Carrie (1976)
Met onder meer: Sissy Spacek, Amy Irving en Piper Laurie
Bekijk via Netflix
Vanaf maandag 26 januari in 2 bioscopen
Plot Carrie
"If you've got a taste for terror… take Carrie to the prom."
Mede door het religieuze fanatisme van haar moeder heeft Carrie White moeite om aansluiting te vinden bij haar leeftijdsgenoten op school. Wanneer ze tijdens het douchen na een gymles volledig overstuur raakt bij haar eerste ongesteldheid, is ze het mikpunt van spot. Klasgenote Sue Snell krijgt spijt na het pestincident in de meisjeskleedkamer en wil het goedmaken door haar vriendje Tommy Ross met Carrie naar het eindbal te laten gaan.
- Trailer (YouTube)
Norma
Mrs. Snell
Mr. Fromm
dutchtuga
Ik had het niet beter kunnen zeggen dutchtuga...
zo denk ik er ook over....
Beetje late reactie van mij maar dank u
Leno
Knap gemaakt drama met horrorelementen. De Palma laat zien dat hij het kunstje al snel onder de knie had. Hij creëert meteen de juiste sfeer, en heeft enkele prachtig gemaakt scenes in petto. Zijn stijl was al duidelijk herkenbaar, met de soms wat afwijkende cameravoering.
De muziek is eveneens top, en het einde schitterend gemaakt.
teun25
Vond het destijds een spannende film met een naargeestig sfeertje. Onlangs voor 10 euro een box gekocht met daarin deze film, Firestarter en Misery. Ik weet nog niet welke ik eerst ga herzien.
Ik heb ook de box gekocht ! goede aankoop
banana_biiatch
Zaten wel een paar Momenten in waar ik Liever niet naar keek ..
Het einde was ook wel even schrikken !
3,5 *
mr.gaunt
ik heb deze laatst gekocht op dvd
prachtfilm, deze moet je gewoon zien,voor het einde alleen al.
BlueSword
vind deze film niet echt leuk, na kijken van deel 2 wou ik deze ook zien maar vind deel 2 toch een stuk leuker.
ik ben dus ook niet zo erg gek op oude films, zal waarschijnlijk eerst wel eng geweest zijn maar dat was het laatse wat ik van de film vind.
wel erg goed geacteerd en zo zie je maar weer hoe vreselijk mensen kunnen zijn.
als ik hem op jongere leeftijd had gezien had ik hem waarschijnlijk leuker gevonden...
en poeee, wat is die sissy lelijk zeg.
Halcyon
Carrie is niet meteen een enge film, het is wel een film die in het rijtje horrorklassiekers thuishoort omwille van z’n audiovisueel vernuft. Vooral de unieke cameravoering en de soms blitse montage leveren enkele bijzondere scènes op. Zo is de climax op het eindejaarsbal, door efficiënt gebruik van slowmotion, splitscreens en hypersnelle montage, hét schoolvoorbeeld van hoe je een simpel verhaaltje een wel heel duistere lading kan meegeven.
Verder is ook de douchescène aan het begin van de film me bijgebleven omwille van de romantische doch dramatische wijze waarop ze in beeld is gezet. Het lijkt wel een hymne aan het vrouwelijke lichaam, de verboden vrucht van moeder natuur.
Op de acteerprestaties valt overigens niets aan te merken. Iedereen zit goed in z’n rol en valt er op geen moment uit. Maar, zoals gezegd kan ook dit niet verhinderen dat de film nergens écht spannend is. Schrikmomenten zijn er niet of nauwelijks en de kijker is vooral op z’n eigen inlevingsvermogen aangewezen om de suspense erin te houden, op de eerder genoemde balsequentie na dan wel.
Dat Brian De Palma zich heeft laten inspireren door Hitchkock’s Psycho is trouwens te merken aan zowel de snerpende geluiden die gepaard gaan met Carrie’s telekinetische uitbarstingen als aan de manier waarop aan het einde van de film met een keukenmes wordt omgegaan. Het mag dan wel gejat zijn, het spreekwoord van “beter goed gejat dan slecht verzonnen” is hier absoluut van toepassing gezien de efficiëntie van deze elementen.
Behalve horror kan je Carrie ook wel onder de categorie drama plaatsen gezien de verziekte moeder-dochter relatie als gevolg van het zich overdadig toewijden aan God. Deze verziekte relatie brengt sociale stoornissen met zich mee bij Carrie wat het pestgedrag op school onvermijdelijk in de hand werkt. Pestgedrag met wel erg nare gevolgen…
hinie
Mooie film!!
Ik had zo,n medelijden met haar! en dan dat einde brrr vond het een hele enge film toendertijd!
Heb hem laatst nog eens gezien en was nog steeds onder de indruk!!
pablo petresco
Superenge en symbolische film. Stephen King was zijn tijd ver vooruit. Deze horrorfilm loopt namelijk vooruit op de schooldrama"s (Columbine) die in de jaren negentig en daarna in Amerika afspeelden. Carrie neemt namelijk geen wraak op een paar personen die haar het leven zuur maken, maar op de gehele school. De scene dat ze met haar telekinetische krachten de spiegel in haar slaapkamer laat breken is ook zeer metaforisch bedoeld. Het gezicht van Jezus Christus breekt als het ware doormidden, en Carrie laat nu het onschuldige meisje ver achter zich. Ze kiest nu voor de dubble zijde van Het Kwaad, met verstrekkende gevolgen. Ook Laury Piper speelt zeer voortreffelijk.
film_kaza
deze film is echt waardeloos. iedereen zei er wat moois over, ik vind het een van de slechtste films die ik ooit heb gezien.
korte sammevating:
- meisje word gepest
