Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Benh Zeitlin
Met onder meer: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry en Jonshel Alexander
Releasedatum: 18 oktober 2012
Plot Beasts of the Southern Wild
"I gotta take care of mine."
Hushpuppy, een onversaagd zesjarig meisje, woont bij haar vader, Wink, in "de Badkuip", een gemeenschap ten zuiden van de Mississippi-Delta, aan de rand van de wereld. Alhoewel Wink van zijn dochter houdt bereidt hij haar met harde hand voor op de ineenstorting van het heelal; op een periode waarin hij er niet meer zal zijn om haar te beschermen. Wanneer Wink een mysterieuze ziekte krijgt, raakt de natuur van slag en stijgen de temperaturen. De ijskappen smelten en een leger van prehistorische wezens genaamd aurochs wordt losgelaten. Met het water dat steeds maar stijgt, de aurochs die komen en de gezondheid van Wink die achteruit gaat, gaat Hushpuppy op zoek naar haar verloren moeder.
Hushpuppy
Joy Strong
Boy with Bell
Winston
Yugnav
Visueel en muzikaal erg sterk. Het verhaal kon me echter nergens genoeg boeien om een echte topper te zijn.
Poetisch pareltje.
Ik had geen idee waar ik aan begon toen ik deze film vanavond aanzette. Maar vanaf de eerste beelden werd ik het verhaal, of eigenlijk meer de sfeertekening, ingezogen. Prachtige fotografie en een heerlijk anarchistisch chaotische setting. Een film vol levenslust en ongepolijste naturelle energie. Een beetje Malick meets Kusturica, als ik deze originele film in een hokje mag proberen te stoppen. Ook Dodesukaden, Brutti, Sporchi e Cattivi, Another Earth en Street Trash kwamen bij mij op. Kortom een visueel rijke vertelling over outcasts in een allerminst aantrekkelijke omgeving. Maar toch lijken ze dichter en oprechter in het leven te staan als wij, de geciviliseerde westerling.
Ben erg verbaasd hoeveel stemmen de film al heeft, want ik dacht op een totaal onbekend werkje te zijn gestuit. Want het is tenslotte een klein low budget werkje dat qua stijl, structuur en onderwerp vast niet iedereen zal aanspreken. Mij wel en het blies me van mijn sokken. Deze mooie ingetogen filosofische film. Het donkere broertje van Tree of Life.
Ruime 4,5*
Edit: Kennelijk Sundance en ook op Cannes gewonnen. Dat is dus volledig aan mij voorbij gegaan, maar ben het er natuurlijk wel mee eens.
Verrek, nu je het zegt. Daarom zei de titel me wel iets. Mooi voor zo'n klein filmpje.
Zeriel
Deze film kon mij totaal niet boeien. De tingel-tangel muziek was vooral irritant.
Het leek mij meer een ratjetoe met wat toevallig in de buurt te filmen viel . Wat een paart aardige shots opleverde, aangevuld met wat fantasie-dingetjes.
Verfrissend dat Hollywood totaal ontbreekt, voor een speelfilm toch echt wat te mager.
Een filosofische semi-documentairefantasiefilm, of hoe je het ook wil definiëren. Wink is één van de vele figuren uit een Amerikaanse marginale gemeenschap die niet direct in de maatschappelijk kijker komt. Ze leven van dag tot dag met een levensstijl die mikt op overleven en feesten alsof het je laatste dag is. De wereld van de industrie is daarbij slecht.
Een combinatie van die vijandigheid, de overlevingsdrang en een constante alcoholische roes is de wereld waarin de kleine Hushpuppy opgroeit. Komt er nog bij dat het eiland slachtoffer wordt van overstromingen en hun veilige haven in gedrang komt, waarna ze terecht komen in een vluchtelingenkamp. De vele vragen die Hushpuppy heeft, worden deels beantwoord door de fantasiewereld waarin ze opgroeit.
