• 9.178.893 stemmen

Geregisseerd door: Kimberly Peirce

Met onder meer: Hilary Swank, Chloë Sevigny en Peter Sarsgaard

Releasedatum: 9 maart 2000

Plot Boys Don't Cry

"A true story about finding the courage to be yourself."

Brandon Teena is de populaire nieuwe jongen in een klein dorpje in Nebraska. Hij is een held bij zijn vrienden: hij drinkt, vecht en hij houdt ervan meisjes te versieren. Hij ontmoet de knappe Lana, die nog nooit zo'n gevoelige en attente jongen heeft ontmoet. Toch is zijn leven niet enkel rozengeur en maneschijn: er rust immers een zware last op zijn schouders. In werkelijkheid is hij Teena Brandon, een meisje dat een seksuele identiteitscrisis doormaakt. Als haar vrienden uit het woonwagenpark ontdekken dat Teena een meisje is, wordt ze erg hard aangepakt.

avatar van shrink

shrink

• 2080 berichten

De film komt er traag en rommelig op gang, maar op een gegeven moment had de film mij te pakken. Ik vind dat ze overtuigend als jongetje overkomt en het verhaal gaat op een gegeven moment echt boeien. Jammer van het begin, want anders had de score nog hoger kunnen uitkomen.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Film die je blijft boeien, geweldige rol van Swank.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Slepende aanvang, maar deze waargebeurde film blijft je uiteindelijk boeien. Knappe hoofdrol van Hilary Swank.

avatar van des1

des1

Hillary Swank prima. Maar de film wordt ook gedragen door de andere spelers. Met name Chloë Sevigny met het haar typerende wat lome spel is een genot om te zien. Vorige week nog in de film Lovelace te zien. Waar overigens ook de hier uitstekende Peter Sarsgaard in speelt. Film heeft veel aandacht voor de couleur locale, wat het allemaal net wat droeviger maakt.

avatar van notsub

notsub

Boys Don't Cry komt wat haperend op gang om vervolgens met enkele intense momenten toch nog flink indruk achter te laten. Helaas lijkt het ook een langdurende bier- en sigarettenreclame en zijn de meeste personages niet echt boeiend. Hilary Swank weet zich met haar rol op een gegeven moment toch te onderscheiden in deze trieste setting. Het einde hakt er vervolgens nog stevig in, zodat de tweede helft de film toch naar de goede kant doet uitslaan.

avatar van LPereboom

LPereboom

Toch wel een sterke film, de film boeit van het begin tot het einde. Ook het sterke acteerwerk van Swank is genieten. De film is aangrijpend en het maakt je toch heel stil als je sommige scenes ziet. Een dikke 8,5/10

avatar van jiesyboy

jiesyboy

Inderdaad traag en eerste half uur is matig,maar dan word het toch een erg mooie film

Acteerwerk van Swank vind ik echt subliem prachtige rol

avatar van Theunissen

In 1993 las regisseuse Kimberly Peirce een krantenbericht over een meisje dat zich jarenlang als jongen had voorgedaan. Toen haar geheim werd ontdekt, werd ze verkracht en vermoord. Dit trieste verhaal zette Kimberly Peirce ertoe een Drama / Biografie film te maken over de laatste weken van Teena Brandon.

Teena Brandon (Hilary Swank) wordt geboren als een meisje, maar wil graag een man worden. Ze krijgt hormoontherapie als voorbereiding op de operatie en gaat met korte haren en afgebonden borsten door het leven als man. Ook besluit ze te verhuizen en aan haar nieuwe vrienden stelt ze zich voor als Brandon Teena. Als die achter de waarheid komen, reageren ze bepaald niet begrijpend, net als de andere bewoners van het dorp.