- ze heeft speciale krachten
- word op een bal voor schut gezet
- vermoord iedereen die op dat moment daar is
- vermoord haar moeder en daarna zichzelf
- heeft een vriendin die er een trauma aan over houdt.
wat is hier nou goed aan!
stephen king gooide het boek in de prullebak. ik zeg: ben er helemaal mee eens. zijn vrouw heeft hem eruit gehaald en opgestuurd.
0,5
dutchtuga
Aan die samenvatting van jou is idd niets goeds aan. De film is stukken beter.
Ik heb spoiler tags geplaatst in het bericht van film_kaza. Voortaan svp zelf even beter op letten.
orbit
- 12092 berichten
Goede psychologische horrorfilm! Prima rol voor sissy spacek en grappige bijrol voor Travolta.. Je gunt die klasgenoten ook allemaal de tering, en dat krijgen ze, haha!
film_kaza
Aan die samenvatting van jou is idd niets goeds aan. De film is stukken beter.
wat is er anders aan de film dan aan die samenvating
dutchtuga
De film vertelt het op een mooie manier icm mooie cinematografie en een sterke soundtrack. Daarnaast is de casting van deze film geweldig.
Halcyon
Carrie is inderdaad een film die het vooral van cinematografie en acteerprestaties moet hebben. Wat spanning betreft is deze miscchien iets te licht... Vandaar misschien film_kaza's ontgocheling?
film_kaza
Zou best kunnen. Onnavolgbare jongen die film_kaza
geloof het of niet. ik ben niet de enige.
en ik ben inderdaad onnavolgbaar, daar heb je gelijk in
(erbij: ik vind die soundtrack waardeloos....
dat was iets waarbij ik me ergerde. de soundtrack van the shining vind ik bijvoorbeeld goed.
film_kaza
Wat spanning betreft is deze miscchien iets te licht...
ik was vreselijk benieuwd naar het einde van de film. maar toen ik het zag vond ik het nog wel het slechtste einde dat ik ooit bij een film heb gezien. met alle anderen slechte eigenschappen ben ik de enige die deze film tot nu toe 0,5 geeft.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Na het boek eergister gelezen te hebben gisteravond de film gezien. Heftig, zeer heftig, niet grafisch, maar vooral psychologisch. Perfecte vertolkingen van Sissy Spacek (die ogen!) en Piper Laurie.
Minpuntje vond ik die overdreven verwijzingen naar Hithcock's Psycho hier en daar. En het is jammer dat vanwege budgetredenen de hele stad er op het einde niet aangaat, zoals in het boek wel gebeurt
Halcyon
Als ik me niet vergis was die brand op het einde zelfs een ongeluk dat niet in het script was opgenomen. Maar omdat ze hun decors kwijt waren door die brand konden ze hun oorspronkelijke bedoelingen niet meer uitvoeren, wegens budgetbeperkingen. Ik kan verkeerd zijn, maar ik geloof dat ik zoiets eens heb gehoord.
Doom
Carrie (1976) is een goede horror klassieker. Een erg emotioneel verhaal waar je al gauw helemaal inzit, je leeft zo erg mee met Carrie. Je hoopt op een gegeven moment zelfs dat de horror uitblijft, zodat Carrie haar verdiende pracht en praal krijgt op het schoolbal. Maar helaas, het gaat zoals verwacht helemaal mis op het schoolbal.
Met mis, bedoel ik ook letterlijk mis. De scènes op dit schoolbal zijn namelijk vrij matig. De horror is ver te zoeken, de moorden zijn voornamelijk slecht en de spanning is er niet. Het enige gedenkwaardige aan dit schoolbal is het ijskoude gezicht van Carrie.
Kortom, Carrie (1976) is een sterke emotionele horror klassieker waarbij het horror gehalte toch erg tegenvalt. Carrie komt gewoon op geen moment helemaal los.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Pardon? Als je de DVD gezien hebt weet je dat er bijna briljant camerawerk in voorkomt.
Doom
Je kunt het briljant noemen, maar ik noem het irritant. Neem bijvoorbeeld de scène waar Carrie met haar date gaat dansen. De hele tijd dat ronddraaien, zwaar irritant.
Verder doelde ik eigenlijk niet op het camera werk, maar meer op de scènes zelf. Die waren niet echt gedenkwaardig. Beetje flauw en braaf.
Ps: Ik heb de DVD gezien.
ik vraag me iets af.
beoordeel jij de film nou vanwege die extra's of vanwege het verhaal? Als die sammevating niks is denk ik dat het boek dan ook niks zou zijn.
Quentin
die extra's
film_kaza
en een sterke soundtrack. Daarnaast is de casting van deze film geweldig.
Zo'n samenvatting vind ik de film onwaardig. Carrie heeft veel meer te bieden.
ik had het meer hierover

Deze klassieke horrorfilms zijn nu weer te bekijken op Videoland

Een greep uit de favoriete films ooit van regisseur Quentin Tarantino

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014

Psycho
Horror / Thriller, 1960

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma
Actie / Avontuur, 1972

Harlan County, U.S.A.
Documentaire, 1976

What Ever Happened to Baby Jane?
Horror / Thriller, 1962

Boogie Nights
Drama, 1997
kindermishandelinggebaseerd op boekbegraafplaatsisolatiestagebijbeltelekinesismiddelbare schoolwraakonbeantwoorde liefdepromleraartienermeisjeschoolreligiecrueltyragehumiliationcrucifixprayingoutsidertauntinghostileabusive motherfirestorm religious horrormoeder dochter relatiesupernatural horrorschool bullying suspensefulhorrifiedteen scream