, daar kijken we naar uit!

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

jan smit in deze film. De film lijkt me nu al mislukt. Hoe kun je hem nou kiezen.

• 11913 berichten

Paul Ruven zegt vandaag in de Volkskrant dat er in de categorie goede mannelijke acteurs van 20-25 jaar ongeveer drie personen rondlopen. Ik vind het een belediging en een minachting tegenover alle toneelschoolstudenten, geschoolde acteurs en Rotterdammers. Waarvan ik er een van ben, maar dat maakt niet uit. Hier een erg leuk radiofragment van Diederik Ebbinge:

Ochtendhumeur Diederik

Hij heeft ook nog eens volledig gelijk.

Stephan

Dat heeft hij inderdaad en het vergelijk met het Hemeltje is uiterst scherp.

Paul Ruven claimt dat Jan Smit een X-Factor heeft dat slechts weinigen hebben, zoals Ellen ten Damme dat heeft.

Ik denk dat Paul zich stevig(er) moet wapenen tegen de kritiek dat gaat komen. Niet alleen van "the usual suspects" maar ook vanuit zijn eigen hoek.

• 11913 berichten

Zojuist een briefje aan de Volkskrant geschreven. Geen idee of het geplaatst wordt, maar ik heb in elk geval wat woede van me af kunnen schrijven.

Jan Smit die de hoofdrol gaat spelen in een film over het bombardement van Rotterdam: het nieuws sloeg in als een bom. Het is een flauwe woordgrap, maar het is volledig op het niveau waarop Paul Ruven en Ate de Jong over de film praten in de Cultuurbijlage. Een film goed in de markt proberen te zetten is logisch, maar de manier waarop deze heren dit doen gaat ver. Ze spreiden een nare arrogantie en minachting tentoon tegenover het bombardement, Rotterdam en vooral al die jonge getalenteerde acteurs die niet of moeilijk aan de bak komen.

Paul Ruven heeft het lef te beweren dat er voor een mannelijke hoofdrolspeler tussen de 20 en 25 jaar oud maar een stuk of drie kandidaten bestaan in Nederland. Ik heb deze zomer gewerkt op De Parade en heb daar in elk geval acteurs van groepen als W.A.G.N.E.R. en The Sadists gezien en gesproken die uitstekend in deze categorie passen.

En dan zijn er nog zo ont-zet-tend veel bekende acteurs die hun sporen wél hebben verdiend én commercieel aantrekkelijk zijn: Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Matthijs van de Sande-Bakhuysen, ooit van gehoord? Een beetje stuntcasting is echt te begrijpen, maar iemand die de brand van 't Hemeltje vergelijkt met het Bombardement heeft nog heel veel te leren, en dan zwijg ik nog over het acteren zelf.

Goed, wellicht met wat geluk: er is nog een lange weg te gaan van het huidige budget van 1,6 miljoen euro naar het beoogde budget van 6 miljoen. Ik zet m'n geld in elk geval in op de andere film over het Bombardement van Ben Sombogaart.

avatar van Wouter

BlueJudaskiss schreef:

Dan begrijp je de opmerking van Ruven niet, ben ik bang.

Eh... dat zijn er toch ook maar drie? Waarbij ik me afvraag hoe bankable die laatste is en Tygo als 20-25-jarige?!

Terwijl dat het enige is waar je hem op moet afrekenen, straks. Wat ie over het bombardement (dat toch echt gewoon zonder hoofdletter geschreven hoort te worden) zegt is voor de film irrelevant. Hij schrijft het scenario niet.

Ik heb ook mijn bedenkingen, maar deze argumenten zijn onzin. Overigens kun je je onvrede tweeten aan Ruven zelf, die net op twitter is gesignaleerd.

Opmerking 1: klopt, leg uit ajb

Opmerking 2: Tygo is inderdaad geen 25-jarige, maar als je een zanger kan laten faken dat-ie acteert kan je een 30-jarige ook laten faken dat-ie 25 is.

Opmerking 3: ik blijf verre van twitter.

avatar van SelmaDuim

SelmaDuim

BlueJudaskiss schreef:

...kan je een 30-jarige ook laten faken dat-ie 25 is.

Even mierenneuken hoor. Tygo is geen 30 maar 37.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)