• 9.375.523 stemmen

Met onder meer: Chris Hemsworth, Daniel Brühl en Alexandra Maria Lara

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Frans

Releasedatum: 3 oktober 2013

Plot Rush

"Everyone's driven by something."

Het waargebeurde verhaal over de rivaliteit tussen de onstuimige Britse Formule 1 coureur James Hunt en Niki Lauda, halverwege de jaren 70, die ontaardt in een spannende race in 1976 tijdens het wereldkampioenschap. Hunt is een knappe, charmante coureur die het opneemt tegen de meer conservatieve en nederige Lauda. Een tragische wending tijdens de Grand Prix van Duitsland zorgt ervoor dat Lauda's seizoen bijna eindigt. Hunt levert ondertussen een strijd met zichzelf. Op en naast de baan.

avatar van John Milton

John Milton

Onderhond schreef:

Het appeal van dit soort films gaat compleet aan mij voorbij. Het is aardig om volgen (maar wel te lang), daarmee is alles wel gezegd.

Had je een andere uitkomst verwacht dan, toen je besloot 'Rush' te gaan kijken, of doe je niet aan pre-concepties? Of spelen ze geen rol in je keuze om een film wel of niet te gaan kijken?

Ik bedoel het niet vervelend, maar ik speel soms het 'Onderhond Stemt'-spel als ik je naam bij de updates zie staan van de films die ik volg. En ik zit er eigenlijk zelden ver naast met mijn verwachting of er een 0,5-1,5* ster waardering aankomt. Heb je dat zelf niet?

Ik probeer zelf altijd films in mijn ongeliefde genres of die op een manier gemaakt zijn waarvan ik wee dat het niets voor mij is, een beetje te vermijden. Natuurlijk probeer je (je weet het immers nooit) maar ik selecteer wel... Hoe doe jij dat?

John Milton schreef:

Of spelen ze geen rol in je keuze om een film wel of niet te gaan kijken?

Ik heb meerdere redenen om films uit te kiezen. Uiteraard een hoop die me echt leuk lijken, maar ook graven in oeuvre van regisseurs, acteurs of populaire lijstjes. Ondanks dat ik me niet helemaal thuisvoel op een site als icheckmovies (met name het forum) dient het zeker wel een praktisch nut. Zeker nu ik eigenlijk wel door m'n grootste tiplijst heen ben. Heb me 8 jaar lang veelal beziggehouden met Aziatische films, die zijn ook niet onuitputtelijk natuurlijk. Daarom dat ik tegenwoordig toch al eens gauw elders wat probeer te vinden.

Rush staat al een tijdje in de IMDb top 250 (daarom dat ik hem gekeken heb). Ik heb ooit wel een stukje trailer gezien in de bios, maar veel herinnerde ik me daar niet van. Wist verder ook niet meer waarover deze film juist ging, behalve dan dat het met racing te maken had. Verwachtingen lagen inderdaad niet hoog, maar geregeld kom je toch films tegen die weten te verrassen.

Maar ik laat me door verwachtingen niet tegenhouden, van een hoop films weet ik meestal ook niet eens echt wat te verwachten. Maar om ergens kritiek op te hebben moet je weten waarover je spreekt, aangezien mensen mij daar vroeger graag op wezen is dit allicht het resultaat

avatar van John Milton

John Milton

Mooi en goed antwoord! Waarvoor dank!

avatar van scorsese

Prachtige film over de rivaliteit tussen de twee formule 1 coureurs James Hunt en Nicki Lauda. Meeslepend verteld en mooi in beeld gebracht met spectaculaire en spannende races. Maar de film draait om de twee boeiende en botsende personages (uitstekend gecast waarbij er een goeie dynamiek is tussen de twee acteurs).

avatar van Movsin

Movsin

Heel mooie sfeerbeelden van de races en wat daar rond draait, maar het boeiende van de film zit m.i. in de schets van de houding, levenswijze en onderlinge meningsverschillen van beide topsporters, hun conflicten inbegrepen. Hiervan zijn vooral de schitterende en scherpe dialogen te onthouden. Dikke pluim natuurlijk voor de acteurs.

