Genre: Biografie / Sport
Releasedatum: 3 oktober 2013
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Rush
"Everyone's driven by something."
Het waargebeurde verhaal over de rivaliteit tussen de onstuimige Britse Formule 1 coureur James Hunt en Niki Lauda, halverwege de jaren 70, die ontaardt in een spannende race in 1976 tijdens het wereldkampioenschap. Hunt is een knappe, charmante coureur die het opneemt tegen de meer conservatieve en nederige Lauda. Een tragische wending tijdens de Grand Prix van Duitsland zorgt ervoor dat Lauda's seizoen bijna eindigt. Hunt levert ondertussen een strijd met zichzelf. Op en naast de baan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rush (MusicMeter)
Alastair Caldwell
Lord Hesketh
Stirling Moss
spoenk
Ik heb absoluut niets met F1, maar man wat heb ik genoten van deze film en de acteurs. Hier een dikke 4 van iemand die niets van auto's kent, maar weg graag dergelijke kwaliteit voor ogen krijgt. Heerlijk geluid ook als je deze film met koptelefoon bekijkt...
Meegezogen worden in de wielen van twee rivalen die elkaar naar een hoger niveau liften. Een verhaal naast de competitie waardoor er nooit te lang werd stilgestaan bij een bepaalde race. De empathische nijd en wrevel die je als kijker voelt en het 'dichtknijpen' van je eigen luchtpijp op het moment dat ze Lauda's longen even gaan uitkuisen.
Je krijgt als kijker echt de keuze om partij te kiezen in deze film. Niets wordt opgedrongen... Het talentrijke Britse feestbeest dat de risico's niet schuwt of de Oostenrijkse controlefreak die er toch niet voor terugdeinst om de media te gebruiken in zijn strijd om de beste te zijn. En man wat toont die Lauda karakter bij zijn revalidatie.
De film is mooi in evenwicht. Een stevig verhaal, geen te lange races of technisch taalgebruik waardoor niet-autoliefhebbers af zouden haken en (net) niet te veel romantiek.
Heel mooie beelden ook op het einde met enkele foto's die toch ergens wijzen op een groot wederzijds respect.
blurp194
Geniaal.
Ron Howard weet je helemaal terug te brengen naar de spanning en mystiek van het beroemde duel tussen Lauda en Hunt, de aanloop naar het ongeluk van Lauda en het vervolg daarop. Daniel Brühl is geniaal in zijn vertolking van Lauda, niet alleen lijkt hij genoeg op Lauda om daar mee weg te komen, maar ook de eigenaardigheden van de man zelf komen er overtuigend uit. Het gebruik van Duits met een duidelijk Oostenrijks accent geeft dat een mooie integere diepgang. Hemsworth is daarbij vergeleken misschien een tikje minder diepgaand als de playboy Hunt, maar diens ietwat oppervlakkige karakter wordt evengoed erg goed en levensecht neergezet.
Erg veel aandacht gaat - natuurlijk - naar de beelden van de races en de auto's. Perfect in beeld gebracht, met een enorme aandacht voor details, indrukwekkende scenes op de circuits, zowel vanuit de wagens zelf als vanaf de zijkant. Voor mij als indertijd F1-volger - welk jongetje was dat niet, en zeker al in dat jaar - een feest van herkenning. De geschiedenis wordt behoorlijk nauwgezet gevolgd, zowel in de F1-gebeurtenissen als het leven van de helden. Erg knap gedaan, en erg spannend ondanks dat je de afloop al weet. De thematiek van de tweestrijd krijgt, net als indertijd, diepte door de volslagen verschillende karakters van Hunt en Lauda. Een strijd tussen twee mannen die elkaar erg goed kenden, en elkaar ook veel respect gaven.
Dat de film daarbij weinig nieuwe details aandraagt, geen nieuwe feiten boven water brengt is dan wat mij betreft geen punt van kritiek. We kijken hier tenslotte vooral naar de samenvatting van het verhaal, het ongelooflijke spektakel van een bijzonder jaar in de formule-1. Als je meer diepgang zoekt is een documentaire wellicht een betere vorm, in deze film heeft de romantiek van de racerij en de wedstrijd de hoofdrol.
Een terechte blockbuster, en wellicht de mooiste van het jaar. Dat het eens een film is over dingen die echt gebeurd zijn in plaats van een stripverhaal is daarbij nog een extra, een welkome afwisseling.
filmkul
Sterke film die geen seconde verveelt. De jaren 70 sfeer wordt goed neergezet. Beide hoofdrolspelers worden karaktervol neergezet. Het haantjesgedrag komt soms wat puberaal over, maar is toch waarheidsgetrouw. De acteurs zijn prima gecast en leveren een prima prestatie. De races zijn niet spectaculair, met uitzondering van de laatste race. Die geeft de nodige spanning. Klasse film die volgens Lauda himself vrijwel volledig op waarheid gebaseerd is. 4.0
horizons
Vergelijk de race beelden van deze film Grand Prix (1966),
maar eens met de Rush versie.
