Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Peter Foley
Jen
disneystore
Minotaures
Wat gebeurde er met Bane? Ging die nou dood door Selina? Als het zo was, is zijn dood gewoon slecht en alles behalve 'epic' gefilmd.
Minotaures
Een superschurk met zo'n lompe dood. Een knal - hij vliegt weg en that's it. Jammer.
You are as precious to me as you were to your own mother and father. I swore to them that I would protect you, and I haven't.
wordt dit eigenlijk wel gezegd in de film?
Miami Heat
Behalve Daggett
Die was beter ja! En vooral lame is die dood van die gast die door de tumbler wordt neergeschoten (kill them all). Hij staat eerst, 2 shots verder ineens dood op de grond. Erg lame. In behind the scene's filmpjes op YouTube kan je nog zien hoe hij aangereden wordt en de lucht invliegt (vandaar ook geen kogelwonden op z'n lichaam.
disneystore
Als je met die gast de collega van Gordon bedoeld kan ik je volgen. Wat een debiele dood, inderdaad. Voor de rest merkte ik het niet echt, maar wat ik best irritant vond was dat er veel shots die, waarschijnlijk wel gefilmd waren, eruit waren geknipt. Ookal waren die niet essentieel, bijvoorbeeld wanneer Catwoman Daggett ontvoerd, zoveel shots uitgeknipt, niet storend voor het plot, maar zou wel een vloeiendere overgang hebben betekend.
Starmaster501
Die collega van Gordon, die ja. Excuses maar weet zijn naam niet...
Inderdaad debiele dood, en dat te bedenken dat hij gewoon aangereden wordt en dat ze dat eruit knippen... En nu je het zegt merk ik vaak een niet zo vloeiende overgang in de film, dit bij de gehele Batman reeks van Noland trouwens.
Filmkriebel
Batman is nooit mijn ding geweest maar wou toch eens zien hoe het zou eindigen. Op een zwakke manier dus, want ondanks enkele heel spectaculaire scènes is dit niet meer dan een standaard-hollywood actiefilm (voorkomen dat een bom ontploft , waar hebben we dit nog gezien?), en dan nog één met veel te veel palaver en die veel te lang uitvalt. Nee, ik ben niet onder de indruk. Bane als schurk wil nog wel imponeren, maar het probleem met Nolans trilogie is het teveel aan personages dat niet wil boeien. Wat heeft inspecteur Gordon op twee uur en dertig minuten gedaan? Bijna niks! Ook voor Blake zijn weinig interessante momenten weggelegd, om dan nog maar niet te spreken van Lucius Fox en Alfred. Zelfs Batman zit op een gegeven moment voor een derde van de film in een put . De actiescènes zijn gaaf gefilmd maar inhoudelijk is dit een lege doos in vergelijking met The Dark Knight (3,5*). Meer dan 2,5* kan ik hier echt niet voor geven.
Sissende stemgeluiden.
Christopher Nolan sluit zijn Batman-trilogie af met een sisser, in plaats van met een knal. Nu begon hij zijn serie met een andere aanpak dan zijn voorgangers, waarmee hij menigeen over de streep trok. Maar na de Burtons en Schumachers viel het toch wat tegen. Het vervolg, The Dark Knight, kwam wel beter binnen. De bioscoophit liftte uiteraard mee op de hausse die ontstaan was na de dood van Ledger, maar die zette dan ook een zeer goede Joker neer. Eindelijk had Batman weer eens een sinistere tegenstander om rekening mee te houden. De meeste van hen waren we immers al een beetje vergeten. Nolans tweede Batman ging sowieso, net als Ledgers personage, lekker over de top en kende een hoog actiegehalte en betere balans.
Op de een of andere manier lukt het tijdens The Dark Knight Rises niet helemaal. Op een spectaculaire opening na, valt het een beetje tegen met de actie en ligt het verhaaltje meermalen stil. De gevechten zijn het vaak nèt niet en vijand Bane begint veelbelovend, maar komt nergens echt op stoom. Ook de personages van Caine en Freeman komen hier beduidend minder goed uit de verf. De film zit propvol typetjes en Catwoman en Robin voelen dan ook overbodig aan. De ingrediënten zijn in principe aanwezig, maar alles wordt ietwat vreemd gedoseerd door elkaar gegooid en dat levert helaas niet de smakelijkste maaltijd op. Het doet de focus te veel leggen op het overdreven stemgeluid van beide hoofdrolspelers in plaats van op hun onderlinge strijd.
De DVD bevat een digitale kopie en een bonus, waarin de filmmakers de toedracht rond het verhaal belichten in een short feature: The Story of Bruce Wayne.
Redelijk.
Met dank aan Warner Brothers voor het recensie-exemplaar.
sofripa
Een prachtige trilogie
Altijd een kunst om drie films te maken en het boeiend te blijven houden. Alhoewel ik ergens 'nog meer' had verwacht dan de eerste twee delen vond ik dit een smakelijke hap. Lekker duister, voldoende ellende en een bevredigend alhoewel voorspelbaar einde. Met een mooie twist die ik niet zag aankomen.