Een prachtige biografie.

avatar van symonvld

symonvld

Hele mooie film die vooral om de rivaliteit van de 2 bekende coureurs. Erg meeslepend vond ik en vooral het wederzijds respect voor elkaar aan het einde gaf me een mooi gevoel Aanrader deze film!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

En Ron Howard maakt weer eens een mooie reconstructie van de jaren zeventig hier met de focus op de Formule 1-competitie in 1976. Ik was toen 5 en geen idee of ik het live zag of later in het journaal, maar Niki Lauda was subiet een held. Dramatisch seizoen met Lauda en Hunt nek-aan-nek.

Fantastische sfeer, vlot tempo en mooie decors.

Toegeven als mijn partner Formule 1 keek, riep ik gegarandeerd of dat geluid zachter kon, ze hebben er nu wat aan gedaan en die karretjes snorren nu alleen nog maar wat, het heldendom en de doodsverachting was er al een aantal jaren uit ... hier nog even de ware dramatiek.

avatar van Bla

Bla

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Best een aardige weergave van de geschiedenis en rivaliteit tussen Hunt en Lauda in het Formule1 wereldje.

Bij deze film kreeg ik wel een beetje het gevoel waar ik bij het kijken naar Formule 1 ook altijd last van heb: De eerste paar rondjes en het laatste rondje zijn het spannendst.

Daarom duurde de film voor mij wat te lang.

avatar van möök

möök

Overtuigend portret van twee haaks op elkaar staande karakters met eenzelfde doel.

avatar van pierre18

pierre18

Bla schreef:

Redelijk standaard film waar naar mijn idee meer in had gezeten. Maar ik ben ook niet zo'n fan van Ron Howard, ik vind alleen A Beautiful Mind een goede film. De rest is allemaal zo zoetsappig, en nooit verrassend. De races had met name meer gedaan mee kunnen worden. Ik vond Daniel Brühl wel goed gecast. Zowel hij als Chris Hemsworth leken trouwens op de personen die ze moesten voorstellen (qua uiterlijk).

Zoetsappig? Ook de scenes in de ziekenhuis?

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Must-see als Formule 1 fan (volgend weekend begint het hele circus weer). Uitstekend drama dat een mooie en authentieke inkijk geeft in een periode van de F1 waar nog echte helden achter het stuur zaten. En waar helaas ook heel wat dodelijke slachtoffers te betreuren vielen.

De film focust op de tweestrijd tussen de charismatische playboy James Hunt en de koele berekende Niki Lauda. Het contrast tussen beide heren wordt goed naar voren gebracht en levert mooie beelden en dialogen op. Ook de actiescènes (lees de races) worden uitstekend in beeld gebracht, met veel oog voor detail. Zowel Hemsworth als Brühl doen het wat mij betreft voortreffelijk als respectievelijk Hunt en Lauda.

Erg genoten van deze film.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Ik zelf als sportliefhebber - niet specifiek voor formule 1 maar ik ken er wel wat van - vond dit een zeer goede film, en ik denk ook dat dit iets moet zijn voor niet liefhebbers van sport. Zeer aangrijpende en goede film. Men koos een goed onderwerp binnen de formule 1. Ik kende beide personen nauwelijks (enkel Niki Lauda van horen en van Lauda Air), maar heb voor beide veel sympathie gekregen. Er is ook niet echt iemand die slechter wordt voorgesteld dan de ander, en dat vind ik positief. Hetgeen men op het einde zegt is dan ook passend bij deze film.

De rivaliteit tussen beide personen en de gedrevenheid in hun vak, de verscheidenheid in hun karakters worden allemaal mooi naar voren gebracht.

Goede film. Een kleine 9/10. Maar omwille van de verrassing en de frisheid/vlotheid van de film een 9/10. Nu versta ik dus waarom deze film zo een hoge IMDb-score heeft. Deze film komt dan ook nipt mijn top 10 binnen, al zal dat wel niet voor lang duren. (200 films ongeveer gezien)

avatar van Kricky

Kricky

Goeie vertolkingen van beiden die je er echt in mee slepen. Ook een goed lopend verhaal.

Heb op blu-ray gekocht

avatar van Capablanca

Capablanca

Ik heb normaal niets met formule 1, maar deze film liet me geen moment los.

avatar van panax

panax

schitterende film !!!!

en wat een overeenkomst in gelijkenis met de heren coureurs vooral met niki lauda

prachtig neergezet door ron howard allemaal

prima in orde allemaal ,stukje geschiedenis in de autosport!!

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Herzien, Rush (2013) blijft voor mij op die mooie gegeven vier sterren staan.