Dan begrijp je wat ik bedoel.
Dat is anders gefilmd, jij zei dat Rush blue screen/computer was, ik geef aan dat dat dus niet zo is.
horizons
Dat is het wel, dat kun je toch duidelijk zien. Alles is nep, dat ongeluk van Lauda de nep-vlammenzee. Start van de races met auto's die rare bewegingen maken, geen gevoel van snelheid niks. Coureurs gefilmd vanuit de auto, strepen op de achtergrond (dat moet het snelheidsgevoel voorstellen??). Ik geef Ron Howard 1 pluspunt, het geluid is wel erg goed gedaan. Daniel Bruhl krijgt alle krediet omdat hij Lauda zo verdomd goed speelt. Voor de rest is het helemaal niks...
Maar ik geef je toch een quote dat de film niet voor blue screen is opgenomen?
In de jaren negentig keek ik af en toe nog weleens naar de Formule 1, maar sindsdien heb ik totaal geen interesse meer gehad in de autosport. De naam Hunt had ik nog nooit van gehoord. Nikki Lauda kende ik wel van naam, maar ook niet veel meer dan dat. Ron Howard viel mij de laatste jaren nogal tegen met zijn films, al is zijn beste film wel een sportverhaal, dus het was afwachten wat dit zou gaan brengen.
Hoewel ik het zeker geen topper vind, keek het best aardig weg. Ik dacht vooraf dat Hemsworth de hoofdrol speelde, maar Brühl wordt net zoveel belicht. Op zich wel een goede keuze, ook omdat de twee personages waarover het gaat enorme tegenpolen zijn. Vooral Brühl acteert behoorlijk sterk en zet ook het meest sympathieke personage neer. Wel worden de personages soms wat oppervlakkig uitgewerkt. Vooral het leven van Hunt vliegt aan je voorbij en hij wordt iets te overdreven neergezet alsof hij alleen maar een soort van vrouwenversierder was. Lauda wordt wat beter belicht.
De races zelf vond ik niet altijd even goed in beeld gebracht. Hoewel Howard zijn best doet, ziet je er op sommige momenten wel aan af, dat het budget soms wat beperkt was. Verder miste ik toch wel een bepaalde vorm van spanning, ondanks dat ik niet bekend was met de geschiedenis. Maar verder dus best wel aardig. Ik heb me zeker niet verveeld en vond het bij vlagen best vermakelijk. Mijn sport zal het nooit worden, maar ik kan me best voorstellen dat een hoop mensen dit mooi vinden, al zijn de tijden op dat gebied natuurlijk ook wel veranderd.
Prima film, alleen had hij geen 'Rush' maar 'Lauda' moeten heten, met Daniel Brühl op de filmposter i.p.v. Chris Hemsworth. Maar ja, de commercie hè...
Deze poster is veel beter.
morreke
geniaal wel hoe iedereen lijkt op de echte personages. Alsook de races, zeer treffend in beeld gebracht !
hutsekluts
Prettig vermaakt met deze film. Mooi camerawerk. Zeer sterke rol van Daniel Brühl als Niki Lauda.
Koerok
Deze poster is veel beter.
Ik las later pas dat ze allebei hun eigen poster hebben en dat er ook posters zijn met hun samen (zoals die van jou).
Meeslepende, zeer boeiende film van Ron Howard over de rivaliteit tussen Formule 1 coureurs Niki Lauda en James Hunt, halverwege de jaren '70. Daniel Bruhl en Chris Hemsworth zijn perfect gecast en ze maken beiden iets moois van hun rol, al is het personage van de arrogante maar emotioneel kwetsbare Niki Lauda natuurlijk oneindig veel interessanter. Prachtig vormgegeven en briljant in beeld gebracht door cameraman Anthony Dod Mantle, die zich wat mij betreft mag rekenen tot de groten der aarde. De stemmige muziek van Hans Zimmer (nog zo'n grootheid) maakt het geheel helemaal in stijl af. Spannend, grappig en bij vlagen behoorlijk aangrijpend.
ipman-99
"The closer you are to death, the more alive you feel. It's a wonderful way to live. It's the only way to drive." ...
" !!!