Een film met veel potentie die ook de nodige levenslust uitstraalt. En toch... De film mist het mooie, het charismatische om helemaal te overtuigen. Zet dit naast bvb een film als Cidade de Deus (met een andere eigen gemeenschap waar het vechten om te overleven is) en je merkt duidelijk een verschil waarbij Beasts of the Southern Wild nog veel kan leren. Wat ook nog kan, ik denk dat Behn Zeitlin een mooie toekomst zal kennen. Als de man ooit kan beschikken over meer centen en wat meer ervaring, dan zal hij ooit wel een betere film kunnen neerzetten. Het zit er in, maar is er niet helemaal uitgekomen.
NYSe
Grappig; de vergelijking met Cidade de Deus is nog niet in me opgekomen. Maar als ik ze dan naast elkaar leg vind ik júist Beasts mooier en charismatischer. Cidade de Deus is me te gestileerd, teveel MTV en daarmee een stuk killer. Dan vind ik Beasts energieker, speelser, waarschijnlijk ook wégens het gebrek aan centen waarover Zeitlin beschikte.
Film kennen een totaal andere cinematografische benadering. Ondanks dat ik Cidade hoger waardeer, vind ik de stijl van deze bewonderenswaardiger, meer eigen, intuitief.
El Tirador
De film op zich vind ik fantastisch. Meeslepend verhaal, fantastische beelden, prachtig geacteerd.
Wél stoorde ik me erg aan de link die werd gelegd tussen Katrina en klimaatsopwarming, terwijl dit helemaal geen aantoonbaar gevolg is. Onwaarheden verspreiden helpt de klimaatbeweging echt niet vooruit.
Anders was het 4,5 geweest.
KingJ
visueel sterke en poetische (droom) film vol met metaforen
ik snap de charme maar het kon mij allemaal niet zo boeien
jipt
Wat een prachtige woeste film! Schitterend gefotografeerd, prachtige soundtrack, levendige personages en een hoop intrigerende vondsten. De film kent tal van emoties en oprechte metaforen die mij diep wisten te raken. Daarbij heeft de film een heerlijke energie en heeft het mij 100% doen overtuigen en meeleven. Hele dikke 4,5*
Barry83
Totaal niet mijn soort film. Heb me rot verveeld. Daar kon de mooie natuuromgeving niks aan veranderen helaas. Ontzettend trage en oersaaie film waarin werkelijk niks gebeurd.
NYSe
Heb je wel op "afspelen" gedrukt?
Een blik op zijn top 10 laat toch zien dat hij veel meer van films houdt met een helder narratief met grootse eenduidige emotiestriggers. Snap best dat deze poetische film het voor velen niet is. Wordt als kijker wel van je verwacht mee te denken en je eigen gevoel te laten spreken.
El Tirador
Er is dat soort film dat meer drijft op impressie, sfeer en gevoel in plaats van verhaal en plot. En dit is één van zo'n films...
AlexvanRiel
Wat een prachtige film. Rauw, broeierig, lief en volledig uniek, gekleurd met prachtige muziek. Als mijn kind later ook maar een beetje op Hushpuppy lijkt, ben ik de gelukkigste vader van de wereld.
Weet iemand films die hiermee te vergelijken zijn? Had op andere plekken Where The Wild Things Are en Tideland opgevangen, maar WTWTA vond ik nergens de wereld van het boek opwekken en van Tideland kan ik alleen negatieve recensies herinneren.
Goeie film over een klein meisje en haar vader die, teruggetrokken van de maatschappij, in een moerassig land wonen samen met een groep mensen. Toch wel een bijzondere film waarin deze autonome bevolking en de relatie tussen het meisje en haar vader centraal staan. Een aantal mooie beelden, maar het verhaal op zich is wat langdradig. De zevenjarige Quvenzhané Wallis draagt letterlijk de film en weet meer dan te overtuigen.
Decec
Een redelijk drama/fantasie film...
Redelijk verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Te snel camerabeweging...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/
muziek (Dolby Digital)...
