• 9.378.050 stemmen

Geregisseerd door: Sunny Bergman

Met onder meer: Sunny Bergman, Nina Jansen en Phillip Whiteman

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot Zwart als Roet

Sunny Bergman analyseert het debat rondom het racistische gehalte van Zwarte Piet. Hoewel de discussie al jaren opspeelt rond de nadering van het Nederlandse Sinterklaasfeest, bereikte het in de herfst van 2013 een ongekende emotionele felheid. Is Zwarte Piet, hulpje van de gulle kindervriend Sinterklaas, een beledigend stereotype met wortels in het koloniale verleden of een onschuldige traditie waaraan niet getornd mag worden? In een persoonlijke zoektocht brengt Bergman onbewuste vooroordelen in kaart, dagelijks racisme en de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden. Ze gaat verkleed als Zwarte Piet naar Londen, waar haar verschijning felle reacties uitlokt. Maar ze kijkt ook dichter bij huis: zo voert ze persoonlijke gesprekken met vrienden en legt ze het fenomeen “wit privilege” bloot in haar eigen omgeving.

Triester dan triest....

Nee. Uitstekend. . Komt trouwens 1 december op tv, na op IDFA vertoond te zijn.

kos schreef:

Nee. Uitstekend. . Komt trouwens 1 december op tv, na op IDFA vertoond te zijn.

Ik bedoel de discussie op zich ,het Sinterklaas feest daar horen gewoon zwarte pieten bij

De discussie hoeft van mij ook niet. Dat hele Sinterklaas zal me worst wezen. maar dat men eindelijk ziet dat Zwarte Piet een volstrekt achterlijk fenomeen is doet me goed.

kos schreef:

Zie ik anders Nederland moet juist zijn tradities koesteren en daar verschillen we van mening en dat mag.

Precies, maar ik vind het prima dat er in ieder geval over gediscussieerd mag worden. Dus daarom prima zo'n docu.

avatar van IcU

IcU

Gebaseerd op de trailer: De attributen die de maakster aan de mensen laat zien zijn naar mijn idee nogal achterhaald en puur uitgekozen om de, in haar opzicht, juiste reactie te ontlokken. De plaatjes van serverende pieten terwijl sinterklaas aan het zwembad zit, of de pieten met een puur zwart gezicht en dikke rode lippen zijn de laatste jaren sowieso niet meer aan de orde.

Hopelijk is er ook een tegengeluid te horen in de docu. Nu lijkt het allemaal wat voor de hand liggend.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Gemaakt door een anti Piet-activist...

Maar even met een grote bocht om dit stukje film-propaganda heenlopen.

merijn82 schreef:

Gemaakt door een anti Piet-activist...

Maar even met een grote bocht om dit stukje film-propaganda heenlopen.

Dat denk ik ook...

Het lijkt me nogal logisch dat als je als Zwarte Piet in het buitenland komt je nogal raar wordt aangekeken. De vergelijking met racistische blackface uit het verleden is nogal logisch.

Ze had eigenlijk beter naar Harlem in NY of zo kunnen gaan.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Gemaakt door de uiterst objectieve journaliste Sunny Bergman. Gatverdamme.

avatar van SDG030

SDG030

Ben het volledig met kos eens. Het gaat er niet eens zo zeer om dat de intenties racistisch zijn, maar meer om het feit dat het racistisch overkomt. Dat het een traditie is, is natuurlijk geen argument. Net of dat zou aantonen dat de tegenstanders het fout hebben. Roetvegen, waar over gesproken wordt, past ook nog beter in het verhaal waar iedereen zo aan vast houdt. Voorstanders blij en tegenstanders blij. Zo moeilijk is het allemaal niet.

SDG030 schreef:

Dat is jou mening ik vind dat die kleine groep tegenstanders zich moeten aanpassen want zwarte piet is zwart en niet met roetvegen. Nederland is kampioen buigen zie ook de negerzoenen etc etc . Het moet nu maar eens afgelopen zijn we zitten potverdorie in Nederland... Dit is het laatste wat ik er over zeg anders ga ik me steeds meer zitten ergeren...

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Racisme is een modewoord dat te pas en te onpas wordt gebruikt.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

BlueJudaskiss schreef:

Gemaakt door de uiterst objectieve journaliste Sunny Bergman. Gatverdamme.

Inderdaad. Ze zat ook al eens bij Pauw.

Wat een gezeik ook allemaal zeg. Het is gvd een kinderfeest. Er is geen een kind die er iets racistisch in ziet. Het zijn alleen weer een paar (want meer waren het er in het begin niet) mensen die blijkbaar niets anders te doen hebben die er een probleem van gaan maken. De media maakt er een grote hype van en voor je het weet hebben ze het tot in de 2e kamer over zwarte piet. Wat voor een land leven we ook in zeg.

BlueJudaskiss Precies.

BlueJudaskiss schreef:

Racisme is een modewoord dat te pas en te onpas wordt gebruikt.

Ja meestal ook door die geitenwollen sokken types

jarno1975 schreef:

Inderdaad. Ze zat ook al eens bij Pauw.

BlueJudaskiss Precies.