Fantastische genre-film
!!! Geweldige aangrijpend drama gebaseerd op waar gebeurde feiten. We volgen twee Formule 1 piloten, James Hunt en Niki Lauda die elkaar scherp maken door hun concurrentie op en naast het circuit. Het sfeertje van de jaren 70 werd prima weergeven. De strijd tussen de 2 piloten is prachtig, zowel op dramatiek als de passionele strijd om wereldkampioen formule 1 te willen worden.
De races zijn meeslepend/opzwepend weergegeven met ronduit prachtig camerawerk.
De film greep me meermaals bij de keel ..., en is een pareltje in zijn genre.
Prachtig acteerwerk met name uiteraard Chris Hemsworth (James Hunt) en Daniel Bruhl (Niki Lauda). Olivia Wilde ( Suzy Miller) en Alexandra Maria Lara (Marlene Lauda) zijn prima als de 'twee vrouwen' van de piloten
! Prachtige aangrijpende film van Ron Howard vol met prachtige races doorspekt met aangrijpende drama elementen in een prachtig aangrijpend verhaal !!!
papaEd
zeer mooi,meesleepend verhaal. Ik heb echt genoten van deze film. Had ook niets anders verwacht met Howard als regisseur .
rhiemstra112
Hiervoor al de documentaire van ayrton senna bekeken. Dus om in dit genre te blijven Rush ook maar even meegepakt. Een luchtige film die mede door de spannende races en de concurrentie tussen de twee rijders vlot verloopt. Al met al 123 minuten genoten en nooit verveeld.
ockhausen
Dit was me toch een dikke film. Erg goed vermaakt! 4 sterren verdient!
ockhausen
Vergelijk de race beelden van deze film Grand Prix (1966),
maar eens met de Rush versie.
Dan begrijp je wat ik bedoel.
Gaat niet alleen om het racen (waar niets mis mee was) maar het verhaal was gewoon ijzersterk. 2 sterren vind ik echt te mager, maar goed smaken vershillen
paas
Wat kunnen 123 minuten voorbij vliegen.
Top film met top-acteurs Hemsworth en Brühl.
mcdaktari
Prachtige film, en ondanks ik niet een formule 1 liefhebber ben vond ik het toch een meer dan aardige film. Ik ken natuurlijk wel de geschiedenis van Niki Lauda en James Hunt, dat was in de jaren 70 ook veel op tv bij studio sport. Maar je hoeft ook niet een formule 1 fan te zijn om "Rush" een goeie film te vinden. Chris Hemsworth en Daniel Brühl zijn ook wel perfect gecast vind ik voor de rollen van Lauda en Hunt en zeker Brühl lijkt best veel op Lauda. Op het laatst kun je ook zien dat ze goed lijken als je die originele beelden te zien krijgt.
Ik heb genoten van deze film die lekker weg kijkt ook al duurt ie 2 uur.
Brabants
Mooi de rivaliteit van het befaamde seizoen '76 verfilmd te zien. De haat-liefdeverhouding tussen Hunt en Lauda is weerzinwekkend in beeld gebracht. Chris Hemsworth en Daniel Brühl zijn hier mede debet aan Ook als je niet van Formule 1 houdt, dan nog zal deze film je weten te boeien.
Respect voor coureurs die in de vroegere jaren met alle risico's van dien toch deze resultaten wisten te behalen. Met name Lauda zes weken na zijn crash weer achter het stuur te zien.
In zekere zin zouden Hunt en Lauda elkaar in het leven buiten het circuit perfect kunnen aanvullen.
John Milton
Formule 1 betekent niets voor mij. Zal me compleet hoesten. De sportfilms die ik draaglijk vind zijn praktisch op èèn hand te tellen. Ik had nog nooit van James Hunt gehoord en Nikki Lauda had ik ook niet uit een line-up kunnen halen. Des te groter m'n verbazing dat ik Rush inderdaad (ik hoorde al wel veel positieve geluiden) een goede film vond. Fijn geacteerd, als speelt Brühl (zoals wellicht te verwachten valt) Hemsworth wel wat van het scherm, en het geheel is meeslepend opgebouwd. Zelfs als je niets met formule 1 hebt is dit een zeer onderhoudend en spannend filmpje. Een van de beste films van het jaar is het voor mij niet, maar ik kan me direct voorstellen dat sportfanaten daar anders over denken.
Brabants
Daar ben ik het helemaal mee eens. Zal er waarschijnlijk mee te maken hebben, dat Hunt in essentie maar een nietszeggend persoon was. Dit openbaart zich ook meerdere malen tijdens de film.
