• 9.378.059 stemmen

Geregisseerd door: Faruk Aksoy

Met onder meer: Devrim Evin, İbrahim Çelikkol en Dilek Serbest

Gesproken taal: Turks en Arabisch

Plot Fetih 1453

"The fall of an empire will be the rise of another."

In het jaar 1453 heeft het beleg van Constantinopel door de Ottomaanse legers van sultan Fatih Mehmet II geleid tot de uiteindelijke val van het Byzantijnse Rijk. Gelijktijdig met deze gebeurtenis begint een nieuw tijdperk: de opkomst van het Ottomaanse Rijk als grootmacht. De sultan zelf was pas 20 toen hij wereldgeschiedenis schreef. De verovering van het laatste Byzantijnse bolwerk was tot in de kleinste details gepland door de heerser: hij verzamelde een machtig leger, legde een uitgebreid arsenaal wapens aan en wachtte tot het juiste moment om toe te slaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sultan Mehmed II

Granduk Notaras

avatar van kahraman

kahraman

Donkerwoud schreef:

Niet om lullig te doen, maar je noemt nu twee internationaal gelauwerde Nederlandse films op.

Fetih is van hetzelfde niveau als een Bende van Oss of een Nova Zembla, als in: veel grootse ideeen maar geen budget en/of talent om dat mee vorm te geven. Alleen zijn Hollanders minder chauvinistisch ingsteld en hoeft er niet gedaan te worden alsof het van een fantastisch hoog niveau is.

roekeloos 0.5 geven omdat de film door Turken is gemaakt is zeker geen bewijs voor een chauvinistische instelling (zie bijv. wegwerp accountje braab, http://www.moviemeter.nl/user/136605)

avatar van Lennert

Lennert

Aan de hand van die stem kan ik anders niet zien of die persoon wel of niet Turks is en/of hij zich chauvinistisch gedraagt. Als hij had gereageerd met een 'stomme film, Turken kunnen geen films maken, Nederlandse films zijn beter', dan had je een punt gehad.

avatar van kahraman

kahraman

Cihan78 schreef:

Heb de film onlangs in Turkije gezien. De film krijgt van mij een matige 3. Waarom ?

Ten eerste zitten er aardig wat schoonheidsfoutjes in. Er zitten een boel amateuristische effecten in. Dit haalt jammer genoeg de waarde van de film naar beneden. Historische feiten kloppen niet helemaal, zoals Ulubatli Hasan die een vrouw zwanger maakt?!? Dit vond ik lachwekkend. Of dat de grotgravers met een explosie de startsein geven voor de aanval, in plaats van de sultan. Aksemseddin hoca is maar 1x in beeld geweest, hij was de geestelijke leider destijds die toen altijd bij de sultan was en adviezen gaf. En als je een film maakt wat gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, moet je er geen onzin in verwerken. Maar al met al hoop ik dat met deze film een start is gemaakt voor meer kwalitatieve Turkse films. Op naar Hollywood kwaliteit.

Hier kan ik me helemaal in vinden. Er is veel "yesilcam "onzin in de film verwerkt, terwijl dat niet had gehoeven.

Donkerwoud schreef:

Internationaal gelauwerd? Kijk dit is nou Nederlands Chauvinisme, dit is nou Nederland die denkt dat ze de beste voetballers ter wereld hebben zonder dat ze ooit een WK gewonnen hebben, dit is nou Nederland die denkt dat ze veel macht hebben in de wereld terwijl ze het schoothondje van Amerika zijn dit is nou... zo kan ik uuuuuuureeeen doorgaan (en dat meen ik echt uren..)

Even voor de nuance: JA, de film had absoluut beter gekund, JA de film heeft vele schoonheidsfoutjes, JA er zijn vele Turken die hier een 5 geven omdat het een Turkse film is, maar NEE de film is geen 0.5 waard en NEE er is eenzijdig verhaal verteld, zo wordt de bekende strijdmars (mehter marsi) niet eens 1x gezongen of ingeluid, en als laatst NEE, het is absoluut niet de beste film ooit gemaakt, maar wat wel zo is, is dat het een enorm goede film is afgezien vd fouten omdat het een heel belangrijke slag weergeeft die de toekomst van Turkije heeft bepaald.

