Genre: Biografie / Sport
Releasedatum: 3 oktober 2013
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Rush
"Everyone's driven by something."
Het waargebeurde verhaal over de rivaliteit tussen de onstuimige Britse Formule 1 coureur James Hunt en Niki Lauda, halverwege de jaren 70, die ontaardt in een spannende race in 1976 tijdens het wereldkampioenschap. Hunt is een knappe, charmante coureur die het opneemt tegen de meer conservatieve en nederige Lauda. Een tragische wending tijdens de Grand Prix van Duitsland zorgt ervoor dat Lauda's seizoen bijna eindigt. Hunt levert ondertussen een strijd met zichzelf. Op en naast de baan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rush (MusicMeter)
Alastair Caldwell
Lord Hesketh
Stirling Moss
Lefgozer
Dat zou betekenen dat het verhaal alleen voor jou verteld zou worden, aangezien volgens mij de rest van de wereld wel weet hoe het is afgelopen met Lauda....
De rest van de wereld? Ik merk in mijn omgeving dat als ik vertel over de film men geeneens weet wie Hunt en Lauda überhaupt zijn. Ik wist het ook niet trouwens.
En @jipt: Tja, daarom kijk ik echt nooit trailers. Je kan van elke schijtfilm een mooie trailer maken (dus weet je nog niks) en daarnaast geven ze ook nog eens spoilers weg.
jarno1975 (moderator series)
Ik heb geen idee, kom ook niet uit die tijd en gaf al aan dat ik niks heb met Formule 1. Denk ook dat er veel met mij zijn. Vrij egocentrische opmerking.
Misschien heeft dat te maken dan met het leeftijdsverschil. Ik dacht toch dat iedereen NIki Lauda wel kende, en ook de crash waarbij hij haast levend verbrandde.
Maar blijkbaar had ik het mis.
Askikker
Jeeeeees......
t enige wat ik me van vroeger kan herinneren was de ''oortjes'' van Niki Lauda.
Ben ook niet geinteresseerd in in welke sport dan ook.
(Bewegen moet je zelf doen, dat hoef ik niet van een ander te zien).
k rijd zelf in snelle auto's, maar F1 zal me mn reet niet roesten.
De film puur op filmwaarde gezien; was gewoon verdomd goed, en ik denk dat F1 fans dr helemaal gek van worden, want t camerawerk was gewoon giga goed.
De hoofdrolspelers speelden misschien wel n beetje n karikatuurtje, maar t was toch wel een hoogstaande acteerprestatie.
Nee, snelle auto's interesseren me geen reet (behalve als ik dr zelf in rijd), maar deze film gaf me een mooie inkijk in de race wereld.
Naomi Watts
Brekend: Ron Howard maakt een goede film.
Een goede film, over de meest legendarische tweestrijd die de Formule 1 gekend heeft. Toch een goede basis voor een goede film, want hun verhaal heeft ook echt alles wa je in een film verwacht. In veel sportfilms zou het woord cliché te vaak vallen, gelukkig hebben we met Rush het handige argument dat het echt gebeurd is. Ik wil dat woord cliché hier dus nooit gaan lezen. U bent gewaarschuwd. Howard is enorm waarheidsgetrouw maar past wel wat dingen aan om het script nog filmischer aan te laten voelen.
Hunt vs Lauda, ik heb het helaas nooit live mee moeten maken maar deze prachtige rivaliteit prijkt op het favorietenlijstje van elke formule 1 fan, jong en oud. Hemsworth en Brühl zijn geweldig als Hunt en Lauda, ik vond de gelijkenis echt enorm treffend (zelfde geldt voor Wilde als Miller bvb), soms om eng van te worden. Howard heeft hier gelukkig enorm veel aandacht aan besteed. Howard's keuze om hun vriendschap buiten beschouwing te laten, condities nog dramatischer te maken, de motivatie van Lauda om te stoppen in Japan etc. zijn allemaal juiste keuzes. Rush is toch voor 99% waarheidsgetrouw, en dat is toch al een groot deel waarom Rush ook zo goed is.
Visueel erg sterk, sterk geschoten racescenes, sterk sond design (geluid van F1 auto's is een must in een landschap met een top notch audio setup) en ook qua drama staat Rush zijn mannetje. Ondanks dat Rush erg all-round is de film voor mij een performance-driven film want Hemsworth en Brühl zijn magistraal als Hunt en Lauda. Erg sterk. Fijn dat Howard deze film heeft gemaakt, kan vooral de Amerikanen wel eens bijscholen waar het leeuwendeel niets weet over de F1, misschien dat dit wel wat Amerikanen weghaalt bij NASCAR.
