Genre: Drama / Biografie
Releasedatum: 9 maart 2000
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Boys Don't Cry
"A true story about finding the courage to be yourself."
Brandon Teena is de populaire nieuwe jongen in een klein dorpje in Nebraska. Hij is een held bij zijn vrienden: hij drinkt, vecht en hij houdt ervan meisjes te versieren. Hij ontmoet de knappe Lana, die nog nooit zo'n gevoelige en attente jongen heeft ontmoet. Toch is zijn leven niet enkel rozengeur en maneschijn: er rust immers een zware last op zijn schouders. In werkelijkheid is hij Teena Brandon, een meisje dat een seksuele identiteitscrisis doormaakt. Als haar vrienden uit het woonwagenpark ontdekken dat Teena een meisje is, wordt ze erg hard aangepakt.
Brandon Teena
Brian
Lonny
Nicole
Weertenaar
De grootse bedoelingen komen niet geheel tot ontplooiing: 3.50 (3.50)
Een zeer rauwe weergave van het waargebeurde verhaal rondom Teena Brandon. Maar toch weet de prent dat niet volledig uit te buiten. Daarvoor is het contrast van het niveauverschil te groot. Zo kent de prent een tamelijk lange aanloop van bijna vijf kwartier, waarin de personages niet bijzonder sterk worden uitgediept; tot het moment dat de ware aard van Brandon duidelijk wordt en de prent ineens van een stevige kwaliteitsimpuls wordt voorzien. Ook Swank vindt ik aanmerkelijk beter in de tweede helft en in die hoedanigheid haar Oscar ietwat overtrokken; die verdiende Swank niet op basis van het eerste uur, maar goed. Cinematografisch kent de film enkele rare elementen die ik maar toeschrijf aan de onervarenheid van Peirce, maar dat voorkomt wel dat de prent echt tot grote hoogten stijgt.
Gollem
Ik had eerlijk gezegd meer van deze film verwacht. Sterke rollen van de cast, maar helaas vond ik Hilary Swank niet echt geloofwaardig als jongen. Het einde van de film weet je echter volop te raken, waardoor ik Boys Don't Cry uiteindleijk toch 'n 3,5 geef.
Filmkriebel
Bah ja, goed om een keertje te zien meer niet. Maakte niet zoveel indruk als ik had gehoopt. Amerika leeft nog steeds verder met haar complexen, en hebben het nog steeds moeilijk met alles wat "anders" is. Wat een onderontwikkeld volkje die amerikanen.
Het zag er wat ongeloofwaardig uit dat zelfs Lana in een intiem moment niet doorhad dat Brandon een vrouw was. De scènes op het einde zijn erg hard en lieten me met medelijden en woede achter. Swank is onherkenbaar en speelt een heel sterke en ook gedurfde rol in deze bio-pic. Hoed af om zo'n rol te kunnen neerzetten echt waar. Ze was toen ook nog niet zo bekend en hoefde zich geen zorgen om haar imago te maken.
Ondanks de hype, ondanks het specifieke onderwerp en de pakkende acteerprestaties vond ik het voor de rest een doorsnee-film.
Fran
- 1953 berichten
Ik heb het hier al een paar keer gelezen maar ik vond het ook een heel harde en confronterende film. Ik heb hem al 2 keer gezien maar ik blijf er een beklemmend gevoel bij houden. Als je ziet hoeveel haat en angst er heerst bij mensen kan je je haast niet voorstellen dat het in het echt ook zo is. Helaas is dat dus wel zo. Ik vind echter wel dat er wel op een hele amerikaanse manier naar gekeken word. Ik kan niet precies uitleggen wat ik er precies mee bedoel maar het is gewoon een gevoel.
Het acteerwerk van Hillary Swank is heel sterk. Ik kon niet alle beweegredenen van haar karakter begrijpen want ze bedonderde toch bepaalde mensen en vooral meisjes door zich voor te doen als jongen terwijl ze dat officieel (nog) niet was. Maar aan de andere kant kon ik zo met haar meeleven. Heel knap hoe ze dat heeft neergezet.
