Genre: Komedie / Misdaad
Met onder meer: Alice Lowe, Steve Oram en Eileen Davies
Releasedatum: 31 januari 2013
Bekijk via CineMember
Plot Sightseers
"Death has a ginger beard."
Chris wil Tina zijn wereld laten kennen en hij wil dit op zijn manier doen: via een rondreis in zijn geliefde Abbey Oxford Caravan. Tina heeft een beschermd leven geleid en er zijn dingen die Chris haar wil laten zien: het Crich Tramway Museum, het Ribblehead Viaduct, het Keswick Pencil Museum en het glooiende landschap dat deze wonderen scheidt. Maar het duurt niet lang voordat de droom vervaagt. Vervuiling, luidruchtige tieners en kampeerterreinen waar je vooraf moet reserveren verpesten alles, om nog maar te zwijgen van Tina's bemoeizuchtige moeder.
Tina
Chalid Sulinan
Head Shaman
jarno1975 (moderator series)
Hannibal
Zo leuk zie je films zelden, heerlijk gestoord, anderhalf uur lang genieten met een dikke smile op je gezicht. Er gebeuren gruwelijke dingen, maar zelfs dát is leuk. Kortom, Hannibal's tip van de maand.
voskat78
Nou heb hem vorige week gezien tijdens de IFFR preview on tour en ik moet zeggen dat ik me uitstekend heb vermaakt met deze film! Het was inderdaad een heerlijke opwarmer al voor het echte werk gaat los barsten!
Echt geniaal.
Ik had al wel wat verwacht van Wheatley, maar dit was toch wel meer dan dat. Prachtig wrang, en prettig gestoorde film. Het is een soort Bonnie & Clyde in de Highlands, met een stel onmetelijke verstoorde persoonlijkheden die om welke reden dan ook langs allerlei oersuffe trekpleisters gaan. Je krijgt vanaf minuut één medelijden.
De humor is echt fantastisch, het verhaaltje eigenlijk in zekere zin best triest, en visueel is het bij vlagen geweldig. Het camerawerk is vaak erg sterk, maar Wheatley blinkt vooral uit in de editing. Zoveel ontzettend leuke scenes gezien, ik denk dat de kills er nog nooit zo grappig hebben uitgezien als in Sightseers. Wheatley brengt alles echt fantastisch in beeld. En dan het simpele maar oh-zo wrange en ironische einde. Kon niet beter eigenlijk.
Heb er nog een nachtje over geslapen maar ga toch voor de 4.5*. Wheatley
guitar_george
Hoe het gisteren in de Volkskrant werd verwoord, is zo'n beetje wat ik van deze film vond:
De film duurt net wat langer dan dat het verrassend is.
Toch vond ik het een vermakelijke film. Steengoed acteerwerk, je voelt de kleinburgerlijkheid en de pietluttigheid van de hoofdrolspelers tot in de kleinste details en met een prettig wrang gevoel, gemengd met een ongemakkelijke grijns en plaatsvervangende walging, is de film prima te bekijken.
Redlop
Kleinburgerlijk realistisch drama ontaardt in een bij vlagen hilarische slasher. Bij vlagen, want ik vond het niet allemaal even grappig. Wel zeer origineel en zeer prettig gestoord.
Briljant
Lang geleden dat ik zo gelachen heb. Moeilijk uit te drukken waarom, maar de kills hoe gruwelijk ze ook waren van het geflipte duo deden een flinke aanslag op mijn lachspieren. Ik heb meerdere malen in een deuk gelegen. Ja, zo moeten komedies gemaakt worden hoewel ik het meegemaakt heb - ik werk in een filmhuis - dat bezoekers de zaal voortijdig verlieten omdat zij niet meer tegen het bloed konden. Zij verstonden onder komedie dus duidelijk iets anders. Nou, mij mogen ze met dit soort komedies doodgooien.
Het acteerwerk van het gestoorde duo was zonder meer voortreffelijk en op visueel vlak was het ook allemaal dik in orde. Ik heb tijdens de film zitten twijfelen of ik deze film een 3,5* of een 4,0* zou geven maar het einde
vond ik zo geniaal en komisch dat ik toch voor een 4,5* ga.
Sighseers is voor mij een van de beste komedies van de afgelopen 10 jaar.
y.A.S.d.
Geweldig! Ik had hele lage verwachtingen en dacht dat het heel serieuze roadtripje zou zijn maar het was hilarisch!
thefan
In mijn ogen wordt deze film echt enorm opgeblazen. Gisteren heb ik Sightseers, na veel commotie, gezien en ik was serieus blij toen de eindcredits in beeld kwamen.
De film is allereerst gewoon niet grappig. En ik hou normaal echt enorm van zwarte humor, maar meer van een verplichte glimlach is er niet van m'n gezicht gekomen. Origineel is de film wel, dat geef ik toe. Maar dit had veel grappiger uitgewerkt kunnen worden. Het enige wat me af en toe wakker hield waren de bij vlagen keiharde moorden. Het gekrijs van haar moeder is oorverdovend en totaal irrelevant.
Een 2* en zeker een afrader voor de niet doorgewinterde filmkijker.
wibro
Filmliefhebbers die niet van flauwe Hollywood humor maar van Britse gitzwarte komedies houden;
Laat je niet afschrikken door bovenstaand bericht van "thefan"; Sightseers is gieren en brullen. Alleen die laatste scène al. Als ik die voor mijn geest houd, lig ik opnieuw in een deuk.
Montorsi
Een 2* en zeker een afrader voor de niet doorgewinterde filmkijker.