Langzaam wordt de film steeds gruwelijker en het is bijna pijnlijk om te blijven kijken. Een knappe film, die je echt naar de keel grijpt. Teena Brandon wordt weergaloos gespeeld door Hilary Swank, die een "Oscar" kreeg voor haar vertolking. Haal rol maakt veel van de kwaliteit van dit droevig stemmende drama, maar ook het goed geschreven scenario vol levensechte figuren verdient alle lof. Hilary Swank bereidde zich voor door zelf een maand als man te leven, met ingesnoerd lijf en sokken in haar broek. Chloë Sevigny (die ook werd genomineerd voor een "Oscar", maar niet won) heeft een mooie bijrol als Brandon's naar liefde hunkerende vriendinnetje, dat niet teveel wenst na te nadenken.

Al met al een aangrijpende Drama / Biografie film over Teena Brandon, met sterke rollen van Hilary Swank en Chloë Sevigny, die perfect gekozen waren voor dit verhaal.

avatar van Shadowed

Shadowed

Pas naar het einde toe pakkend.

Van deze regisseuse weleens Carrie gezien die ik vergeten was om op te stemmen. Vond er niet veel aan overigens. Met deze film komt er op mijn kijk op Pierce dan ook geen verandering in, ondanks het waargebeurde verhaal.

Laten we positief beginnen, de laatste 15 minuten neemt de film je dan eindelijk mee, Swank en Sevigny overklassen zichzelf ook. Swank heeft wel acteertalent laten zien in Million Dollar Baby en Freedom Writers maar dit is toch wel speciaal, ook Sevigny weet je te pakken.

Jammer genoeg rammelt het eerste gedeelte aan alle kanten, de film pakt je niet zoals een film zoals deze aan het begin juist moet doen en ook bij sommige karakters gaat het acteren zelf nogal stroef. Had soms het gevoel naar een soort Sex Drugs RocknRoll te kijken.

Leuk dat andere mensen hier wel van genieten, voor mij was dat pas het allerlaatste deel het geval.

avatar van AnyaH

AnyaH

Indrukwekkende dramafilm gebaseerd op het waargebeurde verhaal over het leven van transjongen Brandon Teena (Teena Brandon). De film volgt de ware gebeurtenissen redelijk nauwgezet. Hilary Swank heeft zich goed ingeleefd in de rol van Brandon. Cinematografie: begin jaren 90 met veel donkere scѐnes in de avond/nacht, binnenshuis blauw/grijstinten, aan het einde mooie beelden van rosegetinte luchten. Muziek: mooie mysterieuze soundtrack, opzwepende muziek op rollerskatebaan en bij de autorit, onheilspellende muziek bij de fabriek en prachtige muziek 'Bluest Eyes in Texas' bij de aftiteling. Lana's reactie na de waarheid was groots, daar spreekt echte liefde uit! Wat waren Tom en John een zwak-sociale zielen met bekrompen gedachten, white trash die zich tegen Brandon keerde! Eerste deel van de film vond ik erg druk en minder goed. Tweede deel van de film wordt dramatischer, pijnlijker, rauwer, wreder en emotioneler. Zelfs al zou een vrouw tegen je liegen en je bedriegen (wat niet goed te praten is), dan nog mag je je spierkracht als man niet misbruiken om een vrouw dit grote onrecht aan te doen! Helaas kwam het recht te laat. Het einde hakt er behoorlijk in en is gitzwart, luguber, gruwelijk en helaas echt gebeurd......

Deze review draag ik op aan Nikki Tutorials, die vandaag zo moedig was met haar coming-out als transgender. Wat een supervrouw met karakter!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Nee, Kimberly Peirce houdt duidelijk niet van compromissen. In Boys Don’t Cry, haar regiedebuut, vertelt ze het heftige relaas van een transgender. Vandaag klinkt dat misschien niet zo opzienbarend, maar de film dateert uit 1999, dus lang vóór het thema au sérieux genomen werd in de media (of om het cynisch te stellen: lang voor het thema mainstream werd).

