• 9.176.530 stemmen

Met onder meer: Olivier Tuinier, Verno Romney en Adelheid Roosen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 15 oktober 1992

Plot Het Zakmes

Mees heeft een probleem. Hij heeft per ongeluk het zakmes van zijn vriendje meegenomen. Als hij het mes terug wil brengen, is Mees te laat. Tim is immers net verhuisd. Het enige wat Mees weet, is dat Tim nu in Flevoland woont. De ouders van Mees hebben geen tijd voor zijn problemen. Zijn moeder is een wereldberoemde zangeres die hij eigenlijk voornamelijk van televisie kent. Zijn vader heeft het veel te druk met zijn populaire vrouw en het huishouden. Er zit dus niets anders op voor Mees: hij moet helemaal alleen op zoek naar Tim.

logo tmdbimage

avatar van 2MY

2MY

Yekezzez schreef:

Hmm, vreemd in deze plot-summary wordt wel weer van Tom gesproken. En Mees slaat voor Tom op zijn trom. Heeft misschien iemand de film bij de hand?

Volgens mij was het al een tijdje geleden dat je de film nog had gezien

(om maar even te reageren op een post van zo'n 9 jaar geleden)

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Ze praten in de 'kippentaal'

Mees = Mos en Tim = Tom.

avatar van Brix

Brix

• 19483 berichten

De completeTV serie is leuker, maar toch 3,5 * voor de ingekorte filmversie.

avatar van Snorren

Snorren

Gewoon heerlijk jeugdsentiment, vroeger vaak gekeken met mijn broer en vanochtend nog een keer over gezien. Constante glimlach. Een perfecte kinderfilm.

avatar van Ste*

Ste*

• 1996 berichten

Een heel lieve film. Olivier Tuinier vind ik voor zijn leeftijd (hoewel hij in de film niet echt 6 is, maar oke) heel goed acteren. Ook de rol van de vader is heel erg leuk.

In de eerste helft gebeurt er net iets te weinig, en is het net teveel een herhaling van zetten. Ook de liedjes tussendoor zijn wat overbodig.

Voor de rest gewoon een hartstikke sympathieke film, hoewel mijn mening gekleurd kan zijn omdat het jeugdsentiment is.

avatar van Beertje45

Beertje45

Olivier Tuinier is ontwapenend leuk in misschien wel de beste jeugdfilm van Nederland. Bravo voor het acteertalent dat in zo'n jong kind schuil ging. Is wel de eerste keer dat ik de film zag, dacht niet dat ik hem ooit op de Belgische tv heb gezien.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Ach, wat een lieve film was dit toch! Het was jaren geleden dat ik Het Zakmes heb gekeken, maar nu ik de film herzien heb vind ik dat de film niets aan charme heeft ingeboet. Het verhaal is voor kinderen heel invoelbaar, denk ik, wat ook wel weer iets anders is dan de kinderfilms die je tegenwoordig ziet. Weliswaar hebben we niet allemaal een wereldberoemde operazangeres als moeder of een vader die standaard etenswaar op de televisie laat vallen, maar verhuizende vriendjes en een niet-zo'n-lieve juf zijn heel alledaagse zaken. Het Zakmes is denk ik precies de goede mengelmoes van avontuur en alledaagse situaties. Af en toe moet je een ongeloofwaardig plotelementje maar voor waar nemen, maar dat doen we graag. Olivier Tuinier is verbazingwekkend getalenteerd voor iemand van zijn leeftijd en steelt moeiteloos het hart van iedere kijker, stel ik mij zo voor. Vooral zijn soms overslaande stemmetje is gewoon te aandoenlijk... De film kent af en toe een liedje, wat ik ook altijd wel kan waarderen. Al met al is Het Zakmes ondanks zijn leeftijd nog altijd een heel leuke film voor jonge kinderen - en natuurlijk voor volwassenen met jeugdsentiment.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Het enigste boek wat ik ooit in mijn leven aan een stuk door heb gelezen (naast Het Diner en de studie/leerboeken om dan)

Snel maar weer eens de film herzien!

avatar van Norma

Norma

Lief, leuk, lief, lees ik, en dat klopt wel. Schattige film, omdat dat jochie zo lekker naturel overkomt. Vooral zijn liedjes zijn memorabel.

Ik ga een liedje maken

Ik weet wel hoe dat moet

Je moet gewoon wat rijmen

En ik kan dat heel…best!

Jammer dat de volwassenen, met name dan die vader en de juf, zo overdreven werden neergezet, daar hou ik nooit zo van.

Het verhaal is niet spectaculair, maar wel erg leuk vanuit het oogpunt van een ondernemend kind verteld.