Dus als je kritiek wil geven graag, maar wees niet bevooroordeeld DANK!

avatar van Lewis-06

Lewis-06

herzien, en punt eraf.

avatar van RuudC

RuudC

@ Yavuzko:

Ben ik benieuwd of je hetzelfde aantal sterren gegeven zou hebben wanneer de film over het(mislukte) beleg van Wenen door de Ottomanen ging en dezelfde '(schoonheids)foutjes' had.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

kahraman schreef:

Integendeel, de film is juist heel ''Amerikaans'' qua opzet, omvang, locaties en muziek.

De liefde tussen Hasan en Era vond ik ook echt Hollywood, omdat ze verder gaan dan een gemiddelde turkse film (zoenen + sex)

avatar van Diesel

Diesel

Nederlands Chauvinisme

Onderzoek Socioloog Dr. M. Coenders

yavuzko schreef:

Dit is nou Nederland die denkt dat ze de beste voetballers ter wereld hebben

YouTube - Robin Van Persie volley against Everton 10/12/11

Schoothondje van Amerika

Uhm

Ehhh

avatar van Lennert

Lennert

yavuzko schreef:

Dus als je kritiek wil geven graag, maar wees niet bevooroordeeld DANK!

Turks Fruit heeft een oscarnominatie voor beste buitenlandse film en Zwartboek heeft een aanzienlijke lijst van nationale en internationale nominaties en awards. Zwartboek (2006) - Awards - imdb.com Heeft niet zoveel te maken met 'chauvinisme', het is een feit dat de films internationaal gezien hoge ogen gooiden (over bevooroordeeld gesproken). Spottende opmerkingen over 'de Nederlanders' is een beetje een zwaktebod, maar dat moet je zelf maar weten, het helpt je argument in ieder geval niet verder.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Het gaat hier echt niet om wie er betere films maakt ofzo. Nederland maakt net zo goed ontzettende troep als Turkije. En soms zit er dan iets moois tussen. Wat mij betreft valt Fetih 1453 onder die troep (hoewel ik hem niet finaal afbrand!).

avatar van sss123

sss123

Ik heb deze film gezien in de bioscoop, ben zelf niet Turks, maar leek me een keertje leuk om iets anders te kijken dan de standaard Amerikaanse films/ NL films!.

Heb van te voren ook niet echt opgezocht waar de film over gaat, alleen dat het over een oorlog ging tussen de gelovigen.

ik vond de personages wel goed acteren, niet te overdreven niet te slapjes. Verhaal kon me wel grijpen omdat er toch best wel veel gepraat word, ze laten wel duidelijk ziden wat de personages denken... geen geheimzinnige gedoe...(want ik was eigenlijk bang dat ik de film niet zal begrijpen ) dus je jkon wel beetje meeleven met de personages.... bijv. koning die in een dilemma stond en de zoontje en zijn vrouw bijvoorbeeld. en ook wat de tegenstander/vijand dacht werd ook mooi in beeld gebracht.

Nu dan de vechtscenes; zag hele tijd een been eraf of arm eraf! en verder wel goed met al die vuurballen pijl en boog!!! moest beetje denken aan The immortals 2011

Erg mooie beelden, de paleizen, de natuur en de kleding etc!!!

Minpuntje; tis wel een nadeel als je de geschiedenis niet kent XD dan kan je het verhaal niet echt volgen haha! dan weet je eigenlijk niet wie wie is (vooral aan het begin kreeg de keizer een brief) en ik dacht toen al: oh oo ik begrijp het niet wat voor brief was dat en van wie en wat stond erop???) dus dacht dit gaat de goeie kant op snap t al niet bij de eerste 10 min

Verder weet ik het niet zo meer was wel maandje geleden volgens mij dat ik het heb gezien

Dus jja ik vind het zelf echt geen slechte film, het was meer een film om keennnis te maken met de turkse geschiedenis en cultuur.. Dus ik begrijp het wel als de turken hier de film niet echt denderend vinden.. verhaal kon je eigenlijk in 2en splitsens; de voorbereiding van de oorlogm veel gepraat enso daarna de oorlog zelf...

tussen die scenes door natuujk wat kleinere boeiendes scenes

Ojaa je kan wel echt zien dat turken veel hechten aan hun geloof, eer, en zelfrespect enso.. top!

yavuzko

Oke.. we gaan over naar de linkjes dus.. Nou let's go:

NL niet chauvinistisch?

Eigenlijk heb je gelijk want: 1 en 2

Doelpuntje van persie mooi?