Met weinig middelen - ik vermoed dat het titelnummer van The Cure het halve budget heeft opgeslorpt - experimenteren de makers erop los. Oké, de film oogt wat cheap, maar wel op een coole, eigenzinnige manier. De soundtrack is rauw en de meeste scènes spelen zich ’s nachts af, waardoor de film baadt in een duistere sfeer.

Veel vrolijke momenten hoef je niet te verwachten. Boys Don't Cry hakt er behoorlijk in. Misschien gaat Pierce daarin iets te ver. Zo had het m.i. geen kwaad gekund om wat meer in te zoomen op de relatie tussen Lana en Brandon. Nu ging het hele verhaal gebukt onder een constante dreiging. Zeer intens allemaal. Elk personage praat ook als een cowboy, ik heb nauwelijks een normaal gesprek gehoord.

Voorts vond ik het wat vreemd dat iedereen zomaar gelooft dat Brandon een dude is, terwijl je aan Swanks stem toch duidelijk hoort dat ze een vrouw is. Los daarvan ben ik wel onder de indruk van haar acteerprestatie; ze gaat er vol voor en dat voor een loon van $75 dollar per dag. Ook de rest van de cast vond ik zeer sterk.

avatar van Collins

Collins

Teena Marie Brandon groeit evenals haar vertolker Hilary Swank op in Lincoln, Nebraska. Teena voelt zich geen meisje en gedraagt zich ook niet zo. Teena gaat als jongeman door het leven en noemt zich Brandon Teena.

Om het verhaal van Brandon te vertellen, gebruikt regisseur Kimberley Peirce een liefdesgeschiedenis. De gebeurtenissen die zich rondom deze romantische insteek afspelen, worden in chronologische volgorde vertelt en zijn een aaneenrijging van momentopnamen met dramatische accenten.

In elke scène rommelt het. In elke scène gebeurt wel iets gewelddadigs of sensationeels. Een vechtpartij. Een versierpoging. Een zuipfestijn. Scheuren in de auto. Allemaal ultra mannelijke belevingen. Juist vanwege dat mannelijke aspect beheerst de dreiging, dat het bedrog van Brandon uitkomt, elke scène. In eerste instantie is dat spannend en levert dat inleving op. Omdat het karakter van Brandon tamelijk oppervlakkig is vormgegeven en niet mee evolueert in het verhaal, gaan de scènes echter steeds meer aanvoelen als één grote grijze brij. De weergave van al die gebeurtenissen heeft een zich herhalend karakter en na de zoveelste mannelijke zuippartij voelt een scène aan als overbekend terrein en kwalificeert zo’n scène zichzelf als overbodig. De film verliest geleidelijk aan dramatische impact. De inleving in Brandon lijdt er onder.

Hilary Swank speelt trouwens een fantastische rol. Het schijnt dat ze als voorbereiding vier weken lang als man door het leven is gegaan. De fijngevoelige en indringende manier waarop ze Brandon neerzet, is van grote klasse. Soms vergeet je als kijker inderdaad even dat Brandon vrouwelijk is. Des te jammer dat de vormgeving van Brandon zich vooral beperkt tot uiterlijkheden. De innerlijke Brandon die de werking van de film veel krachtiger had kunnen laten zijn, blijft helaas grotendeels verborgen.

Chloe Sevigny speelt Brandon’s geliefde. Zij zet een verveelde, afstandelijke, harde maar ook gevoelige Lana neer. Prima rol. In de film accepteert zij Brandon zoals hij is. Zo blijkt maar weer dat filmische feiten niet altijd gebaseerd zijn op echte feiten. De echte Lana blijkt veel minder verdraagzaam, las ik ergens. Zij wenst tot op heden niet te worden herinnerd aan Brandon’s ware geslacht. Zou ze dat toen helemaaal niet in de gaten hebben gehad, denk ik dan meteen. Het antwoord is mij onbekend.

