• 9.369.601 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Mary McGuckian

Met onder meer: John Lynch, Ian Bannen en Ian Hart

Plot Best

Het levensverhaal van George Best, de topvoetballer van Manchester United. De film volgt George Best vanaf zijn beginjaren als aanstormend talent. Eind jaren zestig is Best op het hoogtepunt van zijn roem: heel Engeland ligt aan zijn voeten. Maar het succes stijgt hem naar zijn hoofd. Het duurt niet lang of George Best is naast een topvoetballer ook een alcoholist, gokverslaafde en notoire rokkenjager. Langzaam maar zeker raakt hij iedereen kwijt: zijn vrienden, zijn familie, zijn fans en ten slotte ook zijn club...

avatar van savi_7

savi_7

goede film over wat had eigenlijk werelds beste voetballer had moeten worden, als hij de drank had kunnen laten staan maar helaas, goede verfilming van het leven van Best

avatar van Diesel

Diesel

Interessant, somber portret van voetbal boegbeeld George Best. Mooie score en sterk gespeeld door John Lynch. 3,5*

avatar van Coconut Pete

Coconut Pete

Redelijke film, niet echt sterk neegezet helaas.

avatar van markq1

markq1

goede leuke als je hem voor de eerste keer ziet een 2e keer moet je ook vooral niet doen 3,5

avatar van Purmerend

Purmerend

Wel jammer dat ze voor het voetballende gedeelte geen echte beelden van Best hebben gebruikt.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

In het najaar van 1976 zag ik deze voetbal legende schitteren in de WK kwalificatie wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland in de Rotterdamse Kuip. Hij was de absolute uitblinker en er persoonlijk verantwoordelijk voor dat Nederland op 2-2 bleef steken. Johan Cruijff werd die avond tot een figurant gedegradeerd want George Best was de meester, zo behendig, sierlijk, slim en snel. Wat jammer dat hij zich buiten het veld gedroeg als een roekeloze puber die maar niet volwassen leek te willen worden. Deze uitspraak van hem is kenmerkend: "Ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto's. De rest heb ik verbrast." Dit wordt heel duidelijk in de sfeervolle film Best waarin John Lynch zeer verdienstelijk de rol van George Best vertolkt, langzaam wordt hij steeds overtuigender wat me doet denken aan Val Killmer als Jim Morrison in The Doors. Ook de keuze van de muziek (o.a. The Beach Boys, Pretty Things en Rod Stewart) dragen bij tot de prettige sfeer in Best. In het eerste deel is er nog voldoende reden tot vrolijkheid vanwege de rol van George Best in de successen van Manchester United (mooie rol van acteur die vaderlijke Matt Busby speelt) maar geleidelijk zien we de trieste teloorgang van onze held die de greep op zijn leven verliest door zich te aangenaam te verdoven met drank en vrouwen (wel wat braaf gefilmd op dat gebied, had wat spannender gekund). Interessant is te zien dat zijn moeder ook niet vies was van alcohol (alcoholisme is vaak erfelijk), een andere reden voor zijn zelfdestructieve gedrag kan zijn dat hij zo plots uit zijn warme milieu in Belfast werd gerukt zoals te zien is in het eerste kwartier. Het slot met het afscheid van Matt Busby is behoorlijk emotioneel, vooral omdat ondanks alles de spelers George Best vergeven en ze hun enorme verdriet op die manier kunnen delen. Mooie film!

avatar van nightbreed

nightbreed

Wat een saaie bedoeling. Het verhaal komt nergens op gang en het karakter komt nergens tot leven. Het grote probleem is het slechte en niet boeiende script. Het ging er bij mij ook niet in dat de destijds 39-jarige Lynch (die toen op een mid-veertiger leek) ook de tiener Best moest spelen/voorstellen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Oef! Wat een tegenvaller, iets dat ook aan mezelf lag aangezien ik me totaal niet in de film en diens kwaliteit verdiept had en een echte documentaire verwachtte over het karakter George Best. Iets dat er normaliter ook wel in zou moeten glijden bij mij aangezien ik United supporter ben en de club al sinds '98 op de spreekwoordelijke voet volg. Het was even schakelen toen er een acteur aangesproken werd met George, maar dat was opzich nog geen reden voor ongerustheid...

Het begin is vooralsnog niet verkeerd ondanks dat John Lynch weinig gelijkenis vertoont met The Fifth Beatle. De terugblik naar de ontdekking van de jonge Georgie is prima met een stukje nostalgie. Helaas ontspoord de film daarna behoorlijk. De reden? John Lynch. En dat is erg jammer, want heel slecht zijn sommige dingen niet. De rest van het team is prima bij elkaar gezocht en mannen als Gregg, Styles, Charlton en Law zijn niet moeilijk te herkennen. The gaffer himself is ook gemakkelijk te herkennen. Dan zijn de 'oude' beelden en het tijdsbeeld ook prima te pruimen.

Waar de film vervolgens totaal op faalt is zoals reeds eerder gezegd John Lynch, en in plaats van te vragen wat de man fout doet kan je bijna beter vragen wat hij goed doet; dat is namelijk niets. Het is een bijzonder slechte cast in die zin want de man is veel te oud voor de rol. Hoe kan een 39 jarige met zo'n oude bakkes nu een 17 a 18 jarige spelen? Niet dus! Dan is er het totale gebrek aan charisma en uitstraling. Waar is dat knappe charmante koppie? Lynch is een zoutzak met de uitstraling van een pak diepvries spinazie in vergelijking met de echte George Best. En had ik al gezegd dat hij er niet op lijkt...? Niet iedereen met een donkere pruik op kan doorgaan voor George Best. En zo sterk komt het verhaal ook niet uit de verf over deze gevierde Playboy die vooral geleefd werd in een een wereld van drank, poenie, snelle auto's en ontelbaar veel vrouwen. Maar heel veel zien we daar niet van. Dan is het hier en daar nogal fragmentarisch want we skippen wel erg snel van de kwartfinale Benfica '66 naar de finale tegen Benfica in '68.

Het mag duidelijk zijn dat deze Best een ontzettende tegenvaller betreft, en dat is ontzettend jammer te noemen want een dergelijke karakter als deze verdient toch beter dan dit. Lekker overslaan is mijn advies dan ook wat deze film betreft.