Naomi Watts
Maar blijkbaar had ik het mis.
Leek mij ook, was nogal verrast de verbazing in de bios te merken bij bepaalde sleutelscenes. Schrik er ook wel van dat veel niet weten wie Lauda is, en zijn verhaal. Hoef je echt geen F1 fan voor te zijn. Naast me zaten een groep studentes (rond de 20), hadden niks met F1 en kende Lauda's verhaal ook gewoon. Ik vond je gedachtegang niet zo raar. Integendeel.
Metalfist
Zowaar een echte rush om naar te kijken
Ik ben geen Formule 1 fan. Het is niet dat ik een degout of iets dergelijks van de sport heb maar ik heb het simpelweg nooit gevolgd omdat ik het vandaag de dag een ietwat saaie sport vind. Een tijd geleden de documentaire Grand Prix: The Killer Years (2011) gezien en die tijdsperiode sprak me wel erg aan. Er is een cheating dead charisma dat die coureurs uitstralen dat je vandaag de dag niet ziet en dat trekt me enorm. De film sprak me wel aan maar met Ron Howard is het altijd afwachten wat je voorgeschoteld krijgt dus ietwat afwachtend in de cinema gaan zitten.
Gelukkig weet hij hier wel waar hij mee bezig is. Rush lijkt in de eerste plaats een racefilm te zijn maar de races zelf spelen vreemd genoeg niet de hoofdrol. Je krijgt geen lap per lap samenvatting voorgeschoteld maar alleen de echt kritieke momenten worden in beeld gebracht. Een aanpak die niet iedereen kan waarderen, zo verwachtte degene met wie ik de film keek veel meer beelden van de races op zich, maar bij mij werkte het perfect. Temeer omdat de rivaliteit tussen Hunt en Lauda perfect in beeld wordt gebracht. Of de film historisch correct is, dat weet ik niet. Waarschijnlijk heeft Howard er hier en daar wel iets veranderd om het filmisch interessanter te maken maar hij slaagt er dan ook in om een film te maken die van de eerste tot de laatste minuut boeiend is. Mooi ook dat hij geen tijd verspeelt met eerst de jeugd en dergelijke van Hunt en Lauda uit de doeken te doen maar ineens start met de eerste ontmoeting tussen beide heren. Hier en daar komen er wel wat clichés qua opbouw om de hoek kijken maar het wederzijds respect dat de twee racers voor elkaar opbouwen is puur kippenvel. Normaal gezien ook geen fan van voice-overs maar die van Lauda werkt perfect.
Rush is een film die je in de cinema moet zien. Het starten van de motoren, de adrenaline, ... Op groot scherm en met een geweldige surround krijgt dit echt een serieuze meerwaarde. Hetgeen mij echter het meest aansprak is de manier waarop Howard er in slaagt om de racescènes zo in beeld te brengen dat je het gevoel krijgt dat je er echt bij bent. Ik kromp in ieder geval in elkaar toen Lauda crashte en bijna levend verbrand. Ik wist wat er ging komen maar toch.. Schitterende cast trouwens. Chris Hemsworth is een vermakelijk acteur als Thor en in Cabin in the Woods maar hier weet hij echt diepgang aan zijn rol te geven. Voornamelijk omdat de wisselwerking met Daniel Brühl fenomenaal is. Beide acteurs tillen elkander op naar een hoger niveau en zijn werkelijk een genot om naar te kijken. Hallucinant ook hoe sterk ze op de echte Hunt en Lauda lijken maar dat terzijde. Ook qua bijrollen is Rush nog sterk met een leuke Olivia Wilde en Christian McKay.
Wie uiteindelijk de beste coureur was? Een antwoord dat je nooit krijgt maar daar ligt de focus van de film ook helemaal niet. Rush brengt het verhaal van twee coureurs die door rivaliteit elkander tot het uiterste brachten. Magistrale racescènes worden afgewisseld met heerlijke dramamomenten. Ik stond op 4* maar de film verdient meer. Potentieel top 3 2013 kandidaat in ieder geval.
cordiacovens
Rush is een film over rivaliteit, en hoe dit mensen in dit geval formule 1 coureurs tot het uiterste kan drijven.
Rush is dan eindelijk een goede formule 1 film geworden die het meest heroïsche en interessantste verhaal uit de geschiedenis van de sport verteld. De film behandeld een vrij grote tijdspanne maar focust zich voornamelijk op het jaar 1976. Daarvoor worden de karakter prima opgebouwd en goed voorgesteld. Niki Lauda wordt op een bijzonder goede, bijna perfecte manier neergezet door Daniel Brühl. Maar ook Chris “Thor” Hemsworth is goed als de flamboyante, playboyachtige James Hunt. Door deze twee vertolkingen wordt het verhaal veel geloofwaardiger, want het is bijna te ongeloofwaardig om waar te zijn, maar dat is het wel degelijk.