daxclusive
deze film blijft boeiend. Goed sterk verhaal.
Heb hem al vaak bekeken en hij verveelt geen moment.
Goeie en rauwe film over Teena Brandon die zich voor doet als man. Het begin van de film had wat beter uitgewerkt mogen worden, want het duurt een tijdje voordat de verhoudingen tussen de personages duidelijk zijn. En ook wat meer informatie over het verleden van het hoofdpersonage was welkom geweest. Desalniettemin een goeie film met een redelijk deprimerende toon. Goed acteerwerk waarbij Hilary Swank absoluut een uitstekende prestatie neerzet in een moedige en moeilijke rol. Natuurlijk helpt het ook dat ze er als jongen geloofwaardig uitziet.
melkboef
Ja want films geven de realiteit weer
Jessen0wnt
Helft gezien van de film, maar stem nog niet omdat ik het eerste half uur heb gemist. Heftige film, maar naar mijn idee iets te veel ingespeeld om een bepaald gevoel af te geven bij het publiek. Ik miste enige diepgang in sommige personages, en de dialogen kwamen nogal geforceerd over. Wel knappe acteerprestaties van Hilary en Chloë. Heb hem thuis liggen, nooit gekeken, maar zal hem binnenkort aanzetten om een totaal beeld van de film te krijgen
Donkerwoud
Mooie rauwe film met een fantastische Hilary Swank in de hoofdrol.
Heftige rauwe film met zeer sterk acteerwerk.
Soms iets wat te langdradig.
Einde is hard maar niet onverwacht.
3,5 ster
TragieStar.*
Voordat ik met deze film begon was ik al meteen geschokt. Wat een heftig verhaal zeg! Maar toen ik de film opzette viel het eigenlijk wel mee. Natuurlijk is het allemaal vrij heftig, maar ik had toch op meer gewacht. Ik dacht echt dat het een huilfilm zou worden, waar ik elke keer weer meeleef maar dat was niet altijd zo. Maar het was wel een hele mooie film, met een vreselijk einde, maar die zag ik al wel aankomen. Dat kwam natuurlijk door de waargebeurde feiten.
De cast is echt perfect, iedereen is zo goed en vooral Hilary Swank was ijzersterk. Ik zou ook bijna denken dat ze een jongen was. Ze zag er echt zo anders uit, dat ik het ook niet door zou hebben. Je gaat ook een beetje nadenken, waarom doet iemand dit? Wat wil je ermee bereiken? Dat waren wel een paar momenten waarbij ik niet kon beseffen waarom je een jongen wil zijn terwijl je ook gewoon als vrouw door het leven kan gaan en een leuk vriendinnetje kan krijgen. In het echte leven zie je dat vooral andersom, dus dat was ook wel een keer fijn. Begrijp me niet verkeerd, maar ik begrijp zulke dingen gewoon niet
Ik had op meer gruwelijke dingen gewacht en meer drama en dat is niet echt gekomen. Op een bepaalde moment moest ik ook bijna huilen, zover kwam het wel. Dat is nou juist zo vreemd, ik leef ontzettend mee met de hoofdrolspeler maar uiteindelijk hoop je toch op meer.
De sfeer die de film uitstraalt was wel erg goed gedaan, je kon je ook helemaal verdiepen in die tijd. Dat sommige mensen zulke dingen niet kunnen begrijpen, dat je op hetzelfde geslacht valt. Ook dat kan ik niet begrijpen. Respecteer elkaar!
Het is een aanrader, het is gewoon iets verpest voor mij omdat ik teveel verwacht had. Maar het is zeker een heftige en mooie film. En vooral als je gaat nadenken dat zoiets ook echt gebeurd is. Het leven is hard.
sinterklaas
Van Peirce had ik vorig jaar nog de zeer mooie Stop Loss gezien. Nu ook maar eens haar debuut bekeken als tip van Niethie. Wel gek dat er tussen deze en Stop Loss 9 jaar zitten.