Insignificance
Bijzonder filmpje in een primitieve, ruige en afgezonderde delta gemeenschap over een kroeskoppie dat haar plek in het universum probeert te vinden, terwijl ze ondertussen op harde wijze door haar vader wordt grootgebracht en de wilde natuur toeslaat. Fantasie vermengt met werkelijkheid door de ogen en de stem van het meisje, die op sprookjesachtige wijze een bittere realiteit vertelt. De woeste beeldvoering en dito omgevingen zorgen voor fraaie plaatjes (dat vuurwerk!) en een vitale film met Wallis als kloppende hartje.
Visueel zag het er best allemaal fraai uit en ook de onbekende cast deed het wel aardig (met name dan Quvenzhané Wallis als het jonge meisje Hushpuppy), maar qua verhaal kon het me eigenlijk niet echt boeien want het was best allemaal saai en langdradig. Dat deze film genomineerd werd voor 4 Oscars verbaasd me wel een beetje maar aan de andere kant ook niet want Oscar nominaties gaan meestal naar de aparte films waar deze film zeker onder valt.
david bohm
Markante film die gedragen wordt door kind-actrice Quvenzhané Wallis. Zij speelt een indrukwekkende Hushpuppy, die moet zien te overleven in een zompig gebied in Louisiana, voornamelijk omringd door alcoholisten en andere outcasts. Kind zijn kan zij zich dan ook niet veroorloven.
De haarscherpe observaties van Hushpuppy in deze rauwe omgeving kloppen misschien niet steeds maar er zit altijd wat in.
Deze mijmerende film heeft iets droomachtigs en puurs in een haast hypnotiserende stijl en ook de muziek is me goed bevallen.
Prachtig einde ook.
Henry Spencer
Ik zou zeggen: Tideland zeker zien ! Geloof niks van die negatieve recensies, alleen maar omdat deze film anders is dan Gilliams andere films en zijn Monty Python-achtergrond. 't Is een film waar mensen zich ongemakkelijk bij voelen, omdat die zo onbevangen als dat meisje zelf kijkt naar allerlei krankzinnige en intrieste dingen om haar heen.
Henry Spencer
Oscar nominaties gaan meestal naar de aparte films
Was me nog niet opgevallen...
Hoeveel heeft 'Rubber' van Quentin Dupieux er verzilverd ... ?
Ik meen een stuk of 4 (beste film, beste acteur, beste actrice en beste special effecten) !
frolunda
Een mooi,beetje surrealistisch sprookje.Prachtige beelden en uitstekend acteren van Vader en dochter.Erg de moeite waard.
Cleanshot
Snap de rating niet en de filmuitleg slaat de plank helemaal mis lijkt me.
Maar goed , niemand heeft mij ooit beschuldigd diepgang te hebben en filmkritisch te zijn....
Lol
aspro
heb hem gisteren op Blu-ray gekeken heel echt kon de film mij ook niet zo boeien.
maar wat een slechte kwalitijt wat beeld betreft,lijkt wel of ie is opgenomen op super 8mm.
en daarna is opgeblazen naar de standaard35mm.
christian
en daarna is opgeblazen naar de standaard35mm.
Dan moet je ook geen screeners downloaden.
Hij geeft anders aan dat hij hem op een Blu-ray heeft gekeken !
aspro
Hij geeft anders aan dat hij hem op een Blu-ray heeft gekeken !
Ja,IDD heb hem gekocht bij MediaMarkt.
want van downloaden en screeners daar weet ik geen niks van hoe dat werkt.
heb een perfecte HIFI cinema instalatie.
Blu-ray speler Marantz de UD-9004 en daarbij de AV8003/MM8003.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vals im Bashir
Animatie / Oorlog, 2008

Tyrannosaur
Drama, 2011
refugee campexplosivehurricanefloodingglobal warmingbayoucrabgebaseerd op toneelstuk of musicalstormcelebrationmagisch realismeaurochtough lovedefrostlevee prehistoric creaturelost mothermelting ice capsshrimpsalt watercrawfishshrimpingsubmergedgritsafrican american childwild man