• 9.378.921 stemmen

Geregisseerd door: Sunny Bergman

Met onder meer: Sunny Bergman, Nina Jansen en Phillip Whiteman

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot Zwart als Roet

Sunny Bergman analyseert het debat rondom het racistische gehalte van Zwarte Piet. Hoewel de discussie al jaren opspeelt rond de nadering van het Nederlandse Sinterklaasfeest, bereikte het in de herfst van 2013 een ongekende emotionele felheid. Is Zwarte Piet, hulpje van de gulle kindervriend Sinterklaas, een beledigend stereotype met wortels in het koloniale verleden of een onschuldige traditie waaraan niet getornd mag worden? In een persoonlijke zoektocht brengt Bergman onbewuste vooroordelen in kaart, dagelijks racisme en de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden. Ze gaat verkleed als Zwarte Piet naar Londen, waar haar verschijning felle reacties uitlokt. Maar ze kijkt ook dichter bij huis: zo voert ze persoonlijke gesprekken met vrienden en legt ze het fenomeen “wit privilege” bloot in haar eigen omgeving.

mikey

Ik heb hier anders vaak over moeten discussieren op MM.

Ben er wel voor om discussie op gang te houden en mensen in laten zien hoe volstrekt kwetsend en raar het is.

Wat mensen daar dan vervolgens mee doen is hun probleem.

kos schreef:

Ik ben overigens ook erg tegen het van bovenaf opleggen van dit soort veranderingen. Zolang zoveel mensen het ok vinden werkt dat alleen maar averechts..

weet ik niet. Ik vond roken in de kroeg een mooie traditie. Van bovenaf afgeschaft. Als verstokte roker snap ik het nu wel (toen niet) en ben blij dat de niet rokers er geen last meer van hebben.

avatar van The Oceanic Six

Het is maar voor een heel klein percentage zogenaamd kwetsend. Ik denk eerder nog dat het zeuren om het mogen zeuren is. Plots is het een hype om alles racistisch te mogen noemen.

Vind ik onvergelijkbaar.

mikey schreef:

Wat een vergelijking zeg. Er zit wel een verschil tussen gewoontes en tradities. Roken in de kroeg was een gewoonte, Zwarte Piet bij Sinterklaas is een traditie.

Dat verschil ken jij ook wel, maar je zoekt een reden om lekker tegen alles aan te mogen trappen.

The Oceanic Six schreef:

Het speelt al veel langer. Bijna elk zwart kind wordt elk jaar op school met Zwarte Piet vergeleken rond Sinterklaas. Soms expres kwetsend. Meestal niet. Maar t effect is er. Het lijkt me vreselijk een zwart kind te hebben en zoiets denigrerends mee te moeten maken.

avatar van wibro

wibro

De hele Zwarte Pieten discussie is puur psychologisch. Wij Nederlanders willen voor de buitenwereld niet graag racistisch gevonden worden. Daarom gaan we zo in de verdediging. Geldt uiteraard en misschien nog meer zelfs voor de politici die voor dezelfde buitenwereld als tolerant gezien wil worden als het gaat om andere culturen. Ik zie het zo. Racisme is voor mij een 100% subjectief begrip. Als voor iemand Zwarte Piet racistisch is, nou dan is het voor hem gewoon racistisch. Als het voor iemand anders niet racistisch is, nou dan is het voor diegene gewoon niet racistisch. Elkaar overtuigen of Zwarte Piet nu wél of niét racistisch is, is daarom ook volkomen zinloos. Wij Nederlanders maken ook overal zo drama van. Zal wel aan onze calvinistische mentaliteit liggen. Het vingertje wijzen naar anderen hoe het moet, daar zijn we altijd goed in geweest, maar oh wee als ze een vingertje naar ons wijzen dan is de wereld te klein.

The Oceanic Six schreef:

Dat vind ik wel het minste probleem aan die vergelijking. Gewoonte of traditie boeit niet zo. Gaat beide om gewenning en moeite afstand er van te doen. Verschil is met name dat f bij roken om acuut gezondheidsprobleem gaat.

Overigens is er sinds de jaren 60 al discussie omtrent het nare kwetsende fenomeen van zwarte piet.

edit- en wibro heeft volkomen gelijk.

kos schreef:

Bhahaha. Hou op zeg. Je zit van jouw mening feiten te maken.

En al ZOU een kind tegen een donkere jongen zwarte piet zeggen, dan is dat uit onwetendheid, niet uit racistische overweging. Dat is net als je een Chinees na doet en net je accent wat anders laat klinken. Misschien niet leuk voor de betreffende persoon, maar zeker niet gemeen bedoeld.

Overigens hebben donkere mensen ook vaak gewoon probleemloos Sinterklaas gevierd. Dus laten we niet doen alsof ze allemaal de afgelopen eeuw huilend bij elkaar zaten als het weer bijna 5 december was. Het is de laatste 2 jaar alleen plots weer een hype geworden om alles racistisch en kwalijk te vinden.

Precies. dat met die chinees is exact hetzelfde. Ook meestal niet kwetsend bedoeld (wat ik al zei) maar wordt evengoed echt wel zo gevoeld.

avatar van The Oceanic Six

Weet je wat het belangrijkste in deze hele discussie zou moeten zijn? Dat het een kinderfeest is en dat geen kind er iets racistisch of kwalijks in ziet. Blanke kinderen hebben het feest altijd met zwarte kinderen gevierd. Het zijn de volwassenen die nu over de rug van de kinderen hun lage standpunten er door aan het drukken zijn, maar niet beseffende dat ze daarmee een kinderfeest volledig de nek om aan het draaien zijn. Kinderen schrikken zich een hoedje als ze na al die jaren plots blanke pieten zien. Ouders mogen zich dan gaan verantwoorden. En waarom? Omdat een select groepje niet gewoon kan accepteren dat dit een typisch Nederlands feest is, met alle bijbehorende randzaken. Het is nou niet dat de pieten met handboeien en een bal aan hun voet het schavot op moeten komen om voor schut gezet te worden ofzo.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

kos schreef:

Wat mensen daar dan vervolgens mee doen is hun probleem.

Naar mijn idee ligt de oorzaak van die gekwetstheid (bij die kleine minderheid) op persoonlijk vlak en niet bij dit kinderfeest. Het zal dan ook niks voor hen oplossen, wanneer de Pieten geel en groen zijn. De actievoerders zullen zich nog steeds minderwaardig en gediscrimineerd voelen. Het is maar wat je wil zien. En dat in een wereld waar de machtigste man op aarde gekleurd is.

Waarom niet 'Black is Beautifull' als levensmotto kiezen? Strijdt niet voor een kleurverandering van Piet, maar een rolverandering. Maak van Zwarte Piet een manager, een financieel specialist, een uitvinder en hou 'm vooral pikzwart. Nee, deze gekwetste underdog rol, maakt hen enkel kleiner.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Basto schreef:

[...] Nee, deze gekwetste underdog rol, maakt hen enkel kleiner.

Dit dus.

avatar van stinissen

The Oceanic Six schreef:

Je hebt 100% gelijk maar laten we er maar over op houden , die tegenstanders vieren vast geen Sinterklaas en zitten vaak bij DWDD, Ik heb donkere buren die vieren het ook al tig jaar en die tegenstanders weten denk ik niet dat het een kinderfeest is met zwarte pieten en zwart is zwart.

Laat gaan ......

Dat laatste is nu juist het punt. Het is natuurlijk geen toeval dat Zwarte Piet geen directeur of financieel specialist is maar een dom knechtje.

Overigens: de argumenten 'het is een kinderfeest' en 'mn buren vinden t niet erg' complementeren de bingo.

Dat t een kinderfeest is maakt t alleen maar erger. Als in een kinderliedje 'hamas de joden aan t gas' voorkwam zeg je toch ook niet we veranderen t niet want voor kinderen is t onschuldig?

En dat zwarte buren t allemaal prima vinden ontkent niemand. Het is niet alsof alle donkere mensen een homogene groep vormen die allemaal hetzelfde denken.. Die aanname is op zichzelf al raar genoeg.

avatar van Fortune

Fortune

kos schreef:

Haha, weet je hoe gemeen wij als kinderen waren, dit is een lachertje. Wij noemden iedereen homo, jood of neger vroeger, vaak nog met k*t daarvoor om extra kracht bij te zetten. Niet dat we toen echt homofoob of racist of antisemiet waren, we waren gewoon jong en dom. We wisten niet eens wat het betekent. Beetje die figuurtjes uit South Park waren wij. Dus bijna ieder zwart kind zeg je ook, dat is een behoorlijke statement, heb je interviews afgelegd? Ben jij iemand die rond Sinterklaas alle basisscholen afgaat of zeg je nou iets, zelfs nog extra overdreven om je punt kracht bij te zetten om het probleem groter te maken dan het is? Wat moet dat denigrerend zijn voor die zwarte kinderen die niet eens weten wat denigrerend is. Weet je wat denigrerend is dat die papa van dat kindje geen fatsoenlijke baan kan krijgen omdat hij zwart is.

Ik ben er nu wel echt helemaal klaar met die socialistische, vegetarische neo hippie liberale spirituele biologische yoga mat praat. Blablabla. Dat dat zwart kindje dan voor zichzelf opkomt en dat andere kind tegen zijn kop aanslaat. Als je daar al om gaat janken dan geef het leven maar gewoon op want hij zal toch nog wel wat meer moeten kunnen verdragen en voor zichzelf op moeten komen, niet!

Je hebt het niet eens over het zwart kind! Je zegt dat JIJ het vreselijk zal vinden om een zwart kind te hebben dat vergeleken wordt met zwarte piet. Je hebt het gewoon over jezelf, dat jij het erg vind, niet eens over dat kind man! Kijk mij, iets geven om een ander, o nee, toch niet, alleen om mijzelf.

avatar van stinissen

Enfin. nu ben ik er klaar mee.

Je slaat nu echt door 'hamas de joden aan t gas man man man wat ben jij zielig....

Fortune schreef:

lul toch niet man. Mij zal dat hele sinterklaas worst wezen zoals ik al zei. Het is alleen kennelijk nogal een kunst je in anderen in te leven.

Beetje zoals in talloze fabrieken men jarenlang tegen Turkse collega's 'Turkie Turkie niet snap?' zei en daarna boos worden als men zei dat het discriminerend was. 'Ik discriminerend? ik heb turkse vrienden'. was toch maar een grapje? , kun je toch wel tegen?'

Typisch.

Maar prima joh. Over 20 jaar schamen jullie kinderen je kapot dat je zoiets als zwarte Piet normaal vond.

Enfin. nu ben ik er klaar mee.

Laten we vooral de Holocaust erbij pakken. Over clichématige bingokaarten gesproken.

Zing je over Joden aan het gas, dan wens je een bevolkingsgroep de dood toe. Dat staat volgens jou wel in de context met een klein groepje piet-haters die zich niet begrepen voelen?

kos schreef:

Ik zie ook geen blanken bij dit Sinterklaas verhaal als bankdirecteur. Je maakt er weer veel te veel drama van. Het gaat om een oude blanke man (die overigens net als zijn zwarte knechten ook op dat dak loopt te zeulen) en een groep volgers die zwart van de schoorsteenroet zijn geworden. That's it.

Nou ja. Holocaust. Slavernij. Verschilt niet zoveel. Maar buiten dat was t simpelweg een voorbeeld van iets kwetsends dat zogenaamd niet hoeft te veranderen als t om kinderen gaat.

Fortune schreef:

Ik ben er nu wel echt helemaal klaar met die socialistische, vegetarische neo hippie liberale spirituele biologische yoga mat praat. Blablabla..

ik ook met de rechtse, tea party, plofkip consumerende charlie bronson, oer conservatieve, wat de boer niet kent vreet ie niet fabrieksmatige (?) bierkrat blabla bla

The Oceanic Six schreef:

Ja. een blanke baas bovenop een wit paard en allemaal zwarte knechtjes. Met dikke rode lippen. En oorbellen. En pagekleding. En kroeshaar. Allemaal door de schoorsteen. Benieuwd wat voor rare schoorstenen dat zijn..

mikey schreef:

Maak je niet druk. Op de man spelen is makkelijk als je geen argumenten hebt. Laat gaan.

kos schreef:

En op die vlakken mag je van mij best aanpassingen doen ja. De lippen normaliseren, de oorbellen misschien weg. Geen punt mee. Jij kijkt veel te veel naar dat slavendeel van je dat geen kind zal herkennen omdat het gewoon nooit zo is bedoeld.

kos schreef:

Haha, jullie hebben elkaar gevonden. Mooi man. Jouw argumenten snijden overigens ook geen hout.

avatar van leatherhead

leatherhead

mikey schreef:

Haha, tis jammer dat je die buig/aanbid smiley niet meer hebt op MM.