Genre: Drama / Fantasy
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 9 augustus 2012
Bekijk via CineMember
Plot Holy Motors
We volgen 24 uur in het leven van een wezen. Het ene moment is het een man, dan weer een vrouw. Soms is het jong, vervolgens weer zo oud dat het op het punt staat te sterven. De functie die het vervult is eveneens wisselend; van moordenaar tot bedelaar, van zakenman tot monsterlijk wezen en van arbeider tot familieman. Het wezen lijkt vreselijk eenzaam en uitgeput door al deze verschillende gedaantes, waarin het met tegenzin moet moorden en van mensen moet houden die het niet kent. De vraag rijst waar zijn thuis en zijn familie zijn en waar het zijn gemoedsrust kan vinden.
Mr. Oscar / Banker / Beggar / Father / Accordionist / Killer
Céline
Kay M
Eva Grace
Léa
Angèle
Man with the Wine Stain
The Sleeper / Limousine (stemrol)
Little Girl
Mo-Cap Acrobat
Montorsi
Minder dan ik had verwacht.
Lang niet zo mysterieus, beklijvend en geniaal als ik had gehoopt. Het concept is verder wel sterk genoeg om de film tot het einde te dragen, en Levant is wel erg sterk in elke gedaante, maar ik vond alles te standaard om echt te imponeren. Vooral op audiovisueel vlak, en qua structuur viel het me allemaal een beetje tegen. Te gewoontjes.
Qua afzonderlijke scenes heb ik me wel kunnen vermaken, maar over het algemeen vond ik het (door de verwachtingen) een van de grootste teleurstellingen van het jaar.
timburton
Holy Motors heeft me absoluut geraakt, maar hij verdient toch op z'n minst een tweede kans. Ik denk dat ik deze film met geheel nieuwe ogen moet zien, wil ik een uiteindelijke beoordeling hebben over hem.
jarno1975 (moderator series)
Kaas9
Wat een film
. Het nadeel is dat je als kijker moeilijk met het verhaal mee gaat omdat de hoofdpersoon steeds een andere rol aanneemt. Wat ben je nou uiteindelijk over deze man teweten gekomen? Hij heeft in ieder geval een zware baan. Maar op welke momenten viel hij buiten zijn rol? En doet het er eigenlijk wel toe? Spelen we niet allemaal de rol van ons leven?
Nog een interpretatie: Misschien moeten we de Holy Motors wat letterlijker nemen, als zijnde goddelijke wezens die de wereld draaiende houden.
Afrgezien van het wazige totaalplaatje vond ik het ook gewoon een hele toffe reeks losse filmpjes, waarin ik steeds weer verrast werd. Ik snap niet dat mensen dit onorigineel noemen.
Denis Lavant speelt fantastisch. Eva Mendes en Kylie Minogue, ach waarom ook niet
Wat een film
. Het nadeel is dat je als kijker moeilijk met het verhaal mee gaat omdat de hoofdpersoon steeds een andere rol aanneemt. Wat ben je nou uiteindelijk over deze man teweten gekomen? Hij heeft in ieder geval een zware baan. Maar op welke momenten viel hij buiten zijn rol? En doet het er eigenlijk wel toe? Speelt we niet allemaal de rol van ons leven?
Eindelijk weer is een goed bericht over deze geweldige film. Zag dat hij op 3 december te verkrijgen is op DVD en Blu-Ray.
Kijk er erg naar uit, want ben toe aan een herziening!
Bélon
Kort samengevat; Holy Motors is de meest waardeloze film die ik dit jaar in de bioscoop gezien heb en die bij mij zeker zal eindigen op de eerste plaats van de Flop 10.
Ben het grotendeels eens alleen heb ik 'm gelukkig niet in de bioscoop hoeven aanschouwen.
Die Flop 10 komt ie niet in want veel te "cultureel verantwoord Moeilijk (Weg)Kijken(de)" arthouse film die dankzij laag aantal stemmen van kleine doelgroep een redelijk bovengemiddelde cijfer behaalt. Mocht dit gedrocht op de massa zijn losgelaten -gelukkig niet- dan was hij zeker in die Flop 10 beland.