Boys don’t cry is een film met zeer goed acteerwerk. Het verhaal is in eerste instantie krachtig en boeiend, maar verzandt op den duur in herhaling van zetten, krijgt een slepend karakter en verliest daarmee als geheel aan kracht. De heftige slotscènes die ik met ontzetting bekeek en die me met een triest gevoel achterlieten, doen daar verder niets aan af.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Had iets meer verwacht van deze film, maar al bij al valt hij toch nog mee.

Het zijn vooral de vertolkingen van Hilary Swank en Chloë Sevigny die overtuigend overkwamen en die er voor hebben gezorgd dat ik de film heb uitgekeken.

Het is anders wel maar een saai verhaal dat alleen het laatste half uur à drie kwart uur boeiend wordt.

Maar het is waar gebeurd en daarom wel interessant om te bekijken.

Opnieuw bekeken en sta enigszins wel wat positiever tegenover deze film. Het is een triest, maar vooral een schokkende gebeurtenis dat in deze film wordt verteld. En, het zou net zo goed nu nog kunnen gebeuren, want de wereld is ze niet beter op geworden, integendeel.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Pas bij de aftiteling gemerkt dat dit een waargebeurd verhaal is. Kan mij best voorstellen dat dit tot hevige reacties moet geleid hebben bij de betrokkenen. Sexueel anders geaarde mensen zullen altijd in de verdrukking komen te staan al is Teena vooral het slachtoffer van haar eigen leugens en had ze beter vanaf het begin gezegd dat ze lesbisch was. Glansrol van Hillary Swank maar vooral Chloë Sevigny speelt de pannen van het dak in deze ontroerende film. Goede soundtrack ook. Met een beetje tegenzin aan de film begonnen maar hij is heel goed meegevallen al is dit niet echt mijn genre. 4 sterren

avatar van De wind

De wind

Niet perse mijn film, maar een absolute wereld rol van Swank. Aangrijpende film.

avatar van Crazyboy

Crazyboy

Van begin tot het einde boeiend, al kwam het begin wel een beetje traag op gang en heeft het ook een vrij lange speelduur. Het verhaal is natuurlijk schokkend en gebaseerd op een waargebeurde zaak, wat het altijd nog wat moeilijker maakt om ernaar te kijken. Helemaal omdat je weet dat niet enkel de zaak, maar ook de film zelf uit een tijd komen waarin de acceptatie nog zoveel lager lag dan dat het nu het geval is op veel plekken.

Vroeg me wel af of in deze tijd de rol gespeeld zou zijn door iemand als Hilary. Het is namelijk vaak zo dat er in recente jaren veel kritiek is op transrollen die niet door transpersonen worden gespeeld. Ze blijkt zich daar zeer recent over te hebben uitgesproken: ze vindt zelf ook dat transpersonen die rollen moeten krijgen en zou de rol niet eens meer hebben aangenomen in deze tijd.

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Indrukwekkende film die mij van begin af aan ontzettend heeft weten te boeien.

Hilary Swank speelt de pannen van het dak als "jongen" Brandon.

Dit is zo"n film die wel een even tijd blijft hangen.

Vier en een halve ster !

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een maar al te bekende titel met een maar al te bekend verhaal, en helaas om de verkeerde reden waarmee ik uiteraard het trieste verhaal bedoel. Zien deed ik de film nog nooit en daar kwam gisteravond verandering in.