De moeilijkheidsgraad is het waargebeurde aspect, praktisch alles is echt gebeurd en kan je op youtube of wikipedia vinden. Dit maakt de film voor mij toch zeker beter dan een gemiddelde film. Zeker als de uitwerking zo goed is als bij Rush. Het is een menselijk verhaal, maar bevat ook humor en veel (race)actie. Ook de wat pijnlijke scènes vond ik goed uitgevoerd
Deze film bevat geweldige sound design en sound editing, alles valt qua geluid op zijn plaats. Maar ook de film zelf is op een zeer sterke manier ge-edit , waardoor er heel veel behandeld kan worden, maar het nooit te gehaast/”rushed” aanvoelt. Dit ondersteund door een sterke score van Hans Zimmer, maakt het een audiovisueel spektakel. Daarbij is het een zeer goed gespeeld en geschreven film die zich voor zover ik weet bijna alleen met feiten heeft bezig gehouden.
James Hunt en Niki Lauda zijn voor mij twee bekende namen, maar dat maakt de film er voor mij niet beter of slechter op. De film behandeld menselijke thema’s zoals liefde en passie. Maar als echte racefanaat kom je ook zeker niet van een koude kermis thuis.
horizons
Goeie scores zeg hier en op imdb. Lijkt wel een onverwachte topper van 2013 te worden.
Rvdz
Waar heeft iedereen Rush al gezien?
Voorprémiere Veronica Magazine.
horizons
Goede manier om een film te beoordelen...
Hoewel ik zelf geen cam versie zal kijken kun je toch nog steeds dingen als verhaal, script, dialogen, acteren, etc beoordelen.
jarno1975 (moderator series)
Jawel, maar het audiovisuele aspect niet in mijn ogen. Zeker bij een film als deze niet geheel onbelangrijk. Maar ieder zijn meug.
Naomi Watts
Tot op een zekere hoogte. Ook die zaken die jij noemt hebben met een inferieure kwaliteit te maken met ruis, en komt niet eens in de buurt van het uiteindelijke produkt. Om het over het audiovisuele (een belangrijk element in cinema) maar te zwijgen. Onbegrijpelijk.
jacobine_rodijk
dialogen
Hmm...niet echt met al dat geruis; gejuich en (soms) geklap erdoorheen van 't publiek. Daarbij opgeteld 't ge-flicker van 't beeld; camera die constant bewogen om de beveiliging te omzeilen; etc. etc. Kan er niets van begrijpen waarom mensen dat soort prul acceptabel vinden.
Elineloves
Vaag. Blijkbaar draait hij bijna niet in bioscopen in de buurt van Maastricht. Of gewoon niet zelfs. Alleen in Sittard. Vreemd dat Pathé hem niet (meer) heeft.
Elineloves
Klopt, maar dan zou hij net als andere films wel bij 'verwacht' moeten staan, lijkt mij.
Naomi Watts
Zou me niets verbazen als Pathé zo stom is 'm niet in de programmatie op te nemen. Vond ik bij This Is The End ook al opmerkelijk.
jarno1975 (moderator series)
Hij draait wel bij Pathé hoor:
Naomi Watts
Is het een vestiging gevalletje. Staat er bij Maastricht niet bij nee.
Elineloves
Wat stom. Toch maar naar voorpremière moeten gaan, hadden de tickets al gereserveerd maar ik was te moe. Nu maar naar Sittard.
Thanks guys.
v1ce
Gisteren gezien bij de voorpremiere in Pathe Arena.
Ik heb helemaal niets met Formule 1, maar deze film pakte me van begin tot eind!
Goeie diepgang van personages, spanning en een ijzersterk verhaal!
Ook al duurde de film ruim 2 uur, zo voelde het niet! Een hele dikke aanrader dus!
wwelover
Toevallig gisteren een artikel in de JFK gelezen over de gebeurtenissen. Dus wist wel wat af van het verhaal maar verder als leek erin gegaan. Heb niks met racesporten, maar deze film is me heel goed bevallen. Het verhaal is van begin tot eind interessant. De beelden vanaf de circuitbanen zijn schitterend geschoten. En de twee hoofdpersonages zijn ontzettend goed neergezet. De mooie vrouwen zijn ook een fijn pluspunt. En de soundtrack van Hans Zimmer...Adembenemend weer.

Prisoners
Thriller, 2013