Bekijk deze maar van Hamit Altintop

Yep, NL is een schoothondje ja!!!

back to you mr diesel (wat een naam trouwens, waarschijnlijk zie je eruit als harry potter, oops ik heb balkenende nu beledigd

avatar van Diesel

Diesel

Een lompe poll van EenVandaag gehouden onder een paar Nederlanders? Je hebt toch echt meer nodig dan dat om je standpunt hard te maken. Het onderzoek van Coenders is wetenschappelijk, een geprezen research waarmee Coenders in 2001 promoveerde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. 'Coenders vergeleek voor zijn onderzoek sociaal-psychologische gegevens uit 22 landen. Behalve de Europese landen onderzocht Coenders ook gegevens uit de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.' link En jij komt aanzetten met een poll? Je andere links zijn van hetzelfde niveau. Het punt is dat jouw wereldvisie en kijk op Nederland en Nederlanders bekrompen is. Ik wilde alleen maar helpen om die kortzichtige opvattingen, die zo te zien diep genesteld zitten in je kleine brein, enigszins te hervormen. Maar ik hou het hier maar bij want MovieMeter is een filmsite.

Diesel schreef:

bedankt dat je me bekrompen noemt, ik beschouw dat als een compliment

avatar van Cihan78

Cihan78

Moet dit gebakkelei onder jullie nu doorgaan, hou er toch eens over op.

avatar van SENGOK

SENGOK

Beste turkse film ooit.

avatar van Lúthien

Lúthien

Wat een kinderachtig gedoe hier zeg, nog even en ik lees hier "Mijn vader is sterker dan jouw vader", hou toch eens op man. Dit verwachtte ik al, voordat ik deze pagina aanklikte. Het is gewoon, een matige film en dat heeft niets te maken met het feit dat het een Turkse film is.

Turkije heeft zeer veel goede films gemaakt, maar die vallen eerder onder de arthouse producties, waardoor ze onbekend blijven voor het internationale publiek en dat is jammer, maar het is niet anders. Neem nou de films van Haluk Bilginer, ik geloof dat hij ook in The International heeft meegespeeld.

Fetih 1453 is gewoon een grote flop naar mijn idee, ik denk dat ieder land getrouw moet blijven aan zijn eigen stijl en kunnen, alleen dan krijg je films die de moeite waard zijn.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Matige film. Het eerste gedeelte van de film is echt dodelijk saai. Pas het laatste uur, als de gevechten beginnen, begint het wat leuker te worden. Acteerwerk is ook matig. En wat ook jammer is is dat er door iedereen turks wordt gesproken. Zelfs in het Vatikaan. Dan nog de special FX. Die zijn ook matig en zelfs slecht soms. Die vogel (een valk geloof ik) ziet er echt niet uit. Dat dat nog kan anno 2012. Matige film dus. 2,5 ster naar boven afgerond.

avatar van hans33

hans33

Beste turkse film ooit!!!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Pazmaster schreef:

En wat ook jammer is is dat er door iedereen turks wordt gesproken.

Waarom is dat jammer?

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Het maakt de film minder geloofwaardig. Stel dat in een Nederlandse film bv. de spanjaarden ook Nederlands zouden praten. Zou beetje jammer zijn.

avatar van Goodfella1812

Goodfella1812

Film had zeker de nodige schoonheidsfoutjes maar heb me toch zeker wel, ondanks de lange speelduur, uitstekend vermaakt! En oja, ik ben niet Turks.

avatar van marieta

marieta

ik vraag me altijd af waar deze zinloze discussies over gaan..ze gaan op den duur niet meer over de films blijkbaar..het gaat hier al over voetbal las ik..srry maar dan zit je op de verkeerde site volgens mij..Namaste

avatar van gauke

gauke

Ondanks de tekortkomingen: het loopt niet allemaal even vloeiend, er zitten zwakke amateuristische scènes in de film, het is niet even subtiel en de dialogen zijn bij regelmaat wat onbehouwen, is deze megaproductie me bevallen. Ik denk vooral omdat er een stuk geschiedenis voorgeschoteld wordt waar ik als westerling maar weinig van weet.

(Het zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn maar de persoon Aksemseddin deed mij zo aan Sinterklaas en/of de kerstman denken).

avatar van andijvie

andijvie

Prachtige film, kijkt lekker weg. Helaas zitten er heel wat schoonheidsfoutjes in.

Het meest storend vond ik nog de zeer matige vechtscenes. Dit had met het inhuren van wat ervaring toch makkelijk opgelost kunnen zijn.