En het moet meteen gezegd dat Boys Don't Cry een uitermate zwaar drama betreft die wel even op gang moet komen, want het eerste half uur is vrij rommelig te noemen te midden van onvolwassen volk en het gebruikelijke gedrag op een dergelijke leeftijd. Het is eigenlijk een in- en intriest beeld, Brandon buiten beschouwing gelaten, van draaideurcriminelen, armoedige huizen, deplorabele leefomstandigheden, uitzichtloosheid en sneue baantjes. Één vande weinige hoogtepunten is in de plaatselijke roadhouse, bar of saloon zo veel mogelijk shotjes whiskey en sigaretten soldaat te maken en een vuistwisseling met een ander stuk schorem als afsluiter. Het is de hatelijkheid en onvriendelijkheid ten top met een hoog testosteron gehalte waar bewust een contrast gezocht wordt tussen macho hetero mannen gedrag en het grote geheim dat Brandon meetorst. En ga er maar aan staan, en ik twijfel sowieso aan Brandon's realiteit zin waarom je een dergelijk geheim, dat links of rechts altijd uitkomt, meesleept in een dergelijke omgeving. Waarom zoveel risico lopen een relatie aan te gaan met volk als Tom en John in de nabij omgeving. Waarom niet wachten tot na de operatie of een omgeving met mensen opzoeken die ruimdenkender zijn inplaats van achtergebleven, middeleeuws, dom Texas...

Maar fijn, de film draait niet om het hoe en waarom, en zelfs domme mensen zijn aansprakelijk voor empathieloos en wreed gedrag. Zoals reeds gezegd moet de film het niet van het eerste half uur hebben en begint de film pas echt interessant te worden als de relatie met Lana een feit wordt, tegelijk stijgt daar ook langzaam de spanning met de twee criminele domoren op de achtergrond. Acceptatie, ruimdenkendheid, en leven en laten leven zijn de gewenste elementen waar het einde toch eigenlijk onvermijdelijk lijkt en op brute en rauwe wijs voltrokken wordt. Ergens doet de film wel denken aan Brokeback Mountain waar ook veel onbegrip heerst en een keiharde afrekening puur omdat men anders is. Het is schokkend dat op anders zijn zo extreem gereageerd moet worden. En zo komt het dramatische en sneue Boys Don't Cry tot het verwachte maar niet minder brute einde waarop je bijna zou wensen dat de twee daders in de gevangenis wegrotten. Toch een super film is dit voor mij niet met hele hoge waardering tot gevolg en vond ik het een lastige en stugge film om te kijken, en waar dat nu precies aan ligt... Is het toch het te stugge begin of mis ik nog net wat inside the head of Brandon? Waarom daar? Waarom tussen die imbecielen? Degelijk is het allemaal wel, het acteren is uitermate goed, en wellicht moet ik de film op termijn voor een tweede keer zien. Voorlopig een degelijk cijfer met een 3,5

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Confronterende film over een trans meisje dat een jongen wou zijn ergens in de mid belt of Amerika, Nebraska. Bekrompen geesten ontmoeten Brandon en dan weet je dat er heibel van komt.

Het meest denigrerende vond ik het moment dat die moeder sprak van "het" (it), alsof het een monster was of een dood object.

Aangrijpend en waar gebeurd, mij was dit niet bekend, maar verwonderd ben ik er jammer genoeg niet om. Toprol van Swank die het beste van zichzelf geeft. Geen zwart wit verhaal, maar een sereen portret van een gedesillusioneerd persoon op zoek naar liefde en erkenning.

avatar van The Oceanic Six

Boys don't cry is zo'n titel die ik de afgelopen kwart eeuw al enorm vaak voorbij zag komen in winkels, tv of streaming, maar nooit eens heb gekeken. Het is een nogal pijnlijke film over een trans meisje die jongen wil zijn, maar moet overleven in een wereld waar mensen dit niet accepteren. Sterke hoofdrol van Hillary Swank, je voelt regelmatig de emotionele pijn en later ook de fysieke, want de film is in de slotfase best heftig met de verkrachtingen, brute mishandelingen en uiteindelijk de dood. Schijnbaar is dit ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat het nog triester maakt.

Maar is het dan ook meteen een goede film? Niet echt. Ik vind het allemaal rommelig en fragmentarisch en kwam lange tijd niet goed in het verhaal. Zeker dat eerste uur is niet vooruit te branden. Het laatste deel is zoals gezegd heftig en maakt wel indruk. Voldoende.