• 9.379.342 stemmen

Geregisseerd door: Sunny Bergman

Met onder meer: Sunny Bergman, Nina Jansen en Phillip Whiteman

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot Zwart als Roet

Sunny Bergman analyseert het debat rondom het racistische gehalte van Zwarte Piet. Hoewel de discussie al jaren opspeelt rond de nadering van het Nederlandse Sinterklaasfeest, bereikte het in de herfst van 2013 een ongekende emotionele felheid. Is Zwarte Piet, hulpje van de gulle kindervriend Sinterklaas, een beledigend stereotype met wortels in het koloniale verleden of een onschuldige traditie waaraan niet getornd mag worden? In een persoonlijke zoektocht brengt Bergman onbewuste vooroordelen in kaart, dagelijks racisme en de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden. Ze gaat verkleed als Zwarte Piet naar Londen, waar haar verschijning felle reacties uitlokt. Maar ze kijkt ook dichter bij huis: zo voert ze persoonlijke gesprekken met vrienden en legt ze het fenomeen “wit privilege” bloot in haar eigen omgeving.

Dat kan.

Basto schreef:

Naar mijn idee ligt de oorzaak van die gekwetstheid (bij die kleine minderheid) op persoonlijk vlak en niet bij dit kinderfeest. Het zal dan ook niks voor hen oplossen, wanneer de Pieten geel en groen zijn. De actievoerders zullen zich nog steeds minderwaardig en gediscrimineerd voelen.

Sterker nog, als straks alle pieten wit geschminkt zouden zijn, dan vindt men het uiteraard racistisch dat als iemand met een donkere huidskleur piet wil spelen, hij zich wit moet schminken en zich zo moet 'onderwerpen aan het blanke ras'.

Montorsi schreef:

Ik heb hele andere ervaringen. De grootste krant van ons land als beste voorbeeld misschien wel..

En die mensen die agressief reageren waren nu juist onbevooroordeeld. Dat waren Engelsen in Hyde Park die het hele fenomeen niet kennen.

En die eerst even fijntjes de uiterst gekleurde versie van Sunny Bergman door de strot geduwd kregen alvorens ze mochten reageren... Hoezo onbevooroordeeld?

Zelva schreef:

En die even fijntjes de uiterst gekleurde versie van Sunny Bergman door de strot geduwd kregen alvorens ze mochten reageren... Hoezo onbevooroordeeld?

Van wat ik gezien heb gingen ze alleen als Sinterklaas met Pieten het park in. Zou kunnen hoor, maar dat bleek niet uit de beelden van de docu. En volgens mij vinden ze het in andere landen sowieso altijd al een vreemd fenomeen als ze beelden van de intocht zien, maargoed.

Montorsi schreef:

Ik zou de trailer nog maar een keer bekijken. Op 52 seconde karikaturen van rennende negers die geen ene zak met het sinterklaasverhaal te maken hebben en louter bij Sinterklaas getekend zijn om reacties uit te lokken. Daarna uiteraard een plaatje van een schip waar de negers keihard moeten werken en niet een stoomboot met zwaaiende pieten die gebruikelijk is. Ik zie zelfs Sinterklaas niet eens op dat plaatje, maar misschien laten mijn ogen mij in de steek.

Waar we Sinterklaas wel zien is op een plaatje waar een serverende piet de luierende Sinterklaas aan de rand van zijn zwembad moet bedienen. Wat zo'n 'grappig' plaatje met het Sinterklaasfeest te maken heeft, ik weet het nog steeds niet hoor. En daar komt dan zo'n reactie op van 'A degenerative role of servants'. Ja gek hè, dat vind ik ook van dat plaatje waarin Sinterklaas totaal niet waarheidsgetrouw wordt neergezet.

avatar van -LvB-

-LvB-

Laat ik vooropstellen dat ik geen tegenstander ben van zwarte piet.

Ik hoor mensen het over traditie hebben. Het Sinterklaasfeest bestaat al zon 500 jaar, maar zwarte piet is er pas bij verzonnen na 400 jaar iirc, dus hoezo traditie ?

Dat was wel in een tijd toen de verhoudingen anders lagen en zwarten als minder werden gezien. Dat er nu geen enkele racistische motieven achter het Sinterklaasfeest schuilen lijkt me duidelijk, maar dat maakt de originele insteek niet anders.

Zou het kinderen echt veel uitmaken als er een aanpassing gemaakt wordt? Gekleurde pieten, stroopwafelpieten weet ik veel? Geen kind dat cared. En mocht over 100 jaar blijken dat stroopwafels kankerverwekkend zijn dus stroopwafelpiet weg moet kunnen we de hele discussie weer overnieuw doen...

Montorsi

Oke dan waren de beelden bij DWDD inderdaad niet echt best. Dat zijn wat mij betreft ook smerige trucjes dan hoor, net als dat voorstanders allerlei theorieen zaten te bedenken (tot Sinterklaas die slaven uit de handen van Islamieten heeft bevrijdt toe).

