• 9.372.789 stemmen

The Relic (1997)

Horror / Thriller | 110 minuten

Genre: Horror / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Japan / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Hyams

Met onder meer: Tom Sizemore, Penelope Ann Miller en Linda Hunt

Releasedatum: 20 februari 1997

Plot The Relic

"The Next Evolution In Terror."

Een onderzoeker aan een museum in Chicago komt terug uit Zuid-Amerika met enkele kisten met gevonden voorwerpen. De politie ontdekt een aantal verschrikkelijke moorden op het schip waarmee de kisten Amerika binnen gekomen zijn, gevolgd door een moord in het museum zelf. Lt. Vincent D'Agosta wordt op de zaak gezet. Hij moet op zoek naar een gigantisch beest dat zich in het museum bevindt.

Dr. Margo Green

Tom Parkinson

Mayor Robert Owen

The Mayor's Wife

avatar van 606

snap niet dat mensen deze slecht vinden.

ik vonde het echt spannend alleen dat geluid van dat beest was al goed en de omgeving was ook goed.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Opzich wel een lekkere film om weg te kijken.
Maar het is er één waar je er al zoveel van hebt.
Acteren was nog wel te doen, maar ook niet heel bijzonder.
Het 'beest' was in het begin nog redelijk toen je deze nog niet zag, maar toen hij uiteindelijk in beeld kwam was het een afknapper.
2 sterren voor de moeite

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Lelijke poster zeg.

Anyway deze film kijkt altijd wel lekker weg.

Lekker simpel verhaaltje en soms wel wat spannende momentjes.

Blij dat Sizemore eens een wat meer leading rol had.

Wat hier voor werd gezegd dat bijna de hele film te donker is ben ik het mee eens. Lijkt alsof ze daar het monster en andere dingen die kennelijk niet zo goed in elkaar gezet waren hebben gemaskeerd.

avatar van Lennert

Lennert

Een film die ik vroeger al vaak heb gezien, maar waar ik nu pas voor het eerst met een analytische blik naar heb gekeken. Wat me toch meteen tegenviel was het brede arsenaal aan vervelende personages (kinderen, de aziatische onderzoeker, de burgemeester etc.) en de absurditeit van enkele scenes (zoals de massahysterie die ontstaat in het museum als er een lijk wordt gevonden) Ook Penelope Ann Miller's acteerwerk was matiger dan ik het me herinnerde: soms te geremd, dan weer te overdreven. Gelukkig is dit niet altijd hinderlijk, omdat haar personage op zich wel geloofwaardig overkomt. Tom Sizemore deed het echter erg goed als chagrijnige, bijgelovige rechercheur.

De spanning komt pas op het tweede moment van de film, maar dan werkt het geheel ook erg goed. Wat gore, een interessante omgeving en een overtuigend monster zorgen voor een goede sfeer. Helemaal de SFX als het brandende monster van de trap loopt zagen er overtuigend uit en gaven de film zeker een professionele look.

Ik ben niet bekend met het boek en ga de film dan ook niet afrekenen op wat de scriptschrijvers weggelaten zouden hebben of slecht hebben weergegeven. The Relic is geen hoogstaande film, maar desalniettemin goed en simpel vermaak.

avatar van Minotaures

Minotaures

Vroeger eng gevonden, maar nu gewoon een doorsnee-horror.

Zulke films blijven redelijk stand houden totdat de 'dader' volledig op beeld komt. Dan is het een stukje minder. Toch vond ik de Kothoga (de monster) wel een origineel concept. Een mix van een aantal dieren zit er wel in.

Verhaal was niet zo interessant, maar de museum bleek wel een perfecte locatie te zijn waar er lekker in gemoord in kan worden. De effecten van de monster waren best goed voor '97, aangezien er in 2010 nog films uitkwamen waar de effecten nergens op sloegen. Een mooi pluspunt. Er zat ook genoeg gore en moorden in. Elk moord werd met wat gore aangeduid, top gedaan.

Geen geweldige film, maar onder horror te verstaan was die zeker vermakelijk.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Best spannende film, vooral als ze ondergronds zijn! Voor mij echt een topper!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb hem in de bioscoop gezien en zelfs daar vond ik er niet veel aan. Ik vond het saai en de beelden spraken me totaal niet aan. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen want de vrienden waarmee ik daar toen was, vonden de film wel goed.

avatar van scorsese

Matige film waarin een monster flink huishoudt in een museum in Chicago. Een vrij standaard opbouw met een aantal voorspelbare schrik-effecten. Het museum vormt een mooi decor voor een film als deze, maar het blijft allemaal behoorlijk donker. Echt spannend wordt het niet, maar vooral het laatste gedeelte is redelijk vermakelijk.