De aankleding van de film, de muziek, de effecten zijn zwaar in orde. Het acteercorps doet wat van hen wordt verwacht waarbij Hardy en Hathaway hun rollen goed neerzetten.
Een dikke pluim aan Nolan en van mij 4 sterren. Ben benieuwd waar Nolan na Batman mee op de proppen komt.
Chucky92
Herzien, en de film neemt niet in kracht af. Eerlijk gezegt zakt ik te twijfelen tussen een 3,5 en 4,0: de film zit namelijk echt tussen die twee cijfers in. Wat de film toch een 4,0 maakt is Bane.
Bane
>>>>> Joker
Ronhart
Niet wat ik ervan verwachtte. Het verhaal kon mij niet echt boeien en duurde ook te lang. Teveel personages die weinig indruk maakten en en moeilijk van elkaar te onderscheiden waren. Ik vond het verhaal vaak warrig en slecht te volgen. Zo dacht ik regelmatig "Waar gaat dit nu weer over?". Het kan aan de kwaliteit van de ondertiteling liggen, maar zeker in het begin vond ik een aantal dialogen volstrekt onbegrijpelijk.
Teveel donkere scenes, die niet zozeer een goede surrrealistische "Gotic" sfeer schiepen zoals in de stripverhalen maar er voor zorgden dat vaak niet duidelijk was wat er nu precies gebeurde. Daar staan natuurlijk veel mooie effecten en gadgets tegenover. Er lag ook veel nadruk op de getormenteerde geest van zowel de held als van de schurken. Die sfeer was wel goed neergezet, maar gaf de film een wat treurige ondertoon. Geen topfilm wat mij betreft, maar wel een ruime voldoende, dus 3,5***.
Metalfist
There's a storm coming, Mr. Wayne
Ik weet niet hoe het komt maar ik liep nooit echt warm voor de Batman trilogie van Christopher Nolan. Ik had beide delen in de cinema gezien (en hoog beoordeeld) maar ik voelde nooit de drang om de films nog eens te herkijken. Naar aanleiding van het slotstuk van de trilogie dat dan toch gedaan en daaruit bleek dat de films hun kracht wel behielden maar dat ik toch nog altijd iets mistte. Ik hoopte dan ook dat dit derde deel de grande finale ging worden die de andere delen compleet ging wegblazen.
Dat is het in ieder geval niet geworden. Met een speelduur van 164 minuten is dit de langste Batmanfilm die door Nolan geregisseerd wordt, het is zelfs zijn langste film tot nu toe uit zijn carrière, maar dat had echt niet gehoeven doordat de film veel te traag op gang komt naar mijn zin. Als Nolan hier een half uur uit had geknipt en sneller naar de opkomst van Bane op het football field was gegaan, dan had ik hier sowieso een hogere score aan gegeven. Nu rammelt het begin een beetje langs alle kanten en zitten we tegelijkertijd ook met een slechterik die niet helemaal uit de verf komt. Nu was het natuurlijk al praktisch van in het begin onmogelijk om een erg sterke Heath Ledger als The Joker te overtreffen maar op papier lijkt Bane erg indrukwekkend. Ik twijfel er dan ook niet aan dat het in de comics een geniaal personage moet zijn maar wat flikt Nolan in hemelsnaam met zijn stem? Dat masker, tot daar aan toe, maar die mengeling van Darth Vader en Sean Connery kon me echt niet bekoren. Geldt trouwens ook opnieuw voor de stem van Batman zelf die ook te vaak te belachelijk voor woorden is. De twist waar Miranda de uiteindelijke slechterik blijkt te zijn is redelijk belachelijk (dat traantje uit Bane's oog!) en is het jammer dat Bane uiteindelijk zo makkelijk uit de film wordt geschreven. Normaal gezien stevende ik af op een score van ongeveer een 3* maar in de climax weet Nolan toch nog wel wat goed te maken. Het moment waar er een tipje van de sluier wordt gelicht betreffende de toekomst van Blake als Nightwing of als Robin smaakt in ieder geval naar meer maar ook de eindscène tussen Alfred en Bruce is erg geslaagd, al is het natuurlijk wel een cliché vanjewelste.