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

En nog iets om te lachen (dat is misschien goed voor iedereen):

Martijn Koning - Sinterklaas - YouTube

avatar van cucciolo

cucciolo

Erg benieuwd naar. Bergman maakt altijd goede originele docus met aparte invlashoeken.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Ha ! Toen ze van de week bij DWDD afkwam met het argument dat de stoomboot in feite een synoniem is voor een slavenschip ! Ze werd nog net niet weggehoond door Matthijs van Nieuwkerk ! En dat voor een linkse VARA-coryfee..

En ze verloor voor mij alle geloofwaardigheid omtrent de discussie een Rosa Parks onwaardig..

Donkerwoud

Fragment herbekeken met Zelva's vlijmscherpe analyse in het achterhoofd en ik kan niet anders dan hem gelijk geven. De gekozen plaatjes zijn inderdaad wel erg suggestief.

Ik ben het alleen hier niet mee eens: 'Het is onbegrijpelijk dat iemand met zo'n overduidelijke agenda met publiek geld haar mening mag doordrukken en dat dan zonder gene ook nog volkomen subjectief mag doen.'

De publieke omroep heeft als kerntaak om verschillende subjectieve geluiden (religieus, politiek, levensbeschouwelijk, maatschappijkritisch) een podium te bieden. Dat doen ze al jaren en dat moet naar mijn mening ook zo blijven. Alleen de NOS is volgens mij verantwoordelijk voor 'objectieve' televisie van belangrijke gebeurtenissen.

avatar van Mug

Mug

Volgens een aantal persberichten is mevrouw ook gearresteerd in Gouda tijdens de landelijke intocht. Ai ai ai...dat zal smeuige beelden opleveren voor de documentaire.

avatar van mikey

mikey

Is dat officieel bevestigd?

avatar van Mug

Mug

mikey schreef:

Is dat officieel bevestigd?

yep...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heeft haar passie voor deze zaak niks te maken met donkere mannen en het cliche van een bepaalde afmeting ?

De laatste opmerking vind ik echt onder de maat.

Overigens weet ik niet wie ik zieliger moet vinden, Quincy Gario c.s. of die PVV-gekkies die nu zelfs een Pietenwet willen met regels hoe Piet eruit moet zien (rode lippen, oorringen, zwart-wit gestreept pak en een ketting aan de enkels)

Donkerwoud

Toegegeven. Hier kon ik wel om lachen.

Nog wat berichten verwijderd. Houd het svp beetje beschaafd.

avatar van The Oceanic Six

Protesteren en rellen voor de neuzen van kleine kinderen. Dan ben je als anti-groep toch ook wel vreselijk diep gezonken zeg. Gênant. Sinterklaas lijkt voorgoed verpest te zijn.

avatar van SDG030

SDG030

Ben het met je eens dat het gênant is, Ajax&Litmanen1. Dit helpt niemand verder en het is uiterst triest voor die kinderen die zover van deze discussie afstaan, maar laten we het wel nuanceren. Het waren niet alleen anti's, maar ook pro's. Onder anderen extreem rechtse groeperingen. Daarbij zijn mensen heel snel opgepakt. Ook al hadden niets kwaads in de zin. Het is dus niet zo dat de meeste zijn gaan rellen. Ze zijn buiten de aangewezen plekken gaan demonstreren. Ze daar weg hadden moeten blijven, maar het is wel heel makkelijk om weer naar éen groep te wijzen.

Al die gasten die aan het protesteren waren zijn terecht opgepakt. Voor en tegen. De kinderen staan hier gewoon buiten. De terechte discussie voeren ze maar buiten de intocht en vijf december. Er waren aangewezen plekken om te demonstreren en beide groepen zijn daar vanaf geweken. Dat is dan ook gelijk de reden dat de meeste zijn gearresteerd. Niet vanwege rellen... er is wel gereld, maar de meeste zijn opgepakt vanwege andere redenen.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Cultuur mag gerust veranderen, maar niet door extreme organisaties. Dan krijg je anti-reacties.

Het 'knusse' van 'bij ons' is dat we het om een kinderfeest uitvechten. Moet je eens in Duitsland, Amerika, Syrië of Engeland eens kijken. Dat is een stukje harder..

Jammer alleen dat Sunny meedoet met deze extreme anti-discriminatie oproep. Natuurlijk, discriminatie is dom en ja, het Zwarte Piet uiterlijk heeft duidelijk connecties met het negroïde ras.

Maar ik ben niet racistisch opgevoed met dit feest en dat heb ik ook niet met mijn eigen kinderen gedaan. Er is absoluut respect naar mijn medemens, wie dan ook. Maar vieren doe ik dit feest graag !!

Maar, vandaag de dag, is er vooral de invloed van de media. En negatieve berichtgeving, zoals ook in deze film, wordt goed 'verkocht'. Dus commercieel een bron..

Laat cultuur gerust veranderen, maar op z'n tijd. Op z'n Nederlands. Voorbeelden te over dat het wel goed en respectvol kan..