Het acteren was niet best, maar volgens mij is dat een kwestie van smaak en cultuur. De acteurs en actrices moeten mooi, heroisch en eervol zijn, hierdoor komt al het andere niet of nauwelijks aan bod.

Bedenk dat deze film 1 groot leermoment is, dan is het prima te genieten.

p.s. Misschien tijd voor een andere NON discussie:

Is de andijvie nou beter in Nederland of Turkije? of was het de chineese andijvie?

of toch heel ergens anders? pffff ... lekker belangrijk ... lolz !

avatar van Kaiser

Kaiser

Wat een teleurstelling is deze film zeg!

Acteurs komen alles behalve natuurlijk over en visueel was het ook niet om over naar huis te schrijven.

Film had wat hoger gescoord als het niet van begin tot eind een grote verdraaiing van de geschiedenis was.

Uiteindelijk blijft er over wat je misschien wel verwacht uit een land als Turkije een uiterst matige propagandafilm vol belachelijke verheerlijking.

Voor de mensen met een beetje imagination en interesse in deze Siege wil ik het boek van Steven Runciman genaamd The fall of Constantinople 1453 aanbevelen.

De film is met een groot budget gemaakt en is qua kostuums, decors, en special effects zorvuldig in elkaar gezet en de grote overzichten van legers en krijgstonelen maken de film dus visueel prima in orde. Helaas kan dat de film als geheel niet redden. Vooral de individuele gevechten zijn ondermaats. Vaak word met een hoop geschreeuw, slow motion effecten, en overdreven drama getracht de middelmatige vechtkunst van de acteurs nog enigsinds te verhullen, tevergeefs helaas. Deze scenes neigen erg naar Hollywood na-aperij met soms zelfs nog een schepje extra drama-saus om het echt tenenkrommend te maken. Ik hoopte op een lesje Turkse geschiedenis en cultuur maar dat werd het niet, al is het alleen al om de beperkte informatie over de aanloop en voorgeschiedenis, en dat de volledige nadruk ligt op de slag zelf. Nu houd ik best van heldhaftige krijgersfilms maar dan moet het gevechtsaspect wel volledig in orde zijn. Ook kan ik normaal gesproken prima tegen dramatische eindscenes waar helden sneuvelen in heroische gevechten en met hun laatste krachten de vlag planten. Maar in deze film word deze scene volledig in het absurde getrokken. Het is dan ook een scene van 35 minuten (gevoelsmatig) met de laatste pijl die hem bijna velt, en zijn laatste oerkreet, en nog een pijl, en nog een oerkreet, etc. Dit alles ook nog eens in slowmotion, en wat er overblijft in geen ontroering, maar irritatie. Wat me ook bekent voorkwam was het theatrale gedoe rond het harnas wat de sultan aangemeten kreeg, echt zo'n ellelange, symbolisch geladen scene waar we dan helemaal in op moeten gaan, maar door de uitvoering ook slecht uitkomt. Echt werk waar Michael Bay of Jerry Bruckenheimer nog van over hun nek zouden gaan.

Buiten deze minpunten, schoonheidsfoutjes, en iets te dik aangezette momenten is de film op veel andere vlakken wel in orde, en niet over het geheel onplezierig om te bekijken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik zit een beetje op dezelfde golflengte als Majoor Landzaat. Groots opgezette historische film over de val van Constantinopel. Sommige scènes doen denken aan de LOTR trilogie en het Hollywoodiaanse formulewerk sijpelt onbeschaamd binnen. Wel zie je hier ook slechte special effects en uiteindelijk duurt de film veel te lang, zeker in de tweede helft. Ik stoorde me bovendien ook aan de ophemeling van de Turken : ik betwijfel of zo'n bestorming van het laatste bolwerk van het Oostromeinse rijk gepaard ging met zo'n nobele gevoelens als de laatste minuten van de film laten uitschijnen. De Turken zijn de helden en de bevrijders... mja zal wel. Alleen de geschiedenis kan hierop een antwoord bieden. De scène waar Hasan met oerkreet en in slow motion het vaandel plant is te belachelijk voor woorden. Het is niet allemaal een ramp maar het laat een teleurstellend gevoel achter, want de Turkse makers hebben zich te veel beziggehouden met spektakel en epiek.

avatar van Gazi

Gazi

HET LOT,

DESTINY CAN NOT BE CHANGE !