• 9.373.233 stemmen

The Relic (1997)

Horror / Thriller | 110 minuten

Genre: Horror / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Japan / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Hyams

Met onder meer: Tom Sizemore, Penelope Ann Miller en Linda Hunt

Releasedatum: 20 februari 1997

Plot The Relic

"The Next Evolution In Terror."

Een onderzoeker aan een museum in Chicago komt terug uit Zuid-Amerika met enkele kisten met gevonden voorwerpen. De politie ontdekt een aantal verschrikkelijke moorden op het schip waarmee de kisten Amerika binnen gekomen zijn, gevolgd door een moord in het museum zelf. Lt. Vincent D'Agosta wordt op de zaak gezet. Hij moet op zoek naar een gigantisch beest dat zich in het museum bevindt.

Dr. Margo Green

The Mayor's Wife

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

deze film heeft een mooie titel vind ik, en daar is dan ook alles mee gezegd.

avatar van MiranLovertje

MiranLovertje

Dat boek is echt geweldig, met Pendergast etc. etc. De film is helaas stukken minder... Dus wil je echte spanning. Lees van deze film het boek! (Preston&Child: De Vloek van het Oerwoud)

avatar van Slynkin

Slynkin

Ik scheet vroeger 3 kleuren stront toen ik deze film zag. Vond hem toen geweldig.

Daarom 3,5*

avatar van film_kaza

film_kaza

Een film als dit, je met er maar zin in hebben.
Het verhaal is standaard, en de uitwerking ook. Maar er zitten een paar amusante stukken in, waaronder het monster zelf. Er werd gezecht dat het monster misschien menselijk is, en de hoofdrol zei "I Know You". Jammer dat hier verder niks mee werd gedaan. Ik was er wel benieuwd naar.

avatar van korp

korp

Vermakelijke film, ook omdat ik zelf werkzaam ben geweest in een museum en toch soms wel aan deze film moest denken als je door het donkere en verlaten depot loopt.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

"Hij moet op zoek naar een gigantisch beest dat zich in het museum bevindt."

Nou, daar hoef je dan niet veel voor te zoeken.

avatar van Malick

Malick

Met Tom Sizemore dus ik dacht dat wordt knallen en lachen tegelijk. Helaas breekt het aan alles in deze horror en dan vooral het feit dat de film zo donker is dat ik een extra schemerlampje aan moest doen om iets te zien.

avatar van MerLiNiuM

MerLiNiuM

Vroeger was dit een film die je had moeten zien als jeugd zijnde. maar als ik hem nu terug zie denk ik wat heb ik in deze film vroeger gezien omdat de special effect vrij simpel zijn met een knipoog naar mij jeugdsentiment toch 3*.

avatar van Thomas83

Thomas83

En erg laag gemiddelde op Moviemeter en IMDB, had ik niet verwacht eigenlijk. In mijn herinnering was dit juist een echt goede en zeer vermakelijke thriller. Weliswaar een met veel cliché's, maar gewoon goed uitgewerkt.

Maar goed, de laatste keer dat ik de film volledig zag was toen ik hem huurde nadat hij op video uitkwam. Toen was ik wel op een wat minder kritische leeftijd natuurlijk. Maar vooralsnog hou ik het even op 3.0*.

avatar van Thorak

Thorak

Waar is Pendergast???

Hoe kun je nou een boek verfilmen en de hoofdpersoon weg laten????

avatar van Aapje81

Aapje81

Best een koddige film voor hersenloos vermaak niets meer niets minder.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Lelijke poster zeg.

Anyway deze film kijkt altijd wel lekker weg.

Lekker simpel verhaaltje en soms wel wat spannende momentjes.

Blij dat Sizemore eens een wat meer leading rol had.