Ik Doe Moeilijk
Stemmen en lijsten zijn sowieso overgewaardeerd. Praat liever over de film zelf, en dan liever niet in algemene onweerlegbare termen als 'cultureel verantwoord Moeilijk (Weg)Kijken(de)" arthouse film .'
Bélon
Ok wat ten eerste opviel is dat constant gerookt werd. Nou kan dit een diepere betekenis hebben gehad maar ik denk gewoon dat het een financieringsmiddel is (de sigarettenindustrie kan niet meer via de TV haar producten slijten maar nog wel via films dus betalen ze daar goed voor). Als dat overmatig gebeurt irriteert mij dat behoorlijk (net als andere overmatige advertising/product placement in films door bedrijven). Verder vond ik de film eigenlijk over het geheel genomen maar saai en langzaam. Het eerste half uur was nog intrigerend maar daarna nam mijn interesse snel af. Het kwam vooral over als een aaneenschakeling van "academisch" aandoende scenes, niet als een film met een hart. Ik werd gewoon niet geraakt door de film.
SnakeDoc
Je moet het zien als een ode aan de film en zijn acteurs. Volgens mij is het niet eens de bedoeling de hele film te begrijpen, maar moet je het juist beleven. Juist omdat het geheel uit delen bestaat gaat het niet vervelen. Vond het zeer afwisselend.
Als je je al druk gaat maken over het aantal opgestoken sigaretten in de film, dan is hij inderdaad niet aan jou besteed. Ik mag alleen wel hopen dat je daar je beoordeling niet op gebaseerd hebt.
Bélon
Ik ben compleet neutraal in de film gestapt, op de IMDB rating na wist ik niets van de film en regisseur etc. Na de 2e scene werd het wel duidelijk dat de hoofdrolspeler (als acteur) steeds van scene naar scene reed. Op zich leuk gevonden maar het verrassingseffect was al snel weg.
Deze quote van een gebruiker van... geeft wel zo'n beetje het gevoel weer wat ik bij deze film kreeg:
Mij beoordeling is gebaseerd op hoe de film mij als geheel heeft geraakt/vermaakt/ontroerd/geïrriteerd waarbij in dit geval een deel van de irritatie werd veroorzaakt door in mijn ogen niet subtiele overmatige product placement, en dat neem ik mee in mijn eindoordeel (0,5 punt aftrek).
SnakeDoc
Vind het al tof dat je je lage cijfer toelicht. Beter dan dat volk dat een dikke onvoldoende plaatst en er vervolgens niks bij vermeld. Maar duidelijk
Deze komt niet bij je top 10 beste films van 2012
dutchtuga
Aardig concept, maar uiteindelijk te lang om echt te boeien.
Langere recensie:
Cult Movies Reviewed: Holy Motors (2012, Leos Carax) - recensie - cultmoviesreviewed.com
skip
Surrealistische film bestaande uit van elkaar los staande scenes aan elkaar gekoppeld middels een man in een rijdende kleedkamer. Zowel het acteerwerk als de film in het geheel is elitair of beter gezegd hoogdravend. Alsof je naar een "kunstwerk" kijkt dat door een aantal elitaire mensen als prachtig wordt bestempeld en daardoor ook wel bijzonder moet zijn. Holy Motors is in mijn ogen niets meer en minder dan een raar baksel. Goede ingrediënten maar niet in de juiste verhouding. Een film die de verbeelding zou moeten prikkelen.........helaas.
Holy Motors moet niet iets bijzonders zijn omdat sommige het als prachtig bestempelen, maar wordt door sommigen als prachtig bestempeld omdat het iets bijzonders is. De film was er immers eerst. Verder zie ik niet waarom de film de verbeelding moet prikkelen. Het is immers een medium dat 'laat zien'. En heb jij je biet met name in het begin zitten verwonderen over de taak en de beweegredenen van de hoofdpersoon? Ik vond namelijk dat de film weldegelijk de fantasie prikkelde.
skip
Nee ik heb mij niet zitten verwonderen en mensen markeren wel meer zaken in het leven als bijzonder die in feite weinig bijzonder zijn. Waarom ze dat doen? Wellicht om zo hun eigen leven
een bijzonder tintje te geven. Dat zie je ook veel bij de elite die zich middels "kunst" graag wil distantiëren van alles wat te eenvoudig lijkt.