Leuk en lief dus.

avatar van mock turtle

mock turtle

voor een kinderfilm best langdradig, maar misschien ligt dat aan het feit dat dit al behoorlijk gedateerd is. jochie is lief.

avatar van missl

missl

Leuke film van vroeger. Ik heb deze als klein meisje meermaals gezien omdat ik het zo leuk vond. Nu terug gekeken met mn kleine nichtje en zij vond het even leuk als ik vroeger. Wat een schatje, die Mees.

avatar van Daan258

Daan258

Bloft on hole loke folm.

Ook na jaren blijft dit een heerlijke film om naar te kijken. Vroeg deze film zo vreselijk vaak gezien dat ik nu jaren echt alles precies nog uit me hoofd wist na te vertellen.

Puur nostalgie.

dikke 3,0*

avatar van Waku

Waku

Opnieuw gezien. Blijft toch nog steeds een goede jeugdfilm.

Kan nog steeds mee, ook in deze tijd.

avatar van Suzanne88

Suzanne88

Ik ben blijkbaar in een sentimentele fase.. Ook deze film na jaren weer gezien.
Het liedje kende ik nog uit mijn hoofd maar dat huishouden van Jan Steen kon ik me minder goed herinneren! Haha die koffie, eieren en zelfs kaasfondue die over het beeldscherm gingen door die onhandige pa Enorm gelachen. Qua tijdgeest toch wel een heel hoop veranderd. Vooral de leraar-scholier scènes zijn nu echt ouderwets te noemen.

Al met al nog steeds een hele leuke klassieker.

avatar van Daan258

Daan258

Weer is herzien en ik kan de film wel dromen

Het blijft gewoon een leuke!

Mijn stem gaat verhogen naar een 3,5*

avatar van DragQueen

DragQueen

Onderhoudende en sympathieke film van eigen bodem, zowel op gebied van regie, verhaal alsmede het acteerwerk. De jonge Olivier Tuinier zet een puike acteerprestatie neer.

3 Sterren.

avatar van The Oceanic Six

Ik ben pas zes,

Tom ik heb je mes.

Ik sla op de trom,

Ik roep mijn vriend Tom.

Dit kwam ik toevallig tegen toen ik even op Prime keek naar het aanbod. Het Zakmes is wel jeugdsentiment voor me, kan me nog een beetje herinneren dat dit vaak op tv. Eigenlijk moet je jeugdsentiment niet meer kijken als je tientallen jaren verder bent, maar toch maar gedaan. Het wist me niet meer erg te boeien, maar is alsnog wel aandoenlijk door het leuke acteerwerk van Olivier Tuinier en ook zijn liedje. De andere rollen vond ik wel erge karikaturen, zoals zijn ouders en vooral de boze juffrouw. Schijnbaar beviel dit zo goed dat Het Zakmes zelfs een Emmy heeft gewonnen in de categorie jeugd zag ik net na een bezoekje aan Google. Kan me best voorstellen dat dit een vrij tijdloze jeugdfilm is. Ik ben alleen niet langer het publiek die dit moet zien. Toch een voldoende.

avatar van John Milton

John Milton

Ook gezien op Prime bij het afwerken van de laatste tien titels die ik nog moet zien van de Dutch Film Festival's Dutch Film Top 50.

Voor mij geen jeugdsentiment, want ik had het zakmes nooit gezien. Misschien gek aangezien het een film is uit mijn kindertijd, maar het is niet ondenkbaar dat ik er nu meer van kan genieten dan ik destijds zou hebben gedaan; 11-12 jarige JM had misschien geen film over een jochie van zes willen kijken. Hoe dan ook konden Miss Milton en ik er nu beiden erg van genieten, Olivier Tuinier steelt compleet je hart in deze film. Sowieso een leuk, kneuterig sfeertje om in te vertoeven met uiteraard ook de nodige jaren negentig nostalgie.

Prima wakker mee geworden op deze druilerige vakantiedag!

avatar van T.O.

T.O.

Dit zag er zelfs voor 1991 nog oud uit, al kan dat ook te maken hebben met de lage beeldkwaliteit van de versie die ik op tv zag.

Enfin, de film heeft af en toe z’n charmes en kent in de kleine Tuinier een best charismatische hoofdrolspeler, maar al met al kan ik dit toch niet goed noemen. Met name door de lage productiekwaliteit die op alle niveaus doorwerkt, in feite niet veel anders dan vergelijkbaar Nederlands werk uit die periode.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Naar meer dan 30 jaar is deze jeugdfilm nog steeds goed en actueel. Knap! De kinderen met wie ik het keek (6 en 7 jaar) vonden 'm net zo leuk als een 2024 kinderfilm. Ik heb er zelf ook erg van genoten. Goede acteurs, vlot verhaal en mooie boodschap.