HALVE TAMME. schreef:
Ik had Rush al enige tijd op de planken liggen, het telkens uitstellen van de film om ernaar te kijken werd voor mij een sport, omdat ik in het dagelijks leven niks met de formule 1 heb (als het evenement bezig is volg en of kijk ik het niet).

Nu ben ik dan eindelijk over de streep getrokken en ik wil met oprecht zeggen dat ik echt van deze filmproductie genoten heb (met name het einde: Lauda spreekt dan mooie woorden uit over Hunt).

Rush (2013) is voor mij dan ook een film geworden die maar weer eens bewijst dat je niet van een bepaalde sporttak hoeft te houden om er een film over te kunnen kijken.

4 solide sterren van mijn kant.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ron Howard op de automatische piloot. Het is niet geheel onvermakelijk, maar bijzonder wordt het geen moment. Eerder nogal middelmatig. Het is teleurstellend dat de races weinig aan bod komen en niet echt sterk in beeld worden gebracht. Ik heb trouwens het idee dat de rivaliteit behoorlijk wordt opgeklopt tot een vete. Sowieso iets waar ik me aan stoor op het moment dat een film verkocht wordt als waargebeurd. Het is niet waargebeurd. Er is van alles bij verzonnen. Sterker, het is een verzonnen verhaaltje gebaseerd op echte personen en verweven met feiten. Dat is verder niet erg hoor, maar ik heb wel eens het idee dat men zich daar niet voldoende van bewust is. 2,5 sterren voor een middelmatige film van een middelmatig filmmaker. Het beste dat je over Howard kunt zeggen wat mij betreft is dat ie bekwaam is.

Filmkriebel

Formule 1 is niet aan mij besteed maar gelukkig hoef je geen fan van F1 te zijn om dit een goede film te vinden. Vond de film erg meeslepend al vanaf het begin. Soms machtige racebeelden. Gaat meer over de mensen achter de sport, over gedrevenheid en passie maar ook over hoe erg ze bereid zijn om levensgevaarlijke risico's te nemen om zich te bewijzen.

Naast sportfilm is Rush ook een fragmentarische biografie over de twee coureurs. Biografieën zijn een riskant genre omdat foutieve historische informatie altijd zorgt dat een film bakken kritiek over zich heen krijgt. Anderzijds is het ook onmogelijk om 100% accuraat te zijn. De film was niet te detaillistisch en bleef stilstaan op meer gemediatiseerde stukken uit hun carrière waar je niet zo snel een blunder kan slaan. Vrij goed aangepakt dus. Goede rollen, waarbij Hemsworth en Brühl evenwaardig spelen. Zelfs Lauda himself was lovend over de film las ik, wat ook al iets over de kwaliteit ervan zegt.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Amai, wat een topfilm! Ik vond hem spannend van het begin tot het einde en blijkbaar redelijk historisch accuraat. Dat is vaak ver te zoeken bij films die 'gebaseerd' zijn op waar gebeurde verhalen.

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Hunt en Lauda vochten in de ruige jaren van Formule 1 een op karakterverschil uitgebeende
strijd in de Formule 1 arena.
Howard maakt dit mooi inzichtelijk, tijdsbeeld is goed, maar fraai is ook de scéne waarin
Hunt een vrijpostige journalist neerslaat die z'n integriteit aan de kaak stelt.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Topfilm!! Genoten van het begin tot het einde. Meeslepend, dramatatisch en erg spannend. Muziek van Zimmer was ook geweldig. De racescenes waren fantastisch in beeld gebracht en deden mij meerdere malen op het puntje van mijn stoel zitten. Howard heeft een echte topper afgeleverd. Ik zelf ben geen fan van formule 1 was me zelf niet bewust van deze revaliteit dat geheerst heeft tussen deze 2 coureurs. Maar je moet er dus ook geen fan van zijn en veel van weten om deze film geweldig te vinden. 9/10

avatar van kissyfur

kissyfur

Niet zo best. Het komt niet veel verder dan een sportfilm, wat opgeklopte rivaliteit, her en der wat half-memorabele one-liners en een paar randfiguren. Zo wordt de rol van de vrouw van Lauda wordt beperkt tot de stille kracht op de achtergrond (Stand by your man! Haak maar in!). Al met al te weinig om geboeid te worden.