Zou niet weten waarom. Vind het een erg toegankelijke film. Dat je het niet grappig vindt kan, maar buiten een ander gevoel voor humor enzo, en dat stukje geweld wat niet iedereen zal trekken, is het toch niet bepaald enkel weggelegd voor die-hard filmfans.
Hannibal
Inderdaad! Ik ben juist van plan dit te boeken voor ons filmhuis als afwisseling voor alle zware kost voor de doorgewinterde filmkijker wat we meestal draaien.
Redlop
en zeker een afrader voor de niet doorgewinterde filmkijker.
Dus een aanrader voor de doorgewinterde filmkijker!
thefan
Geloof me, veel reguliere filmkijkers gaan deze film niet trekken. Liepen zelfs mensen weg uit de zaal en dat is een tijdje geleden.
Britse humor vind ik juist geweldig en hoe zwarter hoe beter, maar als iets niet grappig is, is het niet grappig. Wibro, ik vraag me ook echt af wat je zo ontzettend grappig vond in die laatste scene?! En redelijk suggestief om aan te nemen dat ik van de hollywoodhumor ben, vind je niet
Dus ja Redlop, ik denk dat de doorgewinterde filmkijker er beter naar kan kijken dan de rest.
Die slaan filmhuizen ook 9 op de 10 keer over, dus het is toch echt filmliefhebbend publiek dat deze film gaat tegenkomen.
Montorsi
Waarom gaan veel 'reguliere filmkijkers' (wat versta je daar onder?) deze film dan niet trekken? Er zullen vast mensen zijn die het niet leuk vinden en weglopen, maar zijn dat dan daarmee perse 'reguliere filmkijkers'? Ik vraag me af wat volgens jou dan maakt dat deze film enkel geschikt is voor een die-hard filmliefhebber. Dit is bepaald geen traag, lang, bloedserieus en diepgravend werk, maar eerder vlot, kort, met veel humor etc. Ik zie niet wat dit ongeschikt maakt voor mensen die af en toe eens naar de film gaan.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Ik ook niet. Het die-hardpubliek van het IFFR loopt ook zo vaak weg bij films. En dat is niet bepaald de doorsneefilmkijker.

Dat maak jij ervan.
Redlop
...ik denk dat de doorgewinterde filmkijker er beter naar kan kijken dan de rest.
Die slaan filmhuizen ook 9 op de 10 keer over,
Dus de doorgewinterde filmkijker tref je niet in een filmhuis aan?
Hannibal
Geloof me, veel reguliere filmkijkers gaan deze film niet trekken.
Wat een onzin, als je nou zegt dat een bepaald soort (reguliere?) filmkijker een film als "The Turin Horse" niet trekt, dan geef ik je groot gelijk, maar dit? Kom op zeg.
Heren,
Ik hoef toch niet uit te leggen waarom dit ab-so-luut geen mainstream (of anders gezegd: voor iedereen kijkbaar) is?! Er zijn zes bioscopen die deze film draaien en niet een daarvan is bijv. een Pathe. Allemaal filmhuizen en vaak komen daar toch meer 'filmbetrokken' kijkers dan elders.
Met niet trekken bedoel ik niet zozeer de schokkende beelden. Ik bedoel meer het gebrek aan humor en snelheid. Dat ontbreekt. Want ondanks de 80minuten voelt de film veel langer aan en zitten er alsnog overbodige scenes in.
Het verrassingseffect op het einde?! Dan hebben ze bij mij een stuk achterwege gelaten want ik had het al door bij het zien van die tekening.
Redlop: die zin had ik anders moeten opstellen. Ik bedoel dat 'de rest' filmhuizen overslaat.
Heren,
Nee je werd ook gevraagd uit te leggen waarom dit volgens jou een afrader is voor de niet film-diehards. Dat de film geen miljoenenpubliek zou bereiken is duidelijk, dat lukt maar een enkele film zonder grote Hollywoodsterren, vandaar ook dat hij maar in een paar zaaltjes draait, maar buiten dat, zo apart is de film toch ook niet? Overigens zegt het me ook niks dat Pathé de film niet programmeert, er zijn godzijdank meer bioscopen waar je niet meteen iets obscuurs te zien krijgt. Je doet net of we te maken hebben met Bergman of Tarkovsky. Ik zou niemand in mijn omgeving weten waarvan ik al op voorhand weet dat ze het niks gaan vinden, behalve mijn opa en oma misschien.
Gebrek aan humor (en snelheid)? Het is een film barstensvol humor, dat niet iedereen het grappig zal vinden staat daar volledig los van. Ook het ontbreken van snelheid ontken ik, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak en beleving.
Wibro bedoelt ongetwijfeld niet het plan om samen zelfmoord te plegen, maar de keuze van Tina om niet met Chris mee te springen. Een simpele maar effectieve (de perfecte) manier om de film af te sluiten.
phone home
Niet slecht. Maar heb al te vaak het concept; bonny and clyde road movie en veel ludieke moorden gezien...
Wel knap gemaakt. Maar heel erg niet mijn ding. Maar toch een voldoende want zeker niet slecht gedaan.
timburton
Mwah... Bij zo'n film, waar het vooral draait om de humor en het shockeren in plaats van het filmisch werk, moet je wel met goede, geslaagde grappen komen en leuke situaties. En heus, die waren er wel. Maar helaas niet genoeg. Hoewel hier en daar de humor van erg hoog niveau was, was daar tussendoor vaak voorspelbaar van het irritante soort en traag... Veel te traag voor het kaliber film als Sightseers.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Sound City
Documentaire / Muziek, 2013

Calvary
Drama, 2014
engelandhippiejaloezietouristcaravansatiredonkere komediereeks moordensuicide pact cycliststolen dog