Ik Doe Moeilijk
Verder zie ik niet waarom de film de verbeelding moet prikkelen. Het is immers een medium dat 'laat zien.'
roelv
Vage film die het niet moet hebben van een goed geschreven verhaal, maar van een mooie visie. De film is een ode aan 'de film' en weet daarbij de meest absurde en verrassende elementen uit de kast te trekken. Je weet nergens wat je echt kunt verwachten in de volgende scène, maar het houd je des te meer geboeid. Geen ontzettend meeslepend verhaal, maar wel een dijk van een film. Een ervaring die je niet snel vergeet. Acteerwerk en de beelden zijn ijzersterk. 5*
En zo is het maar net!
Filmkriebel
Film van het jaar in het kwaliteitsmagazine Knack.
[...] Omdat de film grotesk, maf, dwaas, ontroerend, hilarisch, poëtisch en anarchistisch tegelijk is. Omdat hij cinema opnieuw tot droomfabriek verheft en liegt met licht om waarheden te vertellen. En omdat hij een welgemeende fuck you is aan het adres van het obscene conformisme en commercialisme waar het binnen en buiten de bioscopen van bulkt. [...]
Macmanus
Je moet er van houden.
Met dit cliche maar eens beginnen dacht ik zo. De film is een tijdje best vaag. Vrij vervelend vaag, dan krijg je het concept een beetje door en dan blijft de film nog een tijdje saai doorgaan. Visueel opvallend saai. Las hier ergens dat Carax graag wil dat het medium zicht blijft vernieuwen, maar visueel brengt hij totaal geen vernieuwing. Het maakt het concept ook wat slap. Ik ben een kijker die door audio en visuals dit soort kunst kan pikken. Maar als dit ontbreekt pakt het me niet en drift ik snel weg. Daarvoor is het "verhaaltje" te abstract en saai.
Acteerwerk was wel goed, behalve die fotograaf dan, maar duidelijk mijn kopje thee niet dit. De maatschappij kritiek dat er ook doorheen schemert met die burka en fotograaf die geilt op mooi en lelijk, was ook slapper dan slap trouwens.
1.5 sterren.
apolicum
Op de ene manier wist het mij enorm te boeien.
Op de andere manier vond ik het enorm saai.
Vreemd...
gauke
"Holy Motors is een krankzinnige trip, vol bespiegelingen over cinema en cinefile knipoogjes, met mooie liedjes en sprekende limousines", las ik. Wanneer ik de reacties op deze site lees dan vind je het òf geweldig òf helemaal niets: voor de één is deze visuele achtbaan een filmbelevenis en voor de ander abdurd gillende waanzin, bizarre bullshit en/of postmoderne hokuspokus (en ik behoor tot de laatste categorie); voor mij is het enige duidelijke dat er niets duidelijk is. O ja, tot slot: de kabouter met zijn stijve pik vond ik ronduit smerig (en dat wil wat zeggen voor een homo).
apolicum
En voor sommigen is het van beiden wat ^^
eppy
Niet afgekeken dus ga ik 'm niet beoordelen, maar na een kwartier onzinnig geleuter had ik het wel gehad.
Fuck, als gauke 'm zelfs niet te pruimen vindt dan zal het weinig voorstellen...
Originele, bizarre en surrealistische film die ondanks de raadselachtige plot toch blijft boeien en intrigeren. Dit is mede te danken aan de strakke regie, het eersteklas camerawerk en het mooie gebruik van muziek. De akteurs zijn ook prima, met Denis Lavant zeer overtuigend in de hoofdrol(len). Uiteindelijk blijf je als kijker met een hoop vragen zitten, die ook door meerdere kijkbeurten niet opgelost zullen worden, maar dit is toch wel een hele bijzondere kijkervaring.
Pazmaster
Ik sluit me helemaal aan bij james_cameron. Niets aan toe te voegen. 3,5 ster