Hando

Wat onze afstammelingen hebben te verduren in een land waar zwarten in de meerderheid zijn. Hier zal het uiteindelijk naar toegaan als het zo doorgaat. Ik vind de trailer verder niet overtuigend. Natuurlijk zullen ze het daar niet snappen. Cultuur is altijd plaatsgebonden. Zo weet waarschijnlijk de meerderheid in Engeland ook niet dat Guy Fawkes een katholieke terrorist was.

Hando schreef:

Niet dat ik dit goed wil praten, maar daar zijn dan ook wel even generaties lange onderdrukking en mensonterende rassenscheiding aan vooraf gegaan dóór deze minderheid. Je kunt je toch wel voorstellen dat de donkere Afrikanen dat na 20 jaar niet ineens allemaal weer vergeten zijn?

Het filmpje refereert overigens aan Eugene Terre'Blanche. Kom je met een voorvechter van de Apartheid aan in de zwarte piet-discussie.. ik zou zeggen: ongelukkiger kan het niet...

avatar van schram101

schram101

Geen verassing dat die aandachtsgeile Bergman met een docu over deze ellende zou komen. Van de week zat ze al in het altijd objectieve dwdd (uche) haar paranoia op de nationale tv te verkondigen. Brrr. En het wordt uitgezonden door de vpro? Tsja, die gaan verder waar de vara ophoudt toch?

Montorsi schreef:

Ik dacht al dat daar een opmerking over gemaakt zou worden. De authenticiteit van het filmpje is echter niet afhankelijk van de naam van degene met het Youtube kanaal. Kijken we naar de realiteit of bepalen we eerst of we iets wel mogen geloven? Verder wonen blanken er ook al generaties lang en ik verwacht niet dat zwarte mensen de apartheid zomaar vergeten, maar van de president van een 'regenboognatie' mag je toch meer verwachten. Ik zou overigens ook wel apart willen leven als een zwarte president dat hier begon te zingen. Het is erg makkelijk om te oordelen over plaatsen waar je niets vanaf weet. Precies wat er gebeurt in deze trailer.

Hando schreef:

Ik zeg toch niet dat ik dit niet geloof? Ik geloof het zo. Racisme is evolutionair heel verklaarbaar en daarom echt niet voorbehouden aan ons blanken. En daarom zeg ik ook dat dit niet goed te praten valt. Maar het lijkt me nogal absurd om te stellen dat het bij ons dezelfde kant op gaat omdat er discussie is of we misschien een wat minder karikaturaal figuur gaan gebruiken voor een kinderfeest.

En de naam van de uploader geeft wel aan uit welke hoek de klaagzang komt. Beetje hetzelfde als neo-nazi's die voor een moskee staan te protesteren enzo. Ik zou dat persoonlijk niet zo snel gebruiken om een punt te maken, maargoed.

Montorsi schreef:

Mensen gebruiken meningen als groepsmarkers en in die zin is het inderdaad niet verstandig zo iemand als bron te gebruiken. Persoonlijk probeer ik niet automatisch de tegenoverstelde mening te hebben als de mensen waarmee ik mij niet identificeer. Overigens denkt Helen Zille van een mainstream politieke partij er hetzelfde over.

Wat zwarte Piet betreft is het denk ik de vraag of traditie inherente waarde heeft. Persoonlijk vind ik het gevoel van verbondenheid met het verleden iets moois. Je kunt het vergelijken met natuurbeschermers die de rode eekhoorn willen redden. Niet omdat ie superieur zou zijn aan de grijze eekhoorn maar gewoon omdat ie er al heel lang is. Het zou jammer zijn als Piet zou verdwijnen op basis van door de massamedia opgehitste beroepsdemonstranten.

avatar van mikey

mikey

Hando schreef:

niet omdat ik opgehitst ben door de massamedia of een beroepsdemonstrant ben. Maar als 1 pro piet-argument nergens op slaat, is het deze wel!'

Hando schreef:

Jammer dat je weer zo extreem kort door de bocht eindigt, want verder zeg je wel zinnige dingen.

Natuurlijk is traditie waardevol. Daarom hoeft Zwarte Piet ook niet van de een op de andere dag weg ofzo. Dat kan ook niet. De vraag is alleen hoe ver traditie mag gaan. Er zijn zo veel tradities denkbaar die er 'gewoon heel lang zijn geweest' maar godzijdank al een tijdje in onbruik zijn geraakt. En dan blijft deze traditie zelfsnog gewoon bestaan, alleen met aanpassingen van een detail.

Hando

Ik denk dat je de invloed van de media onderschat. Niet zo heel lang geleden was er een discussie over een wetsvoorstel van de partij voor de dieren om ritueel slachten te verbieden Dat is ook een eeuwenoud gebruik waarvan je ook zou kunnen zeggen dat het niet meer in deze tijd past. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan na een zeer sterke lobby van joodse en islamitische organisaties. Het blijkt dus gewoon dat wie het meeste lawaai kan maken zijn zin krijgt en dat steekt mensen, wat weer niet goed is voor de sociale cohesie. Het lijkt me het beste als tolerant weer gaat betekenen dat iedereen aanstootgevende gebruiken van een ander leert te accepteren zolang die ander maar geen schade toebrengt aan lijf of goed. Alles beter dan willekeur.