Wat hier voor werd gezegd dat bijna de hele film te donker is ben ik het mee eens. Lijkt alsof ze daar het monster en andere dingen die kennelijk niet zo goed in elkaar gezet waren hebben gemaskeerd.

avatar van Lennert

Lennert

Een film die ik vroeger al vaak heb gezien, maar waar ik nu pas voor het eerst met een analytische blik naar heb gekeken. Wat me toch meteen tegenviel was het brede arsenaal aan vervelende personages (kinderen, de aziatische onderzoeker, de burgemeester etc.) en de absurditeit van enkele scenes (zoals de massahysterie die ontstaat in het museum als er een lijk wordt gevonden) Ook Penelope Ann Miller's acteerwerk was matiger dan ik het me herinnerde: soms te geremd, dan weer te overdreven. Gelukkig is dit niet altijd hinderlijk, omdat haar personage op zich wel geloofwaardig overkomt. Tom Sizemore deed het echter erg goed als chagrijnige, bijgelovige rechercheur.

De spanning komt pas op het tweede moment van de film, maar dan werkt het geheel ook erg goed. Wat gore, een interessante omgeving en een overtuigend monster zorgen voor een goede sfeer. Helemaal de SFX als het brandende monster van de trap loopt zagen er overtuigend uit en gaven de film zeker een professionele look.

Ik ben niet bekend met het boek en ga de film dan ook niet afrekenen op wat de scriptschrijvers weggelaten zouden hebben of slecht hebben weergegeven. The Relic is geen hoogstaande film, maar desalniettemin goed en simpel vermaak.

avatar van namingway24

namingway24

Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik niet bekend was met het boek. Maar dat verklaart wel het degelijke verhaal. Alles klonk vrij geloofwaardig.

Voor de rest is er redelijk veel spanning en zijn de special effects erg goed voor die periode. Fans van het genre zullen hier altijd wel van genieten. Voor de rest is het een aangenaam tijdverdrijf.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Welk boek?

avatar van namingway24

namingway24

The Relic is een boek uit 1995 door Douglas J. Preston en Lincoln Child. (Bedankt Wikipedia )

avatar van sofripa

sofripa

Beetje horror, beetje trillen. Ach, redelijk pulp vermaak kan nooit kwaad op de avond. 2,5 sterren is genoeg

avatar van aburex

aburex

Best een leuke horror met een klein beetje humor. Vermaak voor een zorgeloze TV-avond

avatar van woeler82

woeler82

Kan niet zeggen dat deze film slecht is, ik vond deze film best spannend

Heb hem nu al 2x gezien

Vandaag was deze nog eens te zien op " Pro Seven " en ik heb best wel genoten van de film

Het is geen topperd , maar goed genoeg voor mij om deze op dvd te kopen

avatar van Minotaures

Minotaures

Vroeger eng gevonden, maar nu gewoon een doorsnee-horror.

Zulke films blijven redelijk stand houden totdat de 'dader' volledig op beeld komt. Dan is het een stukje minder. Toch vond ik de Kothoga (de monster) wel een origineel concept. Een mix van een aantal dieren zit er wel in.

Verhaal was niet zo interessant, maar de museum bleek wel een perfecte locatie te zijn waar er lekker in gemoord in kan worden. De effecten van de monster waren best goed voor '97, aangezien er in 2010 nog films uitkwamen waar de effecten nergens op sloegen. Een mooi pluspunt. Er zat ook genoeg gore en moorden in. Elk moord werd met wat gore aangeduid, top gedaan.