Matig horrortje.

Creature flicks zijn al een tijdje niet echt meer in. Komt ook omdat horror zich momenteel eerder in het low-budget hoekje afspeelt, waardoor je de rubber bijna kan proeven bij de schuchtere pogingen die tegenwoordig nog gedaan worden.

Al moet gezegd, de CG in deze film is ook niet altijd even best. Het monster is povertjes. In het begin nog kundig verborgen (vond de film wel iets té donker), maar naarmate het meer zichtbaar wordt blijkt toch al snel dat het monster design niet veel soeps is.

Nogal vervelende acteurs en ditto personages in deze film. Sizemore is een professionele kwal, ook Miller slaagt er niet in een aardig personage neer te zetten. Helpt niet echt bij de spanning, al vrees ik dat Hyams sowieso niet zo ver was gekomen, zelfs met goede acteurs.

Het vermaakt nog wel, duurt niet al te lang (al had het nog net wat korter gemogen) en bevat een paar leuke horrorscenes, maar had het toch iets leuker verwacht.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Stevig ondergewaardeerde creature feature. Deed nogal denken aan Mimic (niet geheel toevallig ook uit 1997). Beide bieden een mix van droog, wetenschappelijk gelul en nogal cheesy monster-actie. Qua gore ook opvallend 'edgy', voor een late 90's B-film dan. Waren toch vaak wat beperkt en véél conservatiever dan in de decennia daarvoor. Onverwachts leuke pulp met een solide mix tussen practical effects en CGI.

avatar van Moviegooner

Moviegooner

Na het gigantische succss van Jurassic Park gaf Hollywood meer om monster films. er werd meer geld in gestoken en grote namen werden aangetrokken. Niemand minder dan Stan Winston werd aangetrokken om het monster te creeren voor The Relic. Geregiseerd door de ervaren Peter Hyams heeft hij met de film een geweldig

ondergwaardeerde horror pulp gemaakt met leuke personages met voldoende achtergrond verhalen, iets wat je tegenwoordig weinig ziet in hedendaagse monster/horror films. Met name Tom Sizmore die de bijgelovige D'agosta speelt steelt voor mij de show, maar ook de mooie Penelapi Ann miller als dokter Margo Green is een verijking.

De spanning word zorgvuldig opgebouwd en het monster laat zich op het juiste moment zien. De gore is om te smullen, ze laten zich helemaal gaan. Een must voor de horror en 90's liefhebber!

avatar van Shadowed

Shadowed

Actieregisseur Peter Hyams waagt zich met The Relic aan een horrorfilm, maar de drang naar spectaculair uitgewerkte explosiescenes maakt wel duidelijk dat hij liever een andere soort film had gemaakt. De opzet is klaarblijkelijk geïnspireerd door een boek, maar het dun uitgewerkte gegeven laat me toch in twijfel trekken hoeveel daarvan daadwerkelijk is overgenomen door de filmadaptie. In ieder geval aan subtiliteit geen groot gebrek, want het monster (tegen die tijd nog niet in beeld) komt nagenoeg na 20 minuten al toe aan z'n eerste aanvallen en is de boel al volledig geëscaleerd voordat de helft is aangebroken. Hyams gaat vooral de mist in met zijn spanningsbogen, waarbij de eerste horrorscenes dusdanig donker en onoverzichtelijk in beeld worden gebracht dat het voor mij als kijker niet mogelijk was om de dreiging van de situatie te voelen. Eenmaal het monster zelf wel volledig in beeld verschijnt vroeg ik me ook af waarom we daar zo lang op moesten wachten. Het voortdurende geschud met de camera en razendsnelle editing zullen vast en zeker een regiekeuze zijn geweest, maar worden dusdanig slordig ingezet dat je vooral door de bomen het bos niet meer kan zien. Hyams komt regelmatig spectaculair uit de hoek en gaat qua moordscenes plezierig lomp te werk, maar The Relic mist vrijwel elke benodigde vorm van sfeer en spanning om het filmresultaat tot een goed einde te brengen.