Helemaal mee eens.

avatar van SDG030

SDG030

'Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed'. Die zin zegt een hoop. Volgens het 'officiële' verhaal waar doorlopend mee gezwaaid wordt (net of het een historisch feit is), zouden ze zwart 'van roet' moeten zijn en niet 'als roet' en waarom zou je het niet goed bedoelen als je donker van kleur bent? Het is allemaal wat gedateerd en kan wel een opfrisbeurt gebruiken en daar hoeft het verder fantastische kinderfeest echt niet onder te lijden.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

kos schreef:

Ze had eigenlijk beter naar Harlem in NY of zo kunnen gaan.

Die Hard with a Vengeance - YouTube

Vervang Willis en z'n 'reclamebord' met Zwarte Piet en je hebt bijna hetzelfde resultaat

avatar van mikey

mikey

Wat een drama dat dit gemaakt moest worden. Zwarte Piet had al 100 jaar geleden afgeschaft moeten zijn.

avatar van Kondoro

Kondoro

Een film als deze kon je zien aankomen na al het gezeur... En er zal ook vast weer gezeur van komen....

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Gezanik van de bovenste plank!

avatar van Fortune

Fortune

Mensen die zwarte piet racisme vinden zouden echte problemen omtrent racisme aan moeten pakken zoals discriminatie op de werkvloer of meer aandacht moeten vragen over de Nederlandse inbreng in slavernij vroeger. Daar zijn ze helaas niet slim genoeg voor en laten we eerlijk zijn, dat kost teveel moeite en dus pakken ze zwarte piet als een soort symbool voor racisme omdat het gewoon makkelijk is om naar zwarte piet te wijzen en dat racistisch te noemen. Overigens zijn voor en tegenstanders die zich uitspreken over zwarte piet onintelligent en kunnen zich beter bezig houden met andere zaken.

Dan rijst natuurlijk de onintelligente Sunny Bergman uit een zak pepernoten om de moraalridder uit te hangen en het op te nemen voor de minderheid met weer een flut documentaire waarin blijkt dat ze nergens talent voor heeft en de commercie opzoekt omdat ze zelf ook niet intelligent genoeg is om een docu te maken over echte problematiek dan deze westerse hysterie over discriminatie.

Sunny die gewoonweg een al irritatie en pretentie uitstraalt, zie ook de pretentieuze kaft van deze film. Wat fijn Sunny dat je het opneemt voor de zwarte medemens over dit actuele en commerciële topic om vooral meer aandacht voor je zelf te generen want er is natuurlijk geen zwart persoon die deze docu had kunnen wat ik eigenlijk wel discriminerend vind. Sunny, Sunny, Sunny waarom ben je zo hypocriet en maak je de wereld juist lelijker maakt terwijl je in gedachten denkt dat je docu's ook maar iets van belangstelling opwekken. Sunny, jij socialistische vegetarische neo hippie waarom maak je geen kampvuur en val je er per ongelijk zelf in. Ik kijk heel weinig tv maar komt je veel te vaak tegen en nu ook op Moviemeter. Sunny, ik wil je helemaal niet tegenkomen net zoals de zwartepieten discussie. En nu zie ik dat de meest verschrikkelijkste docu maker een verschrikkelijke docu gaat maken over een verschrikkelijk onderwerp.

Ah, dus als je over een onderwerp een docu maakt ben je per definitie pretentieus, commercieel, moralistisch, hypocriet en dom.

Zeldzaam domme reactie hierboven.

kos schreef:

Ah, dus als je over een onderwerp een docu maakt ben je per definitie pretentieus, commercieel, moralistisch, hyopcriet en dom.

Zeldzaam domme reactie hierrboven.

Wel als je mening al vast staat en je niet kunt inleven in een traditie van een land.

avatar van Montorsi

Montorsi

'toevallig' Russel Brand tegen het lijf lopen, yeah right

stinissen schreef:

Hoezo? als je je inleeft in een traditie hoe je het er nog niet mee eens te zijn.

avatar van Mug

Mug

Het grootste probleem is natuurlijk dat Bergman tevens flink in het nieuws is geweest als een van de spreekstalmeesters van het anti-pieten-front. Deze documentaire voelde iedereen toch wel aankomen. Ach, laat haar maar lekker de onderbuikgevoelens aanwakkeren, haar doel is echt niet een genuanceerd beeld te geven over de pieten-discussie. Tunnelvisie. En in december zal er wel gestrooid gaan worden met halve sterren. Het meest schrikbarende is wel dat het ditmaal een product is van Michiel van Erps De Familie. Wat errug! Wat errug!

avatar van Montorsi

Montorsi

stinissen schreef:

Er zijn zo veel tradities die niet deugen. Vrouwenbesnijdenis, stierenvechten, fois gras, noem maar op. Dan kun je nog zo goed verdiepen in iemands historie en cultuur, dat verandert daar niks aan.

Nu wil ik niet zeggen dat Zwarte Piet op hetzelfde niveau staat, maar blijkbaar roept het genoeg weerstand op bij minderheden dat we daar best vraagtekens bij mogen zetten.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Hier nog een stel racisten.