Maar Boys Don't Cry (vernoemd naar het nummer van The Cure) is een steenharde en nare film, vooral aan het eind. We volgen Brandon Teena (of eigenlijk Teena Brandon) dat een meisje is maar derzelf voordoet als een jongen omdat ze/hij zich niet in zijn lichaam thuisvoelt. Hoe lang je het volhoud om te blijven liegen over jou geslacht krijg je te zien in deze film. Brandon word helemaal in de groep geslingerd bij nieuwe vrienden en doet als echte kerel mee. Ohja, en Brandon zelf is ook door een vrouw gespeeld, namelijk door niemand minder dan Hillary Swank. Wat zet ze als "jongen" toch een mooie rol neer. Ook de rest van de crew, bv die Tom en John als die roekeloze jongeren en natuurlijk Lana.
De hel breekt helemaal los als iedereen achter het geheim van Brandon komt. En hoe harder wil je het nog hebben? Kijk Boys Don't Cry. Vooral ook erg om te zien dat zelfs de moeder van Tom en John erin meeging. Vooral die Tom en John waren hele grote klootzakken. Die krijgen ook hun welverdiende straf (zie naschrift voor de aftiteling) .
Maargoed, hele bijzondere en gemene film, dat nog zo hoopvol lijkt te beginnen.
schram101
Een Aangrijpend verhaal wat een stuk beter verteld had kunnen en moeten worden. Nu deed het me helaas niet zo veel. Film wordt wat schreeuwerig verteld en ondanks de 118 minuten speelduur, wat ruim voldoende is om een verhaal als dit te vertellen, is het intro nogal vlot en had een stuk beter gekund, ik had namelijk het gevoel dat de film al een kwartier bezig was.. En zo zijn er meer scene's die van de hak op de tak springen. De film duurt lang genoeg maar eigenlijk vraag ik me af wat ik nou allemaal heb geleerd in die twee uur.
Al met al weet ik niet echt wat ik met de film aan moet.. Gelukkig is er die steengoede rol van, uiteraard, Hilary Swank. Misschien wel de beste vrouwelijke actrice die ik ken.
K. V.
Deze gisteren eens bekeken en het was toch een specialleke. 'k moest toch wel even een klik maken om er in te komen.
'k had de film wel iets anders verwacht. De sfeer is vaak nogal tripperig, maar het tweede uur kon me meer bekoren.
Een absoluut pluspunt vond 'k wel dat het een waargebeurd verhaal was. Dit wist 'k eigenlijk pas tijdens de aftiteling. 'k dacht eerst na het einde: bwa goed gevonden, maar toen 'k zag dat het waar gebeurd was: amai, knappe film.
Inderdaad heel terecht een Oscar voor Hilary Swank.
Een aanrader
Lady-Vengeance
Hele mooie film. Ik kijk de film nog regelmatig.
Gewoon te erg hoe mensen kunnen doen
gauke
Nog altijd de meest indrukwekkende rol van Hilary Swank (terecht een Oscar) in deze geloofwaardige, maar ruwe, stekende film over homofobie, intollerantie en haat onder het motto: wat mensen niet begrijpen vernielen ze. Voor de ontwikkeling van het schrijnende verhaal en karakterontwikkeling wordt ruim de tijd genomen, waarna deze tragedie in een emotionele, wrede en barbaarse climax eindigt en je uiteindelijk nooit meer loslaat. Gelukkig preekt de regisseuse nergens. Naast Swank speelt de cast zo goed als perfect.
SPT
Ongemakkelijke en rauwe film. Helaas vond ik het eerste uur niet altijd even interessant, anders had ik hem zeker hoger gegeven.
Jammer dat er zulke trieste figuren rondlopen in deze wereld (ik doel dan uiteraard op de moordenaars). Ik kan er eerlijk gezegd niet rauwig om zijn dat dit soort figuren in Amerika nog steeds de doodstraf krijgen.
bjerik76
goede maar zeer treurige film waar je op het eind toch wel even in een dipje blijft zitten.
Lupussy Galore