Geen geweldige film, maar onder horror te verstaan was die zeker vermakelijk.

avatar van kuk

kuk

Het straalt niks uit, het wil gewoon niet interessant worden. Enkele rollende hoofden zijn leuk, maar de halve CSI-invalshoek begon mij ook na een paar minuten uitleg al de keel uit te hangen. Had van mij niet gemaakt hoeven worden.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Best spannende film, vooral als ze ondergronds zijn! Voor mij echt een topper!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb hem in de bioscoop gezien en zelfs daar vond ik er niet veel aan. Ik vond het saai en de beelden spraken me totaal niet aan. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen want de vrienden waarmee ik daar toen was, vonden de film wel goed.

avatar van movie-edje

movie-edje

verhaal is opzich best goed verzonnen.

maar daar houd het ook mee op!

de film raakt mij niet, en het monster ziet er ook uit als een los gelaten neushoorn.

het is nergens spannend.

jammer van mijn tijd eigenlijk.

avatar van Humphrey

Humphrey

Afschuwelijk slechte film met ondermaatse acteerprestaties en ridicule effecten. Naar het einde toe lijkt het net een videogame. 1*.

avatar van jester

jester

Het boek is zoveel beter, maar ja, wat wil je ook als je de belangrijkste personage weglaat. Jammer, gemiste kans.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Herbekeken en vond de film wel redelijk spannend, als je hem voor de 1e keer ziet is hij echt de moeite waard want je weet niet wie of wat het is

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Een "kleine horror" die ik al vaak heb gekeken maar nooit op uitgekeken ben.

Helaas veel te donker opgenomen, details worden snel gemist. Het verhaal is goed bedacht en origineel. Jammer dat deze prent hier maar 2.46 sterren haalt, voor mij doet hij nog altijd meer dan dat.

In 1997 werd ook Mimic uitgebracht en ook die deed het voor mij. Er zijn een paar overeenkomsten tussen de twee films. In die periode werden zowiezo al veel films geproduceerd over enge creatures die het op mensenvlees gemunt hebben.

Na ontdekking van een vreemd voorval op een schip afkomstig uit Zuid-Amerika worden de hoofdpersonen voorgesteld die allemaal een betrekking hebben tot het stedelijk museum.

We hoeven niet lang te wachten op actie, al snel vind er een moord plaats die een begin maakt aan een onderzoek binnen de muren van het museum. Langzaam doet het verhaal zich uit de doeken en krijgen we de details die nodig zijn om te begrijpen waarom en hoe.

Het verhaal is aardig dun maar wordt ondersteunt door de cast die het gewoon netjes doet, zeker niet super maar zoals gezegd netjes.

De locatie is prettig, het museum is een desolaat oord en beschikt over een uitgebreid gangenstelsel wat voor een horror een aangename omgeving is. Alles wordt prima in beeld gebracht ware het niet dat de cameraman spaarlampen heeft gebruikt. Acteerwerk is goed genoeg om de film niet saai te maken. Het tempo is passend.

Voor mij een heerlijk stukje ontspanning en das 3.5 ** waard.

avatar van scorsese

Matige film waarin een monster flink huishoudt in een museum in Chicago. Een vrij standaard opbouw met een aantal voorspelbare schrik-effecten. Het museum vormt een mooi decor voor een film als deze, maar het blijft allemaal behoorlijk donker. Echt spannend wordt het niet, maar vooral het laatste gedeelte is redelijk vermakelijk.

Matig horrortje.

Creature flicks zijn al een tijdje niet echt meer in. Komt ook omdat horror zich momenteel eerder in het low-budget hoekje afspeelt, waardoor je de rubber bijna kan proeven bij de schuchtere pogingen die tegenwoordig nog gedaan worden.

Al moet gezegd, de CG in deze film is ook niet altijd even best. Het monster is povertjes. In het begin nog kundig verborgen (vond de film wel iets té donker), maar naarmate het meer zichtbaar wordt blijkt toch al snel dat het monster design niet veel soeps is.

Nogal vervelende acteurs en ditto personages in deze film. Sizemore is een professionele kwal, ook Miller slaagt er niet in een aardig personage neer te zetten. Helpt niet echt bij de spanning, al vrees ik dat Hyams sowieso niet zo ver was gekomen, zelfs met goede acteurs.

Het vermaakt nog wel, duurt niet al te lang (al had het nog net wat korter gemogen) en bevat een paar leuke horrorscenes, maar had het toch iets leuker verwacht.