Anne Hathaway geeft Halle Berry het nakijken, zoveel is duidelijk. Hoewel beide personages op zich niet veel met elkaar te maken hebben, kun je onmogelijk aan de vergelijking ontsnappen en is ze zodoende toch snel gemaakt. Hathaway wint op elk vlak maar dat was al wel duidelijk volgens mij. Alsof dat nog niet genoeg was krijgen we ook nog Joseph Gordon-Levitt voorgeschoteld (onvoorstelbaar in wat die allemaal meedoet de laatste tijd) die een erg geloofwaardige Blake weet te portretteren. Twee goede nieuwkomers dus maar spijtig genoeg is de rol van Marion Cotillard als Miranda erg geforceerd en was het een slechte keuze om haar voor de rol te strikken. Bij Tom Hardy heb ik dan weer een gemengd gevoel overgehouden. Qua fysiek en acte de presence overdonderend maar dat belachelijke stemmetje haalt veel van zijn chemie weg. Dat Nolan altijd een goede cast bij elkaar weet te sprokkelen was al uit de voorgaande Batman films gebleken en gelukkig komen die oudgedienden terug. Zo is Michael Caine nog altijd de perfecte Alfred en is Gary Oldman ook nog altijd een perfecte Gordon. Zelfs Morgan Freeman werkte me minder op mijn systeem dan in de vorige twee films. Leuk ook dat Cillian Murphy als Crane en Liam Neeson als Ra's Al Ghul nog even komen piepen. Christian Bale is als Bruce Wayne ook nog altijd goed op dreef maar het stemgeluid van zijn alter ego toch nog altijd even lachwekkend.
Visueel degelijk (al zag de Bat, dat vliegend ding, er niet uit) maar vooral dankzij een uitmuntende cast worden de fouten grotendeels gemaskeerd. De film komt te traag op gang maar Nolan weet uiteindelijk zijn ritme te pakken te krijgen. Niet de afsluiter die ik had gehoopt en persoonlijk vind ik de hele Nolan reeks wat weg hebben van een overdreven hype maar bon, het blijft een vermakelijke saga. Het wordt alleen eens tijd dat er iemand nieuw zijn kans eens waagt met de gevleugelde superheld.
VforVictor
Ik vond et een goede film, mischien beter als TDK, geslaaggde personages, goeie actie en een degelijk verhaal, 3,5 ster
JanDahler
Visueel prachtige film met toch een angstaanjagende slechterik Bane. Ook Bane's stem paste er perfect bij vond ik. Enkel de twist waarin Miranda uiteindelijk de ultieme slechterik te zijn was te belachelijk voor woorden. daarom ook een punt eraf, wat een onzin.
mixmaster
mooi slot van een prachtige trilogie.
veel spectakel en mooie settings.
genieten geblazen.
area51
Een ster voor het geweldige begin en het mooie einde , maar voor de rest is dit een geweldige miskleun :een onwaarschijnlijk slecht scenario , een boef die te pas en onpas verschijnt op een directiecomite: te gek voor woorden.Kortom , twee uur en 15 minuten van mijn leven die ik nooit meer terug zie.En dan te bedenken dat dit misbaksel 200 miljoen dollar gekost heeft.Wat een hype allemaal doen kan.
AC1
Wat een hype allemaal doen kan.
Sorry, maar daar laat ik me niet door beïnvloeden. De film heeft me geëntertaind en daar geef ik 7 punten voor.
Edit: Wat zeg ik? 8 punten!
poko
- 2074 stemmen
Heb dikke pret gehad met deze film. Donker genoeg om te boeien. Vond de scènes in die gevangenis een beetje lullig afsteken bij de koele sfeer en de 'realistische' feel van de scènes in Gotham/New York. Een minpuntje waar ik me nog wel over weg wil zetten, maar de plottwist rond Miranda vond ook ik belachelijk flauw. Dat kost punten! Jammer, want ik vond het tot dat moment top-entertainment. Toch nog 4 sterren.
mcdaktari
TDKR haalt bij lange na niet het niveau van de vorige, ik begrijp die hoge waardering dan ook totaal niet. Het begin is even goed maar daarna zakt de film al vrij snel in en dan is het vond ik een saaie zit tot er het laatste gedeelte eindelijk weer wat aktie in begint te komen. Dus voor mij was het een tegenvaller en ik hoop dat het nu ook gedaan is met die Dark Knight films.
AC1
Actie maakte het juist saai. Altijd maar die actie. Altijd hetzelfde. Leuk als je nog niet veel hebt gezien.
mcdaktari
Oke gaan we nu op die toer, dat de aktie de film juist saai maakt? En geloof me, het is echt niet de eerste film die ik zie.
Een overkill aan actie maakt dit soort films vrij saai ja. Wees blij dat er eens een goed verhaal wordt verteld. Jij had liever 3 uur actie achter elkaar gezien?
mcdaktari
Dat heb ik nergens gezegd, ik zeg dat het na het begin saai word. Hebben jullie er nu werkelijk zoveel moeite mee dat er ook mensen zijn die het een mindere film vinden? En de aktie die maakt gelukkig nog wat goed, maar ja die maakt het volgens jullie weer saai. En ik blijf erbij dat het vorige deel stukken beter was maar dat lag ook veel aan Heath Ledger, die de film een extra boost gaf.
Starmaster501
Een goed verhaal, karakteropbouw en verdieping, en alles daar omheen geeft een film een boodschap en een nut. Een film vol actie, ja, ga maar Transformers kijken ofzo.

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile