• 9.372.307 stemmen

Der Teufel Kam aus Akasava (1971)

Misdaad / Thriller | 84 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titels: The Devil Came from Akasava / El Diablo Que vino de Akasawa

Oorsprong: West-Duitsland / Spanje

Geregisseerd door: Jesús Franco

Met onder meer: Fred Williams, Soledad Miranda en Horst Tappert

Gesproken taal: Duits

Plot Der Teufel Kam aus Akasava

In de jungle van Kenia ontdekt de Engelse mineraloog professor Forrester een zeldzame steen van onschatbare waarde. De steen geeft namelijk een dodelijke straling af waarmee enkele waardeloze metaalsoorten in goud kunnen worden veranderd. Er kleeft echter het nodige bloed aan deze felbegeerde steen.

Rex Forrester

Valet Humphrey

Irving Lambert

avatar van Spider

Spider

Horst Tappert in een film van Jess Franco?

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Verschrikkelijk slechte, doodsaaie, knullige film met werkelijk afgrijselijke muziek en slechte, overdreven jungle-geluiden. Het verhaal is erg onlogisch, totaal ongeloofwaardig en wordt vrijwel fantasieloos verteld. Ook de cameravoering is bijzonder slecht. Het enige pluspuntje is een Horst Tappert voor zijn "Derrick"-periode, maar ondanks zijn aanwezigheid blijft de film een prutswerkje, dat gelukkig onbekend is. > 0.5*

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Horst Tappert als bad guy

avatar van kirk douglas

kirk douglas

niet al te best deze film van franco.

het verhaal rammeld aan alle kanten. hier had franco best wat meer van kunnen maken. she killed in extacy uit dieselfde tijd was een stuk beter.

avatar van Theunissen

Deze Misdaad / Thriller film van Jesús Franco heb ik gekeken vanwege het meespelen van de betoverende Soledad Miranda, die ik een paar weken geleden nog zag schitteren (qua schoonheid) in een andere Jesús Franco film, namelijk "Sie Tötete in Ekstase (1971)". Helaas was dit ook haar laatste film voor haar vroegtijdige dood in een autowrak in 1970.

Persoonlijk vind ik dit wel een mindere film van Jesús Franco, omdat het vooral om het verhaal draait i.p.v. de Erotiek. Er valt wel een aantal keren wat naaktheid (borsten, billen en schaamstreek) te zien van Soledad Miranda (o.a. te zien tijdens een dans die ze uitvoert in een nachtclub, wat een prachtige demonstratie is van haar schoonheid, waar ze een zwarte jurk draagt die volledig bestaat uit repen stof) en dat is het dan ook, ondanks het meespelen van een andere mooie vrouw, namelijk Ewa Strömberg. Soledad Miranda is overigens pas voor het eerst naakt (borsten en billen) te zien na circa 27 minuten, als ze zich staat te douchen op haar hotelkamer (van te voren zijn wel haar borsten, of beter gezegd borstjes, wat te zien door een groen jurkje met grote gaten).

Dit verhaal speelt zich gedeeltelijk af in oerwoudland Akasava (Mombassa in Kenia), waar professor Forrester (Ángel Menéndez) verdwenen is na de vondst van een zeldzame steen. Zijn assistent is vermoord en een andere man is vermoord in zijn kantoor, 6000 mijl verderop in Londen. De Britse agent van de geheime dienst Jane Morgan (Soledad Miranda) gaat naar Akasava om erachter te komen wat er aan de hand is, net als Forrester's neef Rex (Fred Williams).

Het verhaal bevat veel wendingen (eigenlijk te veel, waardoor het op het einde een beetje een zooitje wordt) en draait om verschillende personen, die allemaal de zeldzame steen in hun bezit willen hebben en dat omdat de dodelijke (vanwege de straling) steen metaal kan omzetten in goud. Zo maak je in eerste instantie kennis met professor Forrester die verdwenen en dood lijkt te zijn, maar naderhand verschijnt hij toch weer eventjes op het toneel. Wel maar eventjes omdat hij al snel gedood wordt met een soort van speer door Lady Abigail Kingsley (Blandine Ebinger). Daarna maken we kennis met Dr. Andrew Thorrsen (Horst Tappert, oftewel Derrick uit de populaire Duitse krimiserie "Derrick (TV Series 1974–1998)") en zijn vrouw Ingrid Thorrsen (Ewa Strömberg), die de steen willen hebben en Dr. Andrew Thorrsen is daarbij een slechterik en zijn vrouw heeft hij ooit gehaald uit een bordeel, want op een gegeven moment zegt hij tegen haar (dan slaat hij haar ook):

Dr. Andrew: Get out and don't forget to do exactly what l want.
Dr. Andrew: Otherwise...
Ingrid: Otherwise ?
Dr. Andrew: Otherwise everyone will find out how l got Mrs. Thorrsen out of a bordello in Mombasa.

Uiteindelijk legt ook Dr. Andrew Thorrsen het loodje en dat komt door de invalide (in een rolstoel) Lord Kingsley (Walter Rilla) en zijn vrouw Lady Abigail Kingsley, die de steen willen hebben om over de wereld te kunnen heersen. Lady Abigail Kingsley lijkt een lief oud vrouwtje, maar is in werkelijkheid een moordenaar en Lord Kingsley is helemaal niet invalide en kan gewoon lopen.

En verder hebben we dan nog verschillende personen die voor de geheime dienst werken zoals de twee hoofdrolspelers Jane Morgan en Rex (die eigenlijk Walter heet en helemaal geen neef is van professor Forrester) en verder nog Irving Lambert (Alberto Dalbés), die samen met Jane undercover gaat in Akasava, en Tino Celli (Jesús Franco) die voor de Italiaanse geheime dienst werkt. Tino voelt zich aangetrokken tot Jane, totdat zij uiteindelijk de mollige en vettige Tino afwijst met een spottend en minachtend:

"l hate hair gel".

Jane werkt overigens als geheim agent vanuit een bordeel in Londen en eenmaal aangekomen in Akasava, werkt ze in de vermomming van een exotische danseres in een nachtclub. Vraag niet waarom ze haar onderzoek op die manier begint

Als je dan denkt "Nou dat valt toch best mee met het aantal personages", dan zit je er helaas naast, want verder (ze hebben allemaal wel een kleinere rol) is er nog de oudere Sir Philip (Siegfried Schürenberg) van "Scotland Yard" die zich ongemakkelijk voelt bij Jane's methoden (ze ontmoet haar ook in een bordeel), Doctor Henry (Paul Muller) die werkt voor Dr. Andrew Thorrsen, Valet Humphrey (Howard Vernon) die werkt voor Lord Kingsley en ook is er nog de vrouw Sue (geen idee wie haar rol speelde) die de steen wilt kopen.

Kortom, het is allemaal te veel van het goede en het komt het verhaal ook niet ten goede. De meeste personen worden overigens vermoord op Jane en Lex natuurlijk na dan en ook Ingrid Thorrsen haalt het einde. Maar desondanks heeft de film eigenlijk een open einde, want Valet Humphrey neemt namelijk de zeldzame steen mee in een vliegtuigje, welke door de straling van de steen neerstort. In een laatste shot zie je dan nog Lex met een andere vrouw (die een handdoek draagt om haar lichaam), waarbij er nog gezegd wordt.

Vrouw: Hello. I've heard a lot of interesting things about you.
Rex: Really ? Then come and tell me.
Vrouw: Well, especially about your success with women. That arouses my curiosity.
Vrouw: You are also supposed to be an expert on some sort of stones.

Waarna ze de handdoek opent en laat vallen (meer dan wat mooie benen zie dan helaas niet) en de film is dan na circa 84 minuten ten einde.

Al met al een een matige Misdaad / Thriller film van Jesús Franco (die zelf wel een leuke komische rol heeft), die eigenlijk alleen nog vanwege de betoverende Soledad Miranda het aankijken waard is en van haar is er in circa zes scènes wat naaktheid te zien (o.a. als ze volledig naakt op bed ligt). Helaas valt er geen naaktheid te zien van van de mooie Ewa Strömberg, maar dat wordt dan nog enigszins gecompenseerd door het meespelen van Horst Tappert, maar liever had ik natuurlijk wat naaktheid willen zien van Ewa Strömberg.

avatar van Theunissen

Voor de maand April was dit waarschijnlijk mijn laatste Jesús Franco film, waarin ik er de nodige heb gezien:

Die Marquise von Sade (1976)

Des Diamants pour l'Enfer (1975)

La Comtesse Perverse (1974)

Der Ruf der Blonden Göttin (1977)

Sie Tötete in Ekstase (1971)

Marquis de Sade: Justine (1969)

El Canibal (1980)

Linda (1981)

Eugenie (Historia de una Perversión) (1980)

La Noche de los Sexos Abiertos (1983)

La Mansión de los Muertos Vivientes (1985)

Ópalo de Fuego: Mercaderes del Sexo (1980)

Der Teufel Kam aus Akasava (1971)

Ik heb er nog een aantal van hem op de plank liggen (een stuk of 6) en anders moet ik nog eens goed zoeken (hij heeft ook enorm veel films gemaakt) en dan kan ik me er in de maanden Mei en Juni ook nog mee vermaken.

avatar van joolstein

joolstein

De misdaadfilms (Krimi's) gebaseerd op het werk van Edgar Wallace en geproduceerd door het Deens/Duitse bedrijf Rialto Film waren in de jaren zestig populair in Duitsland. Het publiek begon echter vanaf 1969 de interesse in de films te verliezen en om kosten te drukken startte men nog vier coproducties met Italiaanse producenten. Deze van film van regisseur Jesus Franco was er daar één van en is tevens de laatste Franco-film met Soledad Miranda. (is hierna om gekomen in een auto-ongeluk in Portugal) Het verhaal lijkt schandalig simpel, in elkaar geflanst uit het korte verhaal The Keepers of the King's Peace; In de Afrikaanse jungle ruziën veel mensen over een mysterieuze steen die onder bepaalde omstandigheden metaal in goud kan veranderen. Tot zover het verhaal, dat zelf Jess Franco blijkbaar uit het oog verloor tijdens het filmen. Het is met name leuk om naar actrice Soledad Miranda te kijken, die regelmatige uit de kleren gaat. In ieder geval slaagt ze er als Jane niet in om iets voor elkaar te krijgen, het grootste deel van haar tijd probeert ze wel kleren aan te trekken. Maar het is al heldhaftig als de vrouwelijke spionne meer dan 5% van haar lichaam kan bedekken. Verder is Horst Tappert te zien, in Nederland ook vooral bekend van de serie Derrick, die nu eens niet de speurneus uithangt in een Krimi...

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Als Jane Morgan is Miranda een superspion die zich voordoet als prostituee en haar diensten aanbiedt aan een bejaarde Scotland Yard-chef. Vervolgens reist ze naar het schilderachtige land Akasava waar een dodelijke maar waardevolle steen wordt rondgedragen in een aktetas. Ze ontmoet de knappe Rex Forrester en ontdekt later dat hij van Scotland Yard is en ze vormen een team, professioneel en romantisch. Een intrigerende arts en zijn valse vrouw zijn er ook bij betrokken en een andere schurkachtige agent wordt opgeblazen in een privéjet terwijl hij probeert te vluchten met de steen.
“Der Teufel Kam aus Akasava” van veelfilmer Jess Franco is een mix van James Bond-motieven en andere Euro-spionagefilms uit die tijd, met Franco's voortdurende overmatige gebruik van de zoomlens. De film heeft een redelijk tempo en de montage is beter dan in de meeste van zijn andere films uit de vroege jaren 70. Hoewel het script verwarrend is, is het geheel best vermakelijk op een inept kitschachtige manier. Geen hoogvlieger, maar Franco heeft veel slechtere films gemaakt. Met een onderhoudende Horst Tappert en Soledad Miranda in haar laatste rol.