En ligt dat nou aan mij, of waren de races gewoon niet spannend gefilmd? Je kunt soms gewoon zíen dat er niet met hoge snelheid gereden wordt.

Aan de pluskant: Acteurs gevonden die behoorlijk op de racers lijken. En een leuk sfeerbeeld van de mid-seventies.

Al met al: niet zo best.

avatar van IH88

IH88

The closer you are to death, the more alive you feel. It’s a wonderful way to live. It’s the only way to drive.

Rush is een mooi portret over de twee voormalig Formule 1 coureurs Niki Lauda en James Hunt. De onderlinge strijd begint al als ze allebei in de Formule 3 rijden en zet zich voort in de hoogste klasse van het autoracen. Daniel Brühl en Chris Hemsworth zijn voortreffelijk als Lauda en Hunt en Ron Howard’s regie is sterk. De racescènes zien er fantastisch uit en laat de kijker bijna zelf in de racewagen plaatsnemen.

Lauda en Hunt zijn compleet verschillende personen en Howard en zijn twee acteurs weten dat goed duidelijk te maken in het begin van de film. Hunt is de flamboyante Engelsman die zich druk maakt over vrouwen en drank en teert op zijn talent. Lauda is de serieuze Oostenrijker die alles weet over de techniek van zijn Formule 1 wagen en ten alle tijden voorbereid is op zijn race. Op persoonlijk vlak zie je ook de verschillen. Waar Lauda een leuke vrouw heeft en een stabiel huwelijk, gaat Hunt een relatie aan met een actrice en stappen ze uiteindelijk in het huwelijksbootje. Dat dit desastreus eindigt is een understatement. Naarmate de film vordert zie je het respect tussen de twee toenemen. Hunt is gefrustreerd dat Lauda telkens wereldkampioen wordt en hij gaat vol aan de bak om Lauda te verslaan. Als de fatale race op de Nürburgring aanvangt weet je wat er gaat komen, maar toch ben je er niet op voorbereid en is het gruwelijk om te zien. Het doorzettingsvermogen van Lauda is mooi om te zien en Brühl acteert hier fantastisch. De laatste race van het seizoen 1976 is ontzettend spannend en is schitterend gefilmd door Howard.

Als ik een minpunt moet noemen is dat er geen enkele verrassing in de film zit. De regie van Howard is klinisch en voor iets speciaals is geen ruimte. Rush is uiteindelijk een mooie schets over twee rivalen die (ook al begrijpen ze elkaars wereld niet) wel respect voor elkaar hebben. De laatste scene tussen de twee is hier een mooi voorbeeld van.

avatar van pat1984v

pat1984v

Toegegeven, voor deze film boeide de F1 mij niet zo. Ik had wel eens gehoord over Niki Lauda, maar zou ook niet goed weten waar ik hem moet plaatsen. En ik houd ook al niet van biografieën. Deze zijn vaak toch langdradig of onsamenhangend. Dus hier heb ik voor me; een biografie over een (voor mij) onbekend persoon uit de sport die mij ook niet boeit.
Waarom ik deze film ging kijken? Ik heb de filmmuziek geluisterd van deze film. Muziek van Hanz Zimmer. Hanz Zimmer maakt van iedere film een kunstwerk.
Daarom dus.

VERHAAL
We volgen het verhaal over de rivaliteit van Niki Lauda en James Hunt. Dit hebben ze prachtig weer gegeven. Na het zien van deze film heb ik het echte verhaal nog eens nagelezen, en een meer natuurgetrouwere biografie heb ik nog niet gezien. (bijna) alle details kloppen.

CAST
Chris Hemsworth en Daniel Brühl zijn prachtig gecastte acteurs. Ze zijn qua uiterlijk: natuurgetrouw. Maar ook qua gedrag en manier van praten waren de acteurs erg toegewijd. Brühl heeft zelfs, speciaal voor de film, een Oostenrijks accentje aangeleerd. Zelfs de originele Niki Lauda was onder de indruk! In een interview op ZDF gaf hij zelfs toe dat hij schrok bij het zien van zichzelf.

VISUEEL
Ik heb belangrijke races nog eens na gekeken, en bemerk dat ze alles perfect hebben nagespeeld. De banen waren echt, de auto's zijn echt, en zelf het commentaar was precies als in het echt. De film zag er werkelijk uit als de jaren 70. En ook de atmosfeer (o.a regen) was lekker dramatisch.