John Milton
Lauda is de 'betere' rol om te spelen, maar of hij een 'beter' (meerzeggend?) persoon is in het echt durf ik niet te zeggen. Hij komt in ieder geval niet als charmanter persoon naar voren uit deze film
Brabants
Wat mij enkel opvalt is, dat Hunt nogal nietszeggend door het leven ging. Hij nam zijn sport zeker niet zo serieus als dat van een coureur verwacht mag worden. Natuurlijk zette hij wanneer het gevraagd werd een knappe prestatie neer. Toch was het op bepaalde momenten ondoordacht. Hij is er wonder boven wonder goed vanaf gekomen. Net zo ondoordacht als hij de sport aanpakte, was hij privé ook niet veel beter. Zijn promiscue gedrag en het drugs- alcoholisme zouden een reden kunnen zijn van zijn vroege dood. Ook Lauda geeft hier blijk van, zonder het bij naam te hoeven noemen. Verder zou ik ook niet durven te stellen dat Lauda een meer zeggend persoon is. Wie ben ik om daar over te oordelen. Ook Lauda had zo zijn tekortkomingen zoals wij mensen dat allemaal hebben. Ik zei eerder al in mijn persoonlijke mening over deze film, dat ze van elkaar veel zouden kunnen leren.
Lauda is zeker de man die de meeste uitdaging met zich meebracht om als personage neer te zetten. En inderdaad, qua charme had hij het seizoen zeker niet kunnen winnen.
Piratje
Je moet echt een F1-fanaat zijn om meer dan twee uren op het tipje van de stoel te kunnen blijven zitten. Zeker wanneer het over de waargebeurde rivaliteit gaat tussen twee topsporters met heel wat tegenslagen: Nikki Lauda en James Hunt, de massa pitspoezen die zo'n topgebeuren, in alle weersomstandigheden, sober gekleed opfleuren en het allerbelangrijkste: twee topmerken Ferrari en McLaren die het miljoenen-, miljardengebeuren van het F1-beleven domineren.
In deze film wordt hoofdzakelijke het menselijke en de kleine kring rond de vedetten getoond.
De acteurs deden het meer dan voortreffelijk en de regie zorgde onstuitbaar voor de fantastische en zeer vlotte spanning.
Letterlijk en figuurlijk deze film raasde aan je voorbij.
Maar voor wie niet van 123 uren autoracen houdt is dit helemaal geen beleven.
Voor mij alvast een prachtig verhaal van een waargebeurde strijd tussen twee sportvedetten. Zelfs een Belgische Jacky X wordt er even in vernoemd. En die periode heb ik zelf meegemaakt. Zoals bij de motorcross een Joël Robert die ik ooit met volle sneeuwbuien in mei en de val na een ronde tot in Zweden heb gevolgd. Heen en terug meer dan 6.000 km met de Fiat coupé in drie dagen.
Als (toen) freak: 5,0*
Brabants
Letterlijk en figuurlijk deze film raasde aan je voorbij.
Maar voor wie niet van 123 uren autoracen houdt is dit helemaal geen beleven.
Als (toen) freak: 5,0*
Niet mee eens. Deze film heeft alles om als neutrale kijker een positieve filmervaring te beleven. Daar hoef je geen race of formule 1 fanaat voor te zijn.
ricone
geweldige film, vol met feiten, en damn wat wordt niki lauda ge-wel-dig neergezet, OSCAR MATERIAAL!!!
LoganMCV
Leuke film maar ook niet meer dan dat. Weinig diepgang, weinig spannende race-actie, het blijft allemaal wat te ver van de emotie vandaan. Het seizoen op zich is wat de film goed maakt..het is gewoon een goed verhaal. Had beter verteld moeten worden om een topfilm te worden. Het is nu was los zand..
AlexvanRiel
Prima film om de nieuwe geluidsinstallatie mee te testen, maar ook weer niet zó briljant als vooraf op veel plekken verkondigd. Het is een rechtlijnig verhaal met twee personages, de rest is beeldvulling. Logische, en effectieve opbouw en mooi gefilmd en gemonteerd. Maar het was me soms wat te simplistisch. Bovendien vond ik Daniel Brühl niet echt overtuigen als Lauda. Natuurlijk een veel lastigere rol dan James Hunt, maar ik vond het toch maar een typetje.
tal1b
Weinig aan toe te voegen aan de reacties hierboven
sterke film, mooi beeldmateriaal.
Heb een keer naast Jos Verstappen mogen zitten in n Renault 5 op Zandvoort, maar verder zelf F1 nooit gevolgd, maar vond dit wel erg gaaf gedaan zeg!! Spanning is perfect opgebouwd en geeft een mooi kijkje in de F1 beleving.

Prisoners
Thriller, 2013