Dit was de eerste keer dat ik de film herzag sinds 1997. De film heeft niets aan zeggingskracht ingeboet. Vooral omdat ik vrees dat de film die weliswaar een waargebeurd verhaal verteld ook een verhaal is dat nog steeds actueel is of actueler wordt. In onze schijnwereld van acceptie waar de onverdraagzaamheid door allerlei invloeden groeit.
Ben nog wat onthutst. Veel meer zelfs dan die eerste keer. Misschien is dit het gevolg van die veranderde tijden......
Goeie cast. Oorspronkelijk deed Chloë Sevigny auditie voor de rol van Teena Brandon. Ze was echter zeer ontroerend en goed op haar plaats als Lana. Hilary Swank absoluut overtuigend. Nooit meer zo gezien als hier. Peter Sarsgaard die ik een zeer goed acteur vind en wat ondergewaardeerd is in hunky Hollywood haatte ik de hele film door.
Veel emoties bij deze film dus.......en voor geschokte kijkers, ja het leven is snoeihard als je niet in een comfort zone leeft.....
steefke
Harde maar mooie film
zeer realistisch overgebracht
kan er alleen maar complimentjes over geven
einde ietwat voorspelbaar maar zeker niet erover
het bekijken waard !
MizKriz
Wreed harde film.
Verhaal mooi, maar de verfilming was iet wat te hard voor mij.
DBTim
Wat stelt Swank zich kwetsbaar op in deze rol zeg.. Maar ze houdt zich ijzersterk overeind. Terecht dat ze hier een oscar voor kreeg.
MRDammann
Ik vond het een hele heftige film. Natuurlijk 100% terecht dat Hilary Swank hier een Oscar voor kreeg, een erg geloofwaardige rol.
In het begin lijkt het een feel-good movie, maar steeds meer naar het eind wordt het steeds grimmiger en heftiger.
Fantastisch geacteerd, mooi verhaal, kortom de 2 uur vlogen werkelijk om. De film geeft je na afloop wel een lange tijd een bittere nasmaak. Dat is denk ik ook de bedoeling geweest.
moviewoman26
Deze film bleef na het zien erg lang in mijn gedachten hangen.
Zo treurig..en vreselijk dat dit soort dingen gebeuren in de wereld.
Hilary Swank op haar best in deze film!!
egelantier
Dit was de eerste keer dat ik de film herzag sinds 1997. ....
Knap van je dat je de film al gezien hebt voor hij überhaupt gemaakt was. Doe hier je voordeel mee.
Lupussy Galore
Typefoutje!
Brabants
Het waargebeurd verhaal omtrent de persoon Teena Brandon en haar lesbofobie zijnde moordenaars in de staat Nebraska is zeker aangrijpend. Daarentegen is haar vertegenwoordiger in deze film in de persoon Hilary Swank qua presentatie als jongen ver van geloofwaardig. Alles aan haar is vrouwelijk en het is het net alsof je beduvelt wordt als kijker. Hilary Swank weet het als meisje die een seksuele identiteitscrisis doormaakt wel zeer geloofwaardig neer te zetten. Terecht dat hiervoor een Oscar is uitgereikt. Het verhaal blijft bijzonder lang hangen in het eerste gedeelte en had absoluut korter mogen zijn. Op een bepaalt punt krijg je het gevoel dat alles wel klaar is, om naar het einde toe te werken.

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen

Succesvolle misdaadserie 'Bones' maakt zijn verschijning op Netflix

'Gangs of New York' van Martin Scorsese is morgenavond te bekijken op televisie

Deense Tweede Wereldoorlog-film 'Under Sandet' vind je op Videoland: 'Laat je niet meer los'

Shine

Mysterious Skin
Drama, 2004

Leaving Las Vegas
Drama / Romantiek, 1995
verkrachtingseksidentiteitkleine stadgebaseerd op een waargebeurd verhaalliefdevriendenmoordromantiektruetransgenderangerhate crimevrouwelijke regisseurnebraskatrans mansmall town murdertransphobiagender identity