MUZIEK
De rede dat ik deze film ging kijken; Hanz Zimmer. Waarschijnlijk de grootste film componist van dit moment. Na het luisteren van zijn muziek op Spotify vond ik dat ik deze film moest gaan kijken. Zo goed hoort film muziek te zijn, dat het op zichzelf kan staan. Want muziek maakt de emoties van de film. En dat doet het zeker in deze film.

REGISSEUR
Ron Howard; acteur; producent; regisseur en zelfs een beetje componist.
Hij heeft deze film fantastisch geregisseerd. Lekker tempo, gedetailleerd maar zeker niet saai. Om vervolgens met een mooie einde te komen. Wellicht niet zo origineel, maar dat hoeft toch ook niet?
Wel raakt het mij altijd om de echte persoon te zien, met mooie woorden. Bedankt Niki Lauda!

CONCLUSIE
Hele mooie, soms ontroerende, film. Prachtig gemaakt door een super cast, goede regie en machtig mooi muziek. Absoluut een toppertje!

avatar van Knisper

Knisper

Ik begrijp deze hoge score niet zo. Rush is ontzettend conventioneel en een film zonder een hart. Er zit geen enkel mooi moment of scherp randje aan de film. Alles is gladjes, elke scene is een bouwsteen naar de volgende scene, als een standaardsjabloon van hoe je een film maakt. Dat de rivaliteit tussen Lauda en Hunt heel anders wordt neergezet dan dat deze werkelijk was, maakt het nog een stukje erger.

Knisper schreef:

Hoe kom je daar bij? Het script kwam trouwens tot stand met zijn medewerking. Lauda zelf was net heel lovend over de film.

Lauda over Rush

avatar van Knisper

Knisper

Ik heb een stukje van een documentaire over Niki Lauda gezien na de film, Filmkriebel. Mijn kritiek is meer dat ze een best aardig uitgangspunt hebben genomen en vervolgens alles hebben vergroot en aangedikt. Want Lauda hield ook best van de vrouwen en hij en Hunt konden het best goed met elkaar vinden.

Knisper schreef:

hij en Hunt konden het best goed met elkaar vinden.

Dat klopt ook maar dan had je een andere film

avatar van Tom-Hanks

Tom-Hanks

Ik vind dit een topfilm. Ik vind Formule-1 een formidabele sport en daarom volg ik het ook. En F1-films worden zelden gemaakt. Ik keek er dan ook naar uit om dit verhaal te zien.

Al snel wordt duidelijk dat de 2 hoofdpersonages, James Hunt en verteller Niki Lauda, totaal verschillende personen zijn. James Hunt is een blonde, knappe man. Hij racet uit liefde voor de sport. Hunt houdt zichzelf niet bezig met cijfers, hij rijdt gewoon op gevoel. Buiten de sport is hij een rokkenjager, een levensgenieter en een fuifbeest. Hij is zeer sociaal, humoristisch en geliefd bij iedereen.
Niki Lauda is zijn tegenpool. Zelfs zijn uiterlijk is anders. Hij heeft bruin en krullend haar, een gezicht als een rat en klein van gestalte. Hij is F1-piloot omdat hij er veel geld mee kan verdienen. Alles moet perfect zijn: de wagen, zijn lichaam,... . Niki Lauda is, in tegenstelling tot James Hunt, wel bezig met cijfers. Hij is dus perfectionist. Hij zegt alles wat hij denkt, waardoor hij arrogant overkomt. Het is een vervelend ventje dat alleen aan zichzelf denkt.

Ironisch dat Niki Lauda het grootste ongeval krijgt en daardoor zijn hele lichaam verbrandt. Niki Lauda, de perfectionist, waar veiligheid voorop stond, moet voor de rest van zijn leven die littekens dragen. En Hunt, die altijd met veel risico in zijn wagen reed, had niets.
Het mooiste van de film is de vriendschap tussen de 2 vijanden. Ondanks hun tegenstrijdige ideeën en karakters. Omdat Lauda niet opgaf na zijn levensgevaarlijk ongeval en enkele weken later toch terug in de auto kroop, kreeg James Hunt respect voor die arrogante, Oostenrijkse racer.

Een fijne film die het contrast tussen het verleden en heden van Formule 1 duidelijk maakt. Voor